Sign in to follow this  
gnr

Brutalno pretučeni Srbin preminuo u Rijeci

Recommended Posts

BRUTALNO PRETUČENI SRBIN PREMINUO U RIJECI: Prebijan čak i kad je izgubio svest, nedeljama se borio za život (FOTO)


Novosti.rs 10. jun 2019. 


U Ogulinu je umro Radoje Petković (63), istaknuti član srpske zajednice u Kastvu, gradiću na primorju, kojeg je još 24. aprila pretukao Ilija Glavić

 

Parking gde je premlaÄen Radoje PetkoviÄ  / Foto Novi list

 

U Ogulinu je umro Radoje Petković (63), istaknuti član srpske zajednice u Kastvu, gradiću na primorju, kojeg je još 24. aprila pretukao Ilija Glavić, koga Republika Srpska traži zbog počinjenih ratnih zločina.


Petković, inače član županijske organizacije SDSS-a i čovek koji je izuzetno cenjen kod Srba koji žive u Rijeci, bio je žrtva brutalnog napada na parkiralištu jednog kafića kod Rijeke, gde ga je Glavić (48) napao i nemilosrdno tukao. Čak i kada je Petković pao na tlo, napadač je nastavio sa udaranjem, rukama i nogama. Svedoci su po dolasku policije ćutali. Sve su, međutim, snimile kamere i Glavić je završio u zatvoru.


Ustanovljeno je da je razlog napada bio i taj što je Petković Srbin, ujedno i potpredsednik Veća srpske nacionalne manjine grada Kastva.

 

Riječka policija nije objavljivala podatke vezane za motive napada, iako su meštani jasno upozoravali da se radi o sukobu koji je izbio na međunacionalnoj osnovi.

 

Sve vreme od napada, Petković je bio u komi u riječkoj bolnici, a lekari nisu davali optimistične prognoze jer su povrede glave bile teške. Premešten je pre nekoliko dana u Ogulin gde je umro.
 

Lavić, koji je rodom iz Bosanskog Broda, živeo je mirno u Hrvatskoj, iako je zbog nedela bio poznat nadležnim institucijama Bosne i Hercegovine.

Pripadnici srpske zajednice su vest o smrti Petkovića dočekali zgroženi agresijom koja je sve prisutnija prema Srbima u Hrvatskoj, ali i državnim tolerisanjem nasilja.

 

Sam Radoje Petković bio je miran čovek, građevinski preduzetnik, koji nikada nije učestvovao u bilo kom incidentu, a srpska zajednica ga je izuzetno cenila. Aktivno je učestvovao u radu SDSS-a koji u riječkom kraju nije doživljavao napade kao u nekim drugim delovima Hrvatske.

 

Napadač Ilija Glavić, međutim, iza sebe ima kriminalnu prošlost i sumnjiči se za tučnjave i premlaćivanja za vreme ratova devedesetih, pa i silovanja u logorima oko Bosanskog Broda.

 

TOLERISANJE NETOLERANCIJE

 

SPLITSKA stranka Pametno je reagovala saopštenjem u kojem stoji da za "ovakve izgrede odgovornost snose oni u političkom životu koji otvoreno zagovaraju netoleranciju i neprihvatanje drugih i drugačijih. Dok institucije države tolerišu nesprovođenje zakona, dotle svako misli da može proći nekažnjeno", kažu u stranci Pametno.

Share this post


Link to post

''Čovjek se razlikuje od marvinčeta po tome što je on društveno biće i osim osnovnih životnih potreba ima i one iz sfere kulture, nauke, socioloških potreba, religije... On traži da bude uvažavan od drugih i da se njegov narod poštuje jednako kao i drugi narodi. Znamo međutim (i ja sam to redovno doživljavao još od srednje škole i fakuteta) da smo mi Srbi još prije devedesetih godina u Zagrebu i drugim gradovima u NDH bili izloženi izlivima mržnje od strane Hrvata. I nije to od juče. To ima daleke i debele korijene od Ante Starčevića pa nadalje. Mržnja prema Srbima ne datira od 1991. Ona je utkana u vaše biće još od Ante Starčevića i sistematski podhranjivana od strane rimokatoličkog sveštenstva. Bez takvog stanja svijesti nebi nikada bilo moguće izvršiti onakva zvjerstva nad našom nejači, a pod okriljem vaših zaštitnika Hitlera i Musolinija.''
 

''Ali ima jedna gadna stvar koja se nikada ne može zaobići, a koja je ogromna smetnja civilizacijskom pomaku. U ono dugo propovjedano i proklamovano "bratstvo- jedinstvo" na žalost vjerovali smo samo mi Srbi, dok ste vi Hrvati uvijek iza leđa skrivali kamu spremni da je na mig Vatikana (ili nekog drugog) upotrebite na isti način kao 1941. godine. Kad se sve počelo kuvati tamo 1990. godine vodio sam nevezan razgovor s jednom Hrvaticom udatom za Srbina, koja je rođena tamo u Selu Mušaluk kod Gospića. Na moju opasku da je sve bilo u redu za vreme "bratstva-jedinstva", ta fakultetski obrazovana i poštena žena mi reče: "U tu priču o bratstvu- jedinstvu ste vjerovali samo vi Srbi. Odrasla sam u hrvatskoj sredini koja nikada tu floskulu nije prihvatila."

 

"A ne moraju ni kriti svoje porijeklo kako se to kod vas radi. Kad se kod vas "poštuju ljudska prava" tada mi kažite zbog čega se mladi Srbi ne vraćaju tamo na svoja ognjišta? Možda im je "mozak ispran"? Ili možda ne mogu od "mržnje"...Dolaze starci (poput mene) da tamo ostave kosti. Vaši novinari ih obilaze i prave neke emisije o prošlosti nastojeći da speru tu vjekovnu sramotu. To blato sa vašeg lica, koje su vam nalijepili Ante Starčević, Frank, Pavelić, Tuđman...Tužno je na internetu gledati što ti ubogi starčići pričaju o svojim stradanjima 1941.-1945. godine. Jedna starica iz sela Krbavice kojoj su ustaše pobili 6 članova porodice priča i ne spominje ustaše. Svi su "poginuli" a ne zna se od čije ruke. Eto to je slika vašeg poimanja ljudskih prava,slobode i konačno to je i civilizacijski pomak vašeg društva.''

 

(sa kf foruma)

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this