obljaj

Members
 • Content Count

  22
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by obljaj

 1. Eh. Banja Luka. Tamo sam ostavio dve naljepse godine zivota \. Najljepse stvari koje pamtim: 1. Djevojke/Trebe (Tada je bio aktuelan odnos izmedju muskaraca i zena oko 1:14, sto je u prevodu nasom logikom znacilo da ako je i svaka druga djevojka ruzna jos uvek postoji 7 koje su top izgleda i koje samo nas cekaju).
 2. obljaj

  Petrovac

  Godiste su 75 ili 76. Zajedno smo bili u djackom domu u Bihacu. Ako imas neku informaciju kazi, bicu ti mnogo zahvalan :)
 3. I ja se pridruzujem bozicnoj cestitki svim nasim krajisnicima. Mir boziji-Hristos se rodi.
 4. Hajduce ovo je 100% Krajsko selo. Pre Oluje pripadao je opstini Donji Lapac. Granica sa Bosnom je malo nize prema Uni, a jednim delom ide i uz samu Unu. Inace istorijski jeste nekad bio u Bosni (negde do iza drugog sv. rata), medjutim okolnosti su prevagnule na licku stranu. Zanimljivo je da i prezimena koja se srecu u Lickom busevicu, nalaze se i u bosanskom. Stariji mestani lickog Busevica i danas koriste izraze i fraze koji su tipicniji za bosansko govorno podrucije (pojata, kuruzana, przina itd.)
 5. Slike su odlicne. Znaci samo da nema zabune za neupucene: ove zadnje slike koje je poslao hajduk su iz Busevica u Republici Srpskoj. Ali ovo bi trebao da bude topic od lickog Busevica (odakle su i sve ostale slike).Znas hajduce, mi brdjani volimo da bubamo tarabe oko svoga.
 6. zuja, trula kobila???
 7. Druze nisam ja majstor nego je to takav kraj :green Jednostavno tu ne omane ni jedan fotoaparat.A sto se tice cura iz tesligrada batali to, aparat je tad bio sigurno u kvaru :razz
 8. Bice uskoro jos. I slika i istorije. Hvala
 9. Pogled ka kucama Andjelica i na vunu koja se susi vec 12 godina...
 10. Ti si druze malo veceras pustio dim na usi.Ovo su slike netaknute prirode.Ne prizivaj tenkove.
 11. Ooooooooooo.Nisi zaboravio.A Marbelov konjak?Ma jos ga osjecam
 12. Ovo su nezaobilazni detalji Busevica kod kuca Rodica!
 13. Evo pogled od busevickog doma prema Uni (prema granici sa BiH).
 14. Sastanak grupe lecenih alkoholicara. Doktor ima rec: Gospodo sada cemo izvesti jedan eksperiment. Pred nama su dve case, u jednoj je voda a u drugoj je alkohol. Sad cu ovu glistu (vadi je iz kutije) staviti najpre u vodu a potom u alkohol. (Dok stavlja glistu u vodu ona zivahno mrda, ali cim je stavi u alkohol ona crkne) Posle toga doktor pita:Sta mozete da zakljucite iz ovog eksperimenta? Alkoholicari horski odgovaraju:Ko pije nema gliste!
 15. Jedni ce reci da je to bilo formalno priblizavanje Jugoslavije u okvire severoatlanskog saveza a drugi ce reci da je to politicka taktika J.B.Tita koji posle rezolucije informbiroa (istorijskog ne) ipak nije stvarno verovao u opasnost sa istoka. U stvari istina je valjda nesto izmedju. Medjutim treba znati i to da je sa obe strane u toku realizacije programa vojne pomoci (MDAP-program pomoci za zajednicku podrsku) vladalo totalno nepoverenje. Jugoslavija je nastojala da, isticuci svoj geopoliticki i geostategijski polozaj, izvuce sto vise iz programa pomoci (koji je usput receno u preko 95% davala SAD) a istovremeno nije dozvoljavala da americka vojna misija prati realizaciju programa u jedinicama JNA. S druge strane SAD su slale uz data sredstva naoruzanja i vojne opreme zalihe rezervnih delova samo za 6-9 meseci, verovatno se plaseci Jugoslovenske prevrtljivosti. Pokusaj znacajnijeg vezivanja Jugoslavije za NATO je stvaranje Balkanskog pakta 1953/1954.god. (ankarski i bledski sporazum) izmedju Jugoslavije, Grcke i Turske. Medjutim iako je svaka od nabrojanih drzava imale svoje razloge (stvarne i prikrivene) nije doslo do prerastanja u plodotvoran savez.To se cini jasnije ako se zna da su Grcka i Turska armija bile u okviru Nato-a, a Jugoslavija je imala koncepcijski drugacije organizovanu armiju (socijalisticka). Smrt Staljina u martu 1953 godine i Trscanska kriza u oktobru iste godine je opet vratio Jugoslaviju na istocni kurs, iako nije doslo do stagnacije u programu MDAP. Otopljavanje odnosa izmedju Jugoslavije i SSSR-a je ozvaniceno dolaskom Hruscova u Jugoslaviju (gest izvinjenja) 1955.god. Jugoslavija je izasla iz MDAP-a 1957/1958.god. sopstvenim trazenjem a do tada procene govore da je primljeno izmedju 800 I 950 miliona dolara vojne pomoci. Odvazicu se da kazem da i MDAP i Balkanski pakt nisu nista drugo do refleksija odmeravanja snaga i pokusaj preraspodjele moci izmedju suprostavljenih snaga u hladnom ratu. Na kraju setim se svog profesora istorije: Nema vecnih prijatelja ni neprijatelja, vecni su samo interesi!
 16. obljaj

  Petrovac

  Trazim Brkljaca Vladu i Jovicu Mrdju-moje skolske drugove.