Sokol-rus

Members
 • Content Count

  759
 • Joined

 • Last visited

About Sokol-rus

 • Rank
  Dzomba
 • Birthday 11/27/1990

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Русија

Recent Profile Visitors

2,206 profile views
 1. У новинама сам читао да јесте он. Али не знам да ли је то истина. Јово Допуђ умро је 2017. године.
 2. Хвала за слике! Припадници ТО а имају одличну опрему.
 3. Супер, сачуваћу тај снимак. Фантастика како човек себе правда.
 4. Да, знам то. Али опет кажем - борци су били на добром нивоју и 5. корпус тзв АРБиХ је био пред поразом.
 5. 2. гбр КСЈ у Далмацији имала је две чете и приштапске јединице. Бригада НИЈЕ се налазила у Книну, него на Динари. У Книну је био само позадински вод бригаде, док обе чете са командантом бригаде Цвјетичанином биле су на положају и у борбама против хрватских гардиста 4. августа 1995. године имале су губитке.
 6. Друже Гром, причао сам Вама, наши нису ништа научили од тога. И зато и имамо сличну ситуацију на Донбасу. Наши се понашају као СРЈ према РСК.
 7. Нисам спомињао ВРС пошто као што сам ја схватио њена улога је била минимална. Гледао сам и документи 5. корпуса тзв АРБиХ па сам видио да на делу фронта према ВРС није било већих борби него су чврство су гађали артиљеријом. Први план операције предвиђао је да ВРС започне офанзиву заједно са СВК и да 5. корпус неће моћи пребацати појачање са истока на правац напада СВК. То није успело, неке јединице из ВРС уопште нису стигле па зато и 5. корпус није се плашио напада са стране ВРС и добрим делом снага појачао је одбрану на правцу напада СВК. Не знам, такву слику видим након истраживања у документима и мемоарима. Можда и нисам у праву, али ВРС као и на Граховском и Гламочком ратишту остала је доста пасивна. Вероватно то је резултат претходног договора са Хрватском.
 8. У литератури, докторатима, на форумима итд. често може видети доста критички коментари о КСЈ СВК. Углавном се пише о његовом слабом борбеном путу током "Олује". Понекад може читати и нетачних података, као например да је 2. гбр КСЈ није учествовала у борбама, него пред "ОлујУ" отишла је у Книн. Али занима ме зашто нико не анализира учешће Корпуса у операцији "Мач 95". Операција је почела 19.07.1995. године, значи нешто више од месец дана након почетка формирања Корпуса. Он је био ударна снага СВК у том нападу уз помоћ јединица из 15., 21. и 39. корпуса као и велику улогу снага аутономаша Западне Босне. КСЈ добрим делом био је попуњен избеглицама и дезертерима који су били мобилисани на подручју СРЈ. Остало људство у Корпусу било је из састава других јединица СВК, имало је искуство вишегодишњег рата. Јесте, снаге СВК и аутономаша имали су предност у тешком наоружању, али нису имали предност у броју људства јер 5. корпус тзв АРБиХ имао је више бораца. Имао је чврсти положаји, који је месецима дограђивао. Морал њима је био на високом нивоју пошто нису имали излаз и морали су се борити до краја. И у таквим условима за пет дана тешких борби КСЈ и остале јединице СВК и аутономаша довели су 5. корпус у катострофалну ситуацију. Он је био пред падом. И сигурно би пао да не би ХВ и ХВО почели су своју офанзиву "Љето-95" у правцу Грахова и Гламоча. Такође треба навести да је стварање читавог корпуса "са нула" није лако ни у модерним државама. Например овде у Русији у задње време било је направљено неколико нових дивизија КоВ, углавном на темељима моторизованих бригада. И за сваку требало је око годину дана. А Крајина је у условима рата и тешке привредне ситуације направила нови корпус за месец и по дана, ипак и није успела завршити његово формирање до краја. Можда и нисам у праву али мислим да КСЈ био је много боља јединица него што о њему се пише.
 9. Ево је снимак из Бенковца. Само мало ми је сумњиво одакле су тамо тенкови М-84, пошто ни 92. мтбр, ни 3. пбр њих сигурно нису имале.
 10. Војни рок јесте добра ствар. Не знам где су ту дилеме. Ево са мном на факултету у екипи било је још 15 момка. И осим мене само троjица је ишла у војску. Остали или нису могли да иду због здравственог стања или су плачали мито да буду ослобођени од позива. А то тада је баш скупо коштало. Један лик уплатио је 5000 еуро да га признају болесним и да не иде у јединицу. Па зато сада могу да се хвалим какав сам јунак и бранилац државе)))
 11. Било је бораца из 2. гбр КСЈ, а и бораца из других бригада 7. корпуса.