Sign in to follow this  
Pravdic

1993/94 Фудбалско првенство Крајине

Recommended Posts

ФУДБАЛСКА МАПА УЧЕСНИКА ПРВЕНСТВА КРАЈИНЕ У СЕЗОНИ 1993/94

QyIFLgR.png

 

Знам да ове спортске теме немају пуно читалаца на форуму али свакако ћу доприњети новом темом па нека остане записано у времену, ако неко буде хтио да се подсјети или за неке будуће генерације ако их буде интересовало а ништа не буду могли наћи на интернету јер је података јако мало. Лично сам био веома сретан кад сам дошао до података о фудбалском такмичењу у ратној сезони 1993/94, самом систему и учесницима па је тако сада пред нама својеврсна мапа са клубовима из наших градића и села који су се сви равноправно борили за титулу првака Крајине.

Систем такмичења је био осмишљен тако да су клубови били подјељени по обласним групама, играли су свако са сваким а шампиони својих лига били су учесници Финалног турнира ђе су међусобно одлучивали о шампиону Крајине. Тако смо имали 5 група са својим Првим лигама а свака од њих имала је и Другу лигу. У "Првој лиги Југ" такмичили су се клубови Лике и Сјеверне Далмације а поред ње постојале су: Прва лига Кордуна и Баније, Прва лига Западне Славоније, Прва Барањска лига и Прва лига Источне Славоније и Западног Срема.

За мене је било изненађење колико је клубова било из Западне Славоније на тако малом простору (познато је да је већина те територије окупирана на почетку рата и да су пала многа српска села) да су могли да организују своју засебну Прву и Другу лигу. Скоро свако село је имало активан фудбалски тим а ја сам знао само за Псуњ из Окучана и Балкан из Јасеновца. Прва лига бројала је ове сезоне 10 екипа. За ФК Ветеран нема података одакле је, своје домаће утакмице играо је у Окучанима а вјероватно је из неког од околних мјеста. У другој лиги наступали су Напредак Лађевац, Партизан Рајић, Сава Стара Градишка, Територијалац Медари, Будућност Млака и остали.

Прва лига Југ бројала је 16 тимова. Нема података колико је клубова било у Другој лиги Југ а неки од учесника били су ФК Граничар Личко Петрово село, ФК Борац Далматински Грачац, ФК Карин, ФК Рудар Сиверић, ФК Извиђач Бјелопоље, ФК Борац Смилчић, ФК Младост Крајине Биљане Доње, Лика Медак и ОФК Смоковић.

Прва лига Источне Славоније и Западног Срема имала је те сезоне такође 16 клубова. Непознато је колико је било клубова у Другој лиги и да ли је постојала Трећа лига. Неки од друголигаша били су ФК Слога Борово село, ФК Омладинац Томпојевци, ФК Младост Свињаревци, ФК Обилић Клиса, ФК Младост Караџићево, ФК Челик Габош, ФК Слобода Петровци, ФК Дунав Даљ, ФК Бршадин, ФК Обилић Острово, итд.

У Првој Барањској лиги било је свакако више од 6 клубова али недостају подаци колико и који су били. Такође постојала је и Друга Барањска лига- опет фале подаци.

Прва лига Кордуна и Баније у сезони 1993/94 имала је 12 клубова. Непознато ми је колико је тачно клубова бројала Друга лига. Трећа лига није постојала. Неки од другологаша ове сезоне били су Борац Славско Поље, Мећава Живаја, Будућност Црквени Бок, ФК Свиница, Омладинац Шаш, Младост Дубица и ОФК Пролетер Доњи Храстовац.

Организовати овако опсежну лигу у доба непосредне ратне опасности и недостатка средстава са данашње тачке гледишта изгледа потпуно утопистички. Али српски народ Крајине успио је у томе као и у многим љепим стварима које су за вријеме Крајине биле могуће а више нису. Свака од ових 5 Првих лига добила је свог шампиона и они су отпутовали на Финални турнир првенства Крајине који је био организован у Белом Манастиру 1994. године. Ко су били и какав је био исход Финалног турнира причаћемо сљедећи пут. Спортски поздрав!

 

Share this post


Link to post

fina tema iza pohvalu :)

svakako treba napomenuti i da je postojla fudbalska eprezentacija RSK i da su odigrali prijateljski meč sa braćom iz RS.....isto tako odigran je meč i sa reprezenetacijom Zapadne Bosne odnosno Babinim :) 

Share this post


Link to post

За пријатељску утакмицу у Бањалуци између Републике Српске и Републике Српске Крајине знам и о томе ће бити ријечи у неком наредном времену, куриозитет је да је стрелац изједначујућег гола за Крајину и играч утакмице донедавно био активан фудбалер. За утакмицу са Западном Босном нисам знао, ако имаш више информација кад је одиграна, ђе, и којим је резултатом завршено било би супер да подјелиш са нама ;) Жив био брате!

Share this post


Link to post

А и ја се чудим да никад нисам до сад чуо за утакмицу РСК - Западна Босна, реко немогуће, знам да је једина утакмица репрезентације била РС - РСК :)

Тих ревијалних утакмица је било доста, рецимо у јулу 1994. као увод у финале Купа Крајине одиграна је утакмица између Милиције Крајине и Полиције Србије, ја сам као клинац присуствовао једном ревијалном мечу између Српске Војске Крајине и УНПРОФОР-а, итд. Поздрав.

Share this post


Link to post

А не може никако :) Утакмица РС - РСК играна је на препуном Градском стадиону у Бањалуци, уз химне, дресове, грбове, заставе и са најбољим фудбалерима једне и друге државе и ушла је у историју а ово је сеоска ревијална утакмица ветерана каквих је било на стотине :P

Share this post


Link to post

ФИНАЛНИ ТУРНИР ПРВЕНСТВА КРАЈИНЕ ЗА СЕЗОНУ 1993/94

epZZDLp.png

 

Финални турнир Првенства Крајине за сезону 1993/94 одржан је у јулу мјесецу 1994. године. Учествовало је пет шампионских екипа из пет регионалних првих лига Крајине.

Првак Западне Славоније постала је Беговача из Шеовице испред фаворизованих екипа Псуња, Балкана и Хајдука.

Још једно изненађење приредио је Борац из Боботе освојивши Прву лигу Источне Славоније и Западног Срема у конкуренцији вуковарских клубова и јаких екипа Хајдук Мирка, Равитка, Синђелића и неугодног БСК-а из Бијелог Брда.

Бранилац титуле шампиона Крајине из сезоне 1992/93 ФК Банија из Глине освојила је Прву лигу Кордуна и Баније надигравши увијек јаке екипе петрињске Младости и Јединства из Двора на Уни као и Петрове Горе из Војнића, сједишта Кордуна.

У Првој лиги Југ тријумфовала је книнска Динара која је уједно била и највећи фаворит за освајање титуле првака Крајине. Сјајној генерацији фудбалера из главног града успјевала је да парира једино Буковица из Кистања и колико-толико бенковачки Велебит али недовољно да би угрозили Динарину титулу шампиона Прве лиге Југ. Лига је покривала велику територију па је било прилично дугих и исцрпљујућих путовања, напримјер фудбалери из Кричака и Плашког морали су да пређу чак 300 километара на међусобним гостовањима што је била и највећа раздаљина у свим Првим лигама Крајине. Транспорт је био и највећи проблем у времену несташице горива и ратних дејстава. Динара је путовала на завршни турнир Првенства у Бели Манастир преко Републике Српске и СР Југославије. Том приликом је у Бања Луци одигран пријатељски меч између бањалучког Борца и Динаре (нажалост немам више података о тој утакмици а волио бих да сазнам).

Врло добра екипа Шпарте из Белог Манастира освојила је Барањску прву лигу у не превише јакој конкуренцији Дарде и Јована Лазића из Болмана.

Тог јула 1994. године Бели Манастир је био спортско средиште Крајине, на турниру који је преносила телевизија и о којем је писао "Дерби", спортски лист који је пратио дешавања у Републици Српској и Реп. Српској Крајини. На пуним трибинама стадиона Шпарте присутни су били и званичници Фудбалског Савеза РСК предсједник Љупче Мандић и секретар Јовица Вученовић као и многи истакнути појединци тога времена.

Још нисам успио доћи до тог издања спорског листа "Дерби" које је пропратило дешавања на Финалном турниру па не могу изњети више појединости о том за сада, зна се само да је домаћа екипа Шпарте побједила на турниру и постала шампион Крајине за сезону 1993/94.

Поздрав свима до наредног текста о фудбалским дешавањима у Крајини у наведеној сезони у коме ћемо писати понешто о Купу Крајине и Суперкупу Западних Српских Земаља у коме су се састали побједник Купа Крајине и побједник Купа Реп. Српске.

Share this post


Link to post

cini mi se da ovo prvenstvo nije igrano 1993 na 1994 godinu zbog situacije u medackom dzepu, nego samo u proljece 1994( jednokruzno) I onda su pobjednici grupa po regijama , ili prvoplasirani I drugoplasirani igrali izmedju sebe negdje u sestom mjesecu za ukupnog pobjednika  regije pa su isli na zavrsni turnir u Beli Manastir.

Share this post


Link to post

Могуће је да се играло једнокружно али у оквиру ових 5 група, а то је Куп организован те сезоне тако да су клубови свих 8 области Крајине играли између себе а завршница је била у јуну 1994. године у Книну и освојила га је Буковица из Кистања, побједник области Сјеверне Далмације побједом на пенале у финалу против Крбаве са Удбине, побједника области Лике. А знаш ли нешто више о посљедњем првенству у сезони 1994/95, ја знам да је играно и било је подјељено на 2 групе, Исток и Запад али након ситуације у Западној Славонији је прекинуто пред сам крај а финални турнир је требао бити у Вуковару? Поздрав.

Share this post


Link to post
1 hour ago, Pravdic said:

Могуће је да се играло једнокружно али у оквиру ових 5 група, а то је Куп организован те сезоне тако да су клубови свих 8 области Крајине играли између себе а завршница је била у јуну 1994. године у Книну и освојила га је Буковица из Кистања, побједник области Сјеверне Далмације побједом на пенале у финалу против Крбаве са Удбине, побједника области Лике. А знаш ли нешто више о посљедњем првенству у сезони 1994/95, ја знам да је играно и било је подјељено на 2 групе, Исток и Запад али након ситуације у Западној Славонији је прекинуто пред сам крај а финални турнир је требао бити у Вуковару? Поздрав.

To prvenstvo je trebalo biti prvo onako ozbiljnije, I mislim da su te sezone prvi put organizovane druge lige jer su se u stvari neki klubovi( koje  si ti naveo) tek tad ponovo aktivirali.Prvenstvo je pocelo normalno negdje u avgustu 1994 I normalno se zavrsio jesenji dio krajem novembra ili pocetkom decembra 1994. Tu govorim  o grupi gdje su igrali u jednoj ligi klubovi  sa Banije , Korduna, Like , sj. Dalmacije I  zap. Slavonije. Bilo je planirano da pobjednik ove grupe igra sa pobjednikom  lige Baranje, ist. Slavonije I zap. Srema za ukupnog prvaka Krajine.Sta se dogodilo ? Proljetni dio prvenstva  nikad  nije bio odigran. Stalno je odlagano, zbog politicke situacije.Mislim da je tome bio uzrok napredovanje HV I HVO na Dinari jos u decembru 1994, a onda I u aprilu 1995 .Samo se odigrao negdje u junu kup za ovaj zapadni dio Krajine. Znam da su igrali u  finalu  Mladost iz Petrinje I Velebit iz Benkovca, dva meca, 2-1 I 1-4.Da li je Velebit igrao za  ukupnog pobjednika kupa RSK protiv nekoga sa istoka , ja mislim da nije.

Share this post


Link to post

Хвала легендо на овим подацима, ако знаш још неке резултате и податке слободно пиши. Ту утакмицу Велебит - Младост Петриња 4:1 сам нашао на Јутјубу, али нисам знао више о њој, а видиш била је реванш утакмица финала Купа. Ја сам имао увид у неколико бројева спортског листа "Дерби", уз ове скице што сам похватао о грбовима клубова али генерално не знам превише а сваки податак ми је јако занимљив. Пуно поздрава и све најбоље!

Share this post


Link to post

Свака част легендо на овој слици, то је утакмица Суперкупа Западних Српских Земаља из сезоне 1993/94 у којој је Буковица савладала Козару и освојила Суперкуп ЗСЗ.

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this