Deran

Members
 • Content Count

  6
 • Joined

 • Last visited

About Deran

 • Rank
  Novi clan
 1. Evo da se i ja, kao jos jedan Kordunas ukljucim u raspravu. Slazem se da svi Hr. nisu ustase, ali i oni koji su ok nemaju bas puno dodoira sa stvarnoscu. Ovdje je vec napomenuto da se Srbima na sve moguce nacine otezava povratak u Hr., tako da ima mnogo onih koji bi se i vratili ali zbog ovih ili onih razloga ne mogu. Tajni spiskovi su samo jedan od problema. Nikad nisi siguran, i uvijek je znak pitanja kako ces proci bez obzira koliko si imao godina '91 ili '95. Npr. znam par momaka sa Korduna koji su '91 imali 10-12 godina. Kad su se pojavili u Hr. isli su u policiju na ispitivanje, neki i vise puta. E, sad zamisli kako je prijatno kad odes npr. kod babe, pa u ponoc dodje policija da te privede na "informativni razgovor". Sa druge strane, licno iskustvo... Meni je kuca bila useljena-zauzeta do 2005. Veseljak koji je bio unutra kad se "iseljavao" sve je pokupio sta je mogao. Kad se to sve desavalo, i policija je bila na "iseljenju" ovaj sve tovari. Reko, drugovi organi jel on to sve donio iz Bosne u kesama? Oni samo sljezu ramenima, i ista prica, mi ne mozemo nista, a ti ga tuzi. Da se razumijemo, samo neka nosi, jer je on koristio moje stvari 10godina, i da ih je ostavio ja ih ne bi vise koristio nego bi ih izbacio, to mi ne treba. Poslje tih svih dogadjaja, dodje do pozara, izgori nekih par objekata koji su bili vezani. Dodje policija i konstajuje da je doslo do samozapaljenja drveta - a jasno se vidi da se koristila nafta prilikom paljenja, inace sve se desava u novembru. Poslje toga svega, covijek najprije jedan period mrzi, a onda se samo nasmije na sve to i kaze ma ok, samo opusteno! I jos jedan podatak, u mom selu '41 godine je zivilo 750 ljudi, '45 ih je prezivilo 400, od broja poginulih 35 poginulo u partizanima. Najmladje ubijeno dijete je imalo 2m, a najstariji stanovnik preko 90godina. '91 isto selo broji 720 ljudi, a danas ne znam da li ih ima 100, prosjek godina je vjerojatno negdje oko 75. Za vreme Oluje ostalo je par staraca, neki su prezivili, a neki ubijeni. Najstariji ubijeni je imao opet preko 90 godina, ako se ne varam 91. Al, eto.. idemo dalje!
 2. Prvo Bog vas zivio sve od reda! Derane, tvog strica Marka sam licno poznavao i bio njegov saborac. Takvog lika Krajina nije odavno rodila. Budi ponosan sto ti je bio stric i sto je odrzao cisto ime Mrkica. Licno sam mu bio na sahrani i nikakve price o odsjecenoj glavi (ma koliko bilo degutantno o tome pricati) ne piju vode. Zna li se ista zeni mu i Nikoli? Ja sam bio cuo da su u Sloveniji? Vjecna mu pamjat! Zombi, kazes da si i ti poznava Mrkog, mozda se onda ti i ja poznamo?
 3. Marko Mrkic je bio moj stric. Koliko ja znam, dogadjaj se odigrao u okolini sela Donji Zabari. Medjutim, cijela ta prica oko njegove pogibije ce ostati na neki nacin tajna. Helihopter je oboren i on je iskocio, udarac je dobio u potiljak i pretpostavka je da ga je elisa udarila. Da mu je elisa odsjekla glavu, to nije tacno, ali se jasno vidilo da je imao udarac u potiljak. Koliko ja znam dosta je vremena proteklo od obaranja do dolaska vojnika koji su ih izvukli. Oni koji su ga poznavali znaju sta je i kakav bio, tako da pogibija na takav nacin dodatno baca sumlju na cijeli dogadjaj. Vjecna mu slava!
 4. Probacu da se sjetim svih koje znam: Ekonomija, 5 Hemija, 2 Pravo, 8 Stomatologija, 2 Medicina, 1 Arhitektura, 1 Saobracaj, 2 Elektro, 4 Sumarstvo, 2 Filozofski - Eng. jezik, 2 Ovo su ljudi sa podrucja Krnjaka i Vojnica, generacije '77-'85. Neki su zavrsili, neki ostali da rade na fax-u, neki na postdiplomskim...!
 5. Bog da Parizeru :suncane: dobro nam dosa 'fala Michane.... Malo nas je, al smo dobro rasporedjeni! :wink:
 6. Evo jos jednog Kordunasa! Pozdrav iz Pariza!