Sign in to follow this  
LičkiSrbin

ОПЕРАЦИЈА КОРИДОР 1992 И ОСЛОБОЂЕЊЕ МОДРИЧЕ НА ВИДОВДАН

Recommended Posts

ОПЕРАЦИЈА КОРИДОР 1992 И ОСЛОБОЂЕЊЕ МОДРИЧЕ НА ВИДОВДАН

 

У зору, у шест часова 24. јуна 1992. године, отпочела је операција Коридор. Тог јутра отпочела је снажна артиљеријска припрема, ракетни удари, ватра из тенковских топова, минобацача, прецизан налет јуришне авијације. Било је страшно. Први дан је био жесток на читавом делу фронта. Проблем тог простора био је доста тежак терен, река Босна је практично делила српске снаге на два дела. Првобитно план је предвиђао да се напредује асвалтним путем, па да се очисти лева обала реке Босне, како би се створила шира основица, и тиме што пре избило у шири рејон Модриче. Међутим, генерал Талић иако се сложио одлучио је да главнина снага иде Требавом, и тиме је постигнут степен изненађења. Непријатељ је очекивао да ће српске снаге ићи левом обалом реке Босне, касније ће се показати да су ту били знатно боље утврђени. Одлука генерала Талића да главнина снага иде Требавом показала се исправном. Пуковник Новица Симић (командант ТГ-1, током извођења пробоја), уочава опасност од Градачца. У том правцу се поставља део 43. Приједорске моторизоване бригаде (43. пмтбр), која је тако чувала десно крило Симићевих снага, које је предводила Прва оклопна.

Непријатељ је био обманут почетком операције, јер је операција почела два дана раније. Обманут је био и правцем напада. Јер, тешко је било помислити да су српске снаге изабрале један тешко проходан планински пут преко Требаве, да се главне снаге ту усмере и ударе у леви бок непријатеља. Баш због тог правца који је изабран, српске јединице брзо прелазе преко реке Босне, избијају пред Модричу и ослобађају је.

Пропаганда коју су шириле српске снаге углавном преко радија, мање преко телевизије, требала је да створи утисак код непријатеља, да ће се главни удар сконцентрисати према Тузли. Непријатељу је изгледало да ће главне снаге које су на Требави, ићи преко Грачанице, Градачца и Тузле. Том утиску допринео је и жесток удар 43. пмтбр, на сам Градачац. Сама бригада је у свом налету дошла до индустријске зоне у Градачцу и ту је стала. Информације које су слате преко средстава за информисање, твределе су да је то баш главни правац напада српских снага, тако да је заваравање непријатеља у потпуности успело. И на осталим правцима напада српска пропаганда је давала резултата. Око простора Дервенте, Брода, Орашја, Оџака, Модриче пропаганда је дала одличне резултате. Говорило се о продаји, замени територије и сличним стварима. Хрватска средства информисања, су ишла српским снагама на руку, јер су углавном каснили са информација четири дана. Српске снаге које су биле у Јакешу и у Оџаку, избијале су на реку Саву, док је ХРТ (хрватска телевизија) причала да се још брани Модрича, Јакеш и слично. То су биле комбинације стварних, материјалних елемената, и једне пропагандне комбинаторике. На тај начин Срби су доводили до разних заблуда хрватске медије.
Прва два-три дана, главни удар и већина тенкова били су на десној обали Реке Босне. Међутим, кад се увидело да лева страна доста заостаје, пребачен је део оклопних снага на леву страну. У току саме операције било је брзог маневра, брзих пребацивања јединица у циљу сталног проширења коридора. Већ другог дана операције спојиле су се јединице Првог крајишког корпуса и јединице Источнобосанског корпуса ВРС. Све постављене задатке ТГ-1 је извршила, а 16. кмтбр је веома брзо избила на Саву. Самим пробијањем коридора 26. јуна 1992. године, омогућено је пуковнику Симићу команданту ТГ-1 да 28. јуна за Видовдан ослободи Модричу.

Српска страна имала је око 400 погинулих бораца и 1500 рањених.
Хрвати и муслимани су имали око 1200 мртвих и 6500 рањених.

СЛАВА СРПСКИМ СОКОЛОВИМА!

 

Фотографија корисника Србадија

Share this post


Link to post
39 minutes ago, dj-zombi said:

Netacan ti je datum pocetka akcije proboja Koridora.

 

Како мислиш погрешан?

Текст није мој, већ са неке ФБ странице.

Share this post


Link to post
Quote

У зору, у шест часова 24. јуна 1992. године, отпочела је операција Коридор

 

 

netacno

Share this post


Link to post
4 hours ago, dj-zombi said:

Nece biti ...

Претходне припреме за покретање операције Коридор, отпочеле су још 2. маја 1992. године, кад долази до првих борби између дела јединица Првог крајишког корпуса и муслиманско-хрватских снага ,што сам ја волео да кажем МХ федерација. Те борбе мањег интезитета на простору коридора имале су за циљ сагледавање снаге непријатеља, и да се уочи правац на којем ће се ангажовати главнина и ударна снага српске војске. Овако сложена операција није се могла припремити за три дана, њена припрема трајала је месец дана, а отпочела је са реализацијом по повратку комплет Првог крајишког корпуса ВРС на простор бањалучке регије.

Ако има неко са форума,ко је био учесник тих операција,волео бих да разменимо искуства,били су то дани великог заноса,ништа и нико нас није могао зауставити,а рече ми један другар да је на ју тјубу нашао нек видео где се види постројавање наше јединице пред укрцаванје у камион,ех прошла су та славна времена.

Ако стварно има неко од Срба да је био на ослобађању коридора нека напише неку реченицу,поздрав.

Share this post


Link to post
On 1.11.2017. at 12:10 PM, BANIJA 79 said:

Operacija pocela 15.6.92. Pisac je fulo samo 9 dana.

Банија79,на пробоју коридора било је и бораца са Баније из РСК,што припадника МУП-а,што ВРСК,у којој си ти јединици био,неких се бораца са Баније сећам,баш би ми било драго да са неким поделим сећања.

Share this post


Link to post
48 minutes ago, dj-zombi said:

bad previse se raspitujes i to u svakom topiku, malo smanji dozivljaj

па зомби нико их не тера да одговоре,мислим то је њихова ствар да ли ће да одговоре или не,што си тако строг,помислих да има неко ко је био у борби за коридор,па ето тако питам

Share this post


Link to post
2 hours ago, bad said:

Банија79,на пробоју коридора било је и бораца са Баније из РСК,што припадника МУП-а,што ВРСК,у којој си ти јединици био,неких се бораца са Баније сећам,баш би ми било драго да са неким поделим сећања.

 

припадника СВК како ти кажеш "ВРСК" није било у пробоју коридора .....али припадника МИЛИЦИЈЕ јесте :) 

Share this post


Link to post
58 minutes ago, NoviGradVRS said:

 

припадника СВК како ти кажеш "ВРСК" није било у пробоју коридора .....али припадника МИЛИЦИЈЕ јесте :) 

специјала Милиције је била већина,а многе припаднике СВК су убацили у Милицију (добро ме ти исправи за ВРСК,било је давно,па опрости) а пре неких десетак дана умро је један борац СВК који је учествовао у борбама за коридор,био је из околине Глине,туга брате ,туга

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this