pobro

Members
 • Content Count

  10
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by pobro

 1. ДРУГА СТРАНАОво је истинаПуне 23 године просторима Балкана и Европе кружи једна густа, крвава лаж Пуне 23 године просторима Балкана и Европе кружи једна густа, крвава лаж. Неко време становала је у архивама Међународног суда за ратне злочине у Хагу, а након пресуде по тужби Хрватске и контратужби Србије ево је поново овде: у Загребу, где је рођена, и у Београду где се гнезди по потреби и где нико од српских званичника (из још увек неутврђених разлога) већ 15 година не сме ни у очи да је погледа, камоли да оспори њено постојање. То је лаж о рату деведесетих, о растакању Титове Југославије, а гласи: Југославију је разбила Србија, предвођена Милошевићем, тако што је извршила агресију на Хрватску. Ништа у овој реченици није тачно, ниједна реч, слово, запета. Ово је највећа од свих великих лажи из деведесетих година, из те лажи израсле су све друге. Све оптужбе на рачун Срба, све антисрпске кампање кренуле су из те лажи. А како је заиста било? Почело је 30. маја 1990. године, доласком на власт у Хрватској истих оних људи који су осамостаљење Хрватске хтели 1971. године. Ово је важан податак због евентуалног "контрааргумента" кроз спомињање Милошевића и Газиместана. Нова власт одмах покреће масовне смене и отпуштање Срба с посла. Као и Павелић 1941, тако је и Туђман 1990. године тражио да Срби у Хрватској потпишу документ о лојалности хрватској држави. Дозвољен је слободан повратак преживелих усташа у Хрватску. Међу њима и високом службенику Министарства одбране НДХ, Винку Николићу. Вратио се и Иво Ројница, усташки стожерник за град Дубровник, којег је Туђман одликовао и именовао за конзула у Аргентини. Забрањена је употреба ћирилице, извршено насиље над језиком у који су уведени термини важећи за време усташке Независне Државе Хрватске: бојна, сатнија, стожер, сатник, бојовник, постројба, новачење, здруг... а службена валута постаје куна, као и за време НДХ. У децембру 1990. године усвојен је нови Устав Хрватске из којег су Срби насилно избачени а били су конститутивни народ. У исто време траје акција разоружавања општина са српском већином, што је за последицу имало тзв. балван револуцију. Марта 1991. Хрватска оружано напада Србе у Пакрацу и на Плитвицама. С пролећа 1991. године почињу ликвидације Срба по већим и мањим градовима, укључујући Вуковар. Само у Сиску зверски је ликвидирано више од 500 Срба. Напади хрватске паравојске на касарне ЈНА кренули су крајем лета те године. У Бјеловару пуковник Рајко Ковачевић предаје касарну Хрватима који га, са још тројицом официра, стрељају на лицу места. Нигде у Хрватској није регистровано да су Срби или ЈНА први напали, први започели оружани сукоб. Први министар полиције у Туђмановој Хрватској, Јосип Бољковац, написао је покајничку књигу "Истина мора ван", у којој констатује: "Није Југославија напала Хрватску, већ је Хрватска напала Југославију." Ниједан од наведених података није могуће оспорити. Тако ствари стоје. Ово је истина о рату у Хрватској.
 2. Тачка на "Олују" Због новог хрватског закона из евиденције избрисано 260.000 грађана. Будимир: Узалуд смо се надали продужетку рока за пријаву пребивалишта ХРВАТСКО Министарство унутрашњих послова потврдило је да је из евиденције о пребивалишту избрисано чак 257.231 особа, а претпоставља се да је међу њима много Срба. То је резултат ступања на снагу новог закона, који је прописао обавезу свих држављана да пријаве пребивалиште у Хрватској као услов за добијање нове личне карте.Једним потезом бирократске оловке 30. децембра прошле године без докумената су трајно остали сви који хрватским властима нису поново доставили адресу сталног становања на простору ове државе. Нови прописи предвиђају и полицијске провере оних који су то учинили. Одјава није примењена код грађана који су се пријавили у полицији или преко амбасада и конзулата Хрватске, а у међувремену им куће или станови нису обновљени. Да је доношењем овог закона Загреб ставио тачку на прогон Срба из Хравстке сматра Милојко Будимир из Асоцијације избегличких удружења. Он истиче да је усвајањем нових прописа и формално остварена намера Фрање Туђмана да број Срба у Хрватској сведе на око четири посто станивништва. - Надали смо да ће Хрватска продужити рок за пријављивање, како би што више избеглих Срба могло да поступи по новом закону, али то се није догодило - објашњава Будимир. - Са њихове стране није учињен ниједан гест добре воље. Међународна заједница, па ни Србија, нису довољно учиниле како би овакав епилог био избегнут. Будимир каже да је могуће да су готово сви са списка избрисаних Срби. Чак ни они који су се пријавили нису трајно решили проблем, јер ће за свега пет година морати поново да пријављују пребивалиште у Хрватској. Последице жестоке одлуке власти у Загребу тренутно не могу тачно да се предвиде, али је сигурно да неће ићи у корист Срба.Из Загреба нас уверавају да нећемо остати без држављанства, већ само без пребивалишта и личних карата. Нећемо моћи да гласамо, али то је мањи проблем јер и до сада Срби нису масовније излазили на гласање. Под највећим знаком питања је наша имовина, која би поново могла да се нађе на удару државе - прибојава се Будимир. Срби из Хрватске прибојавају се да ће њихови домови бити проглашени кућама за одмор уместо за становање, што подлеже жестоком порезу. Српска добра третираће се као имовина странаца, чиме ће бити драстично умањена права Срба у локалној заједници - право на језик, писмо, представљање... НЕДОСАЊАНО ДВОЈНО ДРЖАВЉАНСТВО СРБИ из Хрватске надали су се да ће проблем са пребивалиштем бити решен у билатералним контактима Београда и Загреба. - Праведно решење би био договор о двојном држављанству, који би нам омогућио задржавање докумената и статус једнак Хрватима - објашњава Будимир. - Такав споразум и Србија и Хрватска имају са БиХ. Загребу је, међутим, било у интересу да останемо без личних исправа.
 3. Већ скинута једна од нових двојезичних табли на путевима у Хрватској! Прве табле с ћирличним натписима постављене су на улазу и излазу из општине Доњи Лапац у Личко-сењској жупанији, што су прве двојезичне табле на путевима у Хрватској, преносе данас хрватски портали. Табле су постављене у понедељак, али је једна скинута недуго пошто је постављена. Лично-сењска полиција саопштила је на својим интернет страницама да трага за непознатим починитељем. Министарство управе је још пре неколико месеци наложило постављање двојезичних табли у складу с Уставним законом о правима националних мањина и Закона о употреби језика и писма националних мањина. Двојезична табла на згради општине Доњи Лапац постављена је раније. Министар управе Арсен Баук изјавио је новинарима да очекује да се у Хрватској поштује право на равноправну употребу језика и писма националних мањина у складу са Уставом и законима, не само у Доњем Лапцу, него у свим општинама и градовима где су за то остварени услови, преноси Т-портал. Двојезичне табле требало би да буду постављене на саобраћајницама у још 19 општина, наводи Т-портал. Вуковар ће бити изузет од те одлуке, јер је Градском већу, одлуком Уставног суда, наложено да заједно с хрватском Владом одреди начине постављања двојезичних табли. Тако је одлучено када је тај суд забранио одржавање референдума против ћирлице, који је иницирао део бранитеља окупљених у „Иницијативу за одбрану хрватског Вуковара“. Они су тражли измене Уставног закона о правима националних мањина по којима би национална мањина имала право на службену употребу језика и писма само ако чини најмање половину становништва, уместо трећине, како је сад предвиђено. Пошто су у Вуковару у септембру 2013. постављене двојезичне табле на зградама јавних установа, у граду се догодила серија инцидената, а двојезичне табле су више пута насилно скидане и поново постављане.
 4. ШЕШЕЉ: Главни хашки тужиоц је од Хрвата добио награду од 500 хиљада евра Лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ затражио је од Хашког трибунала да „као неосновану и политички обојену одбаци жалбу којом је главни тужилац Серж Брамерц затражио да он буде враћен у притвор са привремене слободе у Србији. како је истакао, Брамерц је прихватио награду од 500.000 евра од Хрвата, и тако постао њихова марионета. - Шта год да је руководило Брамерца, а правни разлози очигледно нису, његова жалба… је недопустива и бесмислена и треба да послужи жалбеном већу као основ за утвђивање његове дисциплинске одговорности због политичког деловања и даљег рушења кредибилитета Трибунала – пише у данас објављеном Шешељевом одговору на тужиочеву жалбу. У одговору на жалбу тужиоца, Шешељ понавља раније оптужбе да се Брамерц, газећи „све моралне скрупуле“, „ставио у службу оних којима се не допада Шешељева слободарска политика, а поготово хрватских власти, које нису жалиле новац да преко њега остваре своје покварене циљеве“. - Што је још горе, Серж Брамерц је прихватио награду хрватских власти да учини све да др Војислава Шешеља врати у притвор Хашког трибунала. Од њих је примио награду од 500.000 евра и преузео улогу марионете – пише у жалби. По Шешељу, Брамерц „уместо да заступа интересе правде, потпуно непромишљено и без аргумената испуњава жеље и понавља ставове оних који сматрају да је затвор природно боравиште Војислава Шешеља и да је слобода резервисана за све осим за Шешеља“. У поднеску, Шешељев правни тим тврди и да Брамерц није изнео ниједан правни аргумент у прилог својој жалби. Крајем јануара, Тужилаштво Хашког трибунала затражило је, по други пут, да судије Шешеља врате са привремене слободе у Србији у судски притвор у Шевенингену. Тужилаштво је тада уложило жалбу на одлуку којом је веће судије Жана-Клода Антонетија одбило његов први захтев да Шешељу нареди да се врати у притвор. (Beta)
 5. Opet Srbi protiv ustaša , pobro moj РАДОМИР САМ НА ЦЕО ВОД ХРВАТА: Почуча у Украјини ратује са „усташама”! Хрватски добровољци из интернационалног батаљона „Азов“, који се боре на страни украјинске власти, сликали су се са нацистичким обележјима и црном заставом на којој је исписана усташка парола „Бог и Хрвати“. Они се у области Донбаса боре против „српских хусара“, међу којима је и Радомир Почуча, бивши ТВ водитељ и портпарол Противтерористичке јединице МУП-а Србије. Један од Хрвата припадника ове јединице изјавио је да није плаћеник, већ „драговољац“. - Ја сам политички идеалиста, у души револуционар, увек на страни слабијих, угрожених, а против јачих, већих и моћнијих. Управо због тих разлога борим се против четника у Украјини, на страни Десног сектора, тамошњих националиста, који желе слободну, неутралну и независну Украјину – рекао је овај Хрват. Почуча је недавно такође послао поруке у своју домовину уз обећање да ће се вратити, иако га потражује српско правосуђе. - Вратићу се, не брините. Спреман сам да се суочим са последицама отворене душе, са осмехом и са богом у срцу. Наставићу да се борим за своју Србију и одавде, где се гине, али макар човек може да се супротстави злу – поручио је Почуча.
 6. MALI PAVELIĆI Шокантна фото-свједочанства одгоја у нацистичком духу! Случај обитељи Ковачић из Бенковца – у којој родитељи ђецу уче и потичу да поздрављају нацистичким поздравом и тако их фотографирају – нипошто није једини случај „нацистичког одгоја“ у Хрватској. Лупига вам доноси низ фотографија које свједоче злоупотреби дјеце у политичке сврхе, што је очито постало тренд у дијелу популације који се поноси усташтвом и везама с нацизмом. Неодговорни, национализмом и усташтвом задојени родитељи, своју ђецу од најмањих ногу одгајају у духу слављења пронацистичког режима, који је нанио највећу штету и срамоту хрватском народу.Предсједник бенковачког огранка Aутохтоне хрватске странке права Дарко Ковачић на свом Фацебоок профилу објавио је фотографију на којој, заједно са својих шесторо ђеце, поздравља нацистичким поздравом. Фотографију је снимила мајка дјеце. Док се Ковачић тиме поноси и у својим поступцима не види ништа осим хрватског домољубља, јавност се згража и захтијева интервенцију Центра за социјалну скрб. Социјална служба, бенковачки огранак, интервенцију је и најавио новинарима портала Индеx.хр, наводећи да је о свему обавијештена и полиција. Међутим, кад би дјелатници центара за социјалну скрб жељели бити досљедни у оваквим интервенцијама, без сумње би имали пуне руке посла. Наиме, Дарко Ковачић је тек један од родитеља у Хрватској који своју дјецу уче и потичу на нацистичке поздраве, сматрајући да тиме дјецу поучавају домољубљу. Ову фотографију, као и фотографију испод ње на друштвену мрежу поставила је особа која се представља као Милијана Томашић еx Радовановић. По свему судећи ради се о мајци или особи блиско повезаној с дјецом злоупотријебљеном у политичке сврхе, односно одгајаном и потицаном да поздрављају нацистичким поздравом. Фацебоок профил споменуте особе пун је садржаја који презентирају домољубље на начин на који га схваћају симпатизери пронацистичких режима. Фотографију испод на друштвену мрежу поставила је особа која се представља као Сенад Патрик Омић. Исту фотографију та особа, осим на своју профил на друштвеној мрежи, поставила је и на профилу Дарка Ковачића из Бенковца, е како би му пружила подршку и честитку за начин на који Ковачић одгаја своју ђецу. Честитка гласи овако: „Дарко ниси једини од малена се Домовина воли ЗДС“. Фотографију испод на друштвену мрежу поставила је споменута особа која се представља као Aнтонy Цасх, а из исте је развидно о чијем симпатизеру е ради. Подсјетимо, усташтво је Хрватској нанијело повијесну љагу, покушавајући притоим нашу земљу ставити уз бок режима Aдолфа Хитлера. На срећу, та политичка опција поражена је у ИИ. Свјетском рату од стране антифашистичке коалиције. На фотографијама испод погледајте још неколико примјера одгоја ђеце, односно резултата опдгоја ђеце у проусташком, нацистичком духу. Родитељи који ђецу одгајају на овај начин очито нису свјесни какву штету наносе својој ђеци и својој земљи, у коју се заклињу. Резултат је то, између остало, школског програма, који ђецу не учи о повијесном злу које је задесило Хрватску у раздобљу ИИ. свјетског рата, али и беневолентног односа друштва према усташтву, што за резултат има чињеницу да је срамотна идеологија за коју су се усташе залагале све присутнија у хрватском друштву. Може ли Хрватска и на који начин вратити духа у боцу и сузбити величање нацизма. За крај, напоменут ћемо да сличан проблем какав Хрватска има с усташтвом, сусједна Србија има с четништвом. На интернету је могуће наћи низ фотографија које презентирају одгој ђечака и ђевојчица у четничком духу, али овај проблем препустит ћемо колегама из српских/србијанских медија.
 7. Главаш остаје на слободи Ванрасправно вијеће загребачког Жупанијског суда одбило је захтјев Тужилаштва да се Бранимиру Главашу поново одреди истражни затвор.
 8. Хрватски премијер за промену српског законодавства ЗАГРЕБ – Србија са законом о универзалној јурисдикцији над држављанима Хрватске не може ући у Европску унију и Хрватска то неће допустити, рекао је данас председник Владе Хрватске Зоран Милановић. Тим поводом тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић Владимир Вукчевић је за Ројтерс оценио да би овакве примедбе Хрватске могле да буду политички мотивисане. Вукчевић је истакао да и друге земље примењују универзалну јурисдикцију за тешка кршења међународног права. „Овај закон је годинама на снази у Србији. Очигледно је да је хрватска влада из политичких разлога изабрала овај тренутак, а не зато што постоји реална потреба”, пренела је британска агенција изјаву Вукћевића коју је добила од његове канцеларије. Милановић је на седници Владе рекао да ће Србија морати да повуче тај закон, наводећи да Хрватска нема такав закон у односу на друге државе нити на Србију и да Европска унија функционише по одређеним правилима у подручју правосудне сарадње и заједничког налога за хапшење. Та правила су врло јасна, а закон који је на снази у Србији искаче из тих оквира, рекао је Милановић и позвао Београд да тај закон укине. „Нама је то неприхватљиво као што би сваком другом било неприхватљиво да ми имамо такав закон”, рекао је Милановић. Хрватски премијер сматра да није допуштено ни прихватљиво, нити у складу са заједничким налогом за хапшење и начелима правосудне сарадње, прописивати такву врсту јурисдикције унутар Европске уније. Милановић сматра да је Београду то „савршено јасно”,пише агенција Хина. Како се цео случај не би претворио у, према његовим речима, политички пинг-понг, Милановић је истакао да је „здраворазумски одмах рећи и упутити поруку да с таквим законом (Сбија) у ЕУ не може ући јер Хрватска то неће допустити”. „Ми то не радимо другима и нећемо допустити да други то нама раде”, казао је премијер, који сматра да је то питање принципа и заштите националних интереса. „Тражимо од суседне државе само да се изравна са свима осталима, ни мање ни више. Ако то није фер, чекам противаргументе”, поручио је Милановић. Тему је покренуо министар правосуђа Орсат Миљенић који оцењује да је Србија законом о универзалној јурисдикцији покушала да створи ситуацију „мини Хага”, где се Београд намеће као центар процесуирања свега што се догодило на подручју бивше Југославије. Министарка спољних и европских послова Весна Пусић наглашава да између чланица ЕУ постоји правосудна сарадња и европски налог за хапшење те да је то начин сарадње, а не ширење јурисдикције. Како је закључила, хрватска позиција и захтев према Србији не искачу из општих услова за чланством у Европској унији. Министар Миљенић подсетио је на случај хрватског држављанина Вељка Марића који је у затвору у Србији и саопштио да Влада и Министарство константно покушавају са српском страном да договоре његов трансфер у Хрватску, али за сада безуспешно. Хрватска ће и даље инсистирати на томе и радити све што може, поручио је Миљенић. Марић у Сремској Митровици издржава 12-годишњу казну затвора јер га је Виши суд осудио за убиство цивила током рата. Хрватској страни је спорна чињеница то што је Србија осудила хрватског држављанина за убиство другог хрватског држављанина српске националности, а које се догодило на хрватској територији. Танјугобјављено: 05.02.2015.
 9. Војислав Шешељ за СРБИН.ИНФО: Ми Срби никада не требамо да одустанемо од Републике Српске Крајине Председник Српске радикалне странке проф. др Војислав Шешељ на данашњој конференцији за новинаре упознао је јавност о новим малверзацијама и криминалним радњама министра здравља Златибора Лончара. Министар Лончар учинио је кривично дело утаје пореза куповином стана од сувласника „Викторија групе“ Зорана Митровића у висини од 700.000 евра. „Како би заварао траг о пореклу тог новца, није се усудио да укњижи стан као својину. Уписана је хипотека на име наводне позајмице Зорану Митровићу. То је један од нових видова преваре којима се користе државни функционери у Србији како би прикрили своју нелегално стечену имовину. Узгред, Зоран Митровић је био један од највећих финансијера Демократске странке, а уједно је познат и по афери преношења новца за тада експертску групу Г17 плус преко своје фирме „Хејвард компани“ у Сегедину тако што је у ХВБ банци примао уплате од иностраних донатора, а затим га у готовини преносио у Београд и предавао Динкићу или Бојану Зечевићу, тадашњем извршном директору Г17 плус“, истакао је др Шешељ, а затим се осврнуо на питање приватизације Железаре Смедерево. „Пошто је сама влада прогласила Железару као највећи проблем у српској економији, очигледно је да она тај проблем није у стању да реши. Тај проблем, уместо да се решава, постаје повод нове велике пљачке државе и српског народа. Јавност је обавештена да су у току „тешки преговори“, који имају за циљ да Есмарк, то јест његова филијала из Амстердама, Железару добије потпуно бесплатно и не уплати договорен износ од 80% уписане новчане вредности Железаре“. Српска радикална странка неће дозволити пљачкашким корпорацијама, попут Есмарка и његове филијале у Амстердаму, фирме без бонитета и финансијског потенцијала, да униште Железару, већ ће по доласку на власт спровести успешну приватизацију са озбиљним партнерима на обострано задовољство. Србин-инфо: Како коментаришете пресуду Међународног суда правде у међусобним тужбама Хрватске и Србије? Проф. др Војислав Шешељ: Да вам искрено кажем, ми српски радикали смо се прибојавали да би тај суд могао пресудити на штету Србије, јер и тај Међународни суд правде је потпуно под утицајем Американаца, Енглеза и осталих западних сила. Ово решење до кога је суд дошао представља један компромис. Најважније за Србе је да је одбачена тужба за геноцид приписан српској страни и то што је суд потврдио да је „Олуја“ представљала злочин. Наравно, тај злочин се не може назвати геноцидом, јер се не може подвести под дефиницију геноцида из Конвенције о геноциду. Видимо у нашим медијима да разни политичари и други људи дају изјаве а не разумеју шта је геноцид. Требало би да прочитају ту конвенцију. Међутим, реч је о злочину против човечности који није толико тежак као геноцид, али јесте нешто мало мање тежак. Дакле, није злочин над злочинима, али јесте злочин који је близу злочина над злочинима. Уместо да се кука што није потврђено да је извршен геноцид у „Олуји“, треба да се форсира да је „Олуја“ злочин против човечности у који је био умешан цели хрватски државни врх и да постоје докази за тај злочин. Чак и ослобађајућа пресуда Готовини и Маркачу потврђује да је на челу тог злочина био Туђман. Дакле, то је оно што би наша јавност у први план требало да ставља. Јесте било нешто злочина и са српске стране. Они су малобројни у односу на хрватске у свим западним деловима Српске Крајине, у Српској Далмацији, Лици, Банији, Кордуну, Западној Славонији. Десио се један већи злочин у Вуковару, у Овчари, али не могу ни српски народ Републике Српске Крајине ни Србија да буду одговорни за тај злочин. Тај злочин је извршио генерал Александар Васиљевић у спрези са хрватским властима, по хрватској наруџби. За узврат, чим је злочин обављен, ишао је лично Васиљевић у Загреб да одведе преостале хрватске заробљенике, авионом и на аеродрому „Плесо“ њему су предати ухапшени чланови његове контраобавештајне мреже „Опера“ и „Лабрадор“. О томе смо безброј пута до сада говорили. Дакле, оно што би требало наша власт да чини, да је патриотска, а није патриотска, сада би требало да форсира, утврђен је злочин против човечности и да притиска пред свим међународним институцијама хрватску владу, бар оно што се може истерати, материјално обезбеђење, док се не створе услови за ослобађање Републике Српске Крајине. Ми као Срби никада од тога не смемо дефинитивно да одустанемо. Кад-тад доћи ће време и за то. Али, сад уместо да Хрватска условљава Србију на разноразне начине по питању учлањења у Европску унију, па нам тражи плаћање ратне одштете, па нам тражи 10.000 хектара земље на левој обали Дунава и многе друге ствари, Србија би требало да крене у контраофанзиву и да жигоше свуда по међународним институцијама тај велики злочин против човечности који је извршен над српским народом Републике Српске Крајине. Не треба се обазирати што то није прихваћено као геноцид. Иначе нам је преко главе тих политичких и политикантских дефиниција геноцида. Нас Србе терете да смо извршили геноцид у Сребреници. По Конвенцији о геноциду то не може да се назове геноцидом. На жалост, ми смо имали такву екипу, такав правни тим који нас је заступао поводом тужбе Босне и Херцеговине, па су они све радили против српских интереса. На челу тима је био Радослав Стојановић, бивши професор Правног факултета и бивши амбасадор у Холандији. Он ниједног тренутка није оспоравао да се десио геноцид у Сребреници. Тужена је Република Србија. Њих баш брига за Републику Српску. Они прећутно прихватају да је извршен геноцид у Сребреници. Суд се позива на пресуде Хашког трибунала о геноциду и установљава да је био геноцид, али да Србија није одговорна. Уместо да се упињемо из петних жила да доказујемо свуда на свету да у Сребреници није било геноцида. Имамо јаке правне аргументе. Не треба злочин заташкавати, само треба доказивати да то није геноцид, да су стрељани искључиво ратни заробљеници и стрељано их је много мање него што се износи у јавности и него што ове лажне судије у Хагу пишу у својим пресудама. Дакле, покушавамо да изведемо неку паралелу између ове пресуде која се односи на Републику Српску Крајину, односно на српско-хрватски спор, и пресуде која се односи на Републику Српску, односно српско-муслимански спор. Овај правни тим који је заступао Србију у спору са Хрватском, паметније је поступао него онај претходни, морамо то да признамо. Боље је експерте ангажовао. Доказивао је да са српске стране никав геноцид није извршен, а сад ламентирање зашто није доказано да је и са хрватске стране не води нас никуда. Морамо се ухватити чињенице да је утврђено да је Хрватска извршила колективни злочин против човечности над српским народом. E ovo gađa u metu :|<