Sign in to follow this  
grom

Hag briše dokaze i tragove laži o srpskoj krivici

Recommended Posts

R. Dragović | 31. januar 2019.

Mile Poparić i Zorica Subotić

NAMERNIM lomljenjem delova mina – jedinih materijalnih dokaza zločina na sarajevskoj pijaci Markale, u Haškom tribunalu ne samo što su uništeni dokazi u postupcima koji još nisu završeni, već su uklonjeni i tragovi brojnih lažiranja i manipulisanja u režiji tužilaštva i suda u Hagu. U slučaju “Markale”, ali i brojnim drugim predmetima, utvrđene su zloupotrebe dokaza kako bi se Srbi okrivili za zločin.

Da su u Hagu dokazi naveliko “štimovani” potvrđuje, za “Novosti”, veštak balističar Zorica Subotić. Ona je sa kolegom Miletom Poparićem predano izučila dokazni materijal iz predmeta “Markale 1 i 2”, posle čega je napisan obiman elaborat kojim je ukazano na brojne neistine, nedoslednosti i zloupotrebe haškog tužilaštva.

– Naša analiza urađena na osnovu serijskog broja pojedinih komponenti, načina punjenja i drugih parametara pokazala je da stabilizator mine od 120 milimetara, koji smo veštačili, ne odgovara dokumentaciji koju je tužilaštvo dostavilo – kaže Subotić. – Ni danas nemam sumnje da je neko u haškom depou silom i uz pomoć alata odvrtao stabilizatore kako bi diskreditovao naše zaključke. U predmetu “Markale 2” sva foto, video i ostala dokumetacija odnosila se na dva stabilizatora, koji su veštačeni selektivno i po potrebi.

Subotićeva kaže da je u Hagu zabeležen veliki broj ovih slučajeva. Kao dokaz beskrupulozne manipulacije dokazima ona navodi rotiranje skica sa mesta zločina, inače jednog od najvažnijih dokaza u svakom krivičnom postupku. U Hagu su mape namerno okretane i do 60 stepeni u odnosu na mapu grada. Time je stavljen potpis na nameru da se odgovornost pripiše srpskoj strani.

U Hagu polomljeni stabilizatori mina sa “Markala”

04MARKALE2.jpg

– Ni u jednom slučaju minobacačkih dejstava, koja smo veštačili, nije se dogodilo da se naši zaključci poklope sa tehničkom dokumentacijom Tribunala, koja je ukazivala na odgovornost Srba. Ovo važi i za slučaj “Markale 1 i 2” – tvrdi sagovornica “Novosti”.

Veštaci za balistiku Zorica Subotić i Mile Poparić, posle obimne ekspertize, nedvosmisleno su utvrdili da ljude na sarajevskoj pijaci nije ubio projektil doleteo sa srpskih položaja, već dve eksplozivne naprave, po svemu sudeći, daljinski aktivirane. Njihova analiza dokumenata sa svedočenjima detalja istrage Unprofora i sarajevskog Centra službi bezbednosti, kao i video i foto zapisa, dokazala je i ozbiljne manipulacije ovim zločinom.

Stručnjaci za balistiku, između ostalog, utvrdili su da mina na pijacu nikako nije mogla da doleti na mesto gde je aktivirana, a da prethodno ne naiđe na prepreku, ali i da toliko veliki broj žrtava nije mogao da nastane od ekspolozije projektila koji u sebi ima svega 2,6 kilograma eksploziva.

MASAKR U REŽIJI ALIJE I CERIĆA

MASAKR na sarajevskoj pijaci više puta je prethodnih godina doveden u vezu sa tadašnjim vrhom Armije BiH i Alijom Izetbegovićem. O tome je u Hagu svedočio i bivši pripadnik njegovog obezbeđenja, koji je tvrdio da su ovaj zločin organizovali bošnjački generali uz blagoslov reisa Mustafe Cerića. Njihov cilj je bio konstruisanje povoda kako bi se izazvala intervencija međunarodne zajednice. Priprema za “Markale” izvedena je nekoliko dana ranije na Dobrinji, gde su na igralište pale četiri mine. Izetbegović je posle toga dobio uveravanja da će se svet uključiti u bosanski sukob ukoliko se takvi incidenti ponove.

Foto AP , Dinamit verovatno bio postavljen na samoj lokaciji

04MARKALE3.jpg

ARHIVA TRIBUNALA

MINISTARKA pravde Nela Kuburović razgovarala je sa sekretarom Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (naslednik Haškog tribunala) Olufemijem Elijasom o formiranju informacionog centra u Beogradu, koji bi omogućio pristup arhivi tribunala.

Razgovarali su i o mogućnosti premeštaja srpskih zatvorenika u zemlje u kojima će imati bolje uslove, kao i o inicijativi da služe kaznu u Srbiji.

Share this post


Link to post

Uništavali slike da bi okrivili Srbe

 

 

S. J. MATIĆ | 05. februar 2019.

FALSIFIKATI Dokazni materijal menjan i u slučaju "Markale"

U HAŠKOM tribunalu sistematski su pravljene loše kopije fotografija sa mesta zločina i to u crno-beloj tehnici, sa ciljem da se na njima ništa ne vidi. Takve su kao dokazni materijal dostavljane odbranama srpskih optuženika i bile beskorisne za analiziranje i korišćenje u postupcima. Većina je bila zamrljana, potpuno crna i neupotrebljiva za obaranje tvrdnji tužilaštva.

 

Ovo, za “Novosti”, priča veštak za balistiku Mile Poparić, koji je svedočio u nekoliko procesa u Hagu. On navodi da je to bilo smišljeno degradiranje dokaza, kako bi braniocima otežali i onemogućili odbranu, jer je na takvim fotografijama bilo nemoguće uočiti bitne činjenice.

Poparić navodi da su sve vreme u Tribunalu cirkulisali dokazni materijali u crno-beloj tehnici, što je neverovatno za današnje vreme, iako je tužilaštvo imalo originale u koloru na kojima se sve jasno vidi. Međutim, takve nisu dostavljali odbrani, jer bi postali dokazi koji bi išli u korist optuženim Srbima.

– General Dragomir Milošević je osuđen, jer je 14. maja 1995. godine u svom stanu na Dobrinji u Sarajevu pogođena devojka. Odbrana tu tvrdnju nije mogla da ospori, jer joj je tužilaštvo dalo iskopiranu fotografiju prozora kroz koji je prošao metak, a koja je bila potpuno crna – navodi Poparić jedan od primera. – Na njoj je trebalo da se vidi najlon umesto stakla na prozoru i rupa od metka. Policija je na uviđaju sve izmerila osim koordinata rupe. A da su to uradili, videlo bi se da metak nije došao sa srpske strane. Bez originalne slike, odbrana to nije mogla da dokaže.

Jedan od primera uništavanja fotografija je i slučaj izrešetanog tramvaja u Sarajevu 27. februara 1995. godine, kada je ranjeno nekoliko ljudi, a za taj zločin su osuđeni general Milošević, Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

– Tramvaj je izrešetan rafalno. Policija je na dokaznoj fotografiji napisala da je izlazni otvor trećeg metka na istoj visini kao ulazni, što ukazuje da je metak ispaljen sa položaja VRS – priča Poparić. – Na fotografiji koju je dobila odbrana za veštačenje ništa se nije moglo videti. Međutim, kasnije, kod drugog svedoka, tužilaštvo je odbrani, očigledno greškom, u foto-dokumentaciji dostavilo i fotografije tog tramvaja u boji, koje su bile jasne, iako lošijeg kvaliteta. Odmah smo uočili da je taj izlazni otvor nacrtan flomasterom, a stvarni je bio 25 centimetara niže. To ukazuje da je metak ispanjen sa male udaljenosti, iz zgrade pored pruge koju je držala Armija BiH.

Mile Poparić, foto N.Skenderija

04-unistav-mile-poparic-skender.jpg

Poparić priča da, iako su oborili tu tezu, sudsko veće je reklo da on spekuliše na fotografiji lošeg kvaliteta, a i ako je u pravu, taj niži otvor je možda od nekog drugog napada na isti tramvaj, iako niko na suđenju nije pomenuo postojanje drugog napada.

Kako je Srbima suđeno u Hagu dokaz je i slučaj devojčice od tri godine za koju nikada nije utvrđeno da je ranjena decembra 1992. godine ispred kuće u sarajevskom naselju Široko. Navodi tužilaštva su bili da je pucano sa stene Baba na Trebeviću sa udaljenosti od 900 metara.

– Odbrana je to osporavala, tvrdeći da se sa stene uopšte ne vidi ta kuća – navodi Poparić. – Prilikom obilaska stene sudsko veće i tužilaštvo su se složili da se kuća ne vidi, međutim pošto se njihov obilazak ne smatra dokazom na sudu, presudili su da se kuća vidi i da je namerno gađana sa položaja VRS, kako je tvrdilo tužilaštvo.

DOKAZ Slika skrivana od advokata Srba

04-unistav.jpg

SMANjIVALI KVALITET VIDEO-MATERIJALA

SVI video-materijali odbrani su dostavljani u veoma lošoj rezoluciji, a posebno oni u vezi sa “Markalama 1 i 2”.

– Onda se na nekoj televiziji ti isti snimci pojave u perfektnoj rezoluciji, što znači da su je u Hagu namerno smanjivali da ti snimci budu nejasni – objašnjava Poparić. – Ali kad i na lošoj rezoluciji vidite ono što se ne uklapa u njihovu tezu, onda vas optuže da ste pristrasni, jer to samo vi uočavate i tako tumačite, i mogu da vam zbog toga obore celo veštačenje.

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this