Dalmata

Members
 • Content Count

  34
 • Joined

 • Last visited

About Dalmata

 • Rank
  Stalni clan
 1. Dalmata

  Kistanje

  Сјајно....поздрав из "јужнијег" села
 2. Јавили се Даца и Чуле80 да ме на чистом крајишком језику убједе у оправданост "Крајинаде". Даца чак каже сљедеће: Драга Дацо, па ти си се већ интегрисала у своју нову околину. Видиш како ти лијепо стоји екавица. Мало си заборавила свој језик? Знам, рећи ћеш да си дошла сувише млада и да си морала прихватити нови дијалекат. И ја сам у Србију дошла са дванаест година, али и даље поносно причам својим језиком. Некако бих могла схватити да користите екавицу у другим, свакодневним ситуацијама кад то од вас захтјева друштво у којем сте, али би барем могли овдје писати на ијекавици, и његовати наш језик. Шта сам заправо хтјела рећи? Ако сте већ ставили један такав назив, који је изведен од назива који свима нама значи много, требали би се потрудити да га нечим оправдате, да понудите неки садржај. То би, прво, требало бити неко пристојније мјесто. Не мислим да Ада није пристојна, али није добар избор. Брчкати се и роштиљати са друштвом можете било кад и без било каквих ознака. Мјесто на којем би се окупили наши људи, гдје би била заступљена наша народна ношња, били представљени наши успјешни писци, пјесници, сликари итд. који се труде да његују наш језик, културу и обичаје. Јер док његујемо наш језик и обичаје, постојаћемо као народ који потиче са одређеног простора и има дугу традицију, која сад пријети да се угаси, а све то води асимилацији. За "заставу" сам већ рекла да ми се не допада. Птичица тј. голубица свакако није нешто што би ја прихватила као своје. Похвалила бих даму која је умјесила погачу, ја не знам ни крув умјесити. Опет понављам, то што се дружите заиста је за сваку похвалу. Али да би то све назвали таквим именом, заиста морате понудити мало више садржаја, за који је потребна много боља организација. Све остало за мене је неозбиљно.
 3. Сјећам се неких слика од прошле године са те ваше "Крајинаде". Ма ајде да сте је назвали "Брчкање и роштиљање на Ади", ја би рекла свака вам част, баш се лијепо дружите. Ал' какве вам то има везе с Крајином?? Чини ми се да сте имали и некакву чудну заставу, да је нека птичица на њој. По тим именом свакако да би требало бити много више садржаја од тог што сте ви осмислили.
 4. Dalmata

  KNIN

  Ајмо сад сви сјести и плакати за прошлим временима. Причаћемо о нашим изгубљеним кућама, земљи, имању, драгим особама. Сјећаћемо се са тугом шта нам се десило, нећемо ићи у родни крај, јер Боже мој, како ћемо се суочити са свим тим, а ако и одемо схватићемо зашто не желимо да идемо. Нећемо ни прстом мрднути да би обновили оно што нам је уништено и што нам с правом припада. Правдаћемо то недостатком времена, новца, неријешеним имовинско-правним односима и ко зна чим још. А погађа нас и да видимо ону нашу старчад по селима што дођоше да ту окончају свој живот. Погађа нас то што су се ту доселили неки нови страни људи. Погађа нас то што наша стара сеоска школа зврји празна. Хеј, па ми нећемо то да гледамо! Лакше нам је да негдје из далека тугујемо и сјећамо се како се накад лијепо живјело.
 5. Гледам ове слике и размишљам. Баш лијепо што се дружите и виђате. Али ево шта ми није јасно: ако сте већ ријешили да ставите слике, чему ове свијетлеће главе? Могу да разумијем да неко не жели да га други гледају на нету, ево на примјер не волим ни ја, али зато не стављам уопште своје слике. Овако су ми баш смијешне.
 6. A тек овај дио: Iako je cijela manifestacija prošla dostojanstveno, bez većih izgreda i uz diskretno osiguranje temeljne i interventne policije, ipak kao i svake godine, nezaobilazan je i neprimjereni dekor koji redovito prati nastup narodnjačkog sastava Jandrino jato koje je u svome šatoru okupilo preko tisuću osoba, od kojih je dio najvatrenijih
 7. Хвала Радо, а из којег си ти краја?
 8. Заиста лијепе слике, свака част!