mr.proper

Members
 • Content Count

  602
 • Joined

 • Last visited

About mr.proper

 • Rank
  Dzomba
 1. Па сви смо се доселили из Црне Горе,тј Старе Херцеговине...
 2. svaka cast za slike ...bilo bi lepo da svako selo ima nekog ko bi njegove slike postavio...
 3. mr.proper

  ZEGAR

  http://www.myspace.com/zegarzivi ovde mozete poslusati muziku.
 4. mr.proper

  ZEGAR

  nasao sam jedan interesantan tekst o muzickoj grupi "Zegar Zivi" pa evo da ga pogelim sa vama!! Wednesday, June 04, 2008
 5. Цела Херцеговина је била српска земља до 17 и 18 века када је дефиннитивно покатоличена и претворена у узгајалиште србомрзитеља и најљућих противника православља,против чега се заправо и води рат а ми као Срби смо истурени према католицима и самим тим смо први на удару вековима већ. Оно што није успела да заврши Млетачка Република и Хабзбуршка монархија успео је комунизам и атеизам,расрбио је Србе и српску државу од коране до Вардара!
 6. Pitao sam jer sam najednom mestu nasao da je prezime Budimir isti pisci i isti podatci,pa da vidim o cemu se zapravo radi tj.o kom prezimenu! Hvala
 7. da li si siguran da je petu prezime Budimic ili nekako drugo...aj proveri!!
 8. Svaka cast,ovo je za svaku pohvalu i da primeti da je Zegar jedno od najaktivnijih sela u Krajini,preko monografije,muzicke grupe Zegar Zivi,raznih manifestacija tokom leta jos uvek daju zrno nade u opstanak srpskog imena na Velebitu!
 9. Radisav Ristić Pomenik srpskim dobrovoljcima Koliko je dobrovoljaca u Vojsci Kraljevine Srbije učestvovalo tokom oba balkanska i Prvog svetskog rata, ostaće, verovatno, nedokučiva tajna za sva vremena. Jer, i pored višegodišnjih istraživanja i “kopanja” po raznim domaćim i stranim arhivskim gradjama, monografijama, ratnim dnevnicima, publikacijama, poratnim novinskim člancima, pismima, usmenim kazivanjima prenošenim na potomstvo, našoj istoriografiji nije pošlo za rukom da utvrdi tačno, čak ni približno, brojno stanje ljudi koji su se kao dobrovoljci priključivali srpskoj vojsci i u njenim redovima vojevali protiv turskih, austrougarskih, nemačkih i bugarskih zavojevača. Istoriografija i istoričari se, medjutim, zbog toga ne mogu kriviti. Očigledno je, naime, da za to postoje brojni razlozi. Mnogi spiskovi dobrovoljačkih jedinica, odnosno dobrovoljaca u okviru operativnih jedinica srpske vojske, nestali su u vihoru ratova, mnogi su nepotpuni, a u nekim slučajevim nisu uopšte vodjeni. Tokom borbi, od početka do kraja balkanskih i Prvog svetskog rata, pristizali su dobrovoljci i odmah se uključivali u dobrovoljačke odrede, pukove i druge formacijske sastave srpske vojske. Mnogi od njih su poginuli već tokom prvih ili kasnijih borbi, a da dotle nisu uvedeni u spiskove jedinice. Niko nije znao ni ko su ni odakle su došli. A dolazili su sa raznih strana. Bilo ih je dosta iz Kraljevine Srbije, ali ponajviše sa srpskih etničkih prostora u tadanjoj Austrougarskoj carevini. Medju tom dobrovoljačkom populacijom sa srpskih etničkih prostora van Kraljevine Srbije, uglavnom su bili Srbi mobilisani u vojsku crno-žute monarhije iz koje su, neki ranije neki kasnije, dezertirali i uključivali se u dobrovoljačke odrede, odnosno operativne jedinice srpske vojske. Jedna od prvih dobrovoljačkih jedinica u Prvom svetskom ratu bio je Sremski dobrovoljački odred, sastavljen najvećim delom od maloletnih srpskih dečaka, još nedoraslih da nose pušku i mladića koji su došli iz sremskih mesta i priključili se toj jedinici, čiji su pripadnici desetkovani tokom borbi vodjenih za odbranu Beograda 1915. godine. Sve što se zna o tim dečacima, prerano odraslim i prerano otišlim s ovog sveta, jeste da su se časno i herojski borili. Koliko ih je
 10. Posto sam dobio neke poruke u vezi ovog topika ,samo da napisem da se radi o dobrovoljcima iz u prvom svetskom ratu tj.od 1914 do 1918!!Pozdrav!
 11. Ја свој коментар нисам написао зато што сам твој криво протумачио,нити као реакцију на то...већ само да потврдим да се слажем са оним што је написано!А теби лично свака част ако је све заиста онако како си написао,и волео би да је много више људи тако организовало свој живот. Поздрав!
 12. Oво задње што си написао је велика истина...а крупне речи служе само као оправдање да се неучини ништа,из било ког разлога!