gnr

Hrvatska evro-poslanica recitovala pesme o Paveliću u ustaškoj uniformi FOTO

Recommended Posts

Zagreb -- Članica Evropskog parlamenta iz Hrvatske Ruža Tomašić otkrila da simpatiše ustaše i ustaški pokret, kao i da je osamdesetih godina recitovala ustaške pesme.

 

Izvor: Tanjug petak, 31.05.2019. | 10:51 

 

Ona je, kako prenosi Index.hr, za hrvatski list "Novosti" otkrila i pesme koje je u slavu Ante Pavelića objavljivala, obučena u ustašku uniformu. 


"Nikad ne bih dala protiv ustaškog pokreta do 1941. i ne odričem se običnih ustaša koji su se borili za Hrvatsku, ali koji nisu činili zločine. Zašto bih ih se odrekla?" izjavila je Tomašićeva u telefonskom razgovoru za "Novosti" iz Zagreba. 

 

Ona je dodala da ustaše treba odvojiti od onoga što se dešavalo u Nezavisnoj državi Hrvatskoj tokom Drugog svetskog rata navodeći da je nakon dosta razgovora i čitanja knjiga shvatila da je "ustaški pokret bio odgovor na šestojanuarsku diktaturu" kralja Aleksandra Karađorđevića.

 

"Za vreme Drugog svetskog rata dešavalo se puno zločina. Tokom te četiri godine NDH se odvajala od onoga što je predstavljao ustaški pokret. Apsolutno treba osuditi one koji su činili zločine na svim stranama, ali ne odričem se običnih ustaša koji su se borili za svoj dom", rekla je Tomašićeva.

 

Govoreći o Anti Paveliću, ona je rekla da je on bio narcisoidan i da je puno stvari mogao drugačije da uradi. "Nije morao imati logore, ali tada je bio rat. Trebalo je živeti u tom vremenu", dodala je hrvatska evro-poslanica.

 

List otkriva da je Tomašićeva od sredine sedamdesetih i preseljenja iz Hrvatske, pa sve do sredine osamdesetih, u ustaškoj uniformi po hrvatskim zavičajnim domovima javno recitovala svoje i tuđe pesme posvećene Anti Paveliću, ustašama i Nezavisnoj državi Hrvatskoj, kao i da je pesme objavljivala u časopisu Nezavisna država Hrvatska, koji je vodio Srećko Pšeničnik, Pavelićev zet i prvi čovek ustaške organizacije Hrvatski oslobodilački pokret.

 

rMa850l.png

Share this post


Link to post
Quote

 i ne odričem se običnih ustaša koji su se borili za Hrvatsku, ali koji nisu činili zločine. Zašto bih ih se odrekla. Ona je dodala da ustaše treba odvojiti od onoga što se dešavalo u Nezavisnoj državi Hrvatskoj tokom Drugog svetskog rata navodeći da je nakon dosta razgovora i čitanja knjiga shvatila da je "ustaški pokret bio odgovor na šestojanuarsku diktaturu" kralja Aleksandra Karađorđevića.

 

''Zna se dobro ko su ustaše i na koga se odnosi ovo ime. O nastanku ustaškog pokreta kao najgoreg oblika fašizma koji je izrodio toliko monstruma ne kanim držati predavanje, no taj krvoločni soj neljudi među Hrvatima je često nailazio na simpatije i podršku što se manifestiralo u više navrata, a naročito prilikom raspada SFRJ. Dakle sve one zenge ili kako su se već zvali su autentične ustaše koji su svuda činili nedjela protiv Srba čak i u gradovima Hrvatske koji su bili daleko od ratnih zbivanja. To sam dobro osjetio na svojoj koži. Što se tiče te nesretne himne kod nas starijih je uvijek izazivala jezu jer smo je slušali još za vreme II sv. rata i ona je potpuno ista kao sada. Isto se odnosi i na grb, zastavu, monetu... Sve to je bilo na snazi za vreme Ante Pavelića, što je naišlo na oduševljen prijem kod Hrvata tim prije što znaju da to iritira nas Srbe. Ilustracije radi navodim reakciju jednog mog znanca Hrvata pok. Inž. Bože Skočibušića, rodom iz Ljubuškog, koji je 1990. godine rekao doslovno: "Koga vraga će im ovi grbovi i zastave (misli na šahovnicu) kad znaju da to Srbima strašno smeta. Ovo će izazvati krvoproliće". Prema tome ne treba se ovdje praviti nevješt i postavljati ovakva pitanja. TO JESTE USTAŠKA HIMNA, a dali su svi Hrvati ili samo dio njih i koliki dio ustaše to je drugo pitanje. Mislim da nisu svi, jer među njima i danas imam prijatelje i ljude koji iskreno žale za vremenom kad smo bili prvenstveno ljudi, a tek onda Hrvati, Srbi Slovenci...''

 

''Niste vi svi ustaše (Ne daj bože), jer bi to značilo da vas treba istrebiti poput bubašvaba (bakula). No veliki postotak jesu ustaše ili njihovi simpatizeri. Koliko procenata je 1990.g. glasalo za Tuđmana, Veselicu i njima srodne srboždere tačno toliko je ustaša i njihovih simpatizera. U to vreme sam bio stanovnik Hrvatske (dakle ne Srpske Krajine od kuda potičem) i vidio divljaštvo ustaša kao najgoreg oblika fašizma. Maltretiranje ljudi, pretres i premlaćivanje na ulici, izbacivanje iz stanova, miniranje kuća...A još rat nije ni izbio i niko da digne svoj glas protiv tih zbivanja. To je i u vašem Splitu bila masovna pojava i pred očima mi se vrte slike koje su svijet obišle kao ona kad ste davili vojnika u oklopnom transporteru.''

 

(komentari sa krajinaforce foruma)

 

Share this post


Link to post

Divna osoba ! Voleo bi videti kako svoju decu ili unuke vaspita ... Sigurno u svojoj sobi ima tajni ormaric gde drzi nozeve za klanje i tako uci decu i unuke kako da kolju ... Neka tako nastavi , ludilo nema granice.

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...