• Announcements

  • dj-zombi

   Pristup forumu neregistrovanim posjetiocima   04/10/2017

   Od danas gosti (neregistrovani posjetioci) vise nece moci vidjeti forum, osim sekcije "Uputstva i Pravila".   Razlog?   Eto bas zato!   Znaci, da bi citali forum registrujte se i udjite sa svojim nadimkom.

Kuk

Members
 • Content count

  229
 • Joined

 • Last visited

About Kuk

 • Rank
  Dzomba

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Hrvatska

Recent Profile Visitors

418 profile views
 1. Čini mi se da je više puta bilo po postovima da si bi bija u HV, a nisi baš jako iša u kontru. Napiše Željac i po koju pametnu. Raziđe se ponekad magla u Alpama.
 2. Željo i Banija Ruga se lonac loncu, a oba su bila u HV.
 3. U oba slučaja značenje je isto, oba puta znači te. Još jednom se pojavljuje na 2.11 i opet znači te. Onaj koji je pisao tekst htio je koristiti korienski pravopis koji je bio važeći za NDH, ali ga slabo zna pa koristi samo par riječi kao tiekom, vrieme i starinski izraz ter. Htio bi ispast Turbohrvatina i veliki ustaša, a ispada turbobudaletina kad nije primjetio rat između HVO-a i muslića. To je Banija dobro zapazio. Autor nije zapazio i slogu koja vlada u fedeaciji u BiH, Federiraju svak na svoju stranu. Koristi i čin krilnik koji sad nema nijedna vojska.
 4. Aj što si uvredljiv. Što nikad nisi čuo da kad netko oštrije reagira da mu kažu što se propinješ na zadnje noge? Ni Istrijani svuda ne govore jednako. Sa zapadne strane Učke su ikavci, a s istočne strane su ekavci. Imaju i drugačuji izgovor. Puležana i Opatijca je lako razlikovat po tom izgovoru. Izraz ter nije nikakva nova izmišljotina kao brzoglas, samovoz i sl, nego starinski izraz koji poneko iskopa. Pitanje je bilo što znači riječi ter, a ne tko je tu riječ izmislio. Koristi je i Mažuranić u Smrt Smail age Čengića. Ima je puno u kajkavskim tekstovima. Ne znam da je netko koristi da bi se razlikovao od Srba.
 5. Si čul izraz TR ŠI (to bi zančilo pa da) neki na području Kvarneta ga izgovaraju kao TER ŠI. Od njih sam to čuo puno puta.
 6. Ter je izraz koji možeš čut u Istri i kod kajkavaca. Ja čuo uživo. Daklen, ne moraš se odma propinjat na zadnje noge.
 7. Ter je arhaizam od riječi te.
 8. Može ti se nametat, al nisam nameta. Znaš li da su končani udar revoluciji u Mađarskoj zadali Rusi? Ima tu dosta članova ovog foruma čiji su preci išli konra talijanske i mađarske revolucije. Čim su s područja Vojne krajine teško je moglo bit drugačije.
 9. 1848 revolucije na sve strane. Ustoličio ga je najviši prisutni crkveni velikodostojnik, jer nadbiskup nije bio u Zagrebu
 10. A gdje sam ja napisao da je on kriv? I što sam to negativno napisao o mitropolitu? Možda je negativno što je dao i prilog za opremanje vojske koja je kretala na Mađarsku?
 11. Milanski ustanak je u Italiji, a u Mađarskoj je bila Mađarska revolucija. Zašto su se Srbi u Vojvodini isto borili protiv Mađara? Ustoličio ga je mitropolit, jer nadbiskup nije bio u Zagrebu. Odlučeno je da bana ustoliči najviši crkveni velikodostojnik.
 12. Jelačić nije gušio ustanak u Italiji nego u Mađasrkoj i Beču, skupa s Češima, Slovacima , Ausrijancima i Rusima. Kad je ustoličen za bana 1848. formalno ga je ustoličio pravoslavni patrijarh i mitropolit Josif Rajačić. U njegovoj vojski od 40 000 vojnika bili su i Hrvati i Srbi iz Vojne krajine. Pošto si iz Like lako je moguće da je i netko od tvojih predaka bio među njima, ako ne s njima onda makar u Italiji. Svaka krajiška regimenta je imala tri bataljona. U to vrijeme prvi i drugi su bili u Italiji s maršalom Radetzkym. S Jelačićom u Mađarsku odlaze treći bataljoni i dobrovoljci.
 13. Oni nisam mora rušit, eno je stoji prazna samo je netko poskida stolariju.
 14. To su uglavnom muslići koji su tamo stigli još za šepavog Jože. Sad su oni i njihovi potomci odjednom otkrili da su veliki vjernici.
 15. Ono o četnicima sam sam zaključio i to odavno, još za Juge. Još u srednjoj školi često sam razgovarao s jednim Srbinom kom je djed bio u četnicima i imao sreće preživit rat. S njim je bilo lakše razgovarat nego s nekim iz partizanske familije. Pa nešto pročitaš, pa nešto čuješ od drugih i logički zaključiš gore navedeno. Ja onu kuću nisam namjeravao spalit nego srušit. Moderne kuće nema smisla spaljivat, jer to nije prevelika šteta. Dakle eksploziv, plinska boca, umjetno gnojivo, protutenkovska mina. Ako se potrudiš i krampom napraviš rupu za eksploziv u nosivom zidu uspjeh je zajamčen. Ovo su isprobale sve strane u zadnijm ratovima. Vidiš, znanje imam samo ga nisam iskoristio.