Nebeska ptica

Members
 • Content Count

  2,428
 • Joined

 • Last visited

About Nebeska ptica

 • Rank
  Dzomba

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Sjecam se Sunje pjenusve i bistre, riba sto plivaju u kristalno bistroj vodi, mosta, mene kako sjedim na njemu i cekam. Pogled mi bjezi sa te ljepote na prasnjavi put kojim ona treba doci. Vidim put prepun utabane prasine samo do prve krivine, a sunce nemilosrdno pece. Konacno ugledah njenu vitku figuru i slapove kose boje meda kako leprsaju dok trci prema meni. Zagrlim je i vrtimo se u krug, a onda trcimo prema rijeci, ulazimo u vodu sto prska oko nas. Ribe preplasene zbog iznenadne buke brzo plivaju trazeci siguran zaklon. Neki ljudi sto prolaze veselo nam domahuju, kao da se i oni raduju sa nama. Tek poneki traktor svojim brektanjem narusava idilu tog ljetnog dana. Eto, to je bila ona neka moja Banija... .. .
 2. Kostajnicke price... .. . ------------------------------ Tople kise Nikada ne otkrij nikome ne reci, tajnu toplih kisa i nasih razgovora, u kojima ti cutanjem ispricah sve titraje svoga srca. Ne otkrij nikome nikad ne izgovori, ono sto sam ti mislima saptala u nocima samotnim dok su mi u dnu duse, padale tople kise, kojima si jedino ti znao uzrok i ime. Evo i sada, dok u samoci nekog tudjeg neba i grada, osmijesima tjarem sa obraza suze, lazem samu sebe kako sam srecna i kako mi je dobro. Saljem ti po oblacima, po vjetrovima i po pticama sve tajne srca svog. Molim te samo jedno. Nikada nikome ne reci, da znas da cu te voljeti dok disem i nikad ne odaj tajnu toplih kisa. "A"
 3. Stajao sam naslonjen na ogradu mosta gledajuci ribe kako plivaju u kristalno bistroj vodi. Voda je tiho zuborila na obliznjem brzaku skakucuci preko povecih oblutaka. Bilo je ljeto, lijep suncan dan, tek poneki svilenkasti oblak se lijeno kotrljao nebeskim svodom. Topli povjetarac mi je milovao obraze poigravajuci se cupercima razbarusene kose na celu. Sanjario sam o danima sto dolaze, nestrpljivo ocekujuci da se svi opet okupimo bas tu na toj nasoj rijeci... .. . - - - Kasnije sam se kupao u oceanu, raznim morima i rijekama, bazenima, ali ta nasa rijeka, to je bilo nesto najljepse u mom zivotu. Nigdje vise pod kapom nebeskom nisam nasao mjesto nalik tome i to je nesto cega cu se uvijek rado sjecati... .. .
 4. Kostajnički fijakeristi: Avdo Bobija, Ramo Durmić, Ahmet, Osman, Ćerim i Sadik Sofilić, Niko Grublješić, Ibrahim Suljanović - Dersan, Milan Predojević, Alija i Hasan Tihić, Salih i Adem Ćurt, Avdo i Safet Šabić, Rašid Dugonjić, Zuhdija Tabaković, Omer i Adem Korajac, Sejfo Golić, Hasan Suljanović, Arif Burzić, Adem-Adeš Ikanović, Alija-Alijca Goražda, Branko Urbanić...
 5. Kada sam krenuo u osnovnu skolu u Kostajnici nije bilo autobusa, tek su nekoliko godina kasnije poceli saobracati na relaciji Kostajnica - Zagreb. Sve dok ne padne snijeg u skolu sam putovao biciklom ili pjesice, a preko zime stanovao kod tetke u Kostajnici. Kostajnica se nalazi u Unskoj dolini i u nju se spusta cesta niz Verginu stranu. Problem je bio kada sam se vracao iz skole, jer je Vergina strana predugacka da bi ze uz nju mogao voziti na biciklu. Kako su u to vrijeme fijakeri prevozili putnike sa zeljeznicke stanice do grada i nazad, ja sam se pokusavao slepati uz Verginu stranu drzeci se za fijaker, sve dok me vozac fijakera ne primjeti i otjera bicem... .. .
 6. Velik pozdrav nasoj dragoj "pljoski"... .. . @->-
 7. Iz moje biljeznice... .. . ------------------------------ Sjecam se Sunje pjenusve i bistre, riba kako lijeno plivaju u kristalno cistoj vodi, mosta iznad nje, mene kako sjedim na njemu i cekam. Pogled mi bjezi sa te ljepote na put kojim ona treba doci, vidim samo do prve krivine, a sunce nemilosrdno pece. Konacno ugledah njenu vitku figuru i slapove kose boje meda kako leprsaju dok trci prema meni. Uhvatimo se za ruke pa zajedno trcimo prema rijeci, ulazimo u vodu sto prska svuda oko nas. Ribe preplasene zbog iznenadne buke brzo plivaju trazeci zaklon, neki prolaznici veselo domahuju, kao da se i oni raduju sa nama. U daljini se cuje traktor sto svojim brektanjem narusava idilu tog ljetnog dana... .. . Eto, to je bila ona neka moja Banija.... .. .
 8. "pljoska" druze moj, lijep pozdrav tebi sa ove strane bare!