Sign in to follow this  
Sokol-rus

Тражим учеснике рата

Recommended Posts

Здраво! Људим, имам такву мало чудну молбу али ево. Неки форумаши знају да ја од 2015. године овде у Москви пишем дисертацију о оружаним снагама Крајине. Значи Милиција Крајине, ТО и СВК. Рад већ завршавам (имам три недеље jош да завршим) и током ове године морам га званично одбранити. 

У вези чега тражим борце. Ја у раду морам да имам прилог са шемом СВК. Значи тачан састав сваког корпуса и сваке бригаде. То сам направио а захваљујучи пуковнику Новаковићу из Главног штаба СВК имам и састав бригад Посебних јединица Милиције из 1992. године. Али морам проверити састави бригада СВК jер изгледа да у неким имам грешке. 

У вези тога замолио бих сам да ми у приватне поруке пошаљите састав ваше бригаде ако то може. Не занимају ми ни имена, ни презимена. Него само састав јединице и шта је имала од тешког наоружања. И то је то.

Ако коме треба имате мој контакт у Веритасу у Београду а и има ме на Facebook.

Хвала унапред!               

Share this post


Link to post

Архив Војсци Србије не дозвољава приступ документима који су настали раније од 50 година. Значи документи СВК који су били евакуисани у Београд бићу отворени кроз 27 година. То је прво.

 

Друго, ја не прикупљам тако документацију, него само подаци о саставу jединица да бих могао проверити већ завршену шему у прилогу. Докумената већ сам пуно искористио (више од 2500 укупно), али проблем је у томе да они документи што ја имам дају формацију или врсту наоружања само за мање од трећину јединица од укупног броја у СВК. Имам формацију и наоружање за 7. и 18. корпуси. За 15. и 21. немам скоро ништа. 

 

Треће. Кад сам био у Београду наравно сам преко Саво Штрбаца и Косте Новаковића контактирао сам више бораца и захваљујучи њима сакупио сам пуно података за мој рад. Али живим у Москви и радим у Москви па како бих сам сада могао наћи кога кроз господина Штрбаца? То је могуће само ако опет ћу доћи у Србију а не верујем да бих сам могао то урадити до 1. фебруара. Рад ми је углавном готов али мислим да у шеми са формацијом корпуса и бригада имам неке грешке и волео бих то исправити и на такав начин.

Студирам у Институту за славистику Руске академије наука. 

 

http://inslav.ru

Share this post


Link to post

СОКОЛ желим ти пуно среће и успјеха у наставку и завршетку свога рада....чисто сумњам да је ико од срба покушао некакав рад на сличну тему.....а што се тиче ових ликова што све гледају и посматрају као "неверне томе"  на њих не обраћај пажњу.....

 

Што се тиче архива истина је да се отвара тек када се наврши 50 година од догађаја.....тако су и нама казали када смо тражили некакве податке у вези аеродрома Жељава...

Share this post


Link to post

Хвала пуно! 2013. године одбранио сам на факултету дипломски рад о РСК и српско-хрватским односима. Али након тога ишао сам у војcку. 2014. године био сам демобилисан али тада нисам успео послати папири за Институт. То сам урадио годину касније и од тог тренутка пишем рад о СВК - дисертацију.

 

Share this post


Link to post

Sokol-rus, jesi li probao da skidaš dokumente  sa sajta haškog tribunala, recimo sa sudjenja Martiću, Babiću, Hadžiću...? Kod  Haga nije važio taj princip od 50 godina to se izvozilo kamionima i što treba i što ne treba za Hag. 

Pridružujem se u podršci za ovo što radiš, srećno!

Share this post


Link to post

Да, имам сви документи од онога шта има у суђењу Милошевићу, Бабићу, Мартићу, Готовини, Хаџићу, Мркшићу, Перишићу, Симатовићу и још неколико. Има тамо пуно интересантних али опет баш за моју тему могу искористим можда 10% од свих којих тамо има.

Share this post


Link to post

Hvala ti na ogromnom trudu  .

Nas do sada ,  ostavise i zaboravise svi , a od sada ce ipak neko da , ulaganjem ogromnog napora , prikaze patnje kroz koje je krajiski narod prosao .

Unapred ti hvala Sokol sto si se sjetio Krajisnika . . .

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this