Sign in to follow this  
grom

ХРИСТОС ВАСКРЕСЕ!

Recommended Posts

08/04/2018 - CK.ey

 

uskrs%20(2)_620x0_620x0.jpg

 

Православни хришћани у више од 60 земаља света, укључујући Србију, славе данас Васкрсење Христово.


Ускрс по Јулијанском календару славе Руска, Српска, Грузинска, Константинопољска, Грчка, Бугарска, Јерусалимска и друге православне цркве.

Ускрс је највећи и најрадоснији хришћански празник јер суштина хришћанског учења означава Христово васкрснуће из мртвих као победу вере и живота над смрћу.

На Ускрс се скидају олтарске двери да би се тиме показало да је Исус Христ ускрснућем победио смрт и отворио рајска врата.

Људи се за овај празник поздрављају са "Христос васкрсе" и "Ваистину васкрсе". Цела недеља празника зове се Светла недеља и тада се певају радосне црквене песме.
 

Српска Православна Црква својој духовној деци о Васкрсу 2018. године

ИРИНЕЈ

по милости Божјој Православни Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски, са свим архијерејима Српске Православне Цркве – свештенству, монаштву и свим синовима и кћерима наше Свете Цркве: благодат, милост и мир од Бога Оца, и Господа нашега Исуса Христа, и Духа Светога, уз радосни васкршњи поздрав:

ХРИСТОС ВАСКРСЕ!

Испуни се време вишенедељног Часног поста у коме смо на свакодневним богослужењима – покајањем, исповешћу и сузним молитвама – састрадавали са Господом нашим, пратили крстоваскрсни пут и благодарно клицали: „Слава дуготрпљењу Твоме, Господе!“ Проживљавали смо добровољна страдања, понижења, пљувања и крсну смрт, да бисмо данас, по неизмерној милости Божјој, дочекали Христово славно Васкрсење. Учествујући у овим догађајима, ми кроз њих и живимо, превазилазећи смрт и сваку жалост; јер као што без смрти нема Васкрсења, тако ни без подвига са надом и трпљењем нема утехе. Зато се поклањамо и благодаримо Господу Васкрслом из мртвих, јер је нас, верне Своје, удостојио да будемо причасници Његових чудесних дела, осећајући у нашој души нов живот који побеђује све невоље.

Share this post


Link to post

Најлепше православнe цркве на свету

 

 

08/04/2018 – CK.ey

НА свим листама најлепших манастира и цркава света велики број места заузимају православне богомоље. Оно што их издваја од других је чињеница да већина и данас представља духовно средиште за вернике, а не само туристичку атракцију.

 

1. Црква Василија Блаженог, Москва

 

tur-crkve.jpg

Званично најлепшу цркву на свету саградио је Иван Грозни (унук Ане Јакшић Глинске) 1561. године после победе над Казанским канатом.

На заједничком темељу је подигнуто девет мањих цркава, спојених галеријама. Храм је добио име по московском свецу, који је предсказао велики пожар. Светињу су пројектовали мајстори Барма и Постник, али их Иван Грозни није ослепео јер су касније подигли Благовештенски храм. Када су комунисти хтели да сруше храм, архитекта Петар Барановски је послао телеграм Стаљину, па је црква постала музеј.

 

2. Метеори, Грчка

 

Shutterstock  , Метеори

 

Метеори су манастири на високим и неприступачним стенама, скитовима и келијама, у чијим су пећинама од 11. века настајале прве испоснице хришћанског монаштва. Налазе се близу града Каламбаке, на старом путу за Крф. На стрмоглавим стенама камене шуме остало је само шест манастира: Преображење Христово, Свети Варлаам, Св. Никола Анапавсис, Русану, Света Тројица и манастир Св. првомученика Стефана.

 

3. Црква Марије Магдалене, Јерусалим

 

2ca95685-5424-4d7f-bbc0-2c9067116d13-102

Златне куполе Цркве Марије Магдалене Равноапостолне обасјавају читав Јерусалим, а налази се на Маслиновој гори. Припада Руској заграничној цркви, а у њој се чува део часног крста. Изнад олтара је велика икона која осликава Марију Магдалену како у Риму предаје црвено јаје цару Тиберију и поздравља га речима: “Христос васкрсе”. У њој се могу срести монахиње из Србије.

 

4. Преображењска црква, Кижи у Русији

 

543px-kizhi.jpg?w=660

 

У Карелији, на острву Кижи у језеру Оњега, налази се чувена Преображењска црква. На овом светом месту сачувано је неколико драгоцених дрвених цркава. Храм Преображења Господњег је подигнут 1714. године, у част победа Петра Великог над Швеђанима. Црква има облик осмоугаоника, три нивоа, двадесет купола на конструкцији. Тамни зидови су од боровог, а сјајне сребрне куполе покривене са више од 30.000 густо збијених лучних кровних дашчица од јасике.

 

5. Црква Светог Ђорђа Лилабела, Етиопија

 

5000dcb7723c4881f411c55a8612ea19.jpg  
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Скуп цркава и испосница у етиопској Лалибели се зове “Нови Јерусалим”. Сам Бог је преко свог “намесника” Лалибеле, уз помоћ анђела створио јединствену “Свету Гору” у православној Африци! Лалибел је потомак Соломона и краљице од Сабе и за 24 године је сазидао престоницу и читаву монашку насеобину од 11 цркава, капела, крипти, испосница и тунела који цркве међусобно повезују. 

 

6. Манастир Свете Катарине, Синај

 

tur-crkve2.jpg

 

Најстарији манастир на свету посвећен је Светој Катарини и налази се испод Синајске горе, на месту где се Господ обратио пророку Мојсију. Манастир је подигла царица Јелена 330. године.

Свети Сава је на Синају 1234. године провео Часни пост. Манастир поседује другу највећу збирку рукописа на свету, а многе су поклонили краљеви Драгутин и Милутин попут првог српског псалтира “Димитријеви записи” из 11. века (209 пергамената на глагољици). У 14. веку српски монах Јоаникије био је игуман манастира. У ризницу могу да уђу и целивају руку Свете Катарине само православци.

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this