Sign in to follow this  
gnr

Sin hrvatskog poslanika poželeo srećan Božić slikom ustaše sa zaklanim Srbinom

Recommended Posts


"Svim 'prijateljima' srbićima sretan božić", napisao je klinac sa proustaškim razmišljanjem i vaspitanjem.

 

Sajt Index.hr navodi da prema onome što se može pronaći na internetu slika prikazuje "jednog od ustaških koljača iz Jasenovca", ustaškog koncentracijskog logora u Drugom svjetskom ratu.


Kako se navodi, Index je kontaktirao Ivana Đakića, koji je priznao da je objavio fotografiju i "ispričao se svima koje je uvrijedio".

 

- Podijelio sam fotografiju od kolege i izbrisao je za minutu. To nije moje mišljenje i ovim putem se izvinjavam svima koje sam uvrijedio, te im čestitam Božić - rekao je Đakić.

 

Kako se navodi, njegov otac Josip je, nakon što je upitan da prokomentira sliku za koju je utvrđeno da nije podijeljena, već da ju je Ivan sam objavio i da je nije obrisao za minutu, prekinuo telefonsku vezu.

 

Srbin.info 8.1.2018.

Share this post


Link to post

HDZ osudio post sa slikom ustaše i odrubljene glave Srbina

Zagreb -- HDZ osudio objavljivanje fotografije ustaše sa odrubljenom glavom Srbina i objavila pokretanje disciplinskog postupka protiv sina poslanika HDZ, zbog toga.

 

Izvor: Tanjug utorak, 8.01.2019. | 07:57

 

Naime, sina poslanika Josipa Đakića, Ivan, objavio je ranije tu spornu fotografiju. Đakić je na svom Fejsbuku objavio fotografiju osobe sa ustaškim simbolima koja u ruci drži odrubljenu glavu osobe sa četničkim oznakama iznad koje je napisao "Svim 'prijateljima' Srbicima sretan Božic", preneo je Index.hr.

 

"Povodom objave Ivana Đakića na njegovom privatnom Fejsbuk profilu, Hrvatska demokratska zajednica najoštrije osuđuje takav govor mržnje, kao i pozivanje na društvenu netrpeljivost. Nadležna stranačka tela pokrenuće odgovarajući disciplinski postupak zbog ovakvog ponašanja", navodi se u saopštenju HDZ-a.

 

------------------

 

Došlo vrijeme da oni koji su stvorili ovakve mlade ljude u Hrvatskoj sad kao nešto najoštrije osuđuju.

Share this post


Link to post

 

Otac se izvinio zbog sina, mladić zbog posta izašao iz HDZ

 

Izvor: Tanjug utorak, 8.01.2019. | 13:58 

 

Zagreb -- Poslanik u hrvatskom Saboru iz HDZ-a Josip Đakić osudio objavu svog sina Ivana na Fejsbuku i izvinio se.

 

Ivan Đakić (22), koji je u ponedeljak, na pravoslavni Božić, na svom Fejsbuku objavio fotografiju ustaštva sa odrubljenom glavom srpskog vojnika sa šajkačom na glavi, uz komentar "Svim 'prijateljima' srbićima sretan božić". Taj post izazvao je dosta negativnih komentara, a Ivan se jutros iščlanio iz HDZ-a, prenosi Hina.

 

Njegov otac Josip ocenio je da to što se iščlanio smatra priznanjem velike greške i shvatanjem "težine nemilog čina".

"Povodom sramne i uvredljive objave slike i teksta na privatnom Fejsbuk profilu člana HDZ-a i mog sina Ivana Đakića, izjavljujem da najoštrije osuđujem svako takvo delovanje bilo kojeg člana HDZ-a, pa i mog sina i izvinjavam se i izražavam žaljenje zbog nemilog događaja i nepromišljenog postupka ovog mladog čoveka, koji nije vaspitan da mrzi ili širi govor mržnje", piše u izjavi Đakića starijeg.

 

------------------------------

 

'''koji nije vaspitan da mrzi ili širi govor mržnje", piše u izjavi Đakića starijeg.''''''''

 

Ne nije, vjerujemo ti....

 

Mali je odgojen u mržnji do nivoa da stavlja odrubljene srpske glave kao čestitku za srpski Božić, ali nije to odgoj i nešto iz kuće... Lako je hadezovcima, oni kad im voda dođe do grla samo kažu "Osuđujemo" i "Nismo mi to stvorili". I sve se zaboravi za 7 dana.

Share this post


Link to post

Priveden sin hadezeovca zbog slike ustaše i Srbina

Zagreb -- Hrvatska policija zbog govora mržnje na Fejsbuku privela Ivana Đakića, sina poslanika vladajuće Hrvatske demokratske zajednice u Saboru Josipa Đakića.

 

Izvor: Beta utorak, 8.01.2019. | 14:15 -> 14:53 

 

Ivan Đakić (22) je juče na Fejsbuku okačio fotografiju osobe s ustaškim obeležjima koja u ruci drži odrubljenu glavu osobe s četničkim simbolima, a uz fotografiju je napisao "Svim ‘prijateljima’ srbićima sretan božić".

 

Josip Đakić, koji je ranije danas osudio taj potez svog sina, rekao je za regionalnu televiziju N1 da je Ivan Đakić priveden u virovitičku policiju.

"On je sve priznao, izvinio se, jutros je došao kod mene u stranku, iščlanio se i izvinio se i članovima i čelništvu i svima koje je uvredio", rekao je Josip Đakić za N1.

Ivan Đakić se jutros iščlanio iz HDZ-a, pošto je HDZ sinoć najoštrije osudio njegov govor mržnje i pozivanje na društvenu netrpeljivost i najavio da će protiv njega pokrenuti disciplinski postupak.

Josip Đakić je predsednik Hvidre, udruženja vojnih invalida Domovinskog rata.

 

---------------------------

 

''''Ivan Đakić (22) je juče na Fejsbuku''''

 

Znači rođen 1997, nakon rata, i mržnja do nivoa koju ne pokazuju ni isilovci preko interneta, barem ne bi za vjerski blagdan takvo što išli stavljati na internet. 

Share this post


Link to post

"Ako nešto ne učine nadležni, učinićemo mi"

Zagreb -- Lider SDSS Milorad Pupovac najoštrije osudio postupak Ivana Đakića, koji je na Fejsbuku objavio fotografiju ustaše koji drži odrubljenu glavu srpskog vojnika.


Izvor: Tanjug utorak, 8.01.2019.

 

Tim povodom Pupovac je poručio da, ako nadležni u Hvatskoj nešto ne preduzmu povodom ovog događaja, krivičnu prijavu će podneti srpska zajednica.

Pupovac je podsetio da je kazna za ovakvo delo tri godine zatvora, ali je istakao i da zbog dosadašnje prakse, nije siguran da će pravosudni organi reagovati i ovo adekvatno kazniti.

Mlađi Đakić, inače sin HDZ-ovog poslanika Josipa Đakića, ispod fotografije na statusu na Fejsbuku napisao je: "Svim 'prijateljima' srbićima sretan Božić", koju je kasnije obrisao.

Pupovac je na vanrednojj konferenciji za novinare ovim povodom rekao da SDSS traži da ova poruka Ivana Đakića bude ozbiljno shvaćena. "Hrvatskoj danas ne preti ni Jugoslavija ni komunizam već proustaški revizionizam i tražim jasnu osudu toga", rekao je Pupovac.

Mi očekujemo da nadležne institucije sudske vlasti u ovom i svakom drugom slučaju deluju u skladu sa zakonom.

"Očekujemo od najviših institucija vlasti i moralnih integriteta da uvide ono što mi uvidjamo a to je da je to razarajuća pojava za našu zemlju i naše društvo. I ovo shvatite kao način naše borbe da se to promeni, uključujući nas same", rekao je Pupovac, čija stranka, inače, podržava vladajuću koaliciju u Hrvatskoj.

Upitan šta očekuje od premijera Andreja Plenkovića, Pupovac je rekao da aktuelna vlada i premijer Plenković imaju njegovu i podršku njegove stranke. Međutim, dodao je da Plenković, kako je rekao, ne može imati podršku pod bilo kojim uslovima i od bilo koga.

 

-----------------------

 

"I ovo shvatite kao način naše borbe da se to promeni, uključujući nas same", rekao je Pupovac,"

 

Čovjek koji je doktor znanosti da ovakvo nešto kaže, koja naiva.


Znamo i zato i živimo na zemlji - da bi prestali biti naivni i da bi učili i naučili - znači znamo da i obični konflikti među ljudima znaju biti takvi da čak i otac i sin ne pričaju godinama, ništa se ne mijenja, postoji i mržnja, pa ratovi i vrijeme iza toga, sve ide polako među narodima zbog ratnih rana, ali gospodine Pupovac kada imate generaciju u Hrvatskoj koja nije ni bila živa za vrijeme rata 90-tih a koja je još zatrovanija od one prijašnje onda i sljepac vidi šta se dešava. Neko ih namjerno i sistematski truje šovinizmom. I ono najbitnije: kada imate stotine hiljada ljudi ubijenih nožem, jame, masovno klanje djece, to onda nije više tip problema Francuske i Njemačke ili nekakve trenutne mržnje prema Srbima u Hrvatskoj. Čovječe kako imaš snage da godinama bacaš te polu-udarce i kako je moguće da do danas ne vidiš da ni okrznuo nisi nikoga.

 

Share this post


Link to post

Nema Srba pa ustaška torcida  izmišlja Srbe u navijačima Rijeke koji su Hrvati katolici koji bi da sutra igraju sa Zvezdom ili Partizanom 90 minuta pjevali "Ubi Srbina". 

NAVIJAČI HAJDUKA ČESTITALI srpski Božić navijačima Rijeke

RIJEKA Navijačka facebook stranica Iza gola objavila je u noći s nedjelje na ponedjeljak fotografije snimljene na stadionu na Kantridi. Iz snimljenih fotografija i potpisa proizlazi jednostavan zaključak: pripadnici Torcide ostavili su Armadi poruku i čestitku za pravoslavni Božić na legendarnom stadionu i zapadnoj tribini koja je desetljećima bila zaštitni znak riječke navijačke skupine.

 

torcida1.jpg

 

 

Naravno da mjesto i tajming nisu slučajno odabrani i na tome otprilike završava priča o navijačkoj kreativnosti pripadnika Torcide. Sama poruka u sebi ne krije baš previše spisateljskog dara i smisla za podbadanje suparničke navijačke skupine.

 

 

torcida.jpg

 

Tema je možda pogođena (povratak na Kantridu, odnos Armada - Mišković), ali način i rječnik su potpuno promašeni čak i za navijački svijet u kojem vulgarizmi nisu rijetkost.

Inače, za one koji ne znaju stadion na Kantridi je u noćnim satima lako dostupan svima onima koji su u stanju preskočiti željezna vrata visoka otprilike dva metra. S obzirom da noću oko stadiona u pravilu nema nikoga, da stadion nema video nadzor koji radi 24 sata, a ni okolnih zgrada iz kojih bi netko mogao vidjeti "provalnike" jasno je da za taj čin, za razlike od onog literalnog nije trebalo imati previše hrabrosti, spretnosti i kreativnost.

 

Srbin.info 8.1.2019.

Share this post


Link to post

Dakle Ivan Đakić koji je rođen 1997 i koji nije ni bio živ za vrijeme rata i prijašnji komentari sa kf foruma na tu temu i općenito u vezi hrvatske mržnje:

 

"Ništa to nije čudno. Srbožderstvo je usađeno u svaku poru njihovog bića čak u majčinoj utrobi. Čuo sam jednom od njihovog osnovca još davne 1985. godine kako na tramvajskoj stanici u zagrebačkoj Ilici deklamuje: "Majko hvala ti što me nisi rodila kao Srbina". Ovaj sud se ništa ne razlikuje od svih koji su oslobađali njihove najbezumnije koljače poput Hrastova, zlikovce iz lore, Merčepove zlikovce...Od kada znam za sebe i koliko god sam bio u stanju doći do informacija Hrvati nikada nisu imali i jednu dobronamjernu misam prema Srbima. Njihova djeca se vaspitavaju na osnovama mržnje koja je intezivna posebno kad su Srbi u pitanju. Otac njihove nacije Ante Starčević je bio najveći srbožder, a nasledili su ga Frank, Pavelić, Bakarić, Tuđman..."Što mačka koti to miša lovi", kaže stara srpska poslovica. Ono što ustaškinja okoti to Srbe mrzi do ludila. Nikada evropa ni svijet neće shvatiti  tu urođenu patološku mržnju kojoj na svijetu možda i nema ravne.  Sretan je onaj Srbin koji s njima nema nikakvih kontakata. Što bi god čovjek rekao osim da je to u skladu s njihovom genocidnom prirodom bila bi nepotpuna istina. Kako im stati na kraj? Oni izgleda razumiju samo naređenja gazde, a ko su im gazde zna se. Dakle treba naći načina da se njihovim gazdama dokaže kako se oni zapravo ponašaju necivilizovano u odnosu na Srbe i da to ne može izaći na dobro, jer postoje i drugi načini koji će im se manje svidjeti. Mržnja prema Srbima ne datira od 1991. Ona je utkana u vaše biće još od Ante Starčevića i sistematski podhranjivana od strane rimokatoličkog sveštenstvea. Bez takvog stanja svijesti nebi nikada bilo moguće izvršiti onakva zvjerstva nad našom nejači, a pod okriljem vaših zaštitnika Hitlera i Musolinija. U odgoju djece se nikada ne smije lagati, jer kad jednog dana otkriju laž neće vjerovati ničemu baš kao ni sve generacije koje su slušale o "bratstvu-jedinstvu", a jednog dana nož u leđa. Djeci treba reći istinu počevši od Ante Starčevića pa preko Frankovaca, Pavelića i ustaša do Tuđmana i njegove NDH. Isto tako treba im pričati o srpskoj lakovjernosti od regenta Aleksandra, Rankovića, Đilasa...Treba ih podučiti i opasnoj i podmukloj rimokatoličkoj crkvi i njihovom "ekumenizmu" pomoću kojeg želi zagospodariti pravoslavnim i još neokaljanim istokom. Niste vi svi ustaše (Ne daj bože), jer bi to značilo da vas treba istrebiti poput bubašvaba (bakula). No veliki postotak jesu ustaše ili njihovi simpatizeri. Koliko procenata je 1990.g. glasalo za Tuđmana, Veselicu i njima srodne srboždere tačno toliko je ustaša i njihovih simpatizera."

 

"Vidim da se neki od vas ubjeđuju s onom drugom stranom koja se često pravi nevješta oko toga kada i zašto je kod Hrvata nastala mržnja prema Srbima? Moram priznati da sam u mladosti i sam često sebe zaticao u nedoumici i pitao se: Od kuda?, ?,Zašto?,Dokle?...Sve do 1971. g. i "maspoka", a tada sam se prihvatio literature koju sam nalazio na raznim mjestima počevši od četnika emigranata, pravoslavnih sveštenika u Australiji pa do novije publikacije (Vasilije Krestić, Petar Džadžić i drugi). Sve što sam pročitao kada sam uporedio s onim što sam lično doživljavao krećući se i radeći u njihovoj sredini stvorilo mi je jasnu sliku od kuda ta njihova neopisiva mržnja prema nama. Korijeni te mržnje sežu daleko u prošlost i proći će jako mnogo vremena koje se mjeri i stoljećima da ona ne isčezne. Čudite se kako njihova djeca koja su se tek odljepila od kolica zdušno kliču: "Ubij, ubij, ubij Srbina, Srbina"! I svaki puta kada iznosim činjenice oni me nazovu "bolesnim" čovjekom zadojenim mržnjom i tome slično. Ja na hiljadu načina mogu dokazati da oni nisu u pravu, ali nije vajde. Kao nepotpun odgovor na pitanje od kada nas mrze navodim izsječke iz biografije njihovog "oca nacije" sahranjenog u Šestinama pod Sljemenom. Na pitanje zašto, bilo je već dosta odgovora i kada bismo najkraće morali sažeti odgovor to je njihov kompleks manje vrednosti u odnosu na nas, vjerska netrpeljivost, koju njihova crkva uporno raspiruje, kao i nasleđe glorificiranja zločina kod njih. Poslušajte njihove pjesme: "Jasenovac i Gradiška Stara", "Evo zore evo dana, evo Jure i Bobana" Nedavno sam gledao jednu snimku kad jedna klapa u dalmaciji pjeva:" Mi Hrvati, mi smo ljudi pravi. Za to Srbi plutaju po Savi. Kad se kod vas "poštuju ljdska prava" tada mi kažite zbog čega se mladi Srbi ne vraćaju tamo na svoja ognjišta? Možda im je "mozak ispran"? Ili možda ne mogu od "mržnje"...Dolaze starci (poput mene) da tamo ostave kosti. Vaši novinari ih obilaze i prave neke emisije o prošlosti nastojeći da speru tu vjekovnu sramotu. To blato sa vašeg lica, koje su vam nalijepili Ante Starčević, Frank, Pavelić, Tuđman...Tužno je na internetu gledati što ti ubogi starčići pričaju o svojim stradanjima 1941.-1945. godine. Jedna starica iz sela Krbavice kojoj su ustaše pobili 6 članova porodice priča i ne spominje ustaše. Svi su "poginuli" a ne zna se od čije ruke. Eto to je slika vašeg poimanja ljudskih prava,slobode i konačno to je i civilizacijski pomak vašeg društva."

 

"Mržnja o kojoj govorite je svojstvena vama Hrvatima više nego i jednom narodu na tlu Evrope u što sam se uvjerio bezbroj puta još od srednje škole, preko fakulteta do dana danas. Još tamo od đačkog doma u Selskoj cesti u Zagrebu. Kako li ste samo hitro izbacili Srbe iz ustava! Kako li ste podivljali od euforije nakon ustaškog derneka u "Lisinskom"! Kako li ste sa zanosom pjevali ustaške pjesme i hrvatsku (istinsku) himnu Danke Dojčland ! Kako ste ćutali nakon ustaških nedjela u Osijeku, Zagrebu, Vukovaru, Karlovcu, Splitu... I sve prije barikada. Mnogo kasnije tamo početkom sedamdesetih godina imao sam sva saznanja pa čak i predviđao što će se dogoditi nakon promjena na istoku i smrti Josipa Broza. Tada sam sve češće dolazio u verbalne sukobe s njihovim "intelektualcima" koji su takođe u većini bili zadojeni šovinizmom prema Srbima i svemu što bi mirisalo na neki vid bliskih odnosa s nama. Sve to ponijeli su iz rodne kuće i svoje crkve u kojoj su usvojili osnovne poglede na svijet. Svi njihovi političari s rijetkim izuzecima 1990. godine su imali isti stav prema nama i treba se samo prisjetiti s kakvom lakoćom su u Saboru izbacili Srbe iz ustava. Oni bi ponovili isto ono što su već činili 1941-1945. godine samo da su bile drukčije okolnosti. U to sam sasvim siguran imajući u vidu sve ono čega sam se naslušao u srednjoškolskim klupama i na studijama."

 

'''Pitanje je koga ovdje treba žaliti? Ja lično mislim, a to mogu dokazati na više načina da ste vi Hrvati zaista vredni sažaljenja. Ne postoji narod na svijetu koji je iznjedrio toliko zločinaca kao vi. Zločinaca koje su Njemci još tokom II sv. rata opisivali kao umobolnike i čijoj bestijalnosti nema premca u istoriji. Dakle veliki dio vašeg naroda je za žaljenje ili za osudu. To što vaša država, a ni ona Juga nije ništa učinila u tom pogledu još je veća tragedija. Lično sam kroz dugogodišnji boravak među vama iskusio koliki je stepen bolesne mržnje prisutan u svim porama vašeg neizlječivog društva. Pa cijela njihova istorija je takva da bi se narod koji zna šta je to sramota stidio zbog nje. To ne može biti samo epizoda, jer je njihovo učešće u istorijskim događajima zaista takvo da se i ne mogu drukčije okarakterisati, nego strvinarenje. Za vreme svog slugenjarstva austriji i Mađarskoj činili su strašna zodjela u Bavarskoj tamo gdje god su bili prisutni o čemu govori i natpis na jednoj kapeli u Augzburgu:"Bože sačuvaj nas od kuge, gladi, rata i Hrvata". Njihovi zločini u Mačvi 1914. godine takođe je poznata činjenica. A o ustaškim zločinima 1941.-1945. ne treba ni spominjati jer nebi stalo ni u nekoliko debelih tomova knjiga. 1991.-1995 su opet činili zločine, a činili bi još više da se nismo branili."

 

 

 

Share this post


Link to post

Evo zanimljiv video oko ovih srpsko hrvatskih tema, samo što u goste zovu Kuljiša koji gostuje u tv bujici.

 

I kaže on u emisiji da se slaže sa Plenkovićem koji je došao na srpski badnjak i rekao da neće biti pomaka naprijed dok Srbija ne prizna da je izvršila agresiju na Hrvatsku. Neko bi Plenkoviću trebao reći da jedna nepostojeća zemlja 1991 nije mogla izvršiti agresiju na drugu nepostojeću zemlju i da je bio građanski rat.

 

I naravno, da i srpska strana izda dokument priznanja agresije, da klekne i Vučić i Brnabićka usred Hrvatske, tada bi nova priča glasila da Srbi moraju reći gdje su nestali Hrvati iz rata, pa bi se to razvuklo jedno 20 godina u stilu "Srbi ne žele reći", pa bi onda nakon 20 godina tražili od Srba da se bez daljnjeg ispričaju za teror u SFRJ nad Hrvatima, da je glavni bio Srbin Ranković, da je bio i blajburg i srpski partizani, pa onda kad bi to Srbija uradila onda bi se tražilo da se Srbija ispriča za srpsku hegemoniju u prvoj Jugoslaviji. Sve to skupa nema veze s ničim jer i Plenkovića i Hrvatsku je baš briga da li Srbija nešto priznaje ili ne, znaju i oni da nije moguće sudski dokazati nekakvu "agresiju'' nepostojeće Srbije u to vrijeme. Poenta je u tome da se Srbiji kaže 'Marš od nas' ali ne baš tako sirovo već kroz priču o izmišljenoj agresiji.

 

 

 

Share this post


Link to post

Iz svog ovog ustaskog ludila mogu samo 2 stvari da zakljucim

 

1. Ili zele da prave veliku hrvatsku do Zemuna

2. Ili zele sve da nas potamane

Share this post


Link to post
On 2/11/2019 at 11:13 PM, ratnik said:

Iz svog ovog ustaskog ludila mogu samo 2 stvari da zakljucim

 

1. Ili zele da prave veliku hrvatsku do Zemuna

2. Ili zele sve da nas potamane

Da, postoje maloumnici koji žele Hrvatsku do Zemuna i potamanit sve Srbe al srećom u debeloj su manjini. Velikoj većini Hrvata je dovoljna država u ovim sadašnjim granicama i na kraj pameti im nije osvajanje nekakvog teritorija i ginut za to. Nažalost, i ovolika država će uskoro postat prevelika koliko se ljudi seli. Istina je da se u Hrvatskoj zadnjih godina dešava nekakva fašizacija koja je krenula nekako sa političkim usponom Karamarka i zadržala se sa ovom vladajučom garniturom al to je sve malo prenapuhano. Isplivali su neki redikuli koji se kunu u Franju a kod Franje realno nebi mogli sjedit na porti u saboru a kamoli biti zastupnici i dobili medijski prostor al odgovorno tvrdim da veliku većinu boli neka stvar za veliku Hrvatsku do Zemuna i ne žele ubijat Srbe. Imaju dovoljno problema i bez toga.

Share this post


Link to post

Dobili ste drzavu na konto Srba .

Srbi su ti koji su ginuli za tu drzavu , da bi ste ih na kraju izbacili iz ustava i sa vjecnih ognjista uz pomoc onih koje danas slusate vise nego ikad .

Imate li apetite za daljnje otimanje , ne zavisi od tebe , nego od tvojih mentora koji su nezajazljivi i sve alaviji i alaviji .

Pogledaj u Krajinu i vidi sta ste to konacno uradili da bi se iko vracao .

Jer vas i za to boli neka stvar , a protjerane Srbe nazivate vikendasima i radnicima na privremenom radu u inostranstvu . . .

Mozete imati zelju za ubijanjem Srba , samo sto to nece bas proci kao sto je u drugom ratu prolazilo . . .

Share this post


Link to post

Grome ja ne znam jel su svi Hrvati operisani od nekih istoriskih cinjenica ili koriste onu staru latinsku mudrost da se prave blesavi ?

Njima kad kazes da je danasnja tzv Hrvatska nastala na krvi Srba to nije jasno...

Oni blage veze nemaju sta se desavalo pre Austro Ugarske i posle ...

Share this post


Link to post
20 hours ago, ratnik said:

Grome ja ne znam jel su svi Hrvati operisani od nekih istoriskih cinjenica ili koriste onu staru latinsku mudrost da se prave blesavi ?

Njima kad kazes da je danasnja tzv Hrvatska nastala na krvi Srba to nije jasno...

Oni blage veze nemaju sta se desavalo pre Austro Ugarske i posle ...

 

Da se srpska djeca odgajaju u katoličkom duhu . . .

 

(Odlomci iz knjige „U mučilištu – paklu Jasenovac“ Đorđa Miliše, reprint piščevog izdanja iz 1945, izdavač Politika, Beograd, 1991.)

 

 

Nadasve je bio svirep, tragičan udes srpske djece okolnih kotareva Kozare i Prosare. Tu su sva djeca od dojenčadi do 12 godina bila pohvatana i istrebljena prema ustaškim krvničko-ubilačkim metodama. Kotarevi, koje je zadesio taj najteži udes, jesu: Bosanska Gradiška, Bosanska Dubica, Bosanska Kostajnica, Prijedor, Hrvatska Kostajnica i ostali susjedni kotarevi.

Na taj je način bilo sakupljeno ispod Kozare oko 100.000 srpske djece nad kojom su vršena nepamćena zvjerstva…

 

Dojenčad su otimana s majčinih grudi, silom otrgnuta i odvađana od svojih roditelja. Odraslija djeca, koja su se grčevito držala majčine suknje, bila su odvajana samo tako, da su ustaše noževima rezali komade suknje da bi se dočepali djece, a majke bi im udarcima kundaka otjerali na drugu stranu. Bolni i jezivi krikovi majka: „Dajte da poljubimo našu djecu“…, ostali bi neuslišani kao i svi vapaji u prazno ubilačko srce…

Deset dana i noći, djeca, gola i bosa, bila su bez ikakve hrane na kiši, koja je stalno padala. Travu s livada, kao i lišće sa sitnog granja na zemlji, obrstila su, jer im ustaške zvijeri nisu davali ni hrane ni vode…

Već tu, polovina djece je pomrla uslijed takva postupka i bolesti koje se pojavljivale: dizenterija, difterija, proljev, svrab, rahitis, izgladnjelost, hronične upale crijeva, razne rane i t. d…

… Druga polovina bila je otpremljena, djelomično u pakao Jasenovac – Staru Gradišku, a djelomično u Sisak. Pri samom tom prevozu, djeca su strahovito i u velikom broju umirala. U paklu su bila potamanjena… a u okolini Siska, gdje su dopremljena, prosto su jeli zemlju, jer nije bilo ni trave…

Kada je za užasnu katastrofu te djece saznao pretstavnik Crvenog križa iz Zagreba, otputovao je do Siska, gdje je nadziratelju, mladom „ustaškom dužnostniku“ izrekao: „Zaboga, što radite to s djecom“…, na što mu je ljutito odgovorio: „Šuti pseto, ustrelit ću te“…

Uočivši posvuda mrtva tjelesa nevine dječice, koja su zločinački ubijana davanjem sode umjesto hrane, a imajući u vidu pretnju tog zlotvora, pretstavnik se smjesta udaljio i otputovao u Zagreb…Nakon deset dana vršena je otprema te djece. To je bila dalja tragedija svoje vrsti. Ubacivana u vagone ko drveće – klade, sama bez ikakva nadzora i pratnje. Zatim su vagoni bili plombirani, kao što se otpremala većina zatočenika u pakao…

Najstrašnije je bilo to, da su ta djeca određena za Zagreb, putovala od Siska do odredišta deset dana, bez hrane, bez vode, i bez ikakve njege…

Kad su u Zagrebu bile dignute plombe, u vagonima, u kojima je bilo smješteno po stotinu, jedva je bilo na životu 10-15-20 djece, a sva ostala su bila mrtva…

Ukupno je u Zagreb stiglo u nekoliko navrata oko 15.000 srpske djece, i sva ta preživjela djeca nisu smještena u bolnice, nego u Dom slijepih i na Josipovac u Zagrebu. …

… Ustaški vlastodršci i njihovi i njihovi rukovodioci socijalne politike, riješili su to pitanje na način, da su preko dnevne štampe apelirali na dobra srca građana, a i samih seljaka obližnjih sela. Odaziv ukupna naroda je bio golem…

Međutim, svi skrbnici te djece morali su potpisati formulare, uz obavezu, da će ih odgajati u duhu ustaških načela i u katoličkoj vjeri…

Neznatan broj preostalih Srba u Zagrebu nisu smjeli primiti na odgoj tu djecu…

… Osim te najveće grupe djece, još je bilo dopremljeno i u Jastrebarsko oko 20.000 srpske djece iz raznih krajeva ustaške Hrvatske, pri čemu je istaknuti veliku zaslugu našeg rodoljuba, liječnika za dječje bolesti dra Branka Dragišića (rođen u Rujevcu, kod Dvora na Uni, 1895. Medicinu diplomirao u Pragu. Radio u Zagrebu. Bio istaknuti naučnik, priznat i kod nas i u svetu. Objavio velik broj naučnih radova u brojnim domaćim i svetskim časopisima. Posle Drugog svetskog rata bio i predsednik Pododbora Srpskog kulturnog društva Prosvjeta Zagreb. Umro u Zgarebu, 1947. godine – nap. I. B.), sveučilišnog profesora, od ustaša penzioniran, koji je svo svoje slobodno vrijeme i praksu, iz čistog čovjekoljublja, poklonio našoj maloj, nedužnoj srpskoj djeci, liječeći ih neumorno i danju i noću…

 

Neznatan dio srpske djece predan je i raspoređen među katoličke crkvene župe Nadbiskupije zagrebačke, koja je poduzela akciju, da se djeca smjeste kod župljana i u crkvena sirotišta, uz uvjet, da se srpska djeca odgajaju u katoličkom duhu…

Share this post


Link to post
On 3/27/2019 at 4:33 PM, grom said:

Dobili ste drzavu na konto Srba .

Srbi su ti koji su ginuli za tu drzavu , da bi ste ih na kraju izbacili iz ustava i sa vjecnih ognjista uz pomoc onih koje danas slusate vise nego ikad .

Imate li apetite za daljnje otimanje , ne zavisi od tebe , nego od tvojih mentora koji su nezajazljivi i sve alaviji i alaviji .

Pogledaj u Krajinu i vidi sta ste to konacno uradili da bi se iko vracao .

Jer vas i za to boli neka stvar , a protjerane Srbe nazivate vikendasima i radnicima na privremenom radu u inostranstvu . . .

Mozete imati zelju za ubijanjem Srba , samo sto to nece bas proci kao sto je u drugom ratu prolazilo . . .

 

Ovo što ovaj piše da obični ljudi ne žele granice velike Hrvatske, nisu htjeli ni 1941, nije bit u tome, nije presudna veličina države, problem je u vještačkoj hrvatskoj država koja nije napravljena samo na "Mi smo Hrvati/Hrvatska" već i na ono obavezno "Mi nismo Srbi" a više od polovice ljudi u Hrvatskoj im nosi srpska prezimena i zato se sve ovo dešava i ovdje ću staviti jedan komentar koji objašnjava sve : "Eto to je srž tretirane problematike, gdje se nazire i uzrok krvoločnosti tih "pokatoličenjaka''. To je naima permanentni osjećaj krivice i kompleks koji su stekli kao izdajnici."

 

Evo, rat je završio prije 25 godina, Srba je danas samo 3 % što znači da bi većina Hrvata, desnica i ustaše trebali biti relaksirani ali nisu. I dalje ih kopka ovo što sam citirao. Ili gomila ustaških grafita, evo neki dan šetam pokraj Korane u Karlovcu gdje je staza za šetnju i bicikl. I tamo su im stavili male spomenike vojnih postrojbi iz rata što je neprikladno. Čemu guranje na takvu stazu tih vojničkih malih spomenika. To sam vidio još prije 2-3 godine. I da im ovi iz gradske uprave kažu da je to neprikladno, oni bi to shvatili na način da su Karlovac preuzeli komunisti koji im brane hrvatska obilježja. I neki dan idem po toj stazi i vidim da su sad dofurali i mast, ulje, i na pod, na stazu, utisnuli U. Veliko od jednog metra. Sa onim križem gore. Mislio sam da je možda samo od sebe fleka ali pokraj toga ima još znakova. Definitivno je to neko napravio. I to nisu huligani - to je ozbiljnije nešto. Grad Karlovac, šetalište i staza uz rijeku i veliko U na stazi. I stajaće godinama. Budem slikao jednom pa ću ovdje staviti.

 

"

Share this post


Link to post
On 5/9/2019 at 5:53 PM, gnr said:

 

Ovo što ovaj piše da obični ljudi ne žele granice velike Hrvatske, nisu htjeli ni 1941, nije bit u tome, nije presudna veličina države, problem je u vještačkoj hrvatskoj država koja nije napravljena samo na "Mi smo Hrvati/Hrvatska" već i na ono obavezno "Mi nismo Srbi" a više od polovice ljudi u Hrvatskoj im nosi srpska prezimena i zato se sve ovo dešava i ovdje ću staviti jedan komentar koji objašnjava sve : "Eto to je srž tretirane problematike, gdje se nazire i uzrok krvoločnosti tih "pokatoličenjaka''. To je naima permanentni osjećaj krivice i kompleks koji su stekli kao izdajnici."

 

Evo, rat je završio prije 25 godina, Srba je danas samo 3 % što znači da bi većina Hrvata, desnica i ustaše trebali biti relaksirani ali nisu. I dalje ih kopka ovo što sam citirao. Ili gomila ustaških grafita, evo neki dan šetam pokraj Korane u Karlovcu gdje je staza za šetnju i bicikl. I tamo su im stavili male spomenike vojnih postrojbi iz rata što je neprikladno. Čemu guranje na takvu stazu tih vojničkih malih spomenika. To sam vidio još prije 2-3 godine. I da im ovi iz gradske uprave kažu da je to neprikladno, oni bi to shvatili na način da su Karlovac preuzeli komunisti koji im brane hrvatska obilježja. I neki dan idem po toj stazi i vidim da su sad dofurali i mast, ulje, i na pod, na stazu, utisnuli U. Veliko od jednog metra. Sa onim križem gore. Mislio sam da je možda samo od sebe fleka ali pokraj toga ima još znakova. Definitivno je to neko napravio. I to nisu huligani - to je ozbiljnije nešto. Grad Karlovac, šetalište i staza uz rijeku i veliko U na stazi. I stajaće godinama. Budem slikao jednom pa ću ovdje staviti.

 

"

 

Zašto je stavljanje spomenika ratnim postrojbama uz šetnicu neprikladno? U početku je to zamišljeno, na inicijativu Karlovačkih veterana rata, da svaki betonski spomenik, a uz svaki spomenik je posađeno i drvo, simbolizira postrojbu koja je branila grad. Kasnije se to proširilo na sve, bar one veće i poznatije, postrojbe koje su branile državu. Na taj način grad odaje počast svojim veteranima iz rata. Sasvim legitimno. A da ne pričam na šta je šetnica ličila prije nego su se veterani uhvatili uređenja, ruglo grada.

Idući put se prošeći jedno kilometar i pol nizvodno, istom, lijevom stranom, uz Koranu i doći ćeš do starog drvenog mosta. Na samom ulazu na most stoji spomenik Ivici Gojaku, partizanu koji je na tom mjesu poginuo u poznatoj diverzantskoj akciji pokušaja izvlačenja ranjenih partizana iz gradske bolnice. Jel i taj spomenik neprikladan?

Za ovo U, koje istina nisam vidio jer dugo nisam bio tamo al nema razloga da ti ne vjerujem da je tamo, se slažem da je sramota i da to treba maknut. Iako se ne slažem da je to dio neke "ozbiljnije" priče.

Share this post


Link to post

Neprikladno = nije mjesto takvim stvarima tamo. Nema veze koja je vojska u pitanju. Može uz kasarnu ili nešto tako, ali ovo? Dakle to nije spomen ploča ili kip neki.... to je 50 ili 100 metara toga. Staviti takvo nešto uz stazu gdje idu djeca od 9 godina na rolama, penzioneri na biciklima i ljudi šetajući se ili na biciklima, je glupost.

 

Quote

U početku je to zamišljeno, na inicijativu Karlovačkih veterana rata, da svaki betonski spomenik, a uz svaki spomenik je posađeno i drvo, simbolizira postrojbu koja je branila grad. Kasnije se to proširilo na sve, bar one veće i poznatije, postrojbe koje su branile državu. Na taj način grad odaje počast svojim veteranima iz rata. Sasvim legitimno. A da ne pričam na šta je šetnica ličila prije nego su se veterani uhvatili uređenja, ruglo grada.

 

 

Sad ili izmišljaš stvari ili se nas dvojica ne razumijemo oko mjesta. 

 

To ti je ovo:

 

ftjab5N.png

 

 

Slika je iz jeseni 2011 i kako je izgledala tada tako izgleda i 2019 tako da ne znam o kakvom uređenju veterana pišeš. Oni su samo duž cijele staze stavili male spomenike. I tek sada se vidi koliko je moj komentar na mjestu: umjesto da ljudi koji vode grad obnove ove dvije polu-raspadajuće staze, da stave linije za pješake i bicikliste, njima su se nagurali branitelji s tim spomenicima i da bilo šta probaju reći, sve bi se završilo sa pričom da je u Karlovcu opet partija na vlasti koja nešto brani braniteljima. I sad fino imaš te spomenike a nemaš normalnu stazu za role i bicikl.

 

Quote

Idući put se prošeći jedno kilometar i pol nizvodno, istom, lijevom stranom, uz Koranu i doći ćeš do starog drvenog mosta. Na samom ulazu na most stoji spomenik Ivici Gojaku, partizanu koji je na tom mjesu poginuo u poznatoj diverzantskoj akciji pokušaja izvlačenja ranjenih partizana iz gradske bolnice. Jel i taj spomenik neprikladan?

 

Ali to je jedan jedini spomenik. Kraj njega je rijeka Korana od 30 ili 50 metara širine, veliki drveni most i jedna općenita širina prostora. A tamo imaš gomilu tih spomenika duž manje staze i praktički uz noge ljudi koji se kreću tamo, bilo na rolama ili biciklu.

 

Inače, taj spomenik partizanu je propucan mecima i da bi shvatio kome je uopće namijenjen, moraš tražiti i čitati i mučiti se. Znam da je veliki broj partizanskih spomenika uništen u Karlovcu a ovi djeci guraju svoje gluposti pod role.

 

U Karlovcu ispred jedne zgrade, uz jednu od poznatih glavnih cesta i na normalnom mjestu, imaš spomenik za dvojicu poginulih hrvatskih vojnika 1991, baš na mjestu gdje su poginuli. Ne baš možda u metar ali to je to. Nikome ne smeta. To je ok.

 

Quote

Za ovo U, koje istina nisam vidio jer dugo nisam bio tamo al nema razloga da ti ne vjerujem da je tamo, se slažem da je sramota i da to treba maknut. Iako se ne slažem da je to dio neke "ozbiljnije" priče.

 

 

To je država iza toga. Grad i država. Ne kažem da su ljudi iz vlasti to uradili, naravno da nisu, ali su stvorili ove koji nose ulje, mast i rade slovo U tamo. Uostalom tamo ti je spomenik i hosu, dakle ustašama, oni su otvorene ustaše a hrvatska država ih je 1992 proglasila za dio regularne hrvatske vojske. I zašto se onda čuditi kad neko dođe i napravi U na stazi. A ti pijuni, mali radnici koji su to utisnuli u stazu, oni bi prvom prilikom ubijali po logorima da se stvore uvjeti za to. Ne radi se o huliganima koji čekaju noć sa sprejevima pa još i kapuljaču stave da ih kamere ne uhvate. O tome sam pisao.

Share this post


Link to post

Što se tiće neprikladnog... Da je bilo koji grad u bilo kojoj državi napravio nešto slično u spomen svojim veteranima siguran sam da bi ti rekao da je to divno, krasno i hvale vrijedno. Pošto je to napravio Karlovac u Hrvatskoj za tebe je neprikladno, nepotrebno i ružno. Ti zapravo Hrvate mrziš barem jednako koliko tvrdiš da oni mrze Srbe. I u toj slijepoj mržnji ne možeš biti realan zato je svaka rasprava sa tobom gubitak vremena.

Što se tiće mjesta... Živim u Karlovcu i jako dobro znam gdje je to mjesto i na šta je ličilo prije nego su se veterani uhvatili posla. Betonski spomenici su van staze i ne smetaju nikome. Okolo staze je bila blago rečeno đungla dok se nisu uhvatili posla i pokrčili to. Smeća na sve strane, ajde pogodi ko je to počistio. Izgradili su betonske klupe i stolove i mjesto za roštilj koje može koristit ko god hoće. Itd, itd...

Što se tiće spomenika Ivici Gojaku... Izrešetan je al od minobacačkih mina koje su padale u neposrednoj blizini spomenika a ispaljivane su iz smjera korduna. A zna se dobro čiji su položaji bili tamo... Zašto stoji i dan danas tako izrešetan je sramota svake vlasti u nazad cca 25 godina to se slažem...

Share this post


Link to post

Uopće se ne radi o tome, klasična zamjena teza oko toga ko mrzi koga. Nisam komentirao hrvatske oznake spomenika, čak sam i pozitivno spomenuo onaj spomenik za onu dvojicu poginulih u gradu. 

 

Problem je sljedeći: Hrvati kao ti kao ti žive u nekom svom svijetu koji sa stvarnošću nema nikakvih dodirnih točaka, tebi se pogled na Srbe sastoji od toga da se prišljamčiš onima koji vladaju Hrvatskom i Srbima u Hrvatskoj (branitelji, katolička crkva, hdz) i da imate sve pod svojom kontrolom, a to što pritom uništavate živote tih ljudi, to nema veze. Jer da je drugačije, ti nikad ne bi na osnovu mojeg komentara napisao da mrzim Hrvate. Svako vidi o čemu sam pisao i samo ustaška devijacija svijesti može napisati '''Ti zapravo Hrvate mrziš'' na komentar o neprikladnosti mjesta za vojne spomenike. I po ko zna koji put ovdje na jednoj maloj raspravi možemo vidjeti suštinu poremećaja u hrvatskoj svijesti koja je odgovorna za zločine nad Srbima. Vi od prve imate izopačeni pogled na Srbe, od početka ne valja.

 

Quote

Što se tiće mjesta... Živim u Karlovcu i jako dobro znam gdje je to mjesto i na šta je ličilo prije nego su se veterani uhvatili posla. Betonski spomenici su van staze i ne smetaju nikome. Okolo staze je bila blago rečeno đungla dok se nisu uhvatili posla i pokrčili to. Smeća na sve strane, ajde pogodi ko je to počistio. Izgradili su betonske klupe i stolove i mjesto za roštilj koje može koristit ko god hoće. Itd, itd...

 

Spomenici su uz samu stazu. Ako ti bicikl ode previše u desno/u ljevo (ovisno od kuda se voziš) možeš udariti u njih. I što je najgore staza je sve manje kvalitetna, jednom će dijete na rolama pasti i nabiti se na neki od tih spomenika. Stave tamo desetine tih spomenika a ne urede stazu. To nema nigdje i tu se vidi šta se dešava. Siguran sam da ako čovjek popije i ode na biciklu da će vrlo lako udariti u njih. Nije da je to velika stvar ali od kud ti to da su veterani tamo nešto radili?? Zamisli da sad stavim sliku iz sfrj sa istim izgledom šetnice i svega. Jesi iz Karlovca ili izmišljaš? Mislim da su to radile gradske službe (tako je svugdje u svijetu). Ako su veterani išli krčiti (ako je bilo za ozbiljno krčenje) onda su morali imati vozila i sprave za takvo nešto a to rade gradske službe - ljudi čiji je to posao što znači da su to oni uradili. Priča ti je nelogična. A ovo oko čiščenja smeća i oko roštilja, je obično volontiranje građana, nađu se među njima dva veterana i sad su oni kao nešto napravili.

 

Quote

Što se tiće spomenika Ivici Gojaku... Izrešetan je al od minobacačkih mina koje su padale u neposrednoj blizini spomenika a ispaljivane su iz smjera korduna. A zna se dobro čiji su položaji bili tamo... Zašto stoji i dan danas tako izrešetan je sramota svake vlasti u nazad cca 25 godina to se slažem...

 

Gojaka smo spomenuli unutar rasprave o prikladnosti mjesta za spomenik. I taj spomenik nije na samom ulazu u most kao što si napisao već se nalazi na livadi nekih 10-15 metara prije mosta što čini razliku. Gojak je tamo i poginuo. Rupice su iz 1991? Možda, a možda izmišljaš, no nije tema, a dio ''o sramoti svake vlasti'' je diskutabilan jer sumnjam da si ti za partizane i poznato je da su sve hrvatske vlasti namjerno odbijale obnovu takvih stvari da bi i dalje podhranjivali mržnju prema Srbima (najbolji primjer toranj u Vukovaru).

 

Tema je provociranje Srba ustaštvom. Osudio si U na stazi. Da li je ista sramota i hosov spomenik tamo i činjenica da su hosovci odlukom hrvatskog suda izjednačeni sa hrvatskim braniteljima.
 

Share this post


Link to post

 ''I neki dan idem po toj stazi i vidim da su sad dofurali i mast, ulje, i na pod, na stazu, utisnuli U''

 

 

XD13O8q.png

 

 

JfE6dQg.png

Share this post


Link to post

Pitam se ko je to napravio....?

 

Isti ovi koji su stavili ove spomenike.

 

I voze se ljudi po stazi, djeca im idu na rolama, stari ljudi, idu i ljudi na biciklima, a na stazi simbol koljača. I nikom ništa.

Share this post


Link to post
18 hours ago, gnr said:

Pitam se ko je to napravio....?

 

Isti ovi koji su stavili ove spomenike.

 

I voze se ljudi po stazi, djeca im idu na rolama, stari ljudi, idu i ljudi na biciklima, a na stazi simbol koljača. I nikom ništa.

Ti si vidio da su oni to napravili?

Share this post


Link to post

Vidiš da nije vandalski/huliganski potpis. Oni sprejevima šaraju zidove. 

 

Ko ostaje?

 

Ovo je napravio neko ko je sudjelovao u cijeloj ideji, ko je bio tamo. Vidiš da stoji kraj tih spomenika.

 

Uostalom, ovo stoji valjda godinu dana ili više, ako ti tvrdiš da to nisu oni - što ne maknu? Jasno je da niko nikad neće izbrisati to slovo.

 

Ne smeta nikome, najmanje braniteljima.

Share this post


Link to post

 

Quote

Jasno je da niko nikad neće izbrisati to slovo.

 

Evo zgodno pošto je baš Karlovac u pitanju bio, vijest iz 2010. 

 

Ustaški grafiti u Karlovcu netaknuti 19 godina

 

Odbor za ljudska prava Karlovac pozvao je danas gradonačelnika tog grada Damira Jelića da hitno organizuje brisanje uvredljivih i nacionalističkih grafita s karlovačkih fasada.

Odbor je fotografisao uvredljive grafite "Srbi go home", "Ustaška mladež" i "Srbe na vrbe" i poslao ih na uvid gradonačelniku.

Kako je saopšteno iz Odbora, uvredljivi i nacionalistički grafiti na zidovima karlovačkih zgrada stoje još od rata, a oni već mesecima traže njihovo uklanjanje.

Tako je jedan od grafita, "Srbi go home", ispisan i na trafostanicu u vlasništvu gradskog preduzeća Vodovod i kanalizacija, a napisan je još 1991. godine.

Grafiti koji veličaju tzv. Nezavisnu Državu Hrvatsku ispisani su na trafostanici kod groblja, a slični uvredljivi i nacionalistički grafiti nalaze se na još desetak lokacija u Karlovcu, upozorio je Odbor za ljudska prava Karlovac.

Mondo 05.02.2010

 

''Koliko god su uvredljive ustaške parole koje su plod neviđenog šovinizma i odraz raspoloženja većine kod Hrvata toliko su za mene uvredljivi i sami državni simboli NDH.

U vreme njihovog javnog promovisanja i oživljavanja u "Lisinskom" 1990. godine svako ko imalo pamti II sv. rat i ko je bar jednom zavirio u dokumenta iz tog rata mogao je vidjeti šta se sprema i kakva će biti bliska budućnost Srba u Hrvatskoj. Stoga ti simboli su za nas Srbe simboli zla i pogroma i kao takve mi ih nikada ne možemo prihvatiti.

Tuđmanova izjava o dve varijante šahovnice dovoljno govori o njegovom viđenju stvari pri čemu je iskoristio tobožnji autoritet istoričara (povjesničara). Naime jedno je šahovnica koju su nosile ustaše kao obilježje u kombinaciji sa slovom"U" pri čemu je prvo polje bilo bijele boje da bi se samo slovo "U" bolje istaklo, a drugo je šahovnica sa prvim crvenim poljem. Elem taj nazovi istoričar je doslovno rekao: " Ćesto možemo ćuti kako se pojedinci spore koji hrvatski grb je pravi? Ja im odgovrno kao povjesnićar mogu kazati da obadvije varijante imaju svoje povjesno utemeljenje". Dakle on je priznao da je u Hrvatskoj i ona ustaška varijanta punovažna, a kakve zaključke možemo izvući iz toga prosudite sami. 1991. godine na svakom koraku su bile naškrabane antisrpske parole u kombinaciji s omraženim ustaškim simbolima gdje je počasno mjesto uvijek zauzimala zlokobna šahovnica i ono njihovo slovo "U". Te parole se mogu vidjeti u svim njihovim gradovima i dan danas. Svakako da isti intezitet odbojnosti prema tim simbolima i tim parolama ne mogu imati oni koji su doživili ustaška zlodjela i oni koji su za to doznali posredno (preko filmova, TV ili usmenom predajom). U svakom slučaju njihova zla namjera već na prvom koraku razbijanja Jugoslavije je bila jasna. Uperena je protiv Srba baš kao i ono famozno izbacivanje iz ustava. Njihovi simboli i njihove parole nedvosmisleno svjedoče o karakteru njihove nazovi države i njihovom raspoloženju prema Srbima. U ostalom to nas ne treba čuditi.''

 

''To znaci da njihovo razmisljanje se nije promenilo vec dve decenije..''

 

''Nije se mijenjalo već najmanje dva stoljeća i neće se mijenjati još najmanje toliko. U to sam siguran i u to sam se uvjerio kroz dugogodišnje bivstvanje među njima. Kad bih mogao na ovom mjestu bih objavio toliko istinitih događaja da biste se zapanjili. Ali nije ovo pogodno mjesto za tako nešto.''

 

''Odlican tekst i vrlo utemeljen to je realnost neverovatno koliko mrznje i danas vlada u Hrvatskoj prema Srbima ,a proslo vise od 20 godina ,neverovatno ??? Jos mi u glavi stoji ono Tudjmanovo "braco hrvati i hrvatice sretna Vam nova godina" koliko smo se samo osecali jadno i Srbi i posteni hrvati'' (komentar na prvi komentar).

 

''Ovo sa grafitima me ponukalo da i ja napisem par rijeci na tu temu, bez ikakve tendencije i generalizacije. Naime 10 godina iza rata posjetio sam grad Split, radi rijesavanja nekih licnih poslova, i tako u nekoj pauzi sam malo prosetao dijelom grada koji se zove Split 3, uzi rejon oko "Prime 3". Bio je lijep suncan jesenji dan, dosta ljudi seta okolo, zene voze malu dijecu u kolicima, bas onako opustena i idilicna slika, ... kad odjednom pogledam sa strane na jedan onizi i poduzi zid a tamo "SRBE NA VRBE" crnim sprejom napisano, tako da dominira prostorom (e sad kad bih bio cinik pa da kazem "licna karta" grada) . Ne bijase mi svejedno, sto to vidjeh, ali covjek ne moze da se ne zapita, pa zar to nikom ne smeta? pa zar to niko ne vidi, pa tu se igraju mala djeca, pa neko ce upitati " tata (mama) sto su to Srbi i zasto su na vrbama?", pa molim vas tu mlade majke izvode u setnju svoje bebe u kolicima na svjezi zrak, pa to je javni trg, tuda prolaze turisti i slikaju.................... tuda ovo... tuda ono..............Grafite pisu pojedinci (ili manje grupice), citaju ih svi, oni govore o autoru, a uklanja ih gradska cistoca zar ne?''

 

(sa krajinaforce foruma)

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this