Sign in to follow this  
gnr

Slučaj "Banski dvori": U BG saslušani piloti po molbi HR

Recommended Posts

Po zamolnici Hrvatske, u Beogradu su prošle sedmice saslušani piloti nekadašnje JNA.

 

Izvor: Tanjug nedelja, 30.12.2018. | 16:00

 

Foto: Thinkstock

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oni su saslušani povodom tvrdnji hrvatskog tužilaštva da su 1991. godine bombardovali Banske dvore u Zagrebu sa ciljem da ubiju Franju Tuđmana, tadašnjeg predsednika Hrvatske.

 

Saslušanje je obavljeno u zgradi Specijalnog suda u Beogradu u prisustvu tužioca iz Hrvatske, a njime je rukovodio sudija iz Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, na čije postupanje odbrana ima niz prigovora i najavljuje pritužbe nadležnim sudskim i državnim organima.

Naime, po zamolnici Hrvatske, u četvrtak su ispitani general Ljubimir Bajić i pukovnici Slobodan Jeremić, Đuro Miličević, Ratko Dopuđa i Čedo Knežević.

Oni su, prema tvrdnjama hrvatskog tužilaštva, po naredbi Bajića bombardovali Banske dvore u vreme sastanka Tuđmana, Stipe Mesića i Ante Markovića, sa ciljem da ubiju Tuđmana te da su time izvršili ratni zločin.

Odbrana tvrdi da ovi navodi nisu tačni, već da je eksploziju u Banskim dvorima po nalogu Tuđama izveo bivši general JNA Petar Stipetić, koristeći avionska ubojna sredstva iz zauzetih skladišta JNA, ali se srpski piloti pred sudijom nisu detaljno izjašnjavali jer nisu oslobođeni čuvanja vojne tajne.

Kako u izjavi za Tanjug tvrdi jedan od njihovih branilaca Dušan Bratić, postupajući sudija je tokom saslušanja iskazao veliko nepoštovanje prema okrivljenima i njihovim advokatima.

Najpre, okrivljenima i njihovim braniocima sudija nije dozvolio da pročitaju krivičnu prijavu Hrvatske s prilozima, a potom je povodom izjava da je nihov jezik srpski jezik, a pismo ćirilično, kao i da će dati iskaz sudu svoje države i naroda, sudija sve vreme imao upadice, komentare neprimerene sudiji i sudu, rekao je Bratić.

Obračajući se okrivljenima na neprimeren način, vičući na njih i vređajući njihovo dostojanstvo i patriotska osećanja, sudija je, prema mišljenju advokata Bratića, izložio poruzi sve te vrednosti i državu Srbiju.

Bratić tvrdi da je time prekršio ne samo prava okrivljenih iz Zakonika o krivičnom postupku, Ustava Srbije, Evropske konvencije o ljudskim pravima već i etički kodeks ponašanja sudije, čime je naručeno i dostojanstvo suda.

Zbog svega toga je najavio da će se odgovarajućim inicijalnim aktima obratiti predsedniku Višeg suda, Visokom savetu sudstva i drugim nadležnim državnim organima, kako bi zaustavili takvo “od zakona odmetnuto ponašanje i postupanje i preduzeli druge odgovarajuće mere iz svoje nadležnosti”.

Hrvatska je krajem prošle godine pokrenula istragu protiv generala bivše JNA Ljubomira Bajića, koji je kao komandant Petog vazduhoplovnog korpusa 1991. godine, navodno naredio raketiranje Banskih dvora - sedišta prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana.

Povodom pokretanja istrage posle 26 godina, general Bajić je u izjavama za medije podsetio da je hrvatski vrh tada izdao naređenje za opšti napad na kasarne JNA na teritoriji Hrvatske.

General Bajić je u skladu sa odlukom Štaba Vrhovne komande Oružanih snaga SFRJ - da se za svaki napadnuti i zauzeti objekat JNA odmah uništi po jedan objekat od ključnog značaja za Hrvatsku, isplanirao, između ostalog, udar i na Banske dvore, ali ga je Tuđman pretekao”, kaže Bratić.

Inače, kako je dodao, Hrvatska u to vreme nije bila međunarodno priznata država već federalna jedinica SFRJ, a Franjo Tuđman je sa saradnicima (generalima Antunom Tusom, Jankom Bobetkom, Petrom Stipetićem, Martinom Špegeljom, Josipom Boljkovcem i drugima) idejno isplanirao, organizovao, naređivao i usmeravao terorističke napade na objekte, jedinice i ustanove JNA i njene pripadnike, kao jedine legalne oružane sile u suverenoj državi SFRJ.

Drugim rečima, Tuđman je organizovao oružanu pobunu, pa su i on i objekti koje je koristio radi sprovođenja tih aktivnosti bili legitimni vojni cilj za JNA, tvrdi advokat Bratić.

 

 

-----------------------------

 

Razlog zašto prenosim ovu vijest:

 

"Kako u izjavi za Tanjug tvrdi jedan od njihovih branilaca Dušan Bratić, postupajući sudija je tokom saslušanja iskazao veliko nepoštovanje prema okrivljenima i njihovim advokatima. Najpre, okrivljenima i njihovim braniocima sudija nije dozvolio da pročitaju krivičnu prijavu Hrvatske s prilozima, a potom je povodom izjava da je nihov jezik srpski jezik, a pismo ćirilično, kao i da će dati iskaz sudu svoje države i naroda, sudija sve vreme imao upadice, komentare neprimerene sudiji i sudu, rekao je Bratić. Obračajući se okrivljenima na neprimeren način, vičući na njih i vređajući njihovo dostojanstvo i patriotska osećanja, sudija je, prema mišljenju advokata Bratića, izložio poruzi sve te vrednosti i državu Srbiju. Bratić tvrdi da je time prekršio ne samo prava okrivljenih iz Zakonika o krivičnom postupku, Ustava Srbije, Evropske konvencije o ljudskim pravima već i etički kodeks ponašanja sudije, čime je naručeno i dostojanstvo suda."

 

Ovo se dešava u glavom gradu Srbije a iz Hrvatske konstantno slušamo o četničkoj Srbiji, o Srbiji koja je broj 1 što se tiče nacionalizma i slično.

Ajde takva su vremena valjda ali da ti hrvatski utjecaj radi ovakvo nešto usred Srbije.

 

Par komentara na ovu temu sa foruma, e da su tada znali da neće ostati samo na pjevačima i muzici.

 

"Pitam se ko to ima pravo da se ruga žrtvama ustaškog terora kojih je zaista zastrašujuće mnogo. Ovo gostovanje onih koji su nas toliko ispljuvali u prošlosti je zaista ispod svake granice samopoštovanja. Zapravo to je toliko ponižavajuće da mi se gadi svaka riječ napisana u ime nekakve kulturne saradnje ili nečega što bi se moglo tako krstiti..

Gledao sam nedavno onog nesretnog Ivana Ivanovića kad je ugostio ona dva polupijana kretena što će pjevati svoju "hrvatsku ružu" u sred Beograda!? I to sve na "prvoj srpskoj"! Za mene je to svetogrđe kao kad bi neko na hram Svetog Save okačio ustašku zastavu. Ili kad bi u Šumaricama istakao kukasti krst, ili na Kremlju kip Adolfa Hitlera...

Jevrejima i izraelskoj državi se takvi gafovi ne mogu dogoditi. Oni poštuju svoje žrtve i tako čuvaju dignitet vlastitog postojanja."

 

"Veoma mali broj ljudi shvaca da je Srbija vazalna odnosno kolonijalna zemlja. Gde je ovo ugoscavanje pevaca iz HR koji su nas u protekle 2 decenije svojski ispljuvali, spada u ponizavacke akte, koje gradjani Srbije moraju da trpe. Izrael nije vazalna zemlja, u tome je razlika."

 

"Da. Takvu mogućnost sam sasvim izgubio iz vida... Na žalost i dotle smo dogurali."

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this