gnr

Members
 • Content Count

  713
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by gnr

 1. ''WJC je osudio taj čin kao pokušaj prikrivanja uloge NDH u zločinima''' Prikrivanje, guranje pod tepih, zanemarivanje i preodgoj u Hrvatskoj od 1990 do danas se najbolje vidio u emisiji ''Nedjeljom u 2'' iz 2009 kad je gostovao Mirko Filipović. U drugom dijelu emisije ga je Stanković pitao da komentira o posljedicama nacional socijalizma pošto je Filipović sa par prijatelja otišao posjetiti Aušvic. O posjeti Jasenovcu ni riječi, niti ga je ovaj posjetio. Problem je u tome što mu je Jasenovac ispred nosa i pet puta bliži i također se radi o logoru hrvatskih nacista-ustaša i ono najbitnije - on je preko oca Srbina Žarka Filipovića imao direktne stradalnike od ustaškog noža, stradala je njegova obitelj, rođaci daljnji ili bliži su stradali u jasenovačkom logoru i logorima i gubilištima na terenu cijele ndh. Takav čovjek, s tom pozadinom, ni slova nije rekao o Jasenovcu i ndhaziji, niti ga je posjetio, a vozio se 500 kilometara do Poljske. To je stanje svijesti u današnjoj Hrvatskoj. Jasenovac i ndh gdje su mu ubijeni obitelj ili rođaci, se nije ni spomenula od strane voditelja a trebalo se, jer ako već ovaj putuje do tih logora van svoj zemlje, onda bi u svakom slučaju voditelj spomenuo i logor u kojoj Filipović ima stradalnike iz svoje familije i koji se nalazi u njegovoj zemlji. Da ne spominjem da je kojim slučajem Hrvatska normalna zemlja, njih dvoje bi najnormalnije pričali prije svega o Jasenovcu i ostalim logorima hrvatskih nacista i o ubijenim članovima Filipovićeve obitelji i ovaj bi sigurno prvo posjetio Jasenovac. A i da se desio taj razgovor u ovakvoj Hrvatskoj, Filipović bi bio onaj koji širi antihrvatsku propagandu. Stanković isto. Sve ovo o čemu pišem je samo još jedna pobjeda ustaša.
 2. Nisam ništa jedva čekao, prenio sam tvit ali to je sve. Nisam neko ko čeka da bi udario po nekome, nema mi tu važnost ova tema. A njegova priča, sad je najlakše reći da nije rekao "Srbi" već ' ''Navijači sa meča'' ali je novinar prenio krivo. Možda je, možda nije. Ja sam, naravno, odmah znao da to može biti samo reakcija na ove sa tribine. Nije bitno više. Ovo je već malo veći problem: ''Ni jedan fudbaler reprezentacije Hrvatske nije javno čestitao Novaku ĐOKOVIĆU petu titulu u Vimbldonu. On njima jeste, srebro u Moskvi. Naravno, to govori o njima; Modriću, Rakitiću i ostalima... JADNI LJUDI, U SVAKOM SLUČAJU. p.s. kroatofili u BG; ocenite ovo kao moj šovinizam'' (ratko dmitrović tviter) i Đoković je čestitao Modriću kad je u izboru fife dobio titulu najboljeg igrača Što se Modrić sad ne javi? Znači sa svojeg fb, instagrama ili tvitera da jasno čestitaju Đokoviću. Modrić ili Raktić itd. Ne neke isprike tipa ''Rakitić je dao novac za klub u Republici Srpskoj preko Krstajića'' i ''Oni navijaju za Novaka'' i slično. To su nažalost te razlike. Da li je u njima samima problem ili ne smiju čestitati, to ne znam. ps A ovaj naslov topika - da su Slovenci ili Bosanci igrali finale u Rusiji, Novak bi istu stvar rekao, da ih osjeća kao svoje. Čovjek prihvaća sve iz bivše Jugoslavije.
 3. Samo jedan komentar van teme malo. Jeste primjetili da je na ovom video klipu voditelj Hrvat koji tokom emisije otvoreno kaže "Mi Hrvati". Čovjek mirne i sačuvane psihe. Najnormalnije se osjeća u Srbiji u svojem voditeljskom poslu. I to je ok. I njemu Ratko Dmitrović tokom emisije kaže "Vi Hrvati" a ovaj njemu "Vi Srbi". Sve fino u normali. I to pokazuje jedno normalno stanje u Srbiji. Ima li toga u Hrvatskoj? I dalje, u jednom momentu on kaže Ratku "Vi Srbi ste nas počeli ubijati još u Skupštini". Počeli ste nas. Znači prema onome šta on govori, on tvrdi da su Srbi nakon ubojstva Radića napravili srpsku ndh, otvorili logore i godinama ubijali Hrvate. On tu izmišljotinu plasira u Srbiji na srpskoj televiziji i medijima. A sad zamislite da u Hrvatskoj emisiju vodi voditelj srpske nacionalnosti koji tokom emisije kaže "Mi Srbi" i da u jednom momentu spomene jednu činjenicu "Vi Hrvati ste nas ubijali i činili masovne zločine još i prije Jasenovca za vrijeme Prvog svjetskog rata" ili da kaže nešto o Jasenovcu baš na način ovog Hrvata voditelja, znači "Nas Srbe ste vi Hrvati ubijali". Da li bi taj mogao hodati Zagrebom i ostalim gradovima bez neprijatnosti? Pupovac trpi napade, uvrede, unošenje i vikanje u lice ''za dom spremni'' po Zagrebu, a ničim to nije zaslužio. ili ovaj dio od 12:57, poslušajte dio "Davno davno davno preminuo".... Čovjek koji se zove Aleksandar a preziva Stanković, poznati tv novinar u Hrvatskoj, rođen u Srbiji, na papiru se izjašnjava kao Hrvat. Kad kaže "Davno odavno davno premino" misli na oca koji je bio Srbin. To govori o mržnji prema Srbima u Hrvatskoj koja je do te mjere zaostala za običnim tipovima mržnje i nacionalizma u svijetu, da je to nevjerovatno. https://www.youtube.com/watch?v=86NK13YsDvE
 4. Ne radi se o tome. Pišem o tvojoj namjeri i šta točno radiš s određenim saznanjima. Dakle da ti nacrtam: da si kojim slučajem gledao ovaj video Ratka Dmitrovića i u jednom momentu čuo da on priča o 5 ubijenih Srba i prepoznao taj slučaj za koji pouzdano znaš da je ubijeno 7 Srba, nema teoretske šanse da bi se ti javio ovdje s komentarom o 7 ubijenih Srba i s pričom da imaš ''konkretna saznanja''. Eto, to je moja poenta. I ne moram objašnjavati zašto se ti ne bi javio. Sam slučaj sam izmislio jer daje dobar primjer. Takve stvari vezano za srpske žrtve ni jednom nisi ispisao u 1299 komentara i nećeš sigurno, da se ne lažemo. A ovdje si se odmah nacrtao sa "Ne govori istinu''. Ne možete negirati ubijanja pa idete negirati detalje samog ubijanja, pa se to smjesti pod "Ne govori istinu" a nema veze s istinom, to je detalj jednog ubojstva jedne obitelji. A da sam u pravu kad kažem da ti je cilj skrivanje i umanjivanje zločina nad Srbima vidi se i po tome da kad bi kojim slučajem pisao dalje o brojci ubijenih Srba ovdje - sigurno bi ih smanjivao ili još bolji primjer kad je ''leda'' pisala na forumu o određenim zločinima Hrvata na što si ti napisao da kako Srbi mogu tako izmišljati. Komentar na komentar, ništa posebno, ali gledajući taj komentar točno se osjetilo da ti to stvarno misliš i točno se osjetilo da je komentar ostavio degutantni hrvatski zlikovac. Ti ne znaš i neko kao ti ne može pisati i djelovati na nivou pomaganja Srbima. Upravo suprotno. I zato gledajući video o masovnim ubojstvima Srba u Sisku, ti bi to najradije gurnuo u stranu. Pa uzmeš jedno ubojstvo jedne obitelji pa se baviš saznanjima tipa kad i kako su ubijeni, da bi onda iz tih detalja izvukao "Ne govori istinu" kao prvu rečenicu u svojem komentaru ovdje. Tu je sve jasno. To pokazuje šta ti je u podsvijesti i da bi najradije većinu onoga o čemu se govori u videu sveo na "Ne govori istinu" ali nejde pa se baviš detaljima da bi svoju potrebu kolko tolko zadovoljio. 
 5. Mig, čovjek govori istinu. Ljudi su pobijeni. Detalji ubojstva jedne obitelji su nebitni za suštinu priče a još manje za ono što zovemo istinom. A ovo što si napisao, vidiš, to govori nešto o tebi. Već u prvoj rečenici komentara pišeš ''Ne govori istinu." Šta je to u tvojoj podsvijesti kad komentirajući masovna ubojstva Srba u Sisku, uzmeš jedno ubojstvo jedne obitelji gdje se ideš baviti detaljima tipa kada i kako su ubijeni (pošto je nemoguće negirati da su ubijeni) da bi onda iz tih detalja izvukao "Ne govori istinu" kao prvu reakciju i rečenicu u svojem komentaru ovdje. To pokazuje šta ti je u podsvijesti i mislim da bi ti najradije većinu onoga o čemu Ratko govori o Sisku sveo na "Ne govori istinu" a ne samo slučaj obitelji Vila, ali to nejde pa se ideš baviti nekakvim detaljima da bi svoju potrebu donekle zadovoljio. A dio "Ako se već govori o tome, neka se kaže točno'' je čista kamuflaža. Da si napisao "Ja imam neki drugi info u vezi samog načina ubijanja te obitelji te kada su i gdje su ubijeni", ja se ovdje ne bi ni javio. Komentar bi ti bio čist. Ali čim je u prvoj rečenici "Ne govori istinu" odmah se sve vidi. Za detalje ubojstva ne znam, možda je Ratko u pravu, možda ne, možda si ti prenio s interneta ono što tebi odgovara ili čuo priče. U kontekstu istine je nebitno.
 6. ''Ako je Tesla Hrvat (a nije) kako to ovde pateticno da dokazu ‚'rvatine, onda su i oni Srbi koje su proterali pre dvadesetak godina isto Hrvati te je onda nejasno o kakvoj "velikosrbijanskoj agresiji" se lupeta u Hrvatskoj? Kako Hravti mogu da izvrse "velikosrbijasnku agresiju"? Sta su bili oni koje su ustasko-hrvatski rezim ubili u jasenovcu? Da li su i to bili Hrvati? Zasto su Hrvati ubijali Hrvate? Uglavnom, krajnje je jadno, bedno, kompleksasko, licemerno i podlo hravtsko svojatanje Tesle ako se uzme u obzir na cemu je izgradjena Hrvatska kao i hrvatski identitet.'' ''Obrni okreni Hrvat po nacionalnosti ne moze da bude kako god okrenes. Ni hrvatsko drzavljanstvo ne moze da ima jer Hrvatska drzava nije postojala kad se on rodio. Amerikanac srpskog porekla je tacna definicija, ziveo i radio u Americi imao njihovo drzavljanstvo, rodjen na teritoriji koja je danas Hrvatska a tada bila Austro-Ugarska a po nacionalnosti Srbin.'' ---Covek bukvalno jednom bio u Srbiji. ----- ''Arhimed je rodjen u Sirakuzi, danasnja Italija, nema podataka da je ijednom bio u Grckoj, ali Italijanima ne pada na pamet da tvrde da nije bio Grk. ''Da vam otklonim dileme: „Ako budem imao sreće da ostvarim barem neke od svojih ideja, to će biti dobročinstvo za celo čovečanstvo. Ako se te moje nade ispune, najslađa misao biće mi ta da je to delo jednog Srbina.“ (Nikola Tesla u vreme posete Beogradu 1892. godine) „Ja sam, kao što vidite i čujete, ostao Srbin i preko mora, gde se ispitivanjima bavim. To isto treba da budete i vi i da svojim znanjem i radom podižete slavu srpstva u svetu.“ (Nikola Tesla, 2. juna 1892. godine u govoru studentima Velike škole u Beogradu) Ponosan sam što sam potekao iz zemljoradničkog viteškog naroda, koji je y neprestanoj ljutoj borbi za svoje ideale i evropsku kulturu zadužio Evropu i svuda zaslužio čast i poštovanje čitavog sveta, naročito velike Amerike.“ Preveo je Zmajeve pesme na engleski. Napisao esej povezujući Zmajev stvaralački opus sa Kosovskim zavetom i postkosovskom tragedijom srpskog naroda. Izguglajte Tesla New Century Magazine. Tesla ne samo da je imao svest o srpskom poreklu nego je bio na momente i opterećen srpskom istorijom i stradanjem na Kosovu stavljajući ga u centar svoje životne filozofije. Tesla je sin Pravoslavnoj sveštenika i u tom duhu je i odgajan a rođen je u Hrvatskoj gde je tada i pre njega,,uvek živeo srpski živalj koji su nažalost ustaše fašisti, pobili i proterali!!! Nikola Tesla made by Serbia'' ''Otimanje ne samo pojedinaca, već čitavih delova naroda, specijalitet je naših zapadnih komšija. Ni Ruđer Bošković nije video Hrvatsku za života, jer tada uopšte nije postojala kao država, u Dubrovniku je rođen i bio svega još jednom, nije pričao hrvatskim jezikom, izjašnjavao se kao "Slovin koji govori slovinskim jezikom", otac Srbin iz Hercegovine, majka iz mletačkog Bergama (tada ni Italija nije postojala), ali je po njima čist Hrvat, iako je Dubrovnik prvi put u istoriji postao "hrvatski" 1918. raspadom Austrougarske i ulaskom u mrsku im Jugoslaviju. Nikola Tesla iz Smiljana, Srbin. Tačka.'' ----A po cemu je Srbin? Sto je pravoslavac? To nije nacionalnost nego vjeroispovijest. Rodjen u svecenickoj porodici.. i Andric je rodjen u katolickoj i odgojili ga franjevci pa od njega napraviste Srbina. Austrougar jer je rodjen u Austrougarskoj, jeli? Svi Srbi rodjeni izmedju 1459 i berlinskog kongresa 1878 su ond Turci, jer su rodjeni u Osmanliskom carstvu ...smijurija.----- Znaš li gde ti je rođen Jelačićč? Hajde pročitaj, pa kaži je l' on po tebi Srbin katoličke veroispovesti? Zatrli ste Tesli familiju u Jasenovcu, 1991. gotovo srušili kuću u kojoj je rođen, a sad ga svojatate?! To je umobolno! I otac i majka su mu iz srpskih pravoslavnih porodica, ali ko će tebi to objasniti, Srbi su vam i Dalmaciju 1945. oslobodili od Italijana, pa ste im 1995. rekli hvala za sve. Ne bio vam u koži kad đavo dođe po svoje!'' ''Vrlo jednostavno pitanje: ako je Tesla bio Amerikanac ili Austrougarin, i ako njegovo poreklo uopšte nije važno, kao što neki u komentarima insistiraju zašto se onda uči da je bio Hrvat. Ili je ipak važno reći da nije bio Srbin, da bi nam se i on oduzeo. Ova činjenica nema veze baš sa nikakvim teorijama zavere, jer to i jeste zavera.'' ''Ban Jelačić je rođen u današnjoj Srbiji, Petrovaradinu, pa nam na pamet ne pada da ga proglašavamo Srbinom! Tesla nije američki naučnik jer se školovao u austro-ugarskoj, pa zatim u Pragu i drugde po Evropi, u Francuskoj je na primer stekao prva ozbiljnija naučna iskustva. Tesla je u Ameriku otišao tek kasnije, kao zreo čovek sa 28 godina, a američko državljanstvo je dobio tek posle nekoliko godina. Tesla je dakle svetski naučnik, a po nacionalnosti je Srbin!'' ''Covek bukvalno jednom bio u Srbiji'' ''Ja sam Srbin. Nikad nisam bio u Srbiji. Rodjen i zivim daleko od Srbije. Ali dobro znam ko sam. Komentar ti je bas bedan.'' ''Ако је Хрват, зашто ли припадници породице Тесла страдаше у Јасеновцу?'' ''Nikola Tesla nije ni Srbin ni Hrvat vec Amerikanac (bivsi Austrougar) sa prostora danasnje Hrvatske'' ''Лоше троловање. Американац јесте, грађанин Аустроугарске јесте а по националности је Србин. Бан Јелачић није Србин нити је рођен у Србији, баш као што Тесла није Хрват нити је рођен у Хрватској. Обојица су рођени у Аустроугарској...'' ''Znači Car Justinijan je bio Srbin!'' ''Nikola Tesla nije ni Srbin ni Hrvat vec Amerikanac (bivsi Austrougar) sa prostora danasnje Hrvatske'' Ајде, а зашто ти исти Американци Теслу без проблема сматрају Србином, и то сви од реда? Него да те питам шта мислиш шта је Фредерик Шопен обзиром да је рођен и живео у Француској, Француз? Иди реци то Пољацима.'' ''Znas za sta se kaze da je neograniceno ? Ja prvi put cujem za Austrougare. To je bila imperija. Isto kao Turska. Carevo, i Sultanovo vlasnistvo. Jesmo mi bili Turci po tebi, do oslobodjenja ? Zna se sta je Tesla. Srbin. I po porijeklu, i po sopstvenoj volji, a obje stvari su kljucne. Naravno da ga mogu i Amerikanci svojatati jer je tamo zivio i radio. Neko je napisao da mogu i Austrijanci. Vec sam na pocetku komentara objasnio zasto ne mogu. Tu osobu bih usput pitao zasto samo Austrijanci a ne Madjari ?? Manite se okupatora kroz istoriju. Gledajte ljudima sta su po etnickoj pripadnosti i porijeklu, i po svojoj izjavi i volji sta su. Amerika je drugi slucaj, hajde da kazemo gradjanska drzava pa sta god to znacilo jer se izraz zloupotrebljava. I radio je tamo ponavljam i imao drzavljanstvo, ali je Srbin prije svega, a Hrvatima uopste nema mjesta. Isto kao da mi pocnemo svojatati one Rimske imperatore. Stvarno smejurija.'' ''Etnički Srbin, po nacionalnosti Amerikinac, rođen u Austrijskom carstvu... Eto rešeno..'' ''Dakle pravilno je američki naučnik srpskog porekla...'' ''Био сам недавно у Смиљану у родној кући Николе Тесле. Поред куће је православна црква где је његов отац вршио службу. Поред цркве је масовна гробница са ћириличним натписом где пише да су усташе у Госпићу и околини побиле 500 недужних Срба. Сама Николина фамилија Тесле са очеве и Мандићи са мајчине стране су много страдали од усташа, и то само зато што су Срби. И онда неко напише да је он Хрват. Невероватно.'' ''Svojataju ga Hrvati koji su mu poubijali sve clanove familije. Bukvalno su istrebili sve Tesle u Hrvatskoj.'' '''Škola u mestu u Hrvatskoj u kom sam živeo nosila je ime Nikole Tesle. Kad je rat počeo 1991. godine, promenili su ime, da bi, par godina nakon rata ponovo školu nazvali starim imenom. Uvek se toga setim kad su ovakve teme u pitanju.'' ''Nikola Tesla, Srbin rodom iz Austrougarske, američki državljanin. I to je to. Mogu oni da uče i talambasaju koliko hoće.'' ''bravo za srpski kokus u Madjarskoj, podrska.'' ''Drzava bi trebala da osnuje komisiju koja ce se stvarno baviti ispravkama koje su na stetu naseg naroda. Tu mislim na jacu informisanost u vezi Jasenovca, u vezi Nikole Tesle naravno, pominjati zrtve u Bratuncu i Kravicama, cirilica u Vukovaru itd... Ima mnogo primera gde smo pasivni i gde se moraju uloziti ozbiljni napori od strane strucnih ljudi'' (komentari sa b92)
 7. Srpska manjina u Mađarskoj je nezadovoljna što se u mađarskim udžbenicima istorije Nikola Tesla predstavlja kao naučnik hrvatske nacionalnosti, javlja RTV. Izvor: hina, index.hr sreda, 10.07.2019. | 15:30 Srbi u Mađarskoj nameravaju da traže ispravku ove tvrdnje, prenosi hrvatski Indeks. "Tesla je fizičar, pronalazač i elektroinženjer hrvatskog porekla", prenosi RTV deo teksta iz udžbenika "Istorije", u izdanju Nacionalnog zavoda za izdavanje udžbenika. "S tim problemom se, u stvari, suočavamo već decenijama, pa smo, između više uglednih Srba, odabrali da našu školu nazovemo baš po Nikoli Tesli, kako to ne bi učinila hrvatska zajednica u Mađarskoj", izjavila je direktorka vrtića, osnovne škole, gimnazije i đačkog kolegijuma "Nikola Tesla" u Budimpešti Jovanka Lastić. Prema njenim rečima "sama obrazovna ustanova malo toga može da učini da se propust ili greška ispravi. Sa više uspeha može da nastupi Samouprava Srba u Mađarskoj, ali bi i matična država trebalo jasno da ukaže na činjenice o poreklu čuvenog naučnika“. Direktorka iz Budmipešte misli da hrvatska ima jak lobi u Mađarskoj. "Kao član Nacionalnog veća za izdavanje udžbenika na sledećoj sednici ću izneti svoje stanovište o ovom problemu, ali ne znam koliki će biti odjek, s obzirom na jak lobi i uticaj hrvatske zajednice u Mađarskoj”, dodala je Jovanka Lastić. RTV prenosi podatke s "Wikipedije" na mađarskom jeziku na kojoj piše da Nikola Tesla "Srbin rođen 10. jula 1856. godine u pravoslavnoj, svešteničkoj porodici u Smiljanu, u Lici, tada u Habsburškoj monarhiji i da je kasnije postao srpsko-američki naučnik svetskog glasa".
 8. Samo još par objašnjenja, napisao sam: Zapravo prije svega pokazuje koliko je takav način pisanja članka tendenciozan a posebno s tim naslovom ''Nema straha, lepo nam je'' a dolje unutar istog teksta piše ''Zadnji napad na srpske radnike desio se u Dubrovniku''. Mogli su napraviti tekst sa realnom analizom stanja a ne da cijelu sliku predočavaju na temelju izjava 3-4 radnika i mogli su staviti prihvatljiviji naslov. Vidi se da novinar ima skrivenu namjeru u cijeloj priči. Naravno ima incidenata i sa šaranjem auta, a kao što sam napisao mnogi incidenti se ne objave. Ovdje novinarka kaže da će objaviti neke manje poznate incidente a svi ti incidenti su uglavnom tada izašli u javnost, ni ona ne zna da je toga daleko više od ovih 10 primjera, mnoge stvari se ne prijave a i policija ne kaže točni broj incidenata. Srbe u Hrvatskoj mlate, gađaju kamenjem, psuju. Čitali smo presude, neke su nevjerojatno mučne. Telegramova Ana Raić Knežević, osim ovih o kojima svi mediji pišu posljednjih dana, izvukla je i neke manje poznate slučajeve. Napad na vijećnika SDSS-a u Viškovu Radoja Petkovića, koji je podlegao zadobivenim ozljedama, kao i napad pripadnika Torcide na sezonske radnike s Brača zbog njihovog srpskog govora, nedjela su počinjena iz čiste mržnje. Prošle godine takvih je zločina prijavljeno ukupno 27. Deset ljudi proglašeno je krivima za zločin iz mržnje, još četvero čeka rasplet sudskog postupka. Jedna presuda bila je oslobađajuća. Prema statistikama DORH-a najčešće kazneno djelo koje se ostvaruje kod zločina iz mržnje je prijetnja, zatim oštećenja tuđe stvari, te nanošenje teških i lakih ozljeda. Osim toga, kao zločin iz mržnje tijekom 2018. zabilježeno je kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, te nasilničko ponašanje iz članka. Najčešća diskriminatorna osnova je i dalje, kaže DORH, nacionalna pripadnost, potom vjeroispovijest i etničko podrijetlo, te spolno opredjeljenje. Pregledali smo sudske presude u posljednjih par godina i, osim slučajeva o kojima su svi mediji izvještavali, izvukli i neke dosad nepoznate. 1. I LANI U ZADRU NAPADNUTI SU SEZONCI Zadarska policija uhitila je mladog muškarca koji je lani u rujnu na Putu Gazića napao dvojicu 30-godišnjih državljana Srbije. Kako je tada priopćeno, 18-godišnji Zadranin bio je u društvu više osoba, a strance, kada su shvatili da se radi o Srbima, gađali su signalnim bakljama. I u ovom slučaju žrtve su bili sezonski radnici, koji, srećom, u napadu nisu ozlijeđeni. Osim 18-godišnjaka koji je zaradio kaznenu prijavu, još nekoliko osoba ubrzo je privedeno zbog sumnje da su povezani s napadom. Naknadno se doznalo da su u pitanju pripadnici navijačke skupine Tornado. 2. ‘NABIJEM TE NA K…. ČETNIKUŠO. NIJE TI MJESTO OVDJE…’ Kazneni postupak pokrenut je protiv 42-godišnjeg Suada B. iz Vukovara koji je 17. lipnja prošle godine vrijeđao svoju susjedu. Iako njegov rječnik ne zaslužuje ponavljanje, citirat ćemo ga kako bi bilo jasno s koliko mržnje je počinio prijetnju: “Nemoj da mi mamu uznemiravaš. Ubit ću tvojega i svojega psa. J…. ti majku četničku, idi u Srbiju kod Šešelja. Nabijem te na k…. četnikušo. Namjerila si se na mene, al sudit ću ja tebi i presuditi. Nije ti mjesto ovdje preko Dunava. Radiš u Vukovaru, ajde radi u Zagrebu, p…. ti materina četnička. Idi u Sremsku Mitrovicu. Marš u Srbiju kod Šešelja. Vidjet ćeš ti tko sam ja!”. Ni kad su došli policajci nije se smirio. Tada je još zaprijetio da će platiti pet tisuća eura nekome da uništi susjedu. 3. NASRNULI NA UČENIKA TEHNIČKE ŠKOLE U VUKOVARU Na autobusnoj stanici u Vukovaru 16. siječnja ove godine došlo je do tučnjave više mladića. Napadnut je učenik Tehničke škole Nikola Tesla, koji nastavu pohađa na srpskom jeziku, dok je čekao školski autobus. Učenik je u ovom incidentu ozlijeđen, a mladići koji su g napali navodno su imali fantomke na glavama. Ipak, uspio je među njima prepoznati jednog iz iste škole koji nastavu pohađa na hrvatskom jeziku. Međunacionalni sukob među ovim učenicima traje već nekoliko mjeseci, a ovaj posljednji napad dogodio se samo dva dana nakon što je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava održao konferenciju za medije na kojoj je prozvao učenike Tehničke škole koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku jer nisu ustali tijekom intoniranja hrvatske himne uoči utakmice na stadionu Vuteksa u Vukovaru. 4. NAPADNUT NA PLAŽI ZBOG TETOVAŽA NA ĆIRILICI Aleksandar G., mladić rodom iz Knina koji živi u Subotici, napadnut je krajem srpnja prošle godine u Splitu gdje je stigao na ljetovanje. Razlog su bile njegove tetovaže. Skupina od desetak muškaraca napala ga je kada je skinuo majicu te otkrio tetovažu na leđima, na kojoj su ćirilicom bile ispisane riječi cara Lazara: “Ja ne odlučujem da li ću ići u bitku po tome kakva je sila koja me prati, nego po tome koliku svetinju branim”, te pripadnost navijačkoj grupi Delije Knin. Incident se dogodio na plaži Bačvice gdje su napadači okružili Aleksandra uz riječi: “Ovdje ste došli provocirati”. Nasrnuli su na njega, no uspio im je pobjeći. Iako je i ranije ljetovao u Hrvatskoj, kako je ispričao za srpske medije, tek je u Splitu doživio prijetnje. 5. SUSJEDI PLAĆA ODŠTETU JER JOJ JE PSOVAO ‘ČETNIČKU MAJKU’ Ovih dana stigla je presuda prema kojoj Željko P. iz Kule mora svojoj susjedi platiti 9000 kuna, jer ju je pijan izvrijeđao prije par godina. Zbog toga je pravomoćno osuđen za prijetnju te kažnjen novčanom kaznom. Sada će morati platiti i odštetu. Naime, susjeda je Željkovu djecu ukorila jer previše troše vodu, nakon čega je on dotrčao pred zgradu i nasrnuo na nju. Uslijedile su prijetnje na nacionalnoj osnovi: “Ubit ću te, imam 100 tisuća eura, mogu te platiti! J…. ti četničku majku! J…. ti dijete u djetetu. Ne ganjaj moju djecu, ostavi ih na miru!”. Žena je na sudu svjedočila kako joj je susjed prijetio jer je mrzi, budući da pripada srpskoj nacionalnoj manjini u mjestu Kula. Govorio joj je i da je krava četnička, a ponižavao ju je i tijekom sudskog postupka. 6. UČENIKE PRAVOSLAVNE GIMNAZIJE VRIJEĐALI I GAĐALI KAMENJEM U studenom 2015. zabilježen je napad na skupinu učenika koji su dolazili na nastavu u zgradu pravoslavne gimnazije koja se nalazi na Svetom Duhu u sklopu Duhovnog centra u kojem stanuje i mitropolit zagrebačko – ljubljanski Porfirije. Srednjoškolce su, kako je tada priopćeno, napali njihovi vršnjaci, a verbalno maltretiranje započelo je još u autobusu. Nakon toga kamenje je bacano i preko ograde pravoslavnog centra na Svetom Duhu 122 pri čemu je razbijeno staklo na ulaznim vratima gimnazije. O napadu je obaviještena policija kojoj su ustupljene i snimke video nadzora. U ovom napadu nitko od djece nije ozlijeđen, no svi su bili uznemireni i uplašeni. 7. PALICAMA NA VATERPOLISTE ZVEZDE U SPLITU Uoči utakmice Mornara i Crvene Zvezde, u Splitu su u veljači ove godine napadnuti srpski vaterpolisti. Trojica igrača sjedila su u kafiću kad su im prišli mlađi muškarci, navodno iziritirani trenirkama na kojima su bila klupska obilježja. Tada su ih počeli naguravati i tući, a cijela stvar završila je tako da je jedan od vaterpolista bježeći od napadača skočio u more, dok su se ostali također udaljili. Odmah su pobjegli i napadači, no policija ih je većinu uspjela naknadno pohvatati. Vaterpolisti nisu bili ozlijeđeni, a utakmica je na kraju otkazana. Predstavnici Crvene Zvezde na konferenciji za novinare opisali su kako je sve počelo kad je konobar lokala komentirao službene jakne njihovih igrača. Ubrzo su se u kafiću pored, u koji su vaterpolisti sjeli, pojavili muškarci naoružani palicama te su počeli udarati igrače i prijetiti im klanjem. 8. I U ZAGREBU NAPADNUTI SRPSKI VATERPOLISTI Sličan incident dogodio se par godina ranije u Zagrebu, u rujnu 2016., gdje su mladi vaterpolisti igrači Partizana iz Srbije, koji su stigli na kadetski turnir također napadnuti, šipkama. Dok su sjedili u McDonald’su napali su ih nepoznati huligani oboružani šipkama. Jednom dečku slomljen je prst, a više ih je zadobilo udarce po glavi. “Naša djeca su normalno jela u McDonald’su, nije bilo nikakvih provokacija, a prilikom izlaska iz restorana napadnuta su šipkama. Očigledno je sve bilo organizirano, čim su znali da su vaterpolisti iz Srbije”, izjavio je predstavnik kluba nakon napada. 9. UMRO DIVLJAČKI PREMLAĆENI VIJEĆNIK SDSS-A U travnju ove godine uhićen je 48-godišnji I.G. koji je brutalno ispred kafića na Viškovu krajem travnja napao Radoja Petkovića, člana SDSS-a, potpredsjednika Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Kastva i građevinskog poduzetnika. Petković i I.G. najprije su se posvađali u lokalu da bi nakon toga Petković krenuo prema svom vozilu. Napadač ga je sustigao i počeo tući, a s udarcima nije prestajao ni kada je Petković izgubio svijest i pao na tlo. Neki vjeruju da je napad bio etnički motiviran. Posljednjih nekoliko tjedana bio je u KBC-u Rijeka, no teškim ozljedama na kraju je podlegao. Za napad policija je uhitila I.G.-a, a tužiteljstvo je protiv njega zatražilo određivanje istražnog zatvora što je sud i prihvatio. Iako ga se najprije teretilo za nanošenje osobito teških tjelesnih ozljeda, nakon obdukcije Petkovićevog tijela te utvrđivanja točnog uzroka smrti istaknutog SDSS-ovca tužiteljstvo bi te optužbe moglo i promijeniti. 10. NAPAD NA SEZONSKE RADNIKE NA BRAČU U subotu navečer u Supetru napadnuti su sezonski radnici. Na njih je nasrnula skupina pripadnika Torcide. U napadu je ozlijeđen i lokalni vatrogasac koji je stao u obranu napadnutih. Za sada je policija uhitila dvojicu napadača, dok se za ostalima, a sumnja se da ih je bilo 15 ili 20, još traga. Nakon kriminalističkog istraživanja protiv jednog uhićenog, 22-godišnjaka podnesena je kaznena prijava zbog sumnje da je pokušao teško ozlijediti 26-godišnjeg vatrogasca. Osim kaznene prijave, protiv njega kao i protiv 19-godišnjaka, podneseni su optužni prijedlozi zbog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira te Zakona o suzbijanju diskriminacije. Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da su ovi ljudi napadnuti jer su se među njima nalazili pripadnici srpske nacionalnosti. Radilo se o dvojici Srba, hrvatskih državljana, dok su ostale žrtve Hrvati. Napadači su vikali “Tko je od vas Srbin”, a kako napadnuti nisu odgovarali, počeli su ih udarati i cipelariti. “Vraćali smo se kućama nakon posla, prošli smo kraj prostorija Torcide Brač. Vjerojatno su čuli ova dva momka, oni su Srbi iz Vukovara. Njih 15, 20 zatrčalo se prema nama. Vikali su: ‘Di je Srbin?’ Napali su ih i bacili na pod, počeli su ih cipelariti. Djevojka je legla na svog prijatelja, nastavili su tući i njega i nju. Ja sam stajao sa strane. Pitao sam: ‘Je li ovo potrebno?’ Dobio sam udarac šakom u nos. Da nije naletio taksist, ubilo bi nas. Počeo je trubiti, a oni su se razbježali”, ispričao je za Dalmatinski portal jedan od napadnutih. Telegram.hr 11.06.2019.
 9. Nije došlo u medije zbog činjenice da strani državljani nisu mogli dati krv. Ne radi se o tome. To se tek kasnije, kao guranje pod tepih, spominjalo od strane Hrvatske. Ne bi nikad ni došlo u medije da liječnica nije spomenula srpsku krv. Ali dobro. Ko ne želi vidjeti, ne mora. Sad svaku vijest koju vidiš na internetu možeš relativizirati sa ''Jel baš tako kao što je u naslovu". Možda bi imalo smisla da pričamo o srpskim tabloidima. Inače javno hr je to objavio (naravno) a kasnije RTS, ali Hrvati su prvi objavili, a njima ne pada na pamet da idu protiv Hrvatske. Ne moraju svi grebati aute da bi to bio dokaz raširenog ustaštva. I naravno da ih neće napasti već tokom putovanja. Ti te stvari gledaš na krivi način. Ali ako želiš vidjeti raširenost ustaštva ono se najbolje vidi u svakodnevnim događajima samo što mediji to ne objave i što nisu u pitanju auti. Znači u Hrvatskoj je oko 360 incidenata godišnje. Podaci Veritasa. Gledajući brojku - svaki dan antisrpski incident. I vjerovatno pretjerujem kad pišem o kompletnoj ustašizaciji hrvatskog društva ali i dalje se može reći da sve ovo što se dešava pokazuje nevjerovatni stupanj mržnje u Hrvatskoj prema Srbima i da ustaštvo trese Hrvatsku. Naravno da većina ili velika većina Srba koji ljetuju u Hrvatskoj ili dođu raditi, neće biti fizički napadnuti. Imaš stvari kao što je ta da Srbi nisu crnci i ne vidi se na prvu, drugo pisao sam o tome - to su ljetovališta, more, plaža, apartmani i opuštena atmosfera. Ali broj srpskih turista koji postanu šutljiviji, paze i slično, nije mali. A imaš i direktne napade. Eto ti dokaza da nešto ne valja. Hrvatskoj bi danas, 25 godina nakon rata, u interesu trebalo biti da zaradi na turizmu. Ako ti čak i tu sad dolazi problem sa Srbima, to je katastrofa. I ne znam kako imaš snage staviti 'kamena s ramena' i ostalo o Srbima koji se kao tamo zabavljaju, kad znaš kakav je položaj Srba u Hrvatskoj. Valjda znaš. Znaš, nisu u problemu protjerani Srbi ili oni Srbi koji danas gutaju knedle u Hrvatskoj. Oni će proći kroz to. Vi koji to ne vidite ili ne želite vidjeti, vi nećete proći dalje. Dio ste mašinerije koja čini da jedan narod trpi. Na način da kažete "Sve je ok" ili "Nije to baš tako" a još je gore nego što ja ovdje pišem. Nikad nemoj biti na strani zla. Evo oko Srba u Hrvatskoj, zabranili im tradicionalno pjevanje na ljeto 2018, pa se održalo tek na jesen uz policiju, takvo nešto ne postoji ni u jednoj zemlji svijeta. https://www.youtube.com/watch?v=RRNEJNfbbdI
 10. "Dali su mi da pucam iz mitraljeza, bilo ga je teško kontrolisati, ali, oh, tako je bio lep osećaj, ti meci koji izlaze. Zamišljao sam kako bi bilo lepo da neki Srbin stoji ispred mene". GORAN IVANIŠEVIĆ, "Njujork tajms" 1993. ''Da je neki Srbin, sportista, rekao za Hrvate ono što je IVANIŠEVIĆ 1993. rekao za Srbe, uništili bi mu karijeru i proglasili ga fašistom. Ivanišević je danas trener najboljeg srpskog tenisera, Novaka ĐOKOVIĆA'' ''MILORADU ČAVIĆU je uništena karijera (neko će reći i život) zbog majice na kojoj je pisalo "Kosovo je Srbija". Sećate li se toga, vi koji tužite, kevćete, arlaučete... zbog podsećanja na žal Gorana IVANIŠEVIĆA što nije bio u prilici da ubija Srbe. Bedo ljudska.'' (Ratko Dmitrović na twitteru)
 11. Nevjerovatno kako se ljudi boje. Trpe godinama. Idu gradonačelniku s tim slikama a crni sprej je 25 kuna (3 i pol evra), odeš tamo po mraku, kapa i šal preko usta ako eventualno imaju kamere i gotov si za 10 sekundi. Samo se prešara. I na biciklu obiđeš sva ta mjesta unutar 10 minuta. Grad je mali. Da sam iz Karlovca, odavno bi to napravio.
 12. Ne vjerujem da je Jugoslavija imala takav zakon ali nije ovdje bitno više, pišemo o konkretnom slučaju iz Šibenika koji u sebi ima spominjanje srpske krvi. Ne vjerujem da je Hrvatska uvela zakon da bi odbijala krv koja, da tako kažem, nije hrvatska i to zvuči nevjerovatno ali jedna takva stvar se desila u bolnici u Šibeniku. Sad ili fakat nisi u stanju vidjeti o čemu neko točno piše ili glumiš glupana da bi eliminirao ovaj neugodni dio o odbijanju srpske krvi. Pisao sam o Hrvatskoj tj o zakonu da strani državljani ne mogu dati krv i zato sam napisao ''ne znam'' jer niko može tvrditi da takvo nešto zna tj da je uvjeren da je Hrvatska to uradila da bi odbijala ''nepoželjnu'' krv. O tome sam pisao, a ne o slučaju iz Šibenika. Portal javno.hr je ok a tada u vrijeme ovog odbijanja krvi je bio i čitaniji, evo gledam i ne postoji loše novinarstvo i neprikladni riječnik, izmišljaš. Isto što sam napisao i gore. U Srbiji nema ovoga: ''rekla mu je da mu ne može uzeti krv, pitajući ga kako bi sutra bilo osobi kojoj tu krv trebaju dati i kažu joj da je srpska.'' Nebitno, sitnice, ali gdje su ti u tvojih 185 komentara takve fore i stil pisanja? Nije ih bilo do sad. Tekst si nakon kopiranja podebljao i povećao, a i svoj komentar. Nebitno više. Pisao sam o tome ovdje. U svijetu niko pod ''drugom stranom'' ne misli na obični i normalni odnos prema radnicima. To se samo po sebi podrazumijeva u civiliziranom svijetu. Jedino se od strane Hrvatske i njezinih pomagača na internetu dešava to da, kad niko ne napada srpske radnike ili kad oni odu masovnije raditi u Hrvatsku, se onda nešto takvo stavi na portale uz pretjerane naslove i slično. Ne možeš staviti naslov "Super nam je u Hrvatskoj, nema straha" a onda 10 cm dolje sliku Dubrovnika sa natpisom "Zadnji napad na srpske radnike se desio ovdje". To govori da ti portali pišu naručene tekstove i da stanje u Hrvatskoj nije normalno. Upravo suprotno. Ako se u Hrvatskoj svake godine dešavaju napadi čak i na sezonske radnike ili vaterpoliste i to 25 godina nakon rata, to je znak kompletne ustašizacije društva u Hrvatskoj i sigurno se ne radi o pojedinačnim slučajevima. Ista stvar, upravo suprotno. Na hrvatskim portalima se podgrijava mržnja prema Srbima i oni su direktno odgovorni za ove napade. A to što pišu o tome nekoliko dana ti spada pod vijesti koji su aktuelne par dana, isto bi bilo da su napadnuti Talijani ili bilo ko drugi. Samo pogledaj ovaj snepšat sa indexa koji sam stavio neki dan. Hrvatskim medijima ne pada na pamet da prestanu sa širenjem mržnje prema Srbima. I to dokazuje šta? Ništa. Srba danas imaš samo 3 %. u Hrvatskoj. I svi su građani drugog reda. A ovi turisti se moraju povući, tiše pričati, ja te ljude ne razumijem, imaju Grčku. I evo najnovijeg slučaja od petka i odličan dio od 7:13 https://www.youtube.com/watch?v=xy6eME21pag Nejde to tako. Ideš zamjeniti teze pa da ispadne da i tamo gdje se piše o običnom odlasku na rad u Hrvatsku, Srbi žele nove ratove. Pravo pitanje je gdje su napadi na Hrvate u Srbiji i RS? Kako možeš na temelju nekakvih ratobornih komentara koje ostavljaju dva tipa, izjednačiti cijelu stvar sa stanjem u Hrvatskoj gdje se dešava sistematsko bujanje ustaštva.U Srbiji i RS nema ni kroz povijest ni danas masovne mržnje i ubijanja Hrvata. Nezamislivo je da se u Srbiji iili RS 25 godina nakon rata sistematski napadaju Hrvati, sportaši i sezonski radnici. Razlike su ti velike.
 13. Samo par nadopuna i objašnjenja na prethodni komentar: Naravno dolazili su u Jasenovac ali je mislio na tip posjete koji je učinio Willy Brandt kad je kleknuo pred spomenikom žrtvama Varšavskog geta. ''Ako bi neko iz Evropske Unije samo malo bolje pogledao stvarnost u toj mizernoj "U" tvorevini vidio bi da oni nisu zreli da budu u bilo kojoj organizaciji gdje je prisutan civilizovani svijet bilo da se radi o sportu, politici... ili festivalima dječjih pjesama. Oni ne znaju šta je to uvažavanje drugog čovjeka ili čak cijelih naroda. Mi Srbi Krajišnici najbolje znamo njihove "vrline" a ponešto znaju i ono koji su imali prilike biti u njihovoj blizini. Nevjerovatno je koliko je to zaglupljen i samoživ narod i nema te gadosti na koju nisu spremni samo da bi šta ugrabili bez mnogo truda. U svakom slučaju nije dobro po EU ukoliko njih tamo prime, jer će odmah prionuti na subverzivnu djelatnost onako kako su i do sada rušili državne zajednice u kojima su bili. Prisjetimo se Austro-Ugarske, pa onda Kraljevine Jugoslavije i napokon SFRJ. Oni su svuda bili remetilački faktor i rušili države, a nikada stvarali. Ni dan danas oni ne stvaraju, nego ruše i ono što im je dato od strane Vatikana, Njemačke... iz ko zna kojih razloga.''' (komentar sa krajinaforce foruma)
 14. Ti si Hrvat i državljanin RH, u ovom kontekstu nema logike spominjati da daruješ krv pa kao nešto znaš. Mi ne bi pisali danas o tome samo da su tom čovjeku rekli "Gospodine, niste državljanin Hrvatske i naši zakoni vam ne dozvoljavaju da donirate krv". Čovjek sigurno ne bi bio tako potresen i ne bi zvao novinare. Točno se vidi šta ga je presjeklo. Drugo, članak su objavili Hrvati tj hrvatski portal. Nema teoretske šanse da bi oni išli izmišljati nešto protiv Hrvatske. Znaš, taj "Ne vjerujem da je baš tako" u kombinaciji sa "To je srpska propaganda, to rade neprijatelji Hrvatske" je i dovelo do toga da će na popisu 2021 Srbi u Hrvatskoj pasti na ispod 3%. Oni od 1990 ponavljaju o antisrpskom karakteru Hrvatske i stalno se čuje "Nije to baš tako". Nije teško zaključiti ko je u pravu i šta se dešava.
 15. Pozdrav, kasno se vraćam doma ovih dana pa ti tek danas odgovaram. Mogao si staviti link i pitati šta mislim. Brže ide i ćao. Većina ljudi ti ne bi ni išla guglati taj dio, ne bi ni ja možda jer je zbunjujuće, mig je igrom slučaja nakon tebe dolje stavio isti tekst-link pa sam shvatio o čemu se radi. Može biti bitno, imaš vrijeme odmah nakon rata kada je Hrvatska uvela taj zakon (1998 a moguće da ga ima još i prije 1998) i imaš taj zakon tek 21 godinu nakon rata a ljudi kažu da je potrebno oko 20 godina da se ratne stvari zaborave. A i spomenuo sam to s pravom: naime komentirao sam da su Srbija i Crna Gora uvele taj zakon tek 21 godinu nakon rata što pokazuje da zakon sigurno nije uveden iz neke nenormalnosti i mržnje (to znamo i bez da ja ovdje to pišem). Ja ne tvrdim da je Hrvatska taj zakon napravila iz tih poremećenih razloga, dokaz nemam i ne znam, ali šta god da je - ovdje imamo događaj koji pokazuje da se desilo nešto krajnje poremećeno a to su riječi liječnice iz slučaja u Šibeniku: ''rekla mu je da mu ne može uzeti krv, pitajući ga kako bi sutra bilo osobi kojoj tu krv trebaju dati i kažu joj da je srpska.'' Nije ispalo tako. Imaš ovo gore što sam citirao. To čini razliku. I nisam u fokus stavio ništa apriori iz nacionalne mržnje prema nekome, liječnica je to rekla njemu. Ja sam prenio dio iz članka. Svako bi to iskoristio kao argument unutar rasprave na forumu. Nacionalnost ljudi ne igra nikakvu ulogu u mojem životu (žrtva sam zapravo takvog šovinističkog društva) i moj odnos prema ljudima i općenito svim živim bićima je takav da zadnjih 18 godina nisam stavio ni komadić mesa u usta kao ni ribe jer poštujem život i životinje i mislim da je masovno klanje životinja radi prehrane jedna od najstravičnijih stvari na zemlji koja se događaju svakodnevno. Ne možeš imati takvu jednu svijest a istovremeno biti u razmišljanjima "Idem sad zapapriti Hrvatima/Srbima, ovima, onima". Čisto da se zna. I niko na krajinaforce forumu ništa apriori ne piše protiv Hrvata. Uvijek postoji podloga i razlog. A ne kao Hrvati čija početna točka je - oni su Srbi, automatski su negativci i slično. Srbi su mentalno i duhovno takvi da i ne znaju mrziti. Ne znaju podmetati. Znaju se razbjesniti na nepravdu i zločine, znaju imati distancu prema Hrvatima nakon svega, ali mržnje nema. E to si trebao reći ovima u Šibeniku taj dan. Došao si sa velikim slovima, slavodobitno, siguran da me imaš, ali nije tako. Ali sve ok, nema neke podlosti kod tebe. Smetao mi je podli mig s linkovima, nisam nigdje vidio da takvo nešto neko na forumu radi, napišem mu da ako ništa drugo ovdje na forumu koji se bavi stradanjem Srba ne ispoljava tu zakukuljenost s tim linkovima i nakon toga on opet stavi neki video na temu 'trbuhom za kruhom' a prethodno sam objasnio i tu stvar, i ja poštenjačina opet objašnjavam. Meni to ne treba. Napisao sam da je Njemačka kritizirala Hrvatsku. a onda ti: Vidiš, slaba korist kad ne vidiš ono najbitnije: pogledaj si vrijeme članka tj događaja u Hrvatskoj, 2008, Hrvatska je tada imala takav zakon, Njemačka očito ne. Moguće da nema ni danas. Ok, ali nema ti veze s temom, to su osnovne stvari i znači nema odredbe u kojoj bi sestra ili liječnica mogla reći davaocu krvi da ju ne može dati jer kako će biti onom koji će ju dobiti, pošto je 'neprijateljska'' kao u hrvatskom slučaju. Samo po sebi bi bilo nenormalno postojanje takve odredbe. Da, i? Primjeri ti se odnose na sasvim drugu temu i stvari: kravlje ludilo, hepatitis B i C, HIV, promiskuitetni ljudi, droga, novac... Znaš šta, da su mu tada rekli "Gospodine, niste državljanin RH, naši zakoni vam ne dozvoljavaju da donirate krv" čovjek sigurno ne bi bio tako potresen i zvao novinare. Drugo, članak su objavili Hrvati tj hrvatski portal. Nema teoretske šanse da bi oni išli kontra ugleda Hrvatske.
 16. I tipično za zločince i sadiste je da su zapravo najveće kukavice: Austrija 1945. (ustaški pukovnik Ante Moškov na saslušanju 1947) : "Ujutro nakon otvaranja prometa mogao sam krenuti i putovati mnogo brže, ali sam poslije podne morao zastati blizu jednog mosta koji je također bio izbombardiran. Čekajući na tom mjestu odjedanput sam primjetio jedna kola od PTS-a i kad sam pristupio, doznao sam da pripadaju Hotku koji je bio u činu bojnika (majora) obavještajni oficir PTS-a. On je nakon nekoliko minuta isto došao i saopćio mi da se Pavelić nalazi u blizini te da već nekoliko vremena na toj cesti lutaju i ne mogu se uslijed zatrpanosti probiti naprijed. Još dok smo bili u razgovoru i dok sam pitao gdje se nalazi Pavelić, Hotko mi je odjedanput okrečući se pokazao na ledinu i rekao: 'Evo ga, dolazi'. Okrenuo sam se i doista vidio Pavelića okruženog sa pratnjom od oko 60-tak ljudi iz stražarske pukovnije kako oznojen trči uz cestu preko livade... Na izgled ove jurnjave i samoga Pavelića ostao sam iznenađen i kad je došao u moju blizinu ja sam mu pristupio. On, se međutim, nije zaustavljao već je sav preplašen i od umora jedva izustio: 'Rusi, Rusi'... Čitavo to držanje Pavelića, njegovo bježanje odavalo je mučan utisak, tako da sam dobio prvi dojam da je Pavelić ne samo u velikoj panici nego i kukavica. Taj utisak su imali i drugi...Tada mi prvi puta sjevnu misao: 'Jadna Hrvatska, tko te vodi'. Razumljiva stvar da nije bilo Rusa niti ih je moglo biti..."
 17. Nije isto, gore sam u odgovoru dp, objasnio sve. Komentator ne bi imao šta reći jer sam igrom slučaja ja na forumu s objašnjenjem koje pokazuje suštinu razlike između hrvatskog i srpskog slučaja: "I posebno je upadljivo ''jer kako bi sutra bilo osobi kojoj tu krv trebaju dati i kažu joj da je srpska.'' - riječi sestre, pa gdje to ima? I taj tip koji je odbio krv, ja sam siguran da to nije bio jedini slučaj odbijanja srpske krvi. Evo koliko sam pogodio sa "Hrvatska nije normalna država". i još sam dosta stvari gore objasnio i spomenuo. Razlike postoje.
 18. Misliš na tekst koji je mig dolje stavio? To je dio iz tog teksta. Nejasno ti je ovako, da mig dolje nije stavio link, niko ti ne bi znao šta ti zapravo pitaš. Trebao si sam staviti link. Vidiš, tebe nema ovdje na topiku, ni na prošlom, ni mjesecima, i sad čim si procjenio da imaš pravi argument i da nemam šta odgovoriti, evo tebe sa podebljanim velikim slovima i kao imaš me. Baš onako strvinarski. Evo pogledaj. Dokaži mi da nisam u pravu. Mislim da vas dvoje ne možete korektno sudjelovati u raspravi, migu napišem sve i dobijem ponavljanje linkova, napišem kasnije da ako ništa drugo ovdje na forumu stradanja Srba ne mora tako zakukuljeno i podlo raditi to s tim linkovima i nakon toga on rokne neki video na temu 'trbuhom za kruhom' a prethodno sam objasnio i tu stvar. Sve ok, različita mišljenja, ali podlost i želja za podjebavanjem nekoga na temi napadanja Srba, je za liječenje. I sad najbitnije: znaš koja je razlika između Srbije koja je 2016 donijela taj novi zakon i ovoga što sam stavio, dakle te teme iz 2008 vezane uz Hrvatsku. Razlika ti je u ovome: Hrvatska: ''lekarka je otišla na konsultacije, a kad se vratila, rekla mu je da mu ne može uzeti krv, pitajući ga kako bi sutra bilo osobi kojoj tu krv trebaju dati i kažu joj da je srpska.'' ''Kada se vratila, rekla mi je da mi ne može uzeti krv, jer kako bi sutra bilo osobi kojoj tu krv trebaju dati i kažu joj da je srpska.'' Hrvatska je taj zakon uvela 1998, moguće i ranije, znači bilo je možeš uvesti taj zakon ali i ne moraš. Vidiš da su Njemci kritizirali Hrvatsku. Bilo bi zanimljivo vidjeti ko je tu još uz Hrvatsku imao takav zakon. Možda niko, možda jako mali broj zemalja. Da li je to napravljeno namjerno? Možda, možda baš radi Srba, ko zna, i ko zna koliko je bilo ''odbijanaca'' i takvih događaja jer nije bilo interneta tada, ništa nije izlazilo van i nije se znalo za takve slučajeve. Danas se puno više toga sazna. Dakle ostaje sumnja. Stvari nisu čiste. I posebno je upadljivo ''jer kako bi sutra bilo osobi kojoj tu krv trebaju dati i kažu joj da je srpska.'' - riječi sestre, pa gdje to ima? I taj tip koji je odbio krv, ja sam siguran da to nije bio jedini slučaj odbijanja srpske krvi. Evo koliko sam pogodio sa "Hrvatska nije normalna država". A Srbija je taj zakon uvela tek 2016, dakle ako vjeruješ da je Srbija 21 godinu nakon rata napravila to u smislu neke nove probuđene mržnje prema Hrvatima, Crnogorcima i svim ostalima, onda je suvišno razmjenjivati komentare. Vidiš da su u pitanju dvije zemlje, i Srbija i Crna Gora, restrikcije su možda sve veće, ja ne znam razlog, ali ono što znamo je to da slučaj nema suštinske sličnosti sa hrvatskim osim što je sada samo na papiru isto. Razlika ti je u tome.
 19. Samo da nešto napišem što ima veze sa odnosom Hrvata prema stradanju nevinih koja je i tema ovdje. Svi znamo za Vedranu Rudan, on je kao prijateljski raspoložena prema Srbima i u Hrvatskoj ju tako percipiraju. Imate na yt zadnje njezino gostovanje u Srbiji: "Emisija: Hit Tvit 16.06.2019.'' I tako žena gostuje i priča u Srbiji na srpskoj televiziji. I u zadnjih 10-15 minuta dotkane se teme progona Srba 1995 i kaže "Milošević ih genocidiro" (ustaška teza o tome da su si Srbi sami krivi za oluju tj njihovo vodstvo). Vučičević se zgorzi, pita ju kako može tako nešto da kaže, a žena ostane pri svome. I sad još možda i gori dio: Znači u tom momentu su krenuli pričati o tim stvarima. I Vučićević joj veli da niko od hrvatskih političara ni za vrijeme sfrj ni od 1991 nije posjetio Jasenovac. I tako prođe minuta dvije jer ovaj nešto priča i onda ona kaže "Budem ja posjetila". Šta tu reći? O kakvoj samoživosti se radi ovdje, ko je Vedrana Rudan? Kome ona išta predstavlja bilo gdje? Umjesto da spusti glavu na spomen Jasenovca (ne u doslovnom smislu već da pokaže osnovni pijetet prema stradanju Srba) ona veli da će ona kao posjetiti Jasenovac. Kakva kariktura od osobe koja apsolutno ne razumije ništa u životu. I najbolji primjer kakav tip ljudi se u Hrvatskoj stvara od 1991. Jasenovac je mjesto gdje nije prošlo 10 sekundi da se nije čuo jauk, plakanje i zapomaganje. Šuti prolupana babo. I da Srbija postoji kao država, ona je trebala biti pred kamerama prozvana zbog ''genocidiro ih milošević'' i ovog ''budem ja posjetila''. Voditeljka je trebala reći da ne govori takve stvari pred kamerama jer Jasenovac je mjesto užasa i naglasiti joj da nije u redu da izjavljuje da će ona ići tamo i objasniti joj zašto. Voditeljica je trebala reći da se ispričava gledaocima i da to nikako nije stav njihove tv kuće. A kasnije je, pred sam kraj emisije, da stvar bude gora, nazvala jedna žena emisiju i rekla da Vedrana Rudan zapravo glumi cijelo vrijeme i da jako mrzi Srbe a voditeljka joj veli "Nećemo tako". Jadna moja Srbijo. Dakle to je Vedrana Rudan. Jugoslavenka, prijateljica Srba. Zovu ju iz Srbije da im dođe u emisije. I to je njezino doživljanje najgoreg mučilište i mjesta najmasovnog ubijanja Srba u povijesti . Kakvi su im tek desničari i ostala žgadija.
 20. Evo, o hrvatskim medijima sam pisao i u ovoj temi i pogledajte - mainstream portal, index hr, moguće i najčitaniji portal u Hrvatskoj, puca od ustaštva. I to onog neodgojenog, go*narskog. I u isto vrijeme glume antifašiste i kakti osuđuju ustaštvo. Čestit čovjek im može samo psovati majku. Dakle najnovija vijest i najnoviji tvit: Konačno ih je Ratko Dmitrović nazvao pravim imenom: ''Izrazito su primitivni. Posebno ovaj Indeks'' ''Sretao sam ga u pošti, u tržnom centru, sa svakim bi stao da porazgovara, pravi gospodin. Često je vozio bicikl i nikada nije imao telohranitelje.'' ''Neverovatno Koliko ti hrvati nemaju stida ili poštovanja'' ''To govori koliko ih bolimo, pa i ovu vest ne mogu da objave na primeren nacin, a da ne provuku mrznju prema nama.'' ''Govna nemaju postovanje prema nikom.Docice dan gde ce se svesti racun za drzavni udar 5.10'' "Gadovi!" ''Neljudi daju mišljenje o velikom čoveku i poštenoj duši.'' ''Latini su to, od njih se može svašta očekivati.'' ''Govorili o Momiru Bulatoviću, rekli o sebi.'' ''Ustaše ostaju Ustaše. Gamad nevaspitana.'' ''Potomci Jovana Kljaka; drugo ne očekujem od takvih. Momir neka počiva u miru.'' (komentari sa tvitera)
 21. Evo zgodno pošto je baš Karlovac u pitanju bio, vijest iz 2010. Ustaški grafiti u Karlovcu netaknuti 19 godina Odbor za ljudska prava Karlovac pozvao je danas gradonačelnika tog grada Damira Jelića da hitno organizuje brisanje uvredljivih i nacionalističkih grafita s karlovačkih fasada. Odbor je fotografisao uvredljive grafite "Srbi go home", "Ustaška mladež" i "Srbe na vrbe" i poslao ih na uvid gradonačelniku. Kako je saopšteno iz Odbora, uvredljivi i nacionalistički grafiti na zidovima karlovačkih zgrada stoje još od rata, a oni već mesecima traže njihovo uklanjanje. Tako je jedan od grafita, "Srbi go home", ispisan i na trafostanicu u vlasništvu gradskog preduzeća Vodovod i kanalizacija, a napisan je još 1991. godine. Grafiti koji veličaju tzv. Nezavisnu Državu Hrvatsku ispisani su na trafostanici kod groblja, a slični uvredljivi i nacionalistički grafiti nalaze se na još desetak lokacija u Karlovcu, upozorio je Odbor za ljudska prava Karlovac. Mondo 05.02.2010 ''Koliko god su uvredljive ustaške parole koje su plod neviđenog šovinizma i odraz raspoloženja većine kod Hrvata toliko su za mene uvredljivi i sami državni simboli NDH. U vreme njihovog javnog promovisanja i oživljavanja u "Lisinskom" 1990. godine svako ko imalo pamti II sv. rat i ko je bar jednom zavirio u dokumenta iz tog rata mogao je vidjeti šta se sprema i kakva će biti bliska budućnost Srba u Hrvatskoj. Stoga ti simboli su za nas Srbe simboli zla i pogroma i kao takve mi ih nikada ne možemo prihvatiti. Tuđmanova izjava o dve varijante šahovnice dovoljno govori o njegovom viđenju stvari pri čemu je iskoristio tobožnji autoritet istoričara (povjesničara). Naime jedno je šahovnica koju su nosile ustaše kao obilježje u kombinaciji sa slovom"U" pri čemu je prvo polje bilo bijele boje da bi se samo slovo "U" bolje istaklo, a drugo je šahovnica sa prvim crvenim poljem. Elem taj nazovi istoričar je doslovno rekao: " Ćesto možemo ćuti kako se pojedinci spore koji hrvatski grb je pravi? Ja im odgovrno kao povjesnićar mogu kazati da obadvije varijante imaju svoje povjesno utemeljenje". Dakle on je priznao da je u Hrvatskoj i ona ustaška varijanta punovažna, a kakve zaključke možemo izvući iz toga prosudite sami. 1991. godine na svakom koraku su bile naškrabane antisrpske parole u kombinaciji s omraženim ustaškim simbolima gdje je počasno mjesto uvijek zauzimala zlokobna šahovnica i ono njihovo slovo "U". Te parole se mogu vidjeti u svim njihovim gradovima i dan danas. Svakako da isti intezitet odbojnosti prema tim simbolima i tim parolama ne mogu imati oni koji su doživili ustaška zlodjela i oni koji su za to doznali posredno (preko filmova, TV ili usmenom predajom). U svakom slučaju njihova zla namjera već na prvom koraku razbijanja Jugoslavije je bila jasna. Uperena je protiv Srba baš kao i ono famozno izbacivanje iz ustava. Njihovi simboli i njihove parole nedvosmisleno svjedoče o karakteru njihove nazovi države i njihovom raspoloženju prema Srbima. U ostalom to nas ne treba čuditi.'' ''To znaci da njihovo razmisljanje se nije promenilo vec dve decenije..'' ''Nije se mijenjalo već najmanje dva stoljeća i neće se mijenjati još najmanje toliko. U to sam siguran i u to sam se uvjerio kroz dugogodišnje bivstvanje među njima. Kad bih mogao na ovom mjestu bih objavio toliko istinitih događaja da biste se zapanjili. Ali nije ovo pogodno mjesto za tako nešto.'' ''Odlican tekst i vrlo utemeljen to je realnost neverovatno koliko mrznje i danas vlada u Hrvatskoj prema Srbima ,a proslo vise od 20 godina ,neverovatno Jos mi u glavi stoji ono Tudjmanovo "braco hrvati i hrvatice sretna Vam nova godina" koliko smo se samo osecali jadno i Srbi i posteni hrvati'' (komentar na prvi komentar). ''Ovo sa grafitima me ponukalo da i ja napisem par rijeci na tu temu, bez ikakve tendencije i generalizacije. Naime 10 godina iza rata posjetio sam grad Split, radi rijesavanja nekih licnih poslova, i tako u nekoj pauzi sam malo prosetao dijelom grada koji se zove Split 3, uzi rejon oko "Prime 3". Bio je lijep suncan jesenji dan, dosta ljudi seta okolo, zene voze malu dijecu u kolicima, bas onako opustena i idilicna slika, ... kad odjednom pogledam sa strane na jedan onizi i poduzi zid a tamo "SRBE NA VRBE" crnim sprejom napisano, tako da dominira prostorom (e sad kad bih bio cinik pa da kazem "licna karta" grada) . Ne bijase mi svejedno, sto to vidjeh, ali covjek ne moze da se ne zapita, pa zar to nikom ne smeta? pa zar to niko ne vidi, pa tu se igraju mala djeca, pa neko ce upitati " tata (mama) sto su to Srbi i zasto su na vrbama?", pa molim vas tu mlade majke izvode u setnju svoje bebe u kolicima na svjezi zrak, pa to je javni trg, tuda prolaze turisti i slikaju.................... tuda ovo... tuda ono..............Grafite pisu pojedinci (ili manje grupice), citaju ih svi, oni govore o autoru, a uklanja ih gradska cistoca zar ne?'' (sa krajinaforce foruma)
 22. Jučer sam napisao: Krv nacionalne boje Državljaninu Srbije, inače višestrukom dobrovoljnom davaocu krvi koji se, letujući kod prijatelja u Šibeniku, odazvao na poziv za davanje krvi, odbili su da izvade krv zbog nacionalne pripadnosti uz pitanje kako bi bilo primaocu, Hrvatu, kad bi mu rekli da je krv srpska. Hrvatski Internet portal "javno.hr", je objavio da se Ivica Lovrić koji živi u Golubincima kod Stare Pazove i koji je krv dao već 44 puta, prekjuče odazvao pozivu na davanje krvi zbog nestašice krvi u šibenskim bolnicama. U službi za transfuziju šibenske bolnice testirali su uzorak njegove krvi i pripremili ga za transfuziju, ali kad su ga pitali odakle je i kad im je rekao da je iz Srbije, lekarka je otišla na konsultacije, a kad se vratila, rekla mu je da mu ne može uzeti krv, pitajući ga kako bi sutra bilo osobi kojoj tu krv trebaju dati i kažu joj da je srpska. Lovrić je bolnicu napustio šokiran, pitajući se kakve veze ima čija je krv, pogotovo u momentu kad su bolničke zalihe prazne. Direktor bolnice Željko Burić rekao je da je Lovrić prekjuče došao na transfuziju dati krv gde su mu, kako mu je rekla šefica tog odelenja, pristojno objasnili kako prema hrvatskim zakonima samo hrvatski državljani mogu dati krv. "Nažalost, tako je, kako je", kaže Burić i dodaje da u bolnici ne bi mogla biti data krv bilo kog stranca, pa makar falilo domaće krvi. Osim što je Lovrić 44 puta dao krv, porodica kod koje je smešten, a koji su njegovi dugogodišnji prijatelji, kaže da je Lovrić tokom rata pomagao Hrvatima u Srbiji i da je dokazani prijatelj Hrvatske. U Šibeniku je Lovrić sada bio prvi put i primljen je uz gostoprimstvo, ali mu, kako je rekao, nije ispunjena želja da iskoristi letovanje u Šibeniku kako bi dao krv Hrvatima. 22.08.2008 RTS ------------------- ''Svaki put kad pomislim da me nista od strane Hrvata i Hrvatske nemoze iznenaditi ili shokirati uvijek ustanovim da nisam bio u pravu. Kakav skandal. Kakva tragikomedija. Pa zbog ovoga bi trebala letjeti nekom pozicija u toj bolnici i licno se pozvati na odgovornost i sam Ministar Zdravstva. Uzas.'' (dj zombi krajinaforce) ''Ovakvo šta nije zabeleženo ni za vreme Hitlera u Nemačkoj.'' (nestor sa krajinaforce) ''Da napomenemo da je ova izjava direktora bolnice da strani drzavljani ne mogu davati krv obicna laz. Evo zakona koji regulise dobrovoljno davanje krvi u Hrvatskoj; http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2006/1916.htm'''' ''Evo i orginal clanka sa javno.hr'' ''Srbin? Ne želimo vašu krv dati Hrvatima Liječnica je rekla kako mi ne može uzeti krv jer kako bi bilo osobi kojoj tu krv trebaju dati i kažu joj da je srpska, kaže davatelj. Državljanin Republike Srbije star pedeset godina, koji u Šibeniku boravi kod dugogodišnjih obiteljskih prijatelja, jučer je, nakon što je čuo na radiju da nedostaju zalihe krvi, odlučio kao dobrovoljni davatelj darovati tekućinu koja život znači. U Službi za transfuziju šibenske Opće bolnice testirali su uzorak njegove krvi i pripremili ga za transfuziju. A onda se dogodio problem, kaže dobrovoljni davatelj. - Kad sam rekao da sam iz Srbije, liječnica se zamislila i otišla negdje, vjerojatno na konzultacije. Kada se vratila, rekla mi je da mi ne može uzeti krv, jer kako bi sutra bilo osobi kojoj tu krv trebaju dati i kažu joj da je srpska. Bila je jako ljubazna, ali odbila me, nakon čega sam potpuno šokiran napustio bolnicu - priča vlasnik ''nepodobne'' krvi, pitajući se kakve veze ima čija je krv, pogotovo u trenutku kad su bolničke zalihe prazne, pa zlata vrijedi svaka kap te tekućine. Ravnatelj šibenske Opće bolnice dr. Željko Burić nije mogao vjerovati kad smo ga nazvali i tražili za komentar. Nazvao je nakon desetak minuta nudeći objašnjenje.'' - Istina je da je taj gospodin jučer došao na transfuziju dati krv gdje su mu, kako mi je rekla šefica tog odjela, pristojno objasnili kako prema zakonima RH samo državljani naše zemlje mogu dati krv. Nažalost, tako je, kako je – izjavio nam je dr. Burić. ''Tako je uvek i svakim povodom. Prvo pokažu svoje pravo lice, pa lažu bez pokrića, na kraju to okarakterišu kao neki "izolovan slučaj". Previše je izolacija da bi se tome moglo verovati. Glume i lažu, ali se ne mogu sakriti.'' ''Bože Gospode, oni bi prije izabrali smrt nego da im naša ruka spasi život. Predlažem da se ovo prevede na nekoliko stranih jezika i da cijeli svijet sazna za ovo. Sad sam totalno šokiran i ne znam, ne mogu da dođem sebi poslije ovoga što sam čuo.'' ''Samo se vi isčuđavajte... Kao da ste do sada živili na marsu... Tipično srpska reakcija. i kad vas jednog dana strefi nešto gore tada ćete opet da se čudite. Ajd uzdravlje.'' ''Gubec slazem se, ali to nije obicna glupost. To je glupost obojena jos necim, mnogo crnjim od same gluposti. Ali mozda ni ti ni ja nismo u pravu, mozda se radi o pametnoj zeni, ali je pamet pomucena mrznjom. Znas u nekoliko navrata sam prisustvovao u BG kad naidju kola sa HR tablicama da neko, a narocito omladina, komentarise u smislu ,,vidi ustasa, sta ce oni ovde,,. Uvek im kazem da oni i ne znaju sta su ustase i da su komentari prizemni i glupavi. Spreman sam staviti se u odbranu tih ljudi sto dolaze, pa makar se morao i potuci, samo da ne dozive neprijatnost u Srbiji. Lako je nekoga napadati kad je sam i nezasticen, a ljudi nisu nicem krivi verovatno. Gledao sam Hrvate kako na benzinskoj pumpi bojazljivo toce gorivo i u nekoliko navrata sam cekao da odu, kako bi sprecio da dozive bilo kakvu neprijatnost, ukoliko bi neko pokusao. Dakle, slicno gledamo na stvari''. ''pocelo je umotavanje govneta u plastiku da manje smrdi ...... eto to je ovaj clanak iz slobodne dalmacije'' ''RR slazem se sa tobom da nije bilo incidenata kao u RH. A ja drhtim kad idem tamo i bez grba Srbije, a na takvu soluciju nesmem ni pomisliti. Sta mogu kad sam takav, prosto ne bi mogao dozvoliti da neko, pa makar i verbalno, nasrne na stranog drzavljanina. Time bruka ovu drzavu, a mi smo prema strancima, pa makar oni bili i Hrvati, dosta tolerantni. Moram reci i to da se ovo sto sam dezurao desavalo dosta ranije, a sada kola sa HR tablama spartaju normalno kao po RH, te nema potrebe stavljati se u njihovu zastitu. Hteo sam zapravo Gubecu, koji deluje kao normalan covek, reci da mi, ne samo da ne napadamo nikoga, vec smo spremni staviti se u zastitu ako ustreba. To tamo jos niko nije dozivio. Pozdrav.'' ''Provjerio sam taj zakon to je cisti Hrvatski zakon sa EU nema nikakve veze taj dogadjaj su cak i Njemacke novine (Die Welt) kritizirale posto je to cista rasna diskriminacija. U svjetskom zakon Crvenog Krsta pise sve zdrave osobe izmedju 18 i 65 godina bez obzira na naciju imaju pravo da dobrovoljno daju krv. EU zakon postoji samo za transplaciju organa.'' ''To mu je za nauk, da zna gde vise ne treba ici, a i ostalima kada pomisle tako nesto! Svaka drzava vapi za dobrovoljnim davanjem krvi, jedino oni imaju "viska"'' ''Sreckovuk nije to bas tako minorna stvar. Najmanji je problem davanje ili uzimanje krvi. Problem je mnogo dublji.'' (komentari sa krajinaforce)