panslava

Members
 • Content Count

  36
 • Joined

 • Last visited

About panslava

 • Rank
  Stalni clan
 1. Moraće uraditi još mnogo toga pre ulaska u evropu. Ovo je odlična vest. Mogu samo zamisliti koliko im
 2. Божији бич је спор али достижан. Сигуран сам да ће их стићи правда. Стрпљен - спашен. Зар није било тешко и генерацијама прије нас. Нисмо ли били на коленима у врлетиме Албаније потерани од Аустро-угарске. Није ли та држава била што је данас Америка. Није ли се она распала. Само стрпљиво дочекаћемо и ми наших пет минута. Важно је шта у срцима носимо. Једном ћемо сигурно повратити што је наше. Него дај Боже нашем народу мудре вође.
 3. Неможемо говорити о Хришћанству и освети као срдним појмовима. Вјероваћемо да је ова изјава о освети у афекту исказана. Мржња ствара зла дела. Нећемо дозволити да огорчење расте.
 4. Тропар св. Стефану Штиљановић: На земљи премудрошћу славу си стекао, и богатство Господу своме предао и Он, с небеснима те настањујући, тело твоје на земљи, Свети, сачува неповредиво јер си у целомудрију и чистоти живот праведно проживео. Стога смело моли се да спасени будемо! Кондак св. Стефану Штиљановић Вишњега љубављу прославивши, споменом праведни прослављени, ти који си, усхођењем у добродетељи душу усавршио, и на земљи непорочно живљење завршио, и Саздатељу свега угодио, премудри Стефане Свети, за све нас моли се непрестано.
 5. То су исти ликови. Овај светитељ је иначе и заштитник (патрон) епархије Осјечко-пољске. Марија Терезија, рода Хабзурговаца је много касније живјела. Она је својом владавином обиљежила средину осамнаестог стољећа.
 6. Ратник и светитељ!!! Св. Стефан Штиљановић је активни учесник у страдањима српског народа у Угарској, дакле у Срему, Славонији и Барањи. Када је деспотица Јелена Бранковић-Бериславић поново остала сама, не могавши да се одбрани од зла које је наилазило обратила се свом сроднику Стефану да јој помогне да се одупре агарјанској најезди. У историји је подјељено мишљење када је из Паштровића преко ријеке Саве прешао: да ли крајем 15. или непосредно посље битке код Мохача.
 7. Српски политички представници дјелују као подгријан леш. На жалост партиципирају у власти, дајући легитимитет влади. Ови опет чисти пред Европом. За сваки корак учињен према српској заједници имају оправдање. Ето лијепо играмо фолклор на скуповима националних мањина. Заједно са Македонцима, Црногорцима, Русинима и другим мањинама (немам ништа против ових народа, наравано). Ма екстра. Па шта би ми више хтјели пита се Милорад? Милораде бекријо, све си паре попио...... Е сад пошто си пропио три ливаде, сад пусти неке друге људе да скуће оно што си као продужена рука ХДЗ-а раскућио (ако ништа друго то је драгоцјено вријеме за повратак). Јадни смо ми кад нас слијепци воде. Брука!
 8. Каже једна пословица: "Можеш коња натјерати до воде, али не можеш га натјерати да пије воде". Св. Српски Мученици Јасеновачки молите Бога на нас!
 9. По свој прилици власт у РХ немају намјеру допустити да се стање стабилизује и да се пошаље сигнал евентуалним повратницима и свијету да је коначно прорадила правна држава. Ово што данас постоји као правни систем је у суштини продужена рука политичке елите, а она спроводи активно оно што је започео Ф. Туђман. Најжалосније је то што у
 10. Hvala ti jos jednom na informacijama prijatelju.
 11. Hvala ti za ove dragocjene informacije, prijatelju: "samo napred". Na žalost jedva pamtim mog đeda koji je porijeklom iz Prokika, pa malo i znam o selu. Jako me zanima sadašnje stanje. Koliko je procentualno našeg sveta? Znaš li?
 12. Moji su poreklom iz Prokika. Poslje drugog sv. rata su iselili odande u ravnicu. Jako bih voleo da znam sve vezano za prokike. Koje su familije bile najzastupljenije. Koliko znam tamo nije hram postojao, ako jeste voleo bih da vise saznam o njemu. Takodje me zanima sadasnje stanje. Koliko je stanovnika tamo. Kakva je nacionalna struktura. Sve, sve sto znas pisi molicu te, a i neku fotografiju ako imas postavi. Unapred hvala bratac.
 13. Веома битно покретати разговоре овакве и сличне тематике. Без стварања некаквог јаза између верника и оних који то нису. Битно је бити човјек добре воље. Јасно је да су већина само познавали обичаје (одласци на скупове и под шаторе). Није то проблем!!! Готово нити једна религија не позива на скупове само своје вјернике, него све људе добре воље. Али нико нигдје не позива на деструктивно понашање. Најмање у име Православних светиња. Е сад они који у алкохолисаном стању изазивају инциденте, треба да се запитају колико су они "људи добре воље". Или мисле да су неком симпатични са својим недораслим понашењем. Осим штете коју ће нанијети својим сународницима који покушавају да опстану на својим огњиштима, другог ефекта неће бити. Ипак је све то ствар кућног васпитања. А сад како некима помоћи у томе? Да није жалосно било би смијешно. :'(
 14. Разборито Лички Вуче. Слажем се у потпуности. Ствар је у томе што ти људи не само да немају правилан однос према светињи и том празнику, него су чак и злонамјерни у организирању тих дернека. Све се кривом мјером мјери. Локањем и преждеравањем. Наравно да су хрватски медији такве примјере ставили у први план. Све ће то још успорити и овако траљав повратак и суживот.