gnr

"Zahtevi hrvatskih veterana početak fašizacije društva"

Recommended Posts

Zagreb -- Ugledni hrvatski advokat Anto Nobilo izjavio je da su zahtevi hrvatskih veterana da se Milorad Pupovac izjasni o Domovinskom ratu, početak fašizacije društva.
IZVOR: TANJUG SREDA, 19.09.2018. | 21:42

 

"To je kao izjava o lojalnosti, između izjave o lojalnosti i žute trake je vrlo tanka linija. Ako Pupovac mora davati izjavu o lojalnosti, to znači da su Srbi koje on predstavlja sumnjiv narod i da moraju dokazivati lojalnost", rekao je Nobilo za regionalnu N1 tv.

 

Istakao je da hrvatski veterani žive najnormalnijim životom, ali i da postoje udruženja i lideri koji imaju političke ambicije i privilegije koje drugi veterani nemaju. "Brnitelji se nisu za to borili", rekao je Nobilo i dodao da se u javnosti često osobe prozivaju da su počinili ratne zločine i da im se javno sudi. Potvrdio je da i sam ima klijenta za kojeg je Državno tužilaštvo utvrdilo da nije učestovao u tako nečem, ali se on bez obzira na to u javnosti često proziva. Nobilo je govoreći u kontekstu najavljenog protesta u Vukovaru, koji je najavio gradonačenik Ivan Penava, protiv ne činjenja vlasti na procesuiranju ratnih zločina, kojem će se pridružiti i veterani, smatra da jedino premijer Andrej Plenković ima instrumente da ta udruženja iambiciozne pojedince vrati na mesto koje im pripada. Kaže da je bolje to prekinuti sada jer će sutra ti pojedinci tražiti još više. Smatra da Plenković po tom pitanju mora da se postaviti čvrsto pa makar to značilo i nove izbore. Nobilo, naime, smatra da nema dovoljno borbe ni protiv drugih oblika kriminala pa nema ni protiv ratnih zločina, a kako vreme bude prolazilo, te zločine će biti sve teže dokazivati. Naglašava da je DORH procesuirao puno više Srba nego Hrvata zbog ratnih zločina. Ipak, po njemu je, ističe, problem puno dublji. "Pravosuđe je opet u velikom problemu. Borba protiv korupcije je prestala, ušli smo u EU i to nam više ne treba. Mi smo u ozbiljnim problemima u pravosuđu, daleko većim od procesuiranja ratnih zločina, ali na ulici ih nećemo rešiti", kaže Nobilo. Smatra da se od braniteljskih udruga stvorila nadkasta i posebna politička snaga te da je za to odgovoran HDZ, jer su im, kaže, veterani bili potrebni za rušenje Josipovića i Milanovića, a sada im se to vraća. "Stvorili su narativ da je Hrvatska stvorena u Domovinskom ratu i da su je branitelji stvorili, onaj ko je stvorio taj je valjda i vlasnik. Nešto što je SUBNOR bio u Jugoslaviji. Ti koji imaju i hoće prava, sada se bune i to je veliki politički problem. Vratimo se Ustavu koji kaže da bi svi građani trebali biti jednaki i da nema nadkasta", poručuje Nobilo.

Share this post


Link to post

"Ja onda stvarno ne znam protiv koga su se naši djedovi borili u jedinom antifašističkom pokretu koji je djelovao u Jugoslaviji a to je partizanski."

 

"Pa ako ne znaš, evo da ti ćika Muhamed objasni. Naši "djedovi" su se borili protiv vaših "djedova", jer su vaši "djedovi" bili saradnici nemačke okupacione sile, vojska monstruozne državne tvorevine tzv. NDH, koja je imala za cilj "oslobođenje" Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srema, Baranje, pa sve do Zemuna od srpskog stanovništva. To je realizovala na posebno okrutan način, masovnim ubijanjem, klanjem i deportacijom srpskog, jevrejskog i romskog stanovništva u logore smrti koje je institucionalno oformila ta tzv. država. Zamisli samo koliko je tvoj "djed" morao biti ponosan na nezamislivu kreativnost te vaše države, koja je prva i jedina u svetskoj istoriji oformila logore za decu.  A to što bi ti svog "djeda" prikačio uz one koji su se borili protiv fašističkih okupatora, to je prilično ogavno. Ne ide, to brate! Od svih partizanskih jedinica, sve do kraja 1943. godine, brojno stanje je bilo od 98% Srba. Ne moraš ti ovo moje prihvatiti zdravo za gotovo, uzmi na primer neki "Zbornik ...neke od...narodnooslobodilačkih brigada", pa da vidiš nacionalni sastav tog partizanskog pokreta. Jedina zemlja u porobljenoj Evropi, koja je imala dva antifašistička pokreta, i to je istorijska činjenica koju su jugoslovenski komunisti pokušavali da prikriju čisto iz praktičnih razloga, nije im išlo u prilog da je još neko zaslužan za pobedu nad okupatorom, ali svetska, objektivna istoriografija potvrđuje moje reči. Eto, ćika Muhamed ti je ukratko objasnio, uputio te na to da čitaš, ali nemoj da čitaš knjige neofašističkih povijesničara koji imaju dobre apanaže od vlade nove Nezavisne države Hrvatske, da bi stvorili neki novi utisak o hrvatskoj državnosti. Čitaj neke knjige pisane na osnovu nemačkih vojno-istorijskih arhiva, britanskih i sovjetskih arhiva, pa vidi šta da radiš sa svojim "djedom"."

 

"Kada sam dolazio u posetu mojoj tetki (u Hrvatskoj), zamolila me je da pokupim njenu ćerku iz srednje škole. Naravno došao sam po nju, ali ona nije htela da uđe u kola, jer se plaši da je drugari ne bi videli u autu sa srpskim tablica. 
Ja sam i dalje u čudu, strašna hegomonija vlada u Hrvatskoj."

 

"Pa sama sloboda data braniteljima je vec bila katastrofalna. Okviri u kojima neko s toliko patoloških promena može da funkcioniše bi trebalo da je sužen. Imate ljude koji imaju "nacionalistickiji i verskiji" stav od crkve ili desnih stranaka. Opasnost svakako, ali ljudi iz Hrvatske već odlaze pa na kraju neće ni biti nikoga da ih sluša kao i kod nas."

 

"Kad mržnja prema jednom narodu postane deo identiteta drugog, heterogena sredina ne može da opstane. Fasizacija je počela odavno"

 

"Tačna mu analogija sa SUBNOR-om. Na isti način se SUBNOR stavio iznad vladajuće partije onda, kao ovi "branitelji" u Hrvatskoj. Ne bi pogrešio ni da ih je uporedio sa iranskim "čuvarima revolucije", klerofašističkom nadinstitucijom koja praktično obesmišljava demokratske institucije i svodi ih na simulaciju. Za takve, sasvim je normalno da probijaju zakonske okvire jer to i jeste jedna forma državnog udara. Danas Srbi, sutra svi ostali njima polažu račune o fantomskoj "lojalnosti". Jasno, jedino crkveni komandanti poseduju "blanko lojalnost" jer su oni takav sistem i osmislili. Nije to mnogo drugačije od onog što SPC želi u Srbiji da zavede, samo što ovde hronično nedostaju nekakvi takvi "branitelji", a razni "strojevi", "dveri" i slično se brzo pokažu kao diletanti i šalabajzeri." (dodatak-ne slažem se za dio o SPC)

 

"Kako kažu Ameri, prevari me jedno,sram tebe bilo,dvaput mene.. 
Ovi Srbi koji tamo žive i uvek trebaju da strepe šta će biti, bi trebali već davno otići ili u Srbiju ili u druge države koje su prespektivne! 
Očito je da Hrvati nikad neće prihvatiti Srbe i čak da se nikad rat više ne desi, zar je treba živeti tamo gde nikada nećeš biti miran i samostalan!"

 

"ja mislim da je ovo zavrsna faza, to jest pocetak kraja."

 

"Dragi gospon Nobilo to nije početak fašizacije društva već kraj procesa koji neprekidno traje sa više ili manje pristalica već bezmalo 30 godina."

 

(komentari sa b92)

Share this post


Link to post

OŠTRE RIJEČI

'BAGRA! SVE SU GLASNIJI I SVE JAČI, A VEĆINA I DALJE ŠUTI I GLEDA!' Krešo Beljak oštro o napadu na Milorada Pupovca

 

Osijek, 271117. U prostorijama HSS-a Osjecko-baranjske zupanije odrzana je konferencija za medije o aktualnoj politickoj situaciji u Slavoniji, Baranji i ostatku Hrvatske. Na fotografiji: Kreso Beljak predsjednik HSS-a, Zvonko Pongrac i Mario Marolin. Foto: Vlado Kos / Cropix
Vlado Kos / CROPIX

Krešo Beljak

Nakon incidenda u kojem je Milorad Pupovacna zagrebačkom Dolcu pogođen limunom, na Twitteru se oglasio šef HSS-a, Krešo Beljak.

VEZANE VIJESTI

 

Njegov 'tvit' prenosimo u cijelosti:

 

'Bagra!!! Sve su glasniji i sve jači, a većina i dalje šuti i gleda.. do kada?!?! Dok ne počnu otvoreno ubijati Srbe, pedere, a onda i sve nas ostale koji se ne uklapamo u “njihovu” zaostalu i zatucanu Hrvatsku?'

Napadom su zgroženi i u HNS-u.

- U Hrvatskoj narodnoj stranci - liberalnim demokratima zgroženi smo napadom na predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca i njegovog stranačkog kolegu Borisa Miloševića, saborske zastupnike srpske manjine.

U 2018., u demokratski uređenim zemljama, bilo kakvom nasilju ili fizičkom napadu ne smije biti mjesta. Na svima nama je odgovornost da gradimo otvoreno i tolerantno društvo, a ovakve pojave, ako želimo kao društvo ići naprijed, svi zajedno, a poglavito osobe koje sudjeluju u javnom životu, moramo najstrože osuditi..

 

Izvor..jutarnji hr

Share this post


Link to post

Mig , ti bi trebao da otvoris jednu novu rubriku pod naslovom , recimo humoreske  i da je uredujes tako , sto bi , na sve komentare koji se postave , ti odgovarao samo u toj rubrici . . .

 

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now