geronti

Members
 • Content Count

  68
 • Joined

 • Last visited

About geronti

 • Rank
  Stalni clan
 1. Kada sam ja služio JNA, bilo je ovako. Kako je danas, to ne znam. 1. odeljenje, 2. vod, 3. četa, 4. bataljon, 5. puk, 6. brigada, 7. korpus, 8. divizija i 9. armija.
 2. Ajd, da i ja malo pogadjam: 1. odeljenje, 2. vod, 3. četa, 4. bataljon, 5. puk, 6. brigada, 7. korpus, (za korpus - nisam siguran ali ću se pozanimati) 8. divizija i 9. armija. Nadam se, da sam sve pogodio.
 3. ne želim, da se mješam u temu kao sadržajnu ali moram da izrazim potpuno neistinu koju je ovdje ispod ovoga teksta napisao Kapo1. uvijek smo govorili u našim krajivima-zavičju sa ijekavicom: ponekada još i sa našim krajevnim dijalektom. Kako kaže prije neki dan na hrvatskoj dallekovidnici poznati profesor letica slijedeće: Srbi iz hrvatske su govorili i pisali najpravilniji jezik u hrvatskoj. naravno to je i poznata činjenica još iz davnina. ali isto tako smo govorili i pisali: tko i ne ko, kruhu smo rekli kruv., zrak (arija) je bio zrak i ne nikako vazduh... i moglo bi se još toga nabrajati.
 4. što kaže narod, na ovakvo ponašanje naših predstavnika?
 5. kažemo, da živimo u civiliziranom svijetu, gdje vlada deomkracija, zakoni, dobri susjedski odnosi .... da li je baš to tako. nije. nije i vjerojatno neće biti još dugo, da ljudi-nazovi ljudi sami kroje zakone na koje se ne oglušuji niti "pravna država hrvarska". ista ta država hrvatska želi i hoće što prije doći u društvo najdemokratskijih evropskih država. to ona želi. ali kako, doći u taj civilizirani svijet. na ovakav način sigurno ne , gdje još uvijek vladaju zakoni divljeg zapada, odnosno pojedinaca, otimača tudjeg... koji mogu da rade što ih je i kako volja. mene, to u hrvatskoj više niti ne čudi kada hoće pojedinci otimati tudje imanje, čudi me to što im država hrvatska to omogućava i u tome ih podržava. zaista je takodje nevjerojatno, da ćute i predstavnici srpskog naroda u republici hrvatskoj. zašto oni ćute? e, to je pitanje za njih. da li će već jednom shvatiti (neće, jer nemajaju niti toliko pameti) da to kažu direktno u obraz ljudima - vlasti republike hrvatske koji su dnevno u kontaktu i vidjaju se po nekoliko puta na dan. Isto tako predstavnici srpskog natroda u republici hrvatskoj participiraju u toj vlasti -vladi. sad se možemo zapitati još po tko zna koji put zašto se ne digne "uzbuna" i omogući povratnicima srbima da mirno žive na svojim posjedima i da im kriminalci ne otimaju njihovu djedovinu.
 6. zion i zelengradjanin meni se čini da se radi o parama a ne o druženju. možda grasim ali ja to tako vidim. to je ovdje sve lijepo opisao sandokan i slijepac moze vidjeti da ovdje nešto ne stima. na kraju meni nije jasno zasto vi to zagovarate ili ste mozda i sami učesvtovali u tim poslovima?
 7. koliko je meni poznato, glumac & pujina je ista osoba. pujina sada (sa kamenom) gradi/zidje manastire po srbiji. vele oni koje se dobro upućuju u tu umjetnost da je pujina trenutno najtraženija osoba za tu djelatnost. pa i ćaća mu je juko bio pravi majstor u zidanju sa kamenom. cezzo kuzmić bi znao dosta puta reći, da juko nije znao ništa zidati osim da je ozidao koju pojetu ili preloz.
 8. ajde sandokane ubaci i ti koju rečenicu ili neki dogadjaj u ovu temu. koliko te se sjćam išao si i ti u neku školu i naučio azbuku i abecedu pa na osnovu toga mislim da mureš nešto napisati iz svoga ašikovanja po zelengradu i obrovcu u tvoje vrijeme.
 9. mlijeka mi u prahu, ako ceš vjerovati nisam mislio tu na tebe osobno. to sam mislio, općenito. skužaj ako sam te uvrijedio, ali uvano tvrdim, ponavljam da na trebe kao induvidu nisan mislio. eto.
 10. koliko sam ja čuo za zoćina, nije on toliko slab čovik koliko mu hoće poneki priljepiti tu etiketu. voli malo više da popije pa onda benavi. Inače nije napadalan i nikoga fizički ne napada. ponekada se posvađa verbalno sa zorkom mitrovićem ali stalno na osnovi za....bancije a uz čašicu kod nidje. sve u svemu u stillu većine bivših i sadašnjih zelengradjana. "
 11. FCRS, ne znam da li si opazio da sam na kraju one rečenice postavio ( ? ) upitnik, što znači da moje razmišljame nije u potpunosti točno u što podsavjestno sumnjam da je tako. ali dobro, ipak mi se čini da ti znaš na koga se to odnosilo. a što se jurege tiče on bi i danas "zaćurlika" kada bi imao ćurliku. to je on nkada dobro radio, kažu zelengrađani. za one koji ne znaju što je ćurlika = frula.
 12. ovo sam pronašo na ovom sajtu, pa mi se činilo da paše ovom tekstu zelengradjanina. Mijat Gagic je bio i prvi ucitelj u našem Zelengradu poslije II. svjetskoga rata 1945. Opismenio je mnogo zelengradjana, koju postigli i fakultetske diplome. Jeadn od tih profesora je bio i moj profesor (tadašnjega srpskohrvatskoga) jezika. Mijat - mi je mnogo pricao kako je tada bilo (bio sam još djete-klapcic) kako su pisali odnosno gdje su pisali i sa cime su pisali. Nije bilo table, nije bilo krede. Bila su druga prirodna sredstva. To su bile kamene ploce i ugljen od jesenovine. Upravo tako, dragi moji, tako se nekada dolazilo do pismenosti. Mi, koji smo ga poznavali i neko vrijeme sa njim živjeli, bili smo ponosni na našega Brkonju. Neka u miru Božjem pociva.
 13. poneki, koji danas čuvaju ovce i drugu krupnu stoku u zelengradu, zaradjuju godišnje i do 100 iljada eura !?.
 14. lijepo se sjetiti svojih starijih, pametnih i mudrih predaka. tvoj djed je bio pravi "čovik, šta bi rekli naši susjedi" neka tvoj djed mirno počiva u božijem miru. zelengradjani ce ga se sjećati po mudrosti i uvijek pametnim predlozima koje je davao svojim komšijama a i šire, samo na žalost ne počiva u svome zelengradu gdje je proveo skoro cijeli zivotni vijek?
 15. zelengradjanine, ja bi ovako reka, ako se slažeš. ajmo mi ovu problematiku oko zelengrada prenijeti na teme zelengrada. neka se tamo otvori nova tema o povratnicima-ljudima, njihovom životu, njihovim problemima, a pupovca dati u prvi plan.