KRA

Members
 • Content Count

  13
 • Joined

 • Last visited

About KRA

 • Rank
  Novi clan
 1. KRA

  Glinjani

  Braco moja draga, gdje god da ste. volim vas najvise na svijetu. Gdje god da ste i sta radili ja znam da na sve gledate kroz BANIJSKE oci.
 2. KRA

  Glinjani

  Dusko Gavrilovic , ako mislite na Pistona, on je u Dragotini. Ja sam unuk Jove Kladara sa krizanja, pokraj spanovica i Dujce.
 3. KRA

  Glinjani

  Nisam vec duze vrijeme obilazio sajt, a sad vidim da se puno mojih zemljaka javilo. Sto dragotincana, sto komsija. Jovana kako ti se caca preziva? Hocemo li se sresti ikad zajedno kod Badrica, na igralistu, u domu. Zaigrati nogomet, zapjevati i krtolama na Maju otici.
 4. Nedostaje mi sve. Mirisi, boje i zvukovi. Jutro kad krecem sa djedom u lov. Bakina pogaca. Zvijezde nad mojom Banijom. Miris proljeca, jeseni, zime i ljeta. Miris i toplota stale u hladne zimske dane. Oteljeno tele. Djedovi terijeri. Skuvana varenika koju smo se takmicili djedo i ja ko ce vise popiti. Djedova kovacnica. Miris sjena. Miris bujadi. Jednom sa na jednoj obalici izmedju grmova, u svitaj sunca dugo sa bratom gledao srnjaka kako ponosno stoji. On mi je rekao ko sam i kakav trebam biti, i on je bio dijete moje Banije. Nedostaju mi duge zimske noci moje Dragotine. Nedostaje mi ono sto sam nekad bio i svaki dan ka tome hodam. Nadam se da cu te jedanput stici.
 5. Razumijem sto ti je na umu, ali si na pogresnom mijestu i nisi u pravu. Recenica ove teme nije moja, ali je jedna od najljepsih sto sam ih cuo. Recenica je iz pjesme Mice Jelica-Grnovica i u orginalu tako zvuci, nisam je ni prepravljao, ni dodavao. Inace je napisana davno prije ovoga nesrecnog rata, sumnjam da je on bio toliko vidovit da je znao da ce se nekad u buducnosti morati prebacivati na ekavski. Postujem moj ijekavski jezik, smatram ga sacuvanim, izvornim srpskim jezikom. Namjera mi je da ga i dalje cuvam i prenesem na svoju djecu, a gdje sam ga ja branio, to samo ja znam. Jedno mi samo nije jasno, nestajemo i malo je mijesta gdje smo jos zajedno, a sami necemo dugo. Jedno od tih mjesta je i ovo. Raduje me svaki put kad upalim ovu paklenu napravu jer cu odmah na ovaj sajt. Medjutim, kako napisem neku temu sa najboljom namjerom, uvijek se nadje neko sa nekom vrstom napada. Nista me vise ne boli. To nas je i dovelo gdje smo, ali zar i sad, ovdje. Znam ja nas, ali sada iznad nas treba biti Krajina i nasa djeca. Zapamtite, nista na svijetu ne volim vise!
 6. Upravo to i govorim, treba procitati, a ne predpostavljati. Tako moze u nedogled, ja sto jeste, a ti sto si cuo i mislis da je tako. Uostalom ne branim nikoga sem moju bracu koju si napao.
 7. KRA

  Zivot Kordunasa

  Citam ove tvoje rijeci i na um mi padaju svakakve stvari. Sve moje rijeci bi bile mozda drugacije, ali bi isto rekle. Otkad sam otisao sa moje Banije nisam udahnuo zraka kao covjek, nisam se nasmijao iskreno i da iza toga nije stajao grc, nisam se obradovao cvjetu, ptici ili mjesecu, a da ih nisam pitao kako mi je Banija...
 8. Poznavao sam djeda Ljubana, veliki je to covjek bio, ljudina!!!!!!!!!!!!!!!!
 9. KRA

  Brubanj(Glina)

  Puno pozdrava od Dragotincana
 10. Zasto smece?Nisu sve masonske loze bile negativne, trebalo bi o tome malo procitati! Mnoge su vrlo religiozne i u fanaticnoj misiji rodoljublja. U ostalom sve sto pripada mojoj braci krajisnicima mi je sveto i vjerujem da je na putu dobra! Izvinjavam se na greskama prilikom pisanja jer sam upravo sad primjetio da sam "da li" napisao zajedno u prethodnoj poruci!
 11. KRA

  Glinjani

  Braco i sestre Glinjani recite i vi neku ovdje. Pozdravljam moje Dragotincane!!!
 12. Braco i sestre, da li ste znali da je prva masonska loza na balkanu bila"Bratstvo iz rata" koju su osnovali u Glini, krajiski oficiri koji su se vratili iz rata. Dali neko zna nesto vise o tome?
 13. Braco i sestre dok se ne pocnu boriti nasi grobovi za nju, borimo se mi!!!