BG

Members
 • Content Count

  5
 • Joined

 • Last visited

About BG

 • Rank
  Novi clan
 1. Парастос за страдале у операцији "Масленица 93" БЕОГРАД, 22. ЈАНУАРА (СРНА) - Парастос за погинуле Србе у Равним Котарима 1993. године, које су хрватске снаге убиле у оквиру акције "Масленица 93", служен је данас у Цркви светог Марка у Београду у организацији Удружења породица несталих и погинулих лица у Крајини и Хрватској. Операција хрватске војске "Масленица 93" изведена је 22. јануара 1993. године на подручју Равних Котара и на Велебиту, које је било у саставу тадашње Републике Српске Крајине и под заштитом УН. Убијено је 348 војника и цивила, међу којима 35 жена и троје дјеце узраста од 12 година. Највише су страдала три српска села Ислам Грчки, Кашић и Смоковић, а као мјешовита села Муровица, Црно, Земуник Горњи, Пољица и Ислам Латински. Припадници хрватских оружаних снага опљачкали су, опустошили и уништили богата српска имања, а културне споменике, гробља и цркве девастирали, оскрнавили и порушили, међу којима и Дворе Јанковић Стојана у Исламу Грчком са Црквом Светог Георгија, која датира из 1675. године, а у којој је сахрањен познати књижевник Владан Десница. Према подацима Удружења породица несталих и погинулих лица у Крајини и Хрватској, акцију "Масленица" планирали су и извршили Јанко Бобетко, Анте Готовина, Анте Росо, Мирко Норац и Младен Маркач, уз знање и одобрење тадашњег предсједника Хрватске Фрање Туђмана. У вријеме агресије начелник артиљерије сектора "Велебит" био је бивши премијер Косова Агим Чеку. Потомци настрадалих породица углавном су иселили са тог подручја, а највише у тадашњу Југославију. Ни пред међународним ни пред домаћим судовима до сада нико није процесуиран за злочине над Србима почињене у овој акцији. Тек крајем 2006. године Вијеће за ратне злочине у Београду покренуло је преткривични поступак за злочин који се догодио првог дана агресије на превоју Мали Алан, када су припадници хрватске специјалне полиције у непосредној близини осматрачнице УНПРОФОР-а измасакрирали 22 припадника Српске војске Крајине са подручја Грачаца. СРНА 22.01.2009.
 2. Napokon je počelo da se realizuje ono što porodice nastradalih traže godinama od gradske vlasti
 3. УДРУЖЕЊЕ ПОРОДИЦА НЕСТАЛИХ И ПОГИНУЛИХ ЛИЦА У КРАЈИНИ И ХРВАТСКОЈ 04. августа је 13- годишњицa обиљежавања прогона око 250 000 Срба са вјековних огњишта и почињеног злочина над недужним цивилима који су остали у својим домовима. Послије 13 година још увијек многе породице не знају за судбину својих најмилијих који су нестали у вихору „Олује“ од Сјеверне Далмације па до Баније. Трули крстови са ознакама НН обрасли у коров још увијек држе у неизвјесности стотине породица. Наше Удружење обиљежавањем годишњица бори се да задржимо сјећање на наше најмилије, боримо се против неизвјесности и заборава. 04. августа 2008. године у цркви Св. Марка у Београду са почетком у 11 часова служиће се парастос жртвама зличина у „Олуји“. Вјерујемо да ћете наћи времена да својим присуством подијелите бол с нашим породицама.
 4. УДРУЖЕЊЕ ПОРОДИЦА НЕСТАЛИХ И ПОГИНУЛИХ ЛИЦА У КРАЈИНИ И ХРВАТСКОЈ ОРГАНИЗУЈЕ ПАРАСТОС ЗА НАСТРАДАЛЕ КРАЈИШНИКЕ НА МИЉЕВАЧКОМ ПЛАТОУ 1992. ГОДИНЕ. ПАРАСТОС ЋЕ СЕ СЛУЖИТИ У СУБОТУ 21.06.2008. ГОДИНЕ У ЦРКВИ СВ. МАРКА У БЕОГРАДУ, СА ПОЧЕТКОМ У 11 ЧАСОВА.
 5. UDRUŽENJE PORODICA NESTALIH I POGINULIH LICA U KRAJINI I HRVATSKOJ ORGANIZUJE PARASTOS ZA NASTRADALE U AKCIJI "BLJESAK" 1995. GODINE. PARASTOS ĆE SE SLUŽITI U ČETVRTAK 01.05.2008.GODINE SA POČETKOM U 11 ČASOVA U CRKVI SV. MARKA U BEOGRADU. ISTOG DANA PARASTOS ĆE SE SLUŽITI I U GRADIŠKI, A NAKON PARASTOSA PRISUTNI ĆE PALAGATI VIJENCE I CVIJEĆE U RIJEKU SAVU.