gnr

Members
 • Content Count

  713
 • Joined

 • Last visited

About gnr

 • Rank
  Dzomba

Recent Profile Visitors

1,110 profile views
 1. ''WJC je osudio taj čin kao pokušaj prikrivanja uloge NDH u zločinima''' Prikrivanje, guranje pod tepih, zanemarivanje i preodgoj u Hrvatskoj od 1990 do danas se najbolje vidio u emisiji ''Nedjeljom u 2'' iz 2009 kad je gostovao Mirko Filipović. U drugom dijelu emisije ga je Stanković pitao da komentira o posljedicama nacional socijalizma pošto je Filipović sa par prijatelja otišao posjetiti Aušvic. O posjeti Jasenovcu ni riječi, niti ga je ovaj posjetio. Problem je u tome što mu je Jasenovac ispred nosa i pet puta bliži i također se radi o logoru hrvatskih nacista-ustaša i ono najbitnije - on je preko oca Srbina Žarka Filipovića imao direktne stradalnike od ustaškog noža, stradala je njegova obitelj, rođaci daljnji ili bliži su stradali u jasenovačkom logoru i logorima i gubilištima na terenu cijele ndh. Takav čovjek, s tom pozadinom, ni slova nije rekao o Jasenovcu i ndhaziji, niti ga je posjetio, a vozio se 500 kilometara do Poljske. To je stanje svijesti u današnjoj Hrvatskoj. Jasenovac i ndh gdje su mu ubijeni obitelj ili rođaci, se nije ni spomenula od strane voditelja a trebalo se, jer ako već ovaj putuje do tih logora van svoj zemlje, onda bi u svakom slučaju voditelj spomenuo i logor u kojoj Filipović ima stradalnike iz svoje familije i koji se nalazi u njegovoj zemlji. Da ne spominjem da je kojim slučajem Hrvatska normalna zemlja, njih dvoje bi najnormalnije pričali prije svega o Jasenovcu i ostalim logorima hrvatskih nacista i o ubijenim članovima Filipovićeve obitelji i ovaj bi sigurno prvo posjetio Jasenovac. A i da se desio taj razgovor u ovakvoj Hrvatskoj, Filipović bi bio onaj koji širi antihrvatsku propagandu. Stanković isto. Sve ovo o čemu pišem je samo još jedna pobjeda ustaša.
 2. Nisam ništa jedva čekao, prenio sam tvit ali to je sve. Nisam neko ko čeka da bi udario po nekome, nema mi tu važnost ova tema. A njegova priča, sad je najlakše reći da nije rekao "Srbi" već ' ''Navijači sa meča'' ali je novinar prenio krivo. Možda je, možda nije. Ja sam, naravno, odmah znao da to može biti samo reakcija na ove sa tribine. Nije bitno više. Ovo je već malo veći problem: ''Ni jedan fudbaler reprezentacije Hrvatske nije javno čestitao Novaku ĐOKOVIĆU petu titulu u Vimbldonu. On njima jeste, srebro u Moskvi. Naravno, to govori o njima; Modriću, Rakitiću i ostalima... JADNI LJUDI, U SVAKOM SLUČAJU. p.s. kroatofili u BG; ocenite ovo kao moj šovinizam'' (ratko dmitrović tviter) i Đoković je čestitao Modriću kad je u izboru fife dobio titulu najboljeg igrača Što se Modrić sad ne javi? Znači sa svojeg fb, instagrama ili tvitera da jasno čestitaju Đokoviću. Modrić ili Raktić itd. Ne neke isprike tipa ''Rakitić je dao novac za klub u Republici Srpskoj preko Krstajića'' i ''Oni navijaju za Novaka'' i slično. To su nažalost te razlike. Da li je u njima samima problem ili ne smiju čestitati, to ne znam. ps A ovaj naslov topika - da su Slovenci ili Bosanci igrali finale u Rusiji, Novak bi istu stvar rekao, da ih osjeća kao svoje. Čovjek prihvaća sve iz bivše Jugoslavije.
 3. Samo jedan komentar van teme malo. Jeste primjetili da je na ovom video klipu voditelj Hrvat koji tokom emisije otvoreno kaže "Mi Hrvati". Čovjek mirne i sačuvane psihe. Najnormalnije se osjeća u Srbiji u svojem voditeljskom poslu. I to je ok. I njemu Ratko Dmitrović tokom emisije kaže "Vi Hrvati" a ovaj njemu "Vi Srbi". Sve fino u normali. I to pokazuje jedno normalno stanje u Srbiji. Ima li toga u Hrvatskoj? I dalje, u jednom momentu on kaže Ratku "Vi Srbi ste nas počeli ubijati još u Skupštini". Počeli ste nas. Znači prema onome šta on govori, on tvrdi da su Srbi nakon ubojstva Radića napravili srpsku ndh, otvorili logore i godinama ubijali Hrvate. On tu izmišljotinu plasira u Srbiji na srpskoj televiziji i medijima. A sad zamislite da u Hrvatskoj emisiju vodi voditelj srpske nacionalnosti koji tokom emisije kaže "Mi Srbi" i da u jednom momentu spomene jednu činjenicu "Vi Hrvati ste nas ubijali i činili masovne zločine još i prije Jasenovca za vrijeme Prvog svjetskog rata" ili da kaže nešto o Jasenovcu baš na način ovog Hrvata voditelja, znači "Nas Srbe ste vi Hrvati ubijali". Da li bi taj mogao hodati Zagrebom i ostalim gradovima bez neprijatnosti? Pupovac trpi napade, uvrede, unošenje i vikanje u lice ''za dom spremni'' po Zagrebu, a ničim to nije zaslužio. ili ovaj dio od 12:57, poslušajte dio "Davno davno davno preminuo".... Čovjek koji se zove Aleksandar a preziva Stanković, poznati tv novinar u Hrvatskoj, rođen u Srbiji, na papiru se izjašnjava kao Hrvat. Kad kaže "Davno odavno davno premino" misli na oca koji je bio Srbin. To govori o mržnji prema Srbima u Hrvatskoj koja je do te mjere zaostala za običnim tipovima mržnje i nacionalizma u svijetu, da je to nevjerovatno. https://www.youtube.com/watch?v=86NK13YsDvE
 4. Ne radi se o tome. Pišem o tvojoj namjeri i šta točno radiš s određenim saznanjima. Dakle da ti nacrtam: da si kojim slučajem gledao ovaj video Ratka Dmitrovića i u jednom momentu čuo da on priča o 5 ubijenih Srba i prepoznao taj slučaj za koji pouzdano znaš da je ubijeno 7 Srba, nema teoretske šanse da bi se ti javio ovdje s komentarom o 7 ubijenih Srba i s pričom da imaš ''konkretna saznanja''. Eto, to je moja poenta. I ne moram objašnjavati zašto se ti ne bi javio. Sam slučaj sam izmislio jer daje dobar primjer. Takve stvari vezano za srpske žrtve ni jednom nisi ispisao u 1299 komentara i nećeš sigurno, da se ne lažemo. A ovdje si se odmah nacrtao sa "Ne govori istinu''. Ne možete negirati ubijanja pa idete negirati detalje samog ubijanja, pa se to smjesti pod "Ne govori istinu" a nema veze s istinom, to je detalj jednog ubojstva jedne obitelji. A da sam u pravu kad kažem da ti je cilj skrivanje i umanjivanje zločina nad Srbima vidi se i po tome da kad bi kojim slučajem pisao dalje o brojci ubijenih Srba ovdje - sigurno bi ih smanjivao ili još bolji primjer kad je ''leda'' pisala na forumu o određenim zločinima Hrvata na što si ti napisao da kako Srbi mogu tako izmišljati. Komentar na komentar, ništa posebno, ali gledajući taj komentar točno se osjetilo da ti to stvarno misliš i točno se osjetilo da je komentar ostavio degutantni hrvatski zlikovac. Ti ne znaš i neko kao ti ne može pisati i djelovati na nivou pomaganja Srbima. Upravo suprotno. I zato gledajući video o masovnim ubojstvima Srba u Sisku, ti bi to najradije gurnuo u stranu. Pa uzmeš jedno ubojstvo jedne obitelji pa se baviš saznanjima tipa kad i kako su ubijeni, da bi onda iz tih detalja izvukao "Ne govori istinu" kao prvu rečenicu u svojem komentaru ovdje. Tu je sve jasno. To pokazuje šta ti je u podsvijesti i da bi najradije većinu onoga o čemu se govori u videu sveo na "Ne govori istinu" ali nejde pa se baviš detaljima da bi svoju potrebu kolko tolko zadovoljio. 
 5. Mig, čovjek govori istinu. Ljudi su pobijeni. Detalji ubojstva jedne obitelji su nebitni za suštinu priče a još manje za ono što zovemo istinom. A ovo što si napisao, vidiš, to govori nešto o tebi. Već u prvoj rečenici komentara pišeš ''Ne govori istinu." Šta je to u tvojoj podsvijesti kad komentirajući masovna ubojstva Srba u Sisku, uzmeš jedno ubojstvo jedne obitelji gdje se ideš baviti detaljima tipa kada i kako su ubijeni (pošto je nemoguće negirati da su ubijeni) da bi onda iz tih detalja izvukao "Ne govori istinu" kao prvu reakciju i rečenicu u svojem komentaru ovdje. To pokazuje šta ti je u podsvijesti i mislim da bi ti najradije većinu onoga o čemu Ratko govori o Sisku sveo na "Ne govori istinu" a ne samo slučaj obitelji Vila, ali to nejde pa se ideš baviti nekakvim detaljima da bi svoju potrebu donekle zadovoljio. A dio "Ako se već govori o tome, neka se kaže točno'' je čista kamuflaža. Da si napisao "Ja imam neki drugi info u vezi samog načina ubijanja te obitelji te kada su i gdje su ubijeni", ja se ovdje ne bi ni javio. Komentar bi ti bio čist. Ali čim je u prvoj rečenici "Ne govori istinu" odmah se sve vidi. Za detalje ubojstva ne znam, možda je Ratko u pravu, možda ne, možda si ti prenio s interneta ono što tebi odgovara ili čuo priče. U kontekstu istine je nebitno.
 6. ''Ako je Tesla Hrvat (a nije) kako to ovde pateticno da dokazu ‚'rvatine, onda su i oni Srbi koje su proterali pre dvadesetak godina isto Hrvati te je onda nejasno o kakvoj "velikosrbijanskoj agresiji" se lupeta u Hrvatskoj? Kako Hravti mogu da izvrse "velikosrbijasnku agresiju"? Sta su bili oni koje su ustasko-hrvatski rezim ubili u jasenovcu? Da li su i to bili Hrvati? Zasto su Hrvati ubijali Hrvate? Uglavnom, krajnje je jadno, bedno, kompleksasko, licemerno i podlo hravtsko svojatanje Tesle ako se uzme u obzir na cemu je izgradjena Hrvatska kao i hrvatski identitet.'' ''Obrni okreni Hrvat po nacionalnosti ne moze da bude kako god okrenes. Ni hrvatsko drzavljanstvo ne moze da ima jer Hrvatska drzava nije postojala kad se on rodio. Amerikanac srpskog porekla je tacna definicija, ziveo i radio u Americi imao njihovo drzavljanstvo, rodjen na teritoriji koja je danas Hrvatska a tada bila Austro-Ugarska a po nacionalnosti Srbin.'' ---Covek bukvalno jednom bio u Srbiji. ----- ''Arhimed je rodjen u Sirakuzi, danasnja Italija, nema podataka da je ijednom bio u Grckoj, ali Italijanima ne pada na pamet da tvrde da nije bio Grk. ''Da vam otklonim dileme: „Ako budem imao sreće da ostvarim barem neke od svojih ideja, to će biti dobročinstvo za celo čovečanstvo. Ako se te moje nade ispune, najslađa misao biće mi ta da je to delo jednog Srbina.“ (Nikola Tesla u vreme posete Beogradu 1892. godine) „Ja sam, kao što vidite i čujete, ostao Srbin i preko mora, gde se ispitivanjima bavim. To isto treba da budete i vi i da svojim znanjem i radom podižete slavu srpstva u svetu.“ (Nikola Tesla, 2. juna 1892. godine u govoru studentima Velike škole u Beogradu) Ponosan sam što sam potekao iz zemljoradničkog viteškog naroda, koji je y neprestanoj ljutoj borbi za svoje ideale i evropsku kulturu zadužio Evropu i svuda zaslužio čast i poštovanje čitavog sveta, naročito velike Amerike.“ Preveo je Zmajeve pesme na engleski. Napisao esej povezujući Zmajev stvaralački opus sa Kosovskim zavetom i postkosovskom tragedijom srpskog naroda. Izguglajte Tesla New Century Magazine. Tesla ne samo da je imao svest o srpskom poreklu nego je bio na momente i opterećen srpskom istorijom i stradanjem na Kosovu stavljajući ga u centar svoje životne filozofije. Tesla je sin Pravoslavnoj sveštenika i u tom duhu je i odgajan a rođen je u Hrvatskoj gde je tada i pre njega,,uvek živeo srpski živalj koji su nažalost ustaše fašisti, pobili i proterali!!! Nikola Tesla made by Serbia'' ''Otimanje ne samo pojedinaca, već čitavih delova naroda, specijalitet je naših zapadnih komšija. Ni Ruđer Bošković nije video Hrvatsku za života, jer tada uopšte nije postojala kao država, u Dubrovniku je rođen i bio svega još jednom, nije pričao hrvatskim jezikom, izjašnjavao se kao "Slovin koji govori slovinskim jezikom", otac Srbin iz Hercegovine, majka iz mletačkog Bergama (tada ni Italija nije postojala), ali je po njima čist Hrvat, iako je Dubrovnik prvi put u istoriji postao "hrvatski" 1918. raspadom Austrougarske i ulaskom u mrsku im Jugoslaviju. Nikola Tesla iz Smiljana, Srbin. Tačka.'' ----A po cemu je Srbin? Sto je pravoslavac? To nije nacionalnost nego vjeroispovijest. Rodjen u svecenickoj porodici.. i Andric je rodjen u katolickoj i odgojili ga franjevci pa od njega napraviste Srbina. Austrougar jer je rodjen u Austrougarskoj, jeli? Svi Srbi rodjeni izmedju 1459 i berlinskog kongresa 1878 su ond Turci, jer su rodjeni u Osmanliskom carstvu ...smijurija.----- Znaš li gde ti je rođen Jelačićč? Hajde pročitaj, pa kaži je l' on po tebi Srbin katoličke veroispovesti? Zatrli ste Tesli familiju u Jasenovcu, 1991. gotovo srušili kuću u kojoj je rođen, a sad ga svojatate?! To je umobolno! I otac i majka su mu iz srpskih pravoslavnih porodica, ali ko će tebi to objasniti, Srbi su vam i Dalmaciju 1945. oslobodili od Italijana, pa ste im 1995. rekli hvala za sve. Ne bio vam u koži kad đavo dođe po svoje!'' ''Vrlo jednostavno pitanje: ako je Tesla bio Amerikanac ili Austrougarin, i ako njegovo poreklo uopšte nije važno, kao što neki u komentarima insistiraju zašto se onda uči da je bio Hrvat. Ili je ipak važno reći da nije bio Srbin, da bi nam se i on oduzeo. Ova činjenica nema veze baš sa nikakvim teorijama zavere, jer to i jeste zavera.'' ''Ban Jelačić je rođen u današnjoj Srbiji, Petrovaradinu, pa nam na pamet ne pada da ga proglašavamo Srbinom! Tesla nije američki naučnik jer se školovao u austro-ugarskoj, pa zatim u Pragu i drugde po Evropi, u Francuskoj je na primer stekao prva ozbiljnija naučna iskustva. Tesla je u Ameriku otišao tek kasnije, kao zreo čovek sa 28 godina, a američko državljanstvo je dobio tek posle nekoliko godina. Tesla je dakle svetski naučnik, a po nacionalnosti je Srbin!'' ''Covek bukvalno jednom bio u Srbiji'' ''Ja sam Srbin. Nikad nisam bio u Srbiji. Rodjen i zivim daleko od Srbije. Ali dobro znam ko sam. Komentar ti je bas bedan.'' ''Ако је Хрват, зашто ли припадници породице Тесла страдаше у Јасеновцу?'' ''Nikola Tesla nije ni Srbin ni Hrvat vec Amerikanac (bivsi Austrougar) sa prostora danasnje Hrvatske'' ''Лоше троловање. Американац јесте, грађанин Аустроугарске јесте а по националности је Србин. Бан Јелачић није Србин нити је рођен у Србији, баш као што Тесла није Хрват нити је рођен у Хрватској. Обојица су рођени у Аустроугарској...'' ''Znači Car Justinijan je bio Srbin!'' ''Nikola Tesla nije ni Srbin ni Hrvat vec Amerikanac (bivsi Austrougar) sa prostora danasnje Hrvatske'' Ајде, а зашто ти исти Американци Теслу без проблема сматрају Србином, и то сви од реда? Него да те питам шта мислиш шта је Фредерик Шопен обзиром да је рођен и живео у Француској, Француз? Иди реци то Пољацима.'' ''Znas za sta se kaze da je neograniceno ? Ja prvi put cujem za Austrougare. To je bila imperija. Isto kao Turska. Carevo, i Sultanovo vlasnistvo. Jesmo mi bili Turci po tebi, do oslobodjenja ? Zna se sta je Tesla. Srbin. I po porijeklu, i po sopstvenoj volji, a obje stvari su kljucne. Naravno da ga mogu i Amerikanci svojatati jer je tamo zivio i radio. Neko je napisao da mogu i Austrijanci. Vec sam na pocetku komentara objasnio zasto ne mogu. Tu osobu bih usput pitao zasto samo Austrijanci a ne Madjari ?? Manite se okupatora kroz istoriju. Gledajte ljudima sta su po etnickoj pripadnosti i porijeklu, i po svojoj izjavi i volji sta su. Amerika je drugi slucaj, hajde da kazemo gradjanska drzava pa sta god to znacilo jer se izraz zloupotrebljava. I radio je tamo ponavljam i imao drzavljanstvo, ali je Srbin prije svega, a Hrvatima uopste nema mjesta. Isto kao da mi pocnemo svojatati one Rimske imperatore. Stvarno smejurija.'' ''Etnički Srbin, po nacionalnosti Amerikinac, rođen u Austrijskom carstvu... Eto rešeno..'' ''Dakle pravilno je američki naučnik srpskog porekla...'' ''Био сам недавно у Смиљану у родној кући Николе Тесле. Поред куће је православна црква где је његов отац вршио службу. Поред цркве је масовна гробница са ћириличним натписом где пише да су усташе у Госпићу и околини побиле 500 недужних Срба. Сама Николина фамилија Тесле са очеве и Мандићи са мајчине стране су много страдали од усташа, и то само зато што су Срби. И онда неко напише да је он Хрват. Невероватно.'' ''Svojataju ga Hrvati koji su mu poubijali sve clanove familije. Bukvalno su istrebili sve Tesle u Hrvatskoj.'' '''Škola u mestu u Hrvatskoj u kom sam živeo nosila je ime Nikole Tesle. Kad je rat počeo 1991. godine, promenili su ime, da bi, par godina nakon rata ponovo školu nazvali starim imenom. Uvek se toga setim kad su ovakve teme u pitanju.'' ''Nikola Tesla, Srbin rodom iz Austrougarske, američki državljanin. I to je to. Mogu oni da uče i talambasaju koliko hoće.'' ''bravo za srpski kokus u Madjarskoj, podrska.'' ''Drzava bi trebala da osnuje komisiju koja ce se stvarno baviti ispravkama koje su na stetu naseg naroda. Tu mislim na jacu informisanost u vezi Jasenovca, u vezi Nikole Tesle naravno, pominjati zrtve u Bratuncu i Kravicama, cirilica u Vukovaru itd... Ima mnogo primera gde smo pasivni i gde se moraju uloziti ozbiljni napori od strane strucnih ljudi'' (komentari sa b92)
 7. Srpska manjina u Mađarskoj je nezadovoljna što se u mađarskim udžbenicima istorije Nikola Tesla predstavlja kao naučnik hrvatske nacionalnosti, javlja RTV. Izvor: hina, index.hr sreda, 10.07.2019. | 15:30 Srbi u Mađarskoj nameravaju da traže ispravku ove tvrdnje, prenosi hrvatski Indeks. "Tesla je fizičar, pronalazač i elektroinženjer hrvatskog porekla", prenosi RTV deo teksta iz udžbenika "Istorije", u izdanju Nacionalnog zavoda za izdavanje udžbenika. "S tim problemom se, u stvari, suočavamo već decenijama, pa smo, između više uglednih Srba, odabrali da našu školu nazovemo baš po Nikoli Tesli, kako to ne bi učinila hrvatska zajednica u Mađarskoj", izjavila je direktorka vrtića, osnovne škole, gimnazije i đačkog kolegijuma "Nikola Tesla" u Budimpešti Jovanka Lastić. Prema njenim rečima "sama obrazovna ustanova malo toga može da učini da se propust ili greška ispravi. Sa više uspeha može da nastupi Samouprava Srba u Mađarskoj, ali bi i matična država trebalo jasno da ukaže na činjenice o poreklu čuvenog naučnika“. Direktorka iz Budmipešte misli da hrvatska ima jak lobi u Mađarskoj. "Kao član Nacionalnog veća za izdavanje udžbenika na sledećoj sednici ću izneti svoje stanovište o ovom problemu, ali ne znam koliki će biti odjek, s obzirom na jak lobi i uticaj hrvatske zajednice u Mađarskoj”, dodala je Jovanka Lastić. RTV prenosi podatke s "Wikipedije" na mađarskom jeziku na kojoj piše da Nikola Tesla "Srbin rođen 10. jula 1856. godine u pravoslavnoj, svešteničkoj porodici u Smiljanu, u Lici, tada u Habsburškoj monarhiji i da je kasnije postao srpsko-američki naučnik svetskog glasa".
 8. Samo još par objašnjenja, napisao sam: Zapravo prije svega pokazuje koliko je takav način pisanja članka tendenciozan a posebno s tim naslovom ''Nema straha, lepo nam je'' a dolje unutar istog teksta piše ''Zadnji napad na srpske radnike desio se u Dubrovniku''. Mogli su napraviti tekst sa realnom analizom stanja a ne da cijelu sliku predočavaju na temelju izjava 3-4 radnika i mogli su staviti prihvatljiviji naslov. Vidi se da novinar ima skrivenu namjeru u cijeloj priči. Naravno ima incidenata i sa šaranjem auta, a kao što sam napisao mnogi incidenti se ne objave. Ovdje novinarka kaže da će objaviti neke manje poznate incidente a svi ti incidenti su uglavnom tada izašli u javnost, ni ona ne zna da je toga daleko više od ovih 10 primjera, mnoge stvari se ne prijave a i policija ne kaže točni broj incidenata. Srbe u Hrvatskoj mlate, gađaju kamenjem, psuju. Čitali smo presude, neke su nevjerojatno mučne. Telegramova Ana Raić Knežević, osim ovih o kojima svi mediji pišu posljednjih dana, izvukla je i neke manje poznate slučajeve. Napad na vijećnika SDSS-a u Viškovu Radoja Petkovića, koji je podlegao zadobivenim ozljedama, kao i napad pripadnika Torcide na sezonske radnike s Brača zbog njihovog srpskog govora, nedjela su počinjena iz čiste mržnje. Prošle godine takvih je zločina prijavljeno ukupno 27. Deset ljudi proglašeno je krivima za zločin iz mržnje, još četvero čeka rasplet sudskog postupka. Jedna presuda bila je oslobađajuća. Prema statistikama DORH-a najčešće kazneno djelo koje se ostvaruje kod zločina iz mržnje je prijetnja, zatim oštećenja tuđe stvari, te nanošenje teških i lakih ozljeda. Osim toga, kao zločin iz mržnje tijekom 2018. zabilježeno je kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, te nasilničko ponašanje iz članka. Najčešća diskriminatorna osnova je i dalje, kaže DORH, nacionalna pripadnost, potom vjeroispovijest i etničko podrijetlo, te spolno opredjeljenje. Pregledali smo sudske presude u posljednjih par godina i, osim slučajeva o kojima su svi mediji izvještavali, izvukli i neke dosad nepoznate. 1. I LANI U ZADRU NAPADNUTI SU SEZONCI Zadarska policija uhitila je mladog muškarca koji je lani u rujnu na Putu Gazića napao dvojicu 30-godišnjih državljana Srbije. Kako je tada priopćeno, 18-godišnji Zadranin bio je u društvu više osoba, a strance, kada su shvatili da se radi o Srbima, gađali su signalnim bakljama. I u ovom slučaju žrtve su bili sezonski radnici, koji, srećom, u napadu nisu ozlijeđeni. Osim 18-godišnjaka koji je zaradio kaznenu prijavu, još nekoliko osoba ubrzo je privedeno zbog sumnje da su povezani s napadom. Naknadno se doznalo da su u pitanju pripadnici navijačke skupine Tornado. 2. ‘NABIJEM TE NA K…. ČETNIKUŠO. NIJE TI MJESTO OVDJE…’ Kazneni postupak pokrenut je protiv 42-godišnjeg Suada B. iz Vukovara koji je 17. lipnja prošle godine vrijeđao svoju susjedu. Iako njegov rječnik ne zaslužuje ponavljanje, citirat ćemo ga kako bi bilo jasno s koliko mržnje je počinio prijetnju: “Nemoj da mi mamu uznemiravaš. Ubit ću tvojega i svojega psa. J…. ti majku četničku, idi u Srbiju kod Šešelja. Nabijem te na k…. četnikušo. Namjerila si se na mene, al sudit ću ja tebi i presuditi. Nije ti mjesto ovdje preko Dunava. Radiš u Vukovaru, ajde radi u Zagrebu, p…. ti materina četnička. Idi u Sremsku Mitrovicu. Marš u Srbiju kod Šešelja. Vidjet ćeš ti tko sam ja!”. Ni kad su došli policajci nije se smirio. Tada je još zaprijetio da će platiti pet tisuća eura nekome da uništi susjedu. 3. NASRNULI NA UČENIKA TEHNIČKE ŠKOLE U VUKOVARU Na autobusnoj stanici u Vukovaru 16. siječnja ove godine došlo je do tučnjave više mladića. Napadnut je učenik Tehničke škole Nikola Tesla, koji nastavu pohađa na srpskom jeziku, dok je čekao školski autobus. Učenik je u ovom incidentu ozlijeđen, a mladići koji su g napali navodno su imali fantomke na glavama. Ipak, uspio je među njima prepoznati jednog iz iste škole koji nastavu pohađa na hrvatskom jeziku. Međunacionalni sukob među ovim učenicima traje već nekoliko mjeseci, a ovaj posljednji napad dogodio se samo dva dana nakon što je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava održao konferenciju za medije na kojoj je prozvao učenike Tehničke škole koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku jer nisu ustali tijekom intoniranja hrvatske himne uoči utakmice na stadionu Vuteksa u Vukovaru. 4. NAPADNUT NA PLAŽI ZBOG TETOVAŽA NA ĆIRILICI Aleksandar G., mladić rodom iz Knina koji živi u Subotici, napadnut je krajem srpnja prošle godine u Splitu gdje je stigao na ljetovanje. Razlog su bile njegove tetovaže. Skupina od desetak muškaraca napala ga je kada je skinuo majicu te otkrio tetovažu na leđima, na kojoj su ćirilicom bile ispisane riječi cara Lazara: “Ja ne odlučujem da li ću ići u bitku po tome kakva je sila koja me prati, nego po tome koliku svetinju branim”, te pripadnost navijačkoj grupi Delije Knin. Incident se dogodio na plaži Bačvice gdje su napadači okružili Aleksandra uz riječi: “Ovdje ste došli provocirati”. Nasrnuli su na njega, no uspio im je pobjeći. Iako je i ranije ljetovao u Hrvatskoj, kako je ispričao za srpske medije, tek je u Splitu doživio prijetnje. 5. SUSJEDI PLAĆA ODŠTETU JER JOJ JE PSOVAO ‘ČETNIČKU MAJKU’ Ovih dana stigla je presuda prema kojoj Željko P. iz Kule mora svojoj susjedi platiti 9000 kuna, jer ju je pijan izvrijeđao prije par godina. Zbog toga je pravomoćno osuđen za prijetnju te kažnjen novčanom kaznom. Sada će morati platiti i odštetu. Naime, susjeda je Željkovu djecu ukorila jer previše troše vodu, nakon čega je on dotrčao pred zgradu i nasrnuo na nju. Uslijedile su prijetnje na nacionalnoj osnovi: “Ubit ću te, imam 100 tisuća eura, mogu te platiti! J…. ti četničku majku! J…. ti dijete u djetetu. Ne ganjaj moju djecu, ostavi ih na miru!”. Žena je na sudu svjedočila kako joj je susjed prijetio jer je mrzi, budući da pripada srpskoj nacionalnoj manjini u mjestu Kula. Govorio joj je i da je krava četnička, a ponižavao ju je i tijekom sudskog postupka. 6. UČENIKE PRAVOSLAVNE GIMNAZIJE VRIJEĐALI I GAĐALI KAMENJEM U studenom 2015. zabilježen je napad na skupinu učenika koji su dolazili na nastavu u zgradu pravoslavne gimnazije koja se nalazi na Svetom Duhu u sklopu Duhovnog centra u kojem stanuje i mitropolit zagrebačko – ljubljanski Porfirije. Srednjoškolce su, kako je tada priopćeno, napali njihovi vršnjaci, a verbalno maltretiranje započelo je još u autobusu. Nakon toga kamenje je bacano i preko ograde pravoslavnog centra na Svetom Duhu 122 pri čemu je razbijeno staklo na ulaznim vratima gimnazije. O napadu je obaviještena policija kojoj su ustupljene i snimke video nadzora. U ovom napadu nitko od djece nije ozlijeđen, no svi su bili uznemireni i uplašeni. 7. PALICAMA NA VATERPOLISTE ZVEZDE U SPLITU Uoči utakmice Mornara i Crvene Zvezde, u Splitu su u veljači ove godine napadnuti srpski vaterpolisti. Trojica igrača sjedila su u kafiću kad su im prišli mlađi muškarci, navodno iziritirani trenirkama na kojima su bila klupska obilježja. Tada su ih počeli naguravati i tući, a cijela stvar završila je tako da je jedan od vaterpolista bježeći od napadača skočio u more, dok su se ostali također udaljili. Odmah su pobjegli i napadači, no policija ih je većinu uspjela naknadno pohvatati. Vaterpolisti nisu bili ozlijeđeni, a utakmica je na kraju otkazana. Predstavnici Crvene Zvezde na konferenciji za novinare opisali su kako je sve počelo kad je konobar lokala komentirao službene jakne njihovih igrača. Ubrzo su se u kafiću pored, u koji su vaterpolisti sjeli, pojavili muškarci naoružani palicama te su počeli udarati igrače i prijetiti im klanjem. 8. I U ZAGREBU NAPADNUTI SRPSKI VATERPOLISTI Sličan incident dogodio se par godina ranije u Zagrebu, u rujnu 2016., gdje su mladi vaterpolisti igrači Partizana iz Srbije, koji su stigli na kadetski turnir također napadnuti, šipkama. Dok su sjedili u McDonald’su napali su ih nepoznati huligani oboružani šipkama. Jednom dečku slomljen je prst, a više ih je zadobilo udarce po glavi. “Naša djeca su normalno jela u McDonald’su, nije bilo nikakvih provokacija, a prilikom izlaska iz restorana napadnuta su šipkama. Očigledno je sve bilo organizirano, čim su znali da su vaterpolisti iz Srbije”, izjavio je predstavnik kluba nakon napada. 9. UMRO DIVLJAČKI PREMLAĆENI VIJEĆNIK SDSS-A U travnju ove godine uhićen je 48-godišnji I.G. koji je brutalno ispred kafića na Viškovu krajem travnja napao Radoja Petkovića, člana SDSS-a, potpredsjednika Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Kastva i građevinskog poduzetnika. Petković i I.G. najprije su se posvađali u lokalu da bi nakon toga Petković krenuo prema svom vozilu. Napadač ga je sustigao i počeo tući, a s udarcima nije prestajao ni kada je Petković izgubio svijest i pao na tlo. Neki vjeruju da je napad bio etnički motiviran. Posljednjih nekoliko tjedana bio je u KBC-u Rijeka, no teškim ozljedama na kraju je podlegao. Za napad policija je uhitila I.G.-a, a tužiteljstvo je protiv njega zatražilo određivanje istražnog zatvora što je sud i prihvatio. Iako ga se najprije teretilo za nanošenje osobito teških tjelesnih ozljeda, nakon obdukcije Petkovićevog tijela te utvrđivanja točnog uzroka smrti istaknutog SDSS-ovca tužiteljstvo bi te optužbe moglo i promijeniti. 10. NAPAD NA SEZONSKE RADNIKE NA BRAČU U subotu navečer u Supetru napadnuti su sezonski radnici. Na njih je nasrnula skupina pripadnika Torcide. U napadu je ozlijeđen i lokalni vatrogasac koji je stao u obranu napadnutih. Za sada je policija uhitila dvojicu napadača, dok se za ostalima, a sumnja se da ih je bilo 15 ili 20, još traga. Nakon kriminalističkog istraživanja protiv jednog uhićenog, 22-godišnjaka podnesena je kaznena prijava zbog sumnje da je pokušao teško ozlijediti 26-godišnjeg vatrogasca. Osim kaznene prijave, protiv njega kao i protiv 19-godišnjaka, podneseni su optužni prijedlozi zbog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira te Zakona o suzbijanju diskriminacije. Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da su ovi ljudi napadnuti jer su se među njima nalazili pripadnici srpske nacionalnosti. Radilo se o dvojici Srba, hrvatskih državljana, dok su ostale žrtve Hrvati. Napadači su vikali “Tko je od vas Srbin”, a kako napadnuti nisu odgovarali, počeli su ih udarati i cipelariti. “Vraćali smo se kućama nakon posla, prošli smo kraj prostorija Torcide Brač. Vjerojatno su čuli ova dva momka, oni su Srbi iz Vukovara. Njih 15, 20 zatrčalo se prema nama. Vikali su: ‘Di je Srbin?’ Napali su ih i bacili na pod, počeli su ih cipelariti. Djevojka je legla na svog prijatelja, nastavili su tući i njega i nju. Ja sam stajao sa strane. Pitao sam: ‘Je li ovo potrebno?’ Dobio sam udarac šakom u nos. Da nije naletio taksist, ubilo bi nas. Počeo je trubiti, a oni su se razbježali”, ispričao je za Dalmatinski portal jedan od napadnutih. Telegram.hr 11.06.2019.
 9. Nije došlo u medije zbog činjenice da strani državljani nisu mogli dati krv. Ne radi se o tome. To se tek kasnije, kao guranje pod tepih, spominjalo od strane Hrvatske. Ne bi nikad ni došlo u medije da liječnica nije spomenula srpsku krv. Ali dobro. Ko ne želi vidjeti, ne mora. Sad svaku vijest koju vidiš na internetu možeš relativizirati sa ''Jel baš tako kao što je u naslovu". Možda bi imalo smisla da pričamo o srpskim tabloidima. Inače javno hr je to objavio (naravno) a kasnije RTS, ali Hrvati su prvi objavili, a njima ne pada na pamet da idu protiv Hrvatske. Ne moraju svi grebati aute da bi to bio dokaz raširenog ustaštva. I naravno da ih neće napasti već tokom putovanja. Ti te stvari gledaš na krivi način. Ali ako želiš vidjeti raširenost ustaštva ono se najbolje vidi u svakodnevnim događajima samo što mediji to ne objave i što nisu u pitanju auti. Znači u Hrvatskoj je oko 360 incidenata godišnje. Podaci Veritasa. Gledajući brojku - svaki dan antisrpski incident. I vjerovatno pretjerujem kad pišem o kompletnoj ustašizaciji hrvatskog društva ali i dalje se može reći da sve ovo što se dešava pokazuje nevjerovatni stupanj mržnje u Hrvatskoj prema Srbima i da ustaštvo trese Hrvatsku. Naravno da većina ili velika većina Srba koji ljetuju u Hrvatskoj ili dođu raditi, neće biti fizički napadnuti. Imaš stvari kao što je ta da Srbi nisu crnci i ne vidi se na prvu, drugo pisao sam o tome - to su ljetovališta, more, plaža, apartmani i opuštena atmosfera. Ali broj srpskih turista koji postanu šutljiviji, paze i slično, nije mali. A imaš i direktne napade. Eto ti dokaza da nešto ne valja. Hrvatskoj bi danas, 25 godina nakon rata, u interesu trebalo biti da zaradi na turizmu. Ako ti čak i tu sad dolazi problem sa Srbima, to je katastrofa. I ne znam kako imaš snage staviti 'kamena s ramena' i ostalo o Srbima koji se kao tamo zabavljaju, kad znaš kakav je položaj Srba u Hrvatskoj. Valjda znaš. Znaš, nisu u problemu protjerani Srbi ili oni Srbi koji danas gutaju knedle u Hrvatskoj. Oni će proći kroz to. Vi koji to ne vidite ili ne želite vidjeti, vi nećete proći dalje. Dio ste mašinerije koja čini da jedan narod trpi. Na način da kažete "Sve je ok" ili "Nije to baš tako" a još je gore nego što ja ovdje pišem. Nikad nemoj biti na strani zla. Evo oko Srba u Hrvatskoj, zabranili im tradicionalno pjevanje na ljeto 2018, pa se održalo tek na jesen uz policiju, takvo nešto ne postoji ni u jednoj zemlji svijeta. https://www.youtube.com/watch?v=RRNEJNfbbdI
 10. "Dali su mi da pucam iz mitraljeza, bilo ga je teško kontrolisati, ali, oh, tako je bio lep osećaj, ti meci koji izlaze. Zamišljao sam kako bi bilo lepo da neki Srbin stoji ispred mene". GORAN IVANIŠEVIĆ, "Njujork tajms" 1993. ''Da je neki Srbin, sportista, rekao za Hrvate ono što je IVANIŠEVIĆ 1993. rekao za Srbe, uništili bi mu karijeru i proglasili ga fašistom. Ivanišević je danas trener najboljeg srpskog tenisera, Novaka ĐOKOVIĆA'' ''MILORADU ČAVIĆU je uništena karijera (neko će reći i život) zbog majice na kojoj je pisalo "Kosovo je Srbija". Sećate li se toga, vi koji tužite, kevćete, arlaučete... zbog podsećanja na žal Gorana IVANIŠEVIĆA što nije bio u prilici da ubija Srbe. Bedo ljudska.'' (Ratko Dmitrović na twitteru)
 11. Nevjerovatno kako se ljudi boje. Trpe godinama. Idu gradonačelniku s tim slikama a crni sprej je 25 kuna (3 i pol evra), odeš tamo po mraku, kapa i šal preko usta ako eventualno imaju kamere i gotov si za 10 sekundi. Samo se prešara. I na biciklu obiđeš sva ta mjesta unutar 10 minuta. Grad je mali. Da sam iz Karlovca, odavno bi to napravio.
 12. Ne vjerujem da je Jugoslavija imala takav zakon ali nije ovdje bitno više, pišemo o konkretnom slučaju iz Šibenika koji u sebi ima spominjanje srpske krvi. Ne vjerujem da je Hrvatska uvela zakon da bi odbijala krv koja, da tako kažem, nije hrvatska i to zvuči nevjerovatno ali jedna takva stvar se desila u bolnici u Šibeniku. Sad ili fakat nisi u stanju vidjeti o čemu neko točno piše ili glumiš glupana da bi eliminirao ovaj neugodni dio o odbijanju srpske krvi. Pisao sam o Hrvatskoj tj o zakonu da strani državljani ne mogu dati krv i zato sam napisao ''ne znam'' jer niko može tvrditi da takvo nešto zna tj da je uvjeren da je Hrvatska to uradila da bi odbijala ''nepoželjnu'' krv. O tome sam pisao, a ne o slučaju iz Šibenika. Portal javno.hr je ok a tada u vrijeme ovog odbijanja krvi je bio i čitaniji, evo gledam i ne postoji loše novinarstvo i neprikladni riječnik, izmišljaš. Isto što sam napisao i gore. U Srbiji nema ovoga: ''rekla mu je da mu ne može uzeti krv, pitajući ga kako bi sutra bilo osobi kojoj tu krv trebaju dati i kažu joj da je srpska.'' Nebitno, sitnice, ali gdje su ti u tvojih 185 komentara takve fore i stil pisanja? Nije ih bilo do sad. Tekst si nakon kopiranja podebljao i povećao, a i svoj komentar. Nebitno više. Pisao sam o tome ovdje. U svijetu niko pod ''drugom stranom'' ne misli na obični i normalni odnos prema radnicima. To se samo po sebi podrazumijeva u civiliziranom svijetu. Jedino se od strane Hrvatske i njezinih pomagača na internetu dešava to da, kad niko ne napada srpske radnike ili kad oni odu masovnije raditi u Hrvatsku, se onda nešto takvo stavi na portale uz pretjerane naslove i slično. Ne možeš staviti naslov "Super nam je u Hrvatskoj, nema straha" a onda 10 cm dolje sliku Dubrovnika sa natpisom "Zadnji napad na srpske radnike se desio ovdje". To govori da ti portali pišu naručene tekstove i da stanje u Hrvatskoj nije normalno. Upravo suprotno. Ako se u Hrvatskoj svake godine dešavaju napadi čak i na sezonske radnike ili vaterpoliste i to 25 godina nakon rata, to je znak kompletne ustašizacije društva u Hrvatskoj i sigurno se ne radi o pojedinačnim slučajevima. Ista stvar, upravo suprotno. Na hrvatskim portalima se podgrijava mržnja prema Srbima i oni su direktno odgovorni za ove napade. A to što pišu o tome nekoliko dana ti spada pod vijesti koji su aktuelne par dana, isto bi bilo da su napadnuti Talijani ili bilo ko drugi. Samo pogledaj ovaj snepšat sa indexa koji sam stavio neki dan. Hrvatskim medijima ne pada na pamet da prestanu sa širenjem mržnje prema Srbima. I to dokazuje šta? Ništa. Srba danas imaš samo 3 %. u Hrvatskoj. I svi su građani drugog reda. A ovi turisti se moraju povući, tiše pričati, ja te ljude ne razumijem, imaju Grčku. I evo najnovijeg slučaja od petka i odličan dio od 7:13 https://www.youtube.com/watch?v=xy6eME21pag Nejde to tako. Ideš zamjeniti teze pa da ispadne da i tamo gdje se piše o običnom odlasku na rad u Hrvatsku, Srbi žele nove ratove. Pravo pitanje je gdje su napadi na Hrvate u Srbiji i RS? Kako možeš na temelju nekakvih ratobornih komentara koje ostavljaju dva tipa, izjednačiti cijelu stvar sa stanjem u Hrvatskoj gdje se dešava sistematsko bujanje ustaštva.U Srbiji i RS nema ni kroz povijest ni danas masovne mržnje i ubijanja Hrvata. Nezamislivo je da se u Srbiji iili RS 25 godina nakon rata sistematski napadaju Hrvati, sportaši i sezonski radnici. Razlike su ti velike.
 13. Samo par nadopuna i objašnjenja na prethodni komentar: Naravno dolazili su u Jasenovac ali je mislio na tip posjete koji je učinio Willy Brandt kad je kleknuo pred spomenikom žrtvama Varšavskog geta. ''Ako bi neko iz Evropske Unije samo malo bolje pogledao stvarnost u toj mizernoj "U" tvorevini vidio bi da oni nisu zreli da budu u bilo kojoj organizaciji gdje je prisutan civilizovani svijet bilo da se radi o sportu, politici... ili festivalima dječjih pjesama. Oni ne znaju šta je to uvažavanje drugog čovjeka ili čak cijelih naroda. Mi Srbi Krajišnici najbolje znamo njihove "vrline" a ponešto znaju i ono koji su imali prilike biti u njihovoj blizini. Nevjerovatno je koliko je to zaglupljen i samoživ narod i nema te gadosti na koju nisu spremni samo da bi šta ugrabili bez mnogo truda. U svakom slučaju nije dobro po EU ukoliko njih tamo prime, jer će odmah prionuti na subverzivnu djelatnost onako kako su i do sada rušili državne zajednice u kojima su bili. Prisjetimo se Austro-Ugarske, pa onda Kraljevine Jugoslavije i napokon SFRJ. Oni su svuda bili remetilački faktor i rušili države, a nikada stvarali. Ni dan danas oni ne stvaraju, nego ruše i ono što im je dato od strane Vatikana, Njemačke... iz ko zna kojih razloga.''' (komentar sa krajinaforce foruma)