trifu

Members
 • Content Count

  15
 • Joined

 • Last visited

About trifu

 • Rank
  Novi clan

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Vidim da ima bolesnika sa moje i sa vaše strane Pavelić nije prodao Hrvatsku Talijanima nego je tome prethodio davniji potpis na jednom sastanku zna se tko ga je potpisao,malo proguglajte pa će te saznati.
 2. Ma to je zapovjednik 150.pbr HV donio odluku na svoju ruku i zauzeo repetitor,u to vrijeme topništvo je po dogovoru sa UN bilo izmješteno van zone djelovanja.A izvesti pješački napad bez topništva je utopija,netko je od tih iz 150 pbr izvršio samoubojstvo ali ne znam dali zapovjednik ili obavještajac tako se pričalo u to vrijeme.Što se tiče repetitora to nas nije zanimalo niti smo ga probali ikad zauzet,ali kada je došlo do borbi na tom prostoru kao pripadnik 9.gbr zadaća nam je bila zauzeti Trla to smo zauzeli i nismo ih izgubili dok smo bili gore poslije ne znam što se s tim prostorom dogodilo.Što se tiče dokumentacije ja sam ti dokumentacija koji sam čitavo vrijeme proveo gore na Trlama u par dana smo odbili četiri pješačka napada,tada nastupa primirje i sporadična paljba. A vidio sam kada je Martić došao u Kozjan ali tada nisam znao da je on u posjeti Kozjanu to sam tek poslije saznao inače bi ga malo potprašio kada se slikao kraj onog kratera gdje je pala naša granata u sred polja,tko je bio tamo zna o čemu pričam jer sam bio iznad sela na onim velikim stijenama tako da sam sve imao na dlanu.
 3. U to vrijeme topničke postrojbe su bile izmještene izvan zone djelovanja u dogovoru sa UN tako da su nastupali bez topništva,prema priči zapovjednik te postrojbe je na svoju ruku zauzeo te položaje,stigla je zapovjed da se izvuku van na početne položaje u tom izvlačenju je najviše vojnika nastradalo od vašeg topništva prema pisanju ratnog puta te postrojbe piše da su te godine imali 10 mrtvih sada neznam jesu li svi tamo nastradali.
 4. Da bio sam tamo kao pripadnik 9.GBR u to vrijeme zam.zapovjednika pješačke satnije.
 5. Od svega toga nije deset posto istine a posebno o gubicima na jednoj ili drugoj strani.Točno je to da su domobrani uzeli položaj jer tamo skoro nikog nije bilo ali su drugo jutro put pod noge pa prema Lulićima u rasulo sve dok nije došao dio 9. GBR i taj dio ratišta stabilizirao.Poslje su dva dana u četri pješadijska napada čede probale vratiti cjelo područje ali nisu uspjeli,čak su i pragu izvezli na Pećinu.Tko je bio tamo zna da su poslje radili baraku iza onog velikog stjenja vozili su građu na konjima.Bilo je žestoko kada su bili pješadijski jer ste nas tukli sa Trla,Pećine ,Ljubova proveo sam tri dana gore pa vam kažem iz prve ruke nema ono čuo sam.Ali bi bilo smješno da vam kažem koliko nas je bilo u obrani na sedmici tako smo zvali taj punkt kji je bio najistureniji prema vama.Istina bio je tamo i Martić slikao se kod onog kratera gdje je pala granata ali tada nisam znao tko šeta po polju inače bi tamo svršio svoju karjeru.Od svega najgori su bili minobacači u Kozjanu smješteni ispod ceste kod našeg Hrvata u vrtu sve dok noću nismo srušili orjentire ona ofarbana drva na vrhu stijenja.
 6. Ovi položaji oko Brinja su mi jako poznati jedino je ovaj prema glavacima bio malo škakljiv ostali su bililuk i voda,raspitati ću se kod svog velikog prijatelja Mirka V. tvog zap. u Oluji tko je bio u stacionaru za vrijeme Oluje pa te možda posjetim pa lijepo se napričamo ako si u RH.
 7. nisam željo iz jna kada sam morao ići 86 tri puta sam je odgađao,rekao sam ti da sam bio u gardijskoj brigadi,od 91-2003 bio sam pješadinac,to su moje bitke na koje sam ponosan nisam moga biti na svim mjestima u HR.
 8. Navratim malo na ovaj forum malo pročitam,dosta je zanimljiv ima tu svega ima dosadnih likova kao ovaj Željo taj niti je bio u ustašama kako kaže a bome niti u četnicima takvi su za mene najgori jedan dan su plavi drugi dan crveni.Ja sam bio u gardijkoj brigadi HV poštivam svoje prave borce ološ ne trpim koji se hvali po forumima ali imam respekt i prema pravim borcima Srbima.Posebno na Maslenici na Tulovim Gredama,Medačkom Džepu,Oluji,Dubrovačkom zaleđu i raznim drugim ratištima po Lici,htio bih sa borcima sa druge strane razmjenjivati mišljenja ali samo sa onima što su učestvovali u borbama a ne onima koji su nešto čuli.Neponovilo se... Pozdrav!
 9. Da postoje danas satelitska prognoza vremena koja je točna mnogi ratovi i bitke su izgubljene zbog meteo uvjeta sjeti se kroz povjest a najfriži sa naše strane ja slanje tenkova preko Kupe ali ti mogu reći kada sam završio MPRI di tap u Zagrebu sa američkim visokim časnicima i ono naše donošenje odluka je razlika ko nebo i zemlja u svakom pogledu.
 10. Kanarinac tu si u pravu šta se tiče visoki časnika koji planiraju velike operacije oni crtaju po kartama ali ako nemaš kadar do razine bataljuna to sve pada u vodu,kod nas zapovjednik pješačke bojne na bojišnici je bog on zapovjeda sa topništvom,avijacijom i svim što mu je pridodato na njegovom pracvcu,neposredno je na bojišnici sa bojnom i svojim stožerom,zapovjednik satnije ili čete se nalazi u prvom borbenom rasporedu koji kordinira sa vodovima i oklopom na njegovom pravcu napada ili obrane.I zapamti da neprijateljske linije obrane probijaju skupine i desetine ni jednalinija obrane nije pala od jednom nego na određenim pravcima a tu treba biti maher i procjeniti gdje to napraviti a to ovaj general na karti ne vidi.Na razini bojne i satnija se vrše zapovjedna izviđanja i tu se donosi odluka kako će se vršiti napadna djelovanja ako tu zakažeš sve pada u vodu,prema MPRI planu donošenja odluke posebna pažnja se pridaje procjeni zemljišta i meteo uvjeta kada to dobro odradiš i ako imš vojsku koja će to odraditi zagarantiran je uspjeh.To ti je isto kada ti uspoređuješ doktore i medicinske sestre tako ću ti ja usporediti nogometnog trenera koji može biti vrhunski ako nema nogometaše koji mogu ispuniti njegov plan sve ode u vražju mater.I još na kraju postoji uzrečica ako magarac vodi lavove od toga neća biti ništa a ako lav vodi magarce od toga nešto može i biti.
 11. Manitu 100% si u pravu kod mene u GBR svi bivši podoficiri i oficiri (do poručnika)iz JNA svi su se uhvatili veze,ABKO,PZO.radiona i raznih drugih poslova a ni jedan voda ili čete barem kod mene u brigadi. To su obični oficirčići koji nisu imali pojma o ratovanju ili zapovjedanju negdje su u garnizonu češkali jajca i strašili regrute obilazili kantine i vešeraje to im je bio posao i šta od toga očekivati a tako je bilo i kod vas jer sam to vidio.Bez kondicije i svakodneve obuke nema vojnika a naravno i dobre plaće i opreme sve ostalo je u drugom planu.
 12. Pročitajte članak sa Index.hr i izjavu očevica događaja u Vodicama koji je iz Beograda dva glupana nabildana dobila po p... a to su mogli dobiti i u Beogradu nisu trebali dolazit u Vodice,budala ima svugdje i sada se po tome netreba ljetovati u Hrvatskoj.
 13. Kod mene su Hrvati Srbe zvali, Vlasi neznam zašto.