Sign in to follow this  
dj-zombi

Mir Boziji - Hristos se rodi

Recommended Posts

N_uOLWksFhB8U3Yxt33xu5clTYOUsnfoE422s.jpg

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА

СВОЈОЈ ДУХОВНОЈ ДЕЦИ

О БОЖИЋУ 2006. ГОДИНЕ

П А В Л Е

ПО МИЛОСТИ БОЖЈОЈ

ПРАВОСЛАВНИ АРХИЕПИСКОП ПЕЋКИ, МИТРОПОЛИТ БЕОГРАДСКО-КАРЛОВАЧКИ И ПАТРИЈАРХ СРПСКИ, СА СВИМА АРХИЈЕРЕЈИМА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ, СВЕШТЕНСТВУ, МОНАШТВУ И СВИМА СИНОВИМА И КЋЕРИМА НАШЕ СВЕТЕ ЦРКВЕ: БЛАГОДАТ, МИЛОСТ И МИР ОД БОГА ОЦА, И ГОСПОДА НАШЕГ ИСУСА ХРИСТА, И ДУХА СВЕТОГА, УЗ РАДОСНИ БОЖИЋНИ ПОЗДРАВ:

МИР БОЖИЈИ - ХРИСТОС СЕ РОДИ!

„...Заиста, велика је тајна побожности:

Бог се јави у телу, оправда се у Духу,

показа се анђелима, проповеди се

незнабошцима, верова се у свету, вазнесе се у

слави”(1. Тим. 3,16).

Ове речи апостола Павла најпотпуније осликавају сву лепоту божићне радости у којој смо ми, драга децо духовна, истински учесници велике тајне Божјег силаска са Неба на земљу и човековог узношења са земље на Небо и седења са десне стране Оца. А то је, у суштини, богосиновство свакога човека који то пожели делатном вером. Син Божји је дошао да нас позове у непролазно Царство Божје и уведе нас у стварност вечног живота, будући да је Он, Господ наш, увек Пут, Истина и Живот (Јн 14, 5).

Догађај Христовог Рођења од Дјеве Марије сабира сва надања и ишчекивања људска кроз векове који му претходе, као и веру свих каснијих векова до данас, и трајаће кроза све векове до вечности. То је „пуноћа времена” (ср. Гал. 4, 4), јер су Бог и човек у Личности Христа Спаситеља сједињени. Бог се рађа као човек не престајући бити Бог, како би човек могао постати „бог по благодати”, не престајући бити човек.

Радујући се радошћу непролазном и неописивом због великих дарова љубави Божје, упитајмо се ми, верујући хришћани, који смо позвани и послани у свет да будемо „со земљи и светлост свету” (ср. Мат. 5, 13-14), да ли смо и колико смо заиста одговорни у својој богодарованој слободи. Није добро изговарати се другим и увиђати његове грешке, јер осуђивање – није пут вере. Често је то препрека на животном путу и претежак терет за онога ко тако поступа. Зато се вама обраћамо, синови и кћери Цркве Христове, „не као да господаримо вером вашом него као помагачи ваше радости” (ср. ИИ Кор. 1, 24). Коленопреклоно вас молимо: покажите љубав нелицемерну једни према другима и према свима људима – „добро чинити да нам не досади” (Гал. 6, 9). Потрудимо се да испунимо светоотачку поуку: „Сваки хришћанин треба да буде такав човек да га се Бог никад не постиди”. Можемо ми то, благочестиви народе Божји: само ако се мало потрудимо, успећемо у добром делу благочестиве вере.

Много је данас себичних људи који мисле да све могу сами. Много је лажно „великих” људи и народа и свако мисли да баш он може да промени слику света. Зато, имајмо веру праведног Јосифа, простодушност и гостољубље витлејемских пастира, мудрост мудраца са Истока који су, вођени звездом, принели дарове Христу, не уплашивши се Ирода. Верујмо вером старозаветних пророка и праведника и будимо, заједно са светим апостолима, истрајни у сведочењу велике Тајне вере, знајући да осим Христа „нема другог имена под небом, даног људима, којим треба да се спасемо” (Дела ап. 4, 12).

Ово знање у вери не спутава нас у љубави према свима. Напротив, оно нас покреће напред и отвара за свакога човека, без обзира на то ко је он, како се моли и да ли се моли. Јер, „Бог не гледа ко је ко него му је у сваком народу мио онај ко твори правду” (Дела ап. 10, 35). Наша вера да је Христос Спаситељ света и човека чини нас спремнима и способнима да увек служимо бољитку и спасењу света. Син Божји, н?с ради, и нашега спасења ради, постао је човек, служећи нама и нашем спасењу. Тако је свако од нас призван да служи бољитку живота и спасењу свих и свега. Како би све било боље и другачије када бисмо ми хришћани делатно разумели смисао служења „већих” оним „мањима”! Живот би био лепши, а овај свет бољи. Могуће је то – само је потребно да свако победи себе, да превазиђе сопствену себичност, да изиђе из сопственог интереса у жртвено, несебично.

Чинили смо безакоња – престанимо, и Бог ће опростити. Највећи превид чинимо у вези са чедоморством, јер нећемо да признамо да је то грех убиства детета, мотивисан себичношћу недостојних родитеља. То је најгнусније убиство, одбијање благослова Божјег и ускраћивање права на живот новој личности. Још нерођено дете није безимени заметак, фетус; то је човек – душа жива. Молимо вас, родитељи, не чините то више, не затварајте врата својих срца и домова за благослов живота. Има места за све и биће хлеба за све. Сетите се оних бездетних родитеља који сузних очију моле Бога да им подари тај благослов! Нека вам материјалне недаће не буду изговор за чедоморство! Не ускраћујте себи Божји благослов!

Знамо да ће неки самозвани заштитници опет рећи како Црква ускраћује људска права и слободу, али нека знају да ми опомињемо из љубави, без омаловажавања! А њима Бог благи нека опрости грех и нека их призове у заједницу љубави. Веома ћемо се радовати ако се одазову. Многи народи воде рачуна о свом историјском постојању и вечном спасењу, а наш, српски народ, поубијао је, нажалост, своје нерођене деце више него наши непријатељи у свим ратовима заједно. Желимо да нагласимо да је у нашој Отаxбини број умрлих годишње већи од броја рођених за двадесет пет хиљада. Надамо се да ће ови подаци покренути многе на одговорно размишљање и још боље чињење.

У вршењу добрих дела, у праштању и у молитви треба да будемо истрајни и да издржимо до краја, јер „кад нас псују, благосиљамо; кад нас гоне, трпимо; кад хуле на нас, молимо...” (И Кор. 4, 12-13), знајући да је „победа која побеђује свет – вера наша” (И Јн 5, 4). Православни Срби на Косову и Метохији то најбоље осећају и знају, као и многи други обескућени и са огњишта прогнани. Они носе на телу ране Христове и побеђују своје прогонитеље. Многи њих не разумеју, будући оптерећени собом и својим страховима. Они, попут негдашњих хришћанских мученика и исповедника, побеђују оне који мисле да могу стићи до циља наносећи пораз другоме. Дубоко верујемо да ће доћи време када ће се насилници постидети. Молимо се и за непријатеље наше да увиде да чињење зла не може донети добро никоме. Нека знају да ће, после свих пораза којима понижавају друге, на крају сами себе поразити безнађем. И за њих се молимо да победе себе и постану учесници оног мира који Христос свима даје.

Драга децо духовна, наша света Српска Светосавска Црква наџивела је све историјске Голготе и распећа радошћу витлејемских пастира и мудрошћу мудраца са Истока, и живеће вавек, у саборном јединству са свим помесним Православним Црквама, које чине Једну Свету Цркву. Својом саборношћу она окупља васколики српски род, на свим континентима и у свим државама, и отворена је за све добронамерне људе. Сабирала је своја верна чеда кроз све векове, идући уским путем и градећи мостове мира и љубави међу људима и међу народима.

Знамо добро за све наше падове, расколе и поделе. Молимо се Господу да то престане једном заувек, а све вас молимо да будете једно у Господу, како бисмо свима показали чисту веру и свету слогу, сву лепоту вере у Бога и вере у човека Божјег. То ће бити онда када престанемо да се међу собом делимо на разне начине, најчешће по безумљу. Покушајмо, у радости божићњега славља, да се измиримо и саберемо око колевке Богомладенца и да превазиђемо све наше бесмислене поделе!

Наравно, треба о свему промишљати, суочавати различите ставове и расправљати, али то не сме да буде разлог за међусобну мржњу или за мржњу према било коме. Мора да важи правило да „онај ко жели да буде први, тај треба свима да служи”. Христос је Својим животом показао све ово, а ми хришћани имамо свети задатак да и својим живљењем то потврдимо. Данас је најпогоднији дан да испитамо себе где смо ми у том делу и да исправимо сами себе и једни друге како би наша радост била потпуна и трајна.

Свако од нас треба да у личности другога човека види лице Божје, лице свога брата и вечног сабрата. Тада ће срце свакога од нас истински бити витлејемска пећина у којој се Христос увек изнова рађа. И што више буде таквих срдаца, свима ће бити боље и сви ћемо бити бољи.

МИР БОЖИЈИ - ХРИСТОС СЕ РОДИ !

Дано у Патријаршији српској у Београду, о Божићу 2006. године.

Share this post


Link to post

MESIÆ ÈESTITAO BOŽIÆ MITROPOLITU JOVANU I VERNICIMA

DRUŠTVO - AKTUELNO - Petak, Januar 05, 2007 17:59

Predsednik Hrvatske Stjepan Mesiæ èestitao je Božiæ mitropolitu zagrebaèko-ljubljanskom Jovanu i vernicima, koji taj praznik slave po Julijanskom kalendaru.

Obraæajuæi se svim pravoslavnim vernicima Mesiæ je naveo da su 'mir, sigurnost, solidarnost, blagostanje i druga dobra u velikoj meri plod i njihovog iskrenog zalaganja za najdublje ljudske vrednosti u svakodnevnom životu hrvatskog društva'.

'Nadam se da æe proslava Božiæa u svima vama ojaèati odluku da se u svojim životnim sredinama još više posvetite izgradnji mira i zajedništva meðu svim ljudima dobre volje, kako bismo ustrajali u izgradnji opšteg dobra i željenog napretka', piše na kraju Mesiæeve èestitke pravoslavnim vernicima.

RTS 05.01.2007

Share this post


Link to post

Српским организацијама и црквено-школским општинама у Аустралији

Браћо и сестре, користим се овом приликом да вам се искрено захвалим на досадашњој моралној и финансијској помоћи која се сакупља и троши искључиво за нашег брата Драгана Васиљковића, нама свима познатог као Капетан Драган, чију одбрану потпомаже и координира наша организација “Срби за правду и демократију”.

Укратко, желимо да вам изнесемо докле се стигло и шта нас очекује у идућој години.

Као што вам је познато, Капетан Драган лежи у сиднејском затвору скоро годину дана, а после оптужнице хрватске владе настале на основу недоказаних и измишљених ратних злочина.

Држава Аустралија је, по међународним споразумима, дужна да испоручи било кога у било коју државу, ако је за том особом расписана Интерполова потерница, без права да оцењује наводе оптужби.

Адвокати и одбрана Капетана Драгана доказују оно што ми знамо: Васиљковић, ако буде изручен, не би имао у Хрватској поштено суђење, зато што је по рођењу Србин и, к томе, у току прошлог рата, чини се, хрватској војсци задао много муке.

Ако суд одлучи о изручењу, ово не би био једини случај. По подацима са којима располажу “Веритас” и Саво Штрбац, у Аустралији се налази преко 300 Срба који би могли доживети исту судбину, све с циљем да би се српски народ што више застрашио, да би се што мањи број њих вратио на своја прадедовска огњишта, а Срби у свету остали означени као ратни злочинци.

Браћо и сестре,

верујем да делимо ваше мишљење да је ова генерација дужна да се избори и свету докаже да ми никада нисмо били народ који је чинио злочине, већ смо сами били жртве.

Као што је на суду рекао Саво Штрбац, време је дошло да се сами бранимо и доказујемо истину. Утешно је да је данас знатно више пријатеља српског народа који су увидели велику неправду која нам је нанешена у последњих петнаестак година.

Браћо и сестре, ваша помоћ је од велике важности. Не дозволимо да наши унуци и праунуци губе време у доказивању како им дедови нису били ратни злочинци, већ помозимо да се та љага данас скине са српског имена.

Сада чекамо 22. март 2007. године када ће бити саопштена пресуда Локалног суда. После тога, обе стране имају право приговора Федералном суду.

Капетан Драган, као и сав српски народ протеран из Хрватске, немају иза себе никога другог да стане иза њих, изузев нас, српске заједнице у Аустралији.

Иако они против себе имају јак хрватски државни апарат, иза нас је истина која, ако никад, сад треба да нас уједини, на правди Господа Бога и Светог Саве, на нашој вери православној.

Молимо све који се досад нису придружили да се укључе у помоћ. Сада је време да се брани српско име и да покажемо свету да нас и даље прогањају, а деценију после рата у коме смо ми изгубили највише.

У име српске организације “Срби за правду и демократију” желим вам срећне и Богом благословене празнике и радост у вашим домовима.

Христос се Роди – Ваистину се Роди

Председник Ђорђе Бубало

serbsforjustice.com 06.01.2007

Share this post


Link to post

hris113.jpg

Dobri ljudi Božiæ stiže,

dragom Bogu da smo bliže,

da nas grije vatra sveta,

da nam sreæa kuæom cvjeta,

da krst èasni kolo vodi i Bog kaže:

HRISTOS SE RODI!

SREÆAN VAM BOŽIÆ!

Svim pravoslavcima želim da ovaj Božiæ provedu u miru,sreæi i veselju sa svojim najmilijima!

Jelar

Share this post


Link to post

Slusaj amo...

Badnjeg juta badnjak sijeci,

ko sto su nam stari preci

pa zapucaj iz pusaka

rad dusmana i Turaka,

nek prodane vide glave

kako Srbi Bozic slave.

Share this post


Link to post

Vaistinu se rodi.

Dragi moji Krajisnici, sutra cu se samo moliti za vas i nikoga vise. Molicu Boga da vam pomogne u ovom teskom trenutku i da vas cuva od svih zla i nepravde.

HRISTOS SE RODI!

Share this post


Link to post
Vaistinu se rodi.

Dragi moji Krajisnici, sutra cu se samo moliti za vas i nikoga vise. Molicu Boga da vam pomogne u ovom teskom trenutku i da vas cuva od svih zla i nepravde.

HRISTOS SE RODI!

Zar ti nisi Krajisnik Nidza ?

Mir Boziji, Vaistinu se rodi.

Share this post


Link to post

MIR BOZIJI-VAISTINU SE RODI!

Rodjenjem Tvojim Hriste Boze nas,

zasija svetu svetlost razuma,

u kojoj,oni koji se zvezdama klanjahu

od zvezde nauceni behu

da se poklone Tebi - Suncu pravde

i da poznaju Tebe sa visine Istoka,

GOSPODE SLAVA TI!

Share this post


Link to post

Krajisnik sam brate Srbo, ali sam mislio posebno na bracu iz Repubike Srpska Krajina. Mi smo eto iz Republike Srpske i dobili nesto ali ljudi iz Republike Srpska Krajina nista.

Zelim svima nama Srbima, bez obzira gdje se nalazimo, sve najbolje za ove Svete praznike.

Neka nam je svima Mir Boziji u kuci!

Share this post


Link to post

Добри доме Божић стиже драгом Богу да смо ближе, да те греје ватра света, да ти срећа кућом шета, да Крст часни коло води.

Ко се Крстом крсти и славу слави, бадњак испред куће не сме да фали. Од срца вам желим срећан Божић.

Мир Божији - Христос се роди!

Vaistinu !

Dje si ti cojece, ja se zabrinuo odavno....

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this