Varivodjanin

Members
 • Content Count

  16
 • Joined

 • Last visited

About Varivodjanin

 • Rank
  Novi clan

Recent Profile Visitors

1,030 profile views
 1. Zna li neko išta o našem uništenom/zarobljenom tenku 26.07. na pravcu obeleženom crvenom linijom? Iz priče je najverovatnije T-55, posada je zarobljena i ubijena nedaleko odatle(link za ekshumaciju 2004.je gore), tako da je najverovatnije tenk zarobljen, a ne uništen.Inače to su bili naši tenkisti SVK, a na Veritasovom izveštaju sa ekshumacije navodi se da se njima gubi svaki trag 26.07. na ovoj crti i da su zarobljeni od snaga HVO.
 2. http://www.nestalirs.com/ekshumacije/bosgrahovo/peuljskiklanac/index.html Ekshumacija i pronalazak posmrtnih ostataka Trivić Dragana, Mandić Milenka i Lučić Radivoja(navedeni u spisku par postova iznad), na lokalitetu Peuljski klanac, opština Bosansko Grahovo, 16.01.2004. Vojnici SVK, zarobljeni i ubijeni. Na Dinari, istog dana u zasedi opkoljeno 9 vojnika(spisak gore) i ubijeno na licu mesta od strane 9.gbr-Pume.
 3. Poginuli 25.07.1995. na Dinari, prema nekim izvorima u širem području Uništa: 1.Kašić Željko(Drniš,1957.) 2.Kresović Milan(Buković,1958.) 3.Romić Ilija(Morpolača,1946.) 4.Šorgić Marko(Morpolača,1949.) 5.Subotić Momčilo(Kakma,1978.) Poginuli 26.07.1995.: 1.Eraković Željko(Bratiškovci,1967.) 2.Urukalo Božo(Bratiškovci,1951.) 3.Urukalo Ljubomir(Bratiškovci,1948.) 4.Kovačević Marinko(Ervenik,1962.) 5.Kovačević Vinko(Ervenik,1960.) 6.Macura Milan(Kistanje,1947.) 7.Mandić Milenko(Đevrske,1974.) 8.Manojlović Damir(Ivoševci,1971.) 9.Lučić Radivoj(Drniš,1974.) 10.Trivić Dragan(Mokro Polje,1973.) 11.Radišić Milenko(Velika Glava,1959.) 12.Vujko Zdravko(Velika Glava,1968.)
 4. Ja sam se u poslednje vreme interesovao zadnjim danima pred Oluju i situaciji na Dinari.Tokom operacije Ljeto '95, uporedo sa napredovanjem ka Grahovu, Hrvati su izbijali postepeno i na dominantne visove na Dinari i prema prelistavanju spiskova dodjem do brojke od pet poginulih 25.07. i dvanaest poginulih 26.07.1995.na Dinari.Upravo se radi o poslatim vojnicima iz Kakme,Bukovića,Ervenika,Kistanja,Drniša...Ubrzo sam došao do zaključka da se radi o taktičkoj grupi ''Vijuga'', sastavljenoj od delova brigada 7.korpusa, poslatih na Dinaru u nedostatku ljudstva za odbranu samog Knina, a uveliko su tamo bili u junu i julu.17 poginulih krajiških sinova, od kojih je najmlađi imao svega 17 godina, poslati kao topovsko meso u prljavoj političkoj igri glavnih vinovnika srpske nesreće.Slava im!!!
 5. U mom je posedu drugo izdanje knjige iz 2000.godine, štampano u tiražu od 1000 primeraka, tako da verujem da je već gotovo nemoguće pronaći knjigu. Ja bih preporučio da kontaktirate pisca knjige preko njegovog fejsbuk profila, ja sam stupio još davno u kontakt sa njim i prilično je srdačan i raspoložen za priču. https://www.facebook.com/petar.b.popovic?fref=ts
 6. Izvidjac u linkovanom postu spominje kako su jedinice u odbrani Dinare pred Oluju bile objedinjene u TG, a da je iz 92. , 2. i 75.brigade izvlačeno ljudstvo za dodatnu popunu grupe. E sad, 25. i 26.07. na Dinari gine ukupno 17 boraca(5 prvog, 12 drugog dana) i svi uglavnom iz 2.i 75.brigade.Bosansko Grahovo se u tom momentu i dalje držalo, tako da me zanima jesu li ovi položaji gde su Hrvati udarili 25.i 26. bili u rejonu Uništa, ili dublje u našoj teritoriji ili južnije/severnije odatle?
 7. Sastav brigade: -Komanda brigade -Tri pesadijska bataljona -Artiljerijski divizion 122mm, za podršku -Tenkovski bataljon(T-34) -Artiljerijsko-raketni divizion PVO -Protivoklopna četa -Izviđački vod -Komanda stana -Vod Vojne policije -Vod veze -Pozadinska četa Brigadi je, tokom ratnih dejstava, poginulo 16,a ranjeno 96 boraca.Hvala prijatelju Sokol-rus.
 8. Petar B. Popović - Spomenari podinarskim hazarima - Ćakule jednog prognanika, izdavač Srpsko kulturno društvo ''Zora'' Knin-Beograd U knjizi glavnog i odgovornog urednika bivšeg Srpskog radio Knina, isti nam govori o predratnom i posleratnom vremenu u kojem su zarobljeni njegovi zemljaci.Njihova tragadija, često prožeta i humorom, sastoji se od više kratkih priča koje, svaka za sebe, imaju svoje posebne junake, koji na njihovu žalost dele istu prokletu sudbinu. Njegova knjiga, kako on sam kaže, predstavlja spomenik zavičaju! Obavezno preporučujem, pogotovo Dalmatincima
 9. Formalno u vreme napada na plato ona uopste i nije postojala pod ovim imenom, jer je tek 27. novembra 1992. Glavni štab TO izdao naredbu za preimenovanje 2.brigade TO u 2.brigadu SVK, odnosno to je dan nastanka SVK.Ne bih voleo da zvuci kao da sitnicarim, to je zato sto sam, kada sam otvarao temu, mislio na brigadu Srpske vojske Krajine konkretno, iako se od prethodne brigade TO nije puno razlikovala po ljudstvu i tehnici. Prema Veritasovom spisku poginulih se vidi da među njima ima veliki broj boraca koji su rođeni sa druge strane Krke(Bukovica).Sudeći prema praksi tadašnje Teritorijalne odbrane, koja je prešla i na SVK, uglavnom su jedinice TO popunjavali borci iz njene zone odgovornosti, pa se moze desiti da su borci druge brigade priskolici u pomoc Srbima na platou.Tacan i konkretan odgovor ne mogu dati jos.
 10. Interventni bataljon iz Knina (BG-3) je na područje Maslenice stigao 07.02. i bio uključen u borbena dejstva ka samom Novigradu, na crtu Ramići-Pridraga. U toku ofanzive ka Novigradu, bataljon je izgubio 4 borca: -08.02. gine Macura Petar(rođen u Kninu, 1973.) -10.02. ginu Knežević Nikola(rođen u Kninu, 1971.) i Žarković Saša(rođen u Jagodnji Donjoj, 1973.) -11.02. gine Vranjković Dalibor(Smrdelje, 1974.) 14.02. posle sedam dana borbi, bataljon se izvlači iz borbenih dejstava radi odmora, ali borci ne prihvataju predviđeno mesto odmora(Karin Donji), već traže odlazak kompletnog bataljona u Knin.Posle propalih pokušaja komande pretpostavljene operativne grupe(OG-1) da iste nagovori da ostanu, komadant OG-1 pukovnik Tanjga Dragan odobrava odlazak na 2 dana u Knin. Bataljon je formiran kao udarni odred u kontranapadu, sastavljen od mahom mlađih(godišta poginulih momaka, maltene završili vojničku obuku) i sposobnijih pripadnika SVK.
 11. Bio bih ti veoma zahvalan kada bi uslikao to i eventualno jos koji podatak o brigadi(ako postoji naravno).Dosta toga sam nasao i u zaplenjenim dokumentima SVK na sajtu hrvatskog centra 'Domovinskog rata' i u knjizi 'Knin je pao u Beogradu' o zadnjim delovanjima brigade avgusta '95.
 12. Poradio sam malo na zoni odgovornosti ove brigade i linijama fronta ka Vodicama i Šibeniku.Shodno tome da je karta preuzeta sa aktuelnih 'Google maps', stanje infrastrukture je u neznatnoj meri izmenjeno od vremena rata, ali je ovo bio najlaksi nacin da vizuelno izlozim sve ovo.Brigada je bila deo 7.korpusa, sa komandnim mestom u Đevrskama.Osnovnu su joj cinila tri pesadijska bataljona(iako stanje na terenu nije odgovaralo uvek formaciji na papiru).1.pb je imao zonu odgovornosti ka Stankovcima,Biloj Vlaci,Velimu i na drugoj strani ka Dragišićima,Gaćelezima.Najisturenije jedinice su bile smestene u Morpolači,Čistoj Velikoj i Maloj.2.pb je imao zonu odgovornosti ka Skradinskom zaledju-Bićinama,Skradinu, Velikoj Glavi i Dubravicama.Najisturenije jedinice su bile smestene u Sonkoviću,Gračacu i jednom delu Velike Glave.3.pb je imao zonu odgovornosti ka Rupama i Laškovici(desnoj obali Krke), a delovalo se iz Ićeva i Bratiškovaca.Iz ove perspektive, zona odgovornosti se, desno, granicila sa zonom odgovornosti 75.mtbr iz Drniša, a levo, sa 92.mtbr i kasnije 3.pbr iz Benkovca.Linija 'razgraničenja' između nasih i hrvatskih snaga se menjala vremenom na svakom delu, uz manje ili veće promene.Tako da, recimo, na početku rata i postojanja JNA i dalje, pravac izmedju Čiste male i Gaćeleza je potpuno preuzet, kao i cela magistrala ka Zatonu, u napadu na Šibenik 1991.Gaćelezi su potom vraćeni u hrvatske ruke, borbe su nastavljene u zaseoku Dragišići, koji je u razlicitim trenucima bio pod nasom, pa onda hrvatskom kontrolom.Takodje, na pocetku rata, velike borbe su vodjene u Velikoj Glavi, gde je linija razgranicenja isla po sredini sela, i gde su Hrvati imali jaku podrsku iz Dubravica.Delovalo se ka Bićinama.Iz pravca Smrdelja, Ićeva i Bratiškovaca, delovalo se po hrvatskim selima uz obalu Krke-Laškovici u Rupama.Ovo ratiste me je interesovalo, prvenstveno jer mi je deo porodice sa prostora Bukovice i kartu sam napravio, a i otvorio temu, kako bi voljni diskutovali za pocetku o tacnosti ovog mog vidjenja i o mogucnostima srpske vojske tada.Ne zamerite ako sam nesto znacajno propustio, ponavljam da nisam aktivan ucesnik dogadjaja. Pozdrav
 13. Sam kamp za obuku specijalnih snaga, a i sama jedinica je neretko spominjana po temama u ovom (pod)forumu, ali vidim da se niko nije nešto posebno bazirao na to. Koliko znam, centar je oformljen po povratku Dragana u Krajinu, leta 1993.? E sada koliko znam i ta jedinica kao i Draganove 'Knindže'(prethodno, zvanično rasformirane) su 'paravojna' jedinica? Centar je formiran u Bruškoj - nedaleko od Benkovca.Materijala ima vidim po internetu, ali bih voleo prvo da se neko uključi u razgovor i odgovori mi na pitanje.Pozdrav!