Borivoje

Members
 • Content Count

  15
 • Joined

 • Last visited

About Borivoje

 • Rank
  Novi clan

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. И све ово уочи годишњице агресије на Масленицу. Супер чим га оптужи хрвтско правосуђе мора да је крив. Нарочито послије оваквих конструкција "Za Tadića tvrde iz PU zadarske kako imaju saznanja da je i prije Domovinskog rata na području Kosova sudjelovao u nekim velikosrpskim projektima, a na područje Benkovca je iz Srbije došao kako bi se obučavao za zločinačke pothvate. " Не знам на које Косово мисле.. дал на Косово и Метохију или Косово код Книна. Зашто им је требало толико дуго? Довољно је времена прошло да се намјести сцена и прикупе "докази" да изгледа да је све онако како каже полиција. Вјероватно су нашли неког "инсајдера" који ће као живи свједок потврдити да је све тако било. Лако се може десити да ће све ово бити искориштено у политичке сврхе и у сврху застрашивања повратника. То село се налази близу чисто спрских села и из њега су војници Фрање Туђмана дејстовали по ЈНА и тамошњим Србима, наравно да тамошњим Хрватима не одговара да се Срби тамо враћају. Злочин треба да се истражи и злочинци треба да буду кажњени али бих рекао да хрватску полицију и правосуђе не занима да се изтраже злочини над Србима и казне кривци.
 2. Па према доступној литератури простор Динаре су браниле двије борбене групе групе у којима су биле јединице из 92 бригаде (бенковачке), 2 пјешадијске бригаде, 1 пјешадијске бригаде, приштапских јединица корпуса, бригада милиције Крајине, те 2 гардијска бригада из КСЈ која се из неког разлога наводно тог 4.8 налазила у Книну а не на положајима. Изгледа да је одбрана најприје пропустила на простору између комуникације Грахово-Стрмица-Книн и комуникације која преко Динаре води на Црвену Земљу. Ови из војске пишу да је попустило на дијелу који је држала милиција. Мада пасивност ВРС у случају Грахова је за испитивање.. чим су они ушли у Грахово знало се колико је сати. Једино су одатле могли озбиљније угрозити Книн артиљеријом.
 3. За вријеме рата у РСК је псотојао Универзитет Никола Тесла. Ако се добро сјећам у Книну је био електротехнички факултет у згради Препарандије. Има ли ко више детаља?
 4. Имао сам стрица који се прије рата оженио женом из једног приморског града у Далмацији. Стрина је била Хрватица и имали су једног сина.Тај мој стриц је био болестан , разболио се 10ак година прије почетка рата и да му није било стрине одавно не би био међу живима. Ћаћа болестан а матер у годинама мали није могао запалити преко гране па је остао ту окружен у непријатељском окружењу. Мобилисали га у хрватску војску и послали неђе према Купресу. Причао је како га је мучило то што он пуца можда на своју браћу а браћа са друге стране на њега па је он зато пуцао у вис. Надао се да браћа пуцају исто у вис.. Након неколико мјесеци указала му се прилика да оде преко гране па се демобилисао и склонио док све није прошло.. Кад је рат завршио у ћаћино село је дошао само једном и никад више иако је прије рата долазио редовно.. Мјешани бракови носе посебне трауме..
 5. https://www.youtube.com/watch?v=LAwLWN9wL7s Дио филма Пад Крајине у коме Боро Микелић објашњава како су РС и РСК два ентите двије међународно признате државе и да је због тога он против уједињења... страшно.
 6. Генерал Манојло Миловановић о Бихаћу . Снимак емисије Некад Било РТРС а посвећена је искључиво бихаћком ратишту.. преузет је са јутјуба.
 7. Ова фабрика је била у Теслинграду ако се не варам и производила је муницију? За вријеме рата није радила?
 8. Са твог списка горе Тривић Драган је био тенкиста али ми се чини да је био у М-84. Пуно је година прошло па нисам више сигуран.
 9. Поставља се питање зашто је било лоше садејство између ВРС и СВК у реону Динаре децембра 1994 када су се Хрвати први пут попели на Динару. Немогуће да нису увидјели колики је то проблем. Сем тога са тих врхова се контролише прилаз од Ливна ка Грахову..
 10. Пуковник Коста Новаковић 4.8.2016 Пуковник Коста Новаковић 4.8.2017
 11. Постоји снимак емисије на РТРС мислим да се зове Некад Било гдје су гости ген. Манојло Миловановић и тадашњи епископ епархије Бихаћко-Петровачке а тема је Бихаћ. Генерал је објаснио како је 5 корпус напао 2 КК ВРС и продро малтене до Босанског Петровца и како је у контраофанзиви повратио тај простор. У једном моменту га владика прекида и каже како треба споменути и Српску Војску Крајине и Милана Мартића чије су јединице помогле и са југа повратиле данашњи Кулен Вакуф те нека села насељена хрватским становништвом.... Велики и Мали Скочај ваљда.. Међутим оно што пара уши су ријечи генерала да је Војска Крајине помогла са те стране јер ВРС није могла да дејствује са територије друге државе!!!! Пази причамо о 1994 октобар-новембар .. Генерал је објаснио какав је проблем имао са Младићем и Караџићем гдје му у ствари препуштају да он одлучи шта да ради. Младић му је рекао да пита Караџића а овај му није рекао ни да ни не! Одустао је од уласка у Бихаћ јер је тадашњи командант унпрофора пријетио да ће тражити интервенцију НАТО пакта.
 12. Тај корпус је тек био права енигма. Изгледа ми ко да је тамо Аркан водио главну ријеч. Да се не реагује ни 1.5.1995 ни 4.8.1995 .. да се не поради на томе да се тај источни дио РСК споји са РС заузимањем Жупање (наравно тако би се смањила зависност од Србије)... Ионако је позиција територија под контролом непријатеља јужно од аутопута а према Семберији била на дужи рок неодржива. Тај корпус је два велика града имао могућност да окружи и за себе веже велике снаге .. али...
 13. Генерал Слободан Вукосављевић Командант 7 корпуса СВК (Книнског) 1993, 1994
 14. Крајина једина српска држава са придјевом српски у имену а која има излаз на море. Него јел има неко из оног краја код трговине некад познатој под називом Волан (ако ме сјећање добро служи)
 15. Ма чим су Караџић и Младић одбили да заузму Бихаћ крајем 1994 много тога је требало бити јасно. Ни један ни други Миловановићу нису хтјели да дају одобрење да уђе у Бихаћ а по Миловановићевој причи испада да је Караџић био тај који је то требао да одобри.