krol

Members
 • Content Count

  23
 • Joined

 • Last visited

About krol

 • Rank
  Novi clan
 1. Ja ću ti reći kako se zvao iako je vrlo nezahvalno to javno ,mimo porodic,pisati. Zvao se Račić D. iz sela Rekavice kod Banja Luke,drugi se prezivao Stanivuković.Doduše nisu nabijeni već svezani za ražanj i živi ispečeni ako je to uopšte bitno i bili su pripadnici policije CSB Banja Luka.
 2. HV je zvanično ušla u rat potpisom Splitskog sporazuma,Tuđman-Izetbegović,gdje je Izetbegović dao,kao predsjednik BiH pravo HV da zvanično uđe na teritoriju BiH.Do tada se to radilo na vrlo sličan način kao kod nas,starješine su išle u HVO ali su bili i starješine HV i tamo primale platu.I mi smo bili starješine VRS ali i starješine VJ i primali platu iz Beograda. Nije istina da su nas napali hrvati iz srednje Bosne i iz Žepča koje smo spasavali,jedne na Vlašiću druge u enklavi Žepče.Odbili su da uđu u borbu protiv 1.kk.Služili su za linijašenje oko Čemernice i sela Bočac nadomak B.Luke ali bez borbenih dejstava.
 3. Niste me razumjeli. Ne govorim o mogucnosti trenutnog pada Banja Luke nego o perspektivi odbrane u uslovima u kakvim smo tada bili. Rasula naravno da nije bilo,govorim samo o deficitu svega i svacega a sto je neophodno da bi se izvodila dejstva bilo koje vrste.Da bi rasulo zavladalo potrebno je izgubiti sistem RiK a to je funkcionisalo u svakom momentu. Desavalo se da predjemo u ofanzivna dejstva ali su prekidana zbog uklinjavanja i linije su morale biti "ispravljane".Ta uklinjavanja su se desavala na malim frontovima i dolazilo se u opasnost opkoljavanja jer se nije ravnomjerno napredovalo na ostalim pravcima. To sto si vidio u magacinu je cuvano za odsudnu odbranu grada.Rezerva rezeve za crne dane. Ne znam na koji sastanak u domu vojske mislis. Ako mislis na sastanak poslije septembra 93,sastanak je bio u kas Kozara. Tada nas je Mladic redom prozivao:"Znas li ti gdje je Ulog?" "Ne znam"rekoh...."Saznaces....tamo ides u prekomandu" :) ...niko nikuda nije otisao osim dvojice koji su nesto muvali sa pecatom. Prvi pravi sukob je na skupstini u S.Mostu.I to Mladicevo referisanje sam uzivo slusao.Hm,bilo je jos ali ne mogu da se sjetim.... Iskreno,debelo sam razocaran potezima u to doba i vojnog i civilnog rukovodstva. Na nekim sastancima se vec bilo pocelo govoriti da se nece dozvoliti ulicna borba da bi se izbjeglo unistavanje grada i slicne gluposti. U svakom slucaju mislim da smo jebani na pravdi boga i da smo jednostavno bili pijuni u vec izreziranoj partiji saha. Jednostavno se ne mogu oteti takvom utisku. Mnoga desavanja na frontu i oko fronta su nelogicna i upucuju me na takav zakljucak. Na zalost.
 4. I da,zaboravio sam.... Hrvati na tudjoj teritoriji.... To sto ti pises se u taktici zove "privremeno zaposednuta teritorija" ali.... Da bi se hrvati mucili na toj teritoriji pretpostavka bi morala biti da je ostao srpski narod na toj teritoriji kao i grupe i manje jedinice VRS.To se nije desilo. Usli su na cistu teritoriju a iza ledja im je ostala teritorija sa 100% hrvatskim narodom. Izgibiju od sotinu ili nekoliko stotina dnevno,sto je cista glupost,necu ni da komentarisem. Mozda bi ih i ginulo toliko kada bi se postrojili u Glamockom polju,javili nam gdje su, pa da ih gadjamo sa sve tri granate po haubici sto smo imali.
 5. sova....pojma nemas o cemu pises,ocigledno nisi ucestvovao u svemu tome. 10 vojnika do smrti? Jel to Rambo 1,2 ili 3?O cemu ti pricas,uveliko se pricalo o dogovoru,izdaji,nezadovoljstvo vojske bilo na vrhuncu a ti bi da neko izvodi odsudnu odbranu.Svako gledao samo da sacuva glavu.... Nije bilo sukoba sa HV.....nije tacno,sukoba nije bilo samo sa jedinicam iz Zepca. Miniranje,artiljerija,pjesadija.....tu se tek vidi da ne znas o cemu pricas. Da,imali smo topove....bez granata. Da,imali smo tenkove.....bez goriva i granata. Da,ima li smo pjesadiju........bez municije,postenog obroka,cizama,uniformi. Da,imali smo sanitete......bez goriva i zavoja. I na kraju prijatelju moj dragi,ne vrijedjaj me.Ja sam bio profesionalni oficir.Ranjavan u bataljonu vojne policije.Ucestvovao u svim iole znacajnijim borbama u kojima je ucestvovao 1 KK. Teoretisanje i mastanje o stvarima koje si nacuo iz vojne taktike ili gledajuci ratne filmove nije nimalo slicno stvarnoj situaciji koja je bila na terenu te 1995.godine. Znam ja bolje nego ti kako bi to trebalo ili kako je to trebalo skolski da izgleda. Nazalost nije tako izgledalo.
 6. Vjecite nase nedoumice i mistifikacije... Banja Luka je,da ne bude zabune,na moju veliku zalost,mogla pasti.Prelomni trenutak svega je bio uvodjenje u sukob jedinica HV sa kojima se mi realno nismo mogli nositi.Komentari tipa "moglo se braniti kamenjem" i sl. su neozbiljni i necu ih uopste komentarisati. Nizom dogadjaja,vjerovatno politickih igri,nasih slabih procjena na strateskom i taktickom nivou doveli smo sebe u veoma nepovoljnu situaciju. Linija fronta se kretala od obronaka Cemernice,izmedju s.
 7. Jebo te pero ziv se napatim dok procitam sta pises,ili si pijan ili pospan. :green :wink: salamala
 8. Srbo ne svadjamo se nego srpski razgovaramo pero vojsku sam napustio prije 6-7 godina a u sluzbi u JNA i kasnije u VRS sam proveo 14,nikakve reorganizacije nije bilo,citaj malo sta pisem ako mi vec odgovaras.Podnio zahtjev u Beogradu i napustio vojsku.Nisam htio ni u penziju ni otpremninu....jednostavno sam napustio.Na svoje skolovanje u Sarajevu i Pancevu i sluzbovanje u Beogradu,Skoplju,Nisu u JNA sam ponosan kao i sluzbu u VRS u Banja Luci.Nisam od onih koji su za vrijeme jedne vojne karijere spremni obuci nekoliko uniformi,posebno ne onu pirgavu BiH a pogotovo ne da predajem raport turcinu Sifetu Podzicu kao moj drug Novakovic.
 9. e moj pero,ako je ovo istina,zar nema hljeba nigdje drugo......ja sam je odmah napustio,poslije 14 godina sluzbe puna Kozara balija i hrvata,bar ce u datom trenutku osjetiti kako je biti u blokiranoj kasarni
 10. Manite se prica o specijalnim i statijaznam kakvim jedinicama.Samo su bez veze nosili takva imena.Diverzanti?Gluposti.Volio bih da vidim tog diverzanta koji je isao u dubinu neprijateljske teritorije krvavih ociju i nozem u zubima. :kolutaj: Sarena laza i price za malu djecu.Susljikovi,pokojnog Franca Suberta,Gorile i jos kojekakve jedinice sa raznom florom i faunom u imenu je gomila gluposti,samohvale i jos kojecega.Da su bili takvi kakvim se ili su se predstavljali mi bi rat glatko dobili a ne izgubili. 2. KK? To nije vidjelo korpusa.Davali smo imena lazuci i sebe i narod i neprijatelja.
 11. Samo radi istine,ovo nije tacno. Teritorijalna veza je vec tada,a to je maj 92. bila u prekidu.Vojnici su dolazili i odlazili sa banjaluckog aerodroma i ja sam prije toga,na samom pocetku maja dosao sa sluzbe u JNA u Nisu avionom u B.Luku kao i sve starjesine tada zbog prekida kopnene veze. Uveliko se ratovalo oko Jajca.Samo dva,tri dana kasnije je poklana milicija u selu Barevo izmedju M.Grada i Jajca.
 12. Gluposti, napdnut je autobus u selu Pudin han nadomak Kljuca sa vojnicima na odsluzenju vojnog roka koji su se u maju 92.povlacili u Srbiju iz Knina kada je vrsena zamjena vojske(vojnici iz Srbije otisli u Srbiju a vojnici sa ovih prostora su dosli ovamo iz Srbije).Dvojica ranjenih.Sve se desavalo prije koridora.Zbog tog napada su sa muslimanima pregovarali zamjenik komandira policije i jos neki te su zarobljeni na pregovorima.Pozvani smo iz B.Luke i za dan su ociscena sela Pudin han,Kamicak,Krasulje,Ramici i Sanica.Policajce su kao znak dobre volje i da prestanemo sa dejstvima muslimani sami pustili.
 13. Gen. Kelecevic je cijeli rat bio nacelnik staba 1.KK.Mozak svih mogucih aktivnosti korpusa,od koridora pa nadalje. Lisicu nisam spominjao jer iako ga zaista postujem Lijin problem je bio alkohol.Na Kupresu je zaista odradio posao ali je to odradjeno snagama JNA i poznata je njegova vodilja:Dajte mi vojnike na odsluzenju vojnog roka i zavrsicu rat.E,pa,da sam i ja imao mladu vojsku zavrsio bih rat.Rat treba dobiti sa radnikom,seljakom a mlade vojske niti ima toliko niti je ikada bilo.Lijina glavna osobina je disciplina potcinjeni da ne kazem strah i nepredvidivost a ne znanje. Nekoliko puta se raspravljalo o pontonu,medjutim odustalo se zbog civilnih zrtava,ionako smo bili crna ovca a poznajuci hrvate stare varalice mozes samo zamisliti kakav bi spektakl od toga napravili.Siguran sam da bi Racak i Markale bili djecija igra. To sto hrvati vjeruju da su pobijedili Srbiju je samo odraz njihove iskompleksiranosti i nista vise.Njihove gluposti o pobjedi na Srbijom je ista kao i Miloseviceva prica o pobjedi nad NATO.Kompleks malog prema vecem.Pobjediti nekoga na koga nisi niti je on na tebe metak opalio. A sto se tice pitanja od million dolara,sa vojne tacke gledista,bez obzira na okolnosti 1995.se situacija nije mogla okrenuti bez Srbije. Uzimam u obzir sirinu novog fronta,brojno stanje,strateski raspored a ne tehniku,moral,popunjenost,opremljenost i ostalo sto je tada bilo ispod svakog nivoa. Moglo je prisilnim zadrzavanjem stanovnistva da se ucini da se vojska odsudno brani,medjutim to bi bila avantura sa tesko,veoma tesko predvidivim krajem uz enormno mnogo zrtava. Ide mnogo na drinske jedinice ali budimo posteni mnogo vise ide na nasu dusu. Nas princip ratovanja,stari ruski,da mora biti vojnik do vojnika je doveo do toga da cim nema neko lijevo ili desno smo izdani ,prodani,ostavljeni,dolazilo je do panike a u stvari u vecini slucajeva se radilo o iskonskom,normalnom ljudskom strahu i stresu.
 14. Evo bobe ja cu pokusati da,kao direktni ucesnik svega,kao jedan od staresina VRS,kao realista,ti dam odgovore na neka tvoja pitanja.Odgovori se mozda nekome nece svidjeti ali to je moje misljenje o proteklom ratu. Prica Sibera o 74 tenka je glupost,toliko tenkova nije bilo na potezu od B.Luke do Bijeljine a kamoli da ih je toliko unisteno.To mi lici na onu NATO pricu o unistavanju tenkova po Kosovu. O vozu sam sve rekao i to je istina. Orasje nije zauzeto iz istog razloga kao i Gradacac.Probijen je koridor,splasnuo je entuzijazam i bez ikakve komande se stalo,dozvolilo hrvatima da se tesko utvrde,zaprijece teren,miniraju i vise nije bilo sanse za njegovo zauzimanje.Druga greska ,po meni,je sto se na pravac Modrica-Modricki Lug-Odzak-r.Sava koji je ocigledno bio glavni pravac udara islo sa najboljim snagama (vukovi sa vucjaka,korpusna policija i sl.) a na Orasje sa nekim drugim,daleko slabijim,u borbenom smislu,jedinicama (2.krajiska br. i sl.) koje su jednostavno zaposjele dostignute linije i tu stale.Kasniji pokusaji kada smo dosli u situaciju da nismo imali dovoljno municije,goriva,hrane,te drasticni pad morala vojnika izazvan navedenim nedostatcima i posmatranjem stanja na koridoru (sverc i sl.) nisu mogli dati nikakve rezultate.Sreca je samo sto ni oni nisu napadali. Sto se tice proboja koridora,ucestvovao sam u borbama na pravcu Zivkovo polje-Cardak-Garevac-Modrica-Modricki Lug-Odzak-r.Sava.Cinjenica je da,izuzimajuci dejstvo snajperske vatre i artiljerije,do Modrickog Luga nismo imali ozbiljnijih sukoba sa hrvatima.Prave,zestoke sukobe a vezane za koridor smo imali u rejonu Kostresa i Bijelog brda kod Dervente te kod sela Kolibe ispred Broda sa dosta zrtava na obe strane ali tada je koridor vec uveliko bio otvoren.Licno mislim da je tu bilo necega.Koridor je lako otvoren ali je njegovo prosirenje i objedinjavanje teritorije islo veoma,veoma tesko. Kljuc rata,po meni je,skupstina RS odrzana u S.Mostu,na kojoj je Mladic rekao suvu istinu u kakvom se stanju nalazi VRS a na koju su svi ostali gluvi,i jos optuzili Mladica.Zauzimanje Zepe i Srebrenice su oslobodile velike snage VRS da se mogu upotrebiti na drugim pravcima.Zauzimanje bihackom dzepa bi definitivno donijelo prevagu na nasu stranu.To smo i mi i hrvati vrlo dobro znali.Zato je HV prvo usla u operaciju oluja,zauzela Knin te otvorila novi siroki front koji VRS sa svim nedostatcima ni slucajno nije mogla niti imala snaga da zatvori.Misljenja sam da je postojao politicki dogovor o 51-49 ali da vojska nije u tome ucestvovala.To je dovelo do kolizije zbog koje su ginuli i civil i vojnici.Stabilizacije linija nije bilo do Banja Luke.Nikada u S.Mostu nije stabilizovana linija vec skoro pa u Bronzanom Majdanu.Arkanove snage i neki dijelovi izvidjackih jedinica su zaista u protivnapadu na muslimane uspjele da povrate nekoliko km prema Kljucu ali to je sa takticke strane bila ludost jer se morao zatvarati tok Vrbasa tj.pravac prema B.Luci jer su u tom momentu hrvati vec bili u Crnoj rijeci i Boccu.Prijetio je obuhvat i tih snaga prema Kljucu i svih snaga na Manjaci. Istina je da su se pripadnici Drinskog korpusa povukli bez borbe,tacnije jedinica Vukovi sa Drine ili tako nekako i usput jos i zapalili motel na Balkani kao eto da ne pada u ruke hrvatima.Opravdanje im je ona klasika,izdani,dogovoreno,sta radimo mi ovde itd.itd. 2.kb u vrijeme tih desavanja je bila na koridoru u sirem reonu Samca i tek kada su hrvati prisli Banja Luci je prebacena na Manjacu.Pretpostavljam da ustvari mislis na 2.(Drvarski) krajiski korpus.Slab,mali korpus.Iskreno,razocaran sam dobrim dijelom mentalitetom tih ljudi.Isao sam na hapsenja dezertera u Drvar,svagdje smo ih nalazili,u rupi ispod psece kucice,u kasunu za brasno,pohapsili blizu 1300 ljudi.Prozvali smo tada Drvar Bjezigrad. Najbolji strateg,po meni,a licno sam bio prisutan mnogim referisanjima,izdavanjima zapovesti i sl. je general Kelecevic.Kapa do zemlje.Razrada,detalji,poznavanje karte,terena,neprijatelja,ideja sve za cistu 10.Nemam rijeci. Milovanovic je bio fantastican analiticar ali bez ideje. Mladic kolerik,emotivac,svodilo se na to da uzme pusku i napada kao komandir voda.To je svakako za postovanje i pozitivno je djelovalo na moral ali to sigurno nije i nesmije biti nacin na koji radi jedan nacelnik GS. Talic-jedna velika 0.U sustini politicar. VRS je imala jedinice do nivoa bataljona koje su bile ozbiljno obucene.Nemoj previse davati znacaj brigadama HV.Isti je to sastav (rezervni) kao i kod nas,samo su bili dobro obuceni (mislim na opremu) i sami sebi davali te zvucne nazive (tigrovi,zuti mravi,i razni drugi oblici flore i faune).U sustini su to radili udarnim grupama razlicitog profila kao i mi.Ipak su na obe strane bile starjesine JNA stim da je kod hrvata bio jedan dio iz raznih legija ali to su beznacajni stratezi. Obuka mlade vojske se zasnivala na obuci iz JNA.Nije bilo ni vremena ni kadra da se u obuku primjene iskustva iz rata.Trebalo je prvo obuciti komandire a i to su bile u vecini rezervne starjesine. Sve u svemu nismo iskoristili pocetnu prednost,doduse bez Srbije to i nije bilo moguce,kasnije smo vidjeli cilj ali smo posustali i srecom smo uopste i zavrsili trku,malo je nedostajalo da riknemo prije cilja,a rasprave sta bi bilo da je bilo samo bude ocaj,razocarenje i covjek postane patetican.