Sign in to follow this  
dj-zombi

Za dom spremni

Recommended Posts

Goldstein piše za Index: Zagrepčani su ismijavali pozdrav "za dom spremni"

d9e4f2bc-eb66-4df2-b072-867e7c088a37-07.
Foto: Žarko Basić/PIXSELL / Wikipedia
 
NAKON što smo nakon proslave obljetnice Oluje opet slušali kako je "za dom spremni" stari hrvatski pozdrav, povjesničar Ivo Goldstein je za Index napisao tekst o tom neprijeporno ustaškom pozdravu.

"Prije tjedan dana opet smo slušali kako je "za dom spremni" stari hrvatski pozdrav. Naravno da to nije istina. Za dom spremni je pozdrav koji je izmislio Ante Pavelić, a koristili su ga ustaše. Baš kao što ustaška Nezavisna Država Hrvatska nije bila nezavisna, nego zakrpa na dupetu Trećeg Reicha, tako ni "za dom spremni" nije bio ništa drugo nego kopiranje fašističkog pozdrava "pronto" i nacističkog "Sieg Heil".

Ustaše su bili najobičnija banda, a ne domoljubi

Ustaše nisu bili nikakvi junački bojovnici i rodoljubi/domoljubi, kako ih današnji ustašonostalgičari prikazuju, nego najobičnija banda kojoj je prvenstveni cilj bila vlastita korist. Baš kao što ni današnjim ustašonostalgičarima koji se svi odreda prikazuju kao veliki domoljubi nije ništa drugo na pameti nego institucionalnim ili izvaninstitucionalnim sredstvima sebi pribaviti imovinsku korist. Stoga ni ustaški povik „za dom spremni“ nije nikakav junački, domoljubni, već izraz zločinačke politike države u kojoj se upotrebljavao.

Idemo redom - od tisuća, zapravo desetaka tisuća različitih dokumenata u kojima se spominje „za dom spremni“ koji se nalaze po arhivima u Hrvatskoj i drugim zemljama, izabrao sam nekoliko: dana 18. lipnja 1942. Ustaška nadzorna služba obavještava Ravnateljstvo ustaškog redarstva da iz Zagreba u „logor Jasenovac šalje 21 Židova od 34-godišnje privatnice Zlate Mondschein do 73-godišnjeg bankovnog ravnatelja Mirka Lederera“. Naravno, pismo završava sa „za dom spremni“. Nitko se od navedene 21 osobe nije vratio iz Jasenovca. Ili, u veljači iste godine Župska redarstvena oblast u Travniku obavještava Ravnateljstvo ustaškog redarstva kako u Jasenovac šalje 17 židovskih muškaraca, a u Staru Gradišku 89 židovskih žena i djece iz Travnika i Zenice, uključujući i, naprimjer, Esteru Levi (1905.) s djecom Avramom, Rafaelom i Danielom. I opet se dopis zaključuje sa „za dom spremni“. Ni iz ove grupe nitko se nije vratio kući. 

Sramotni pozdrav na plakatima o strijeljanju babica koje bi napravile abortus

Isti se sramotni pozdrav pojavljuje i na plakatima koji su se ratnih godina lijepili po zagrebačkim uličnim stupovima - na njima su stajale obavijesti o strijeljanju babica koje bi počinile abortus, o strijeljanjima posve nevinih talaca, o iseljavanju Srba i Židova iz nekih dijelova Zagreba i slično.

Pozdravom „za dom spremni“ završava i pismo kojim u kolovozu 1941. predsjednik Matice hrvatske Filip Lukas bez imalo srama od nadležnih državnih institucija traži da Matica pokrade „zgradu na Jelačićevu trgu br. 15 koja je pripadala Židovu Manfredu Sternbergu“.

U svibnju 1941. uži odbor Zbora Duhovne Mladeži Zagrebačke pozdravio je, kako tvrdi Katolički list, prilikom audijencije kod Poglavnika "s kršćanskim pozdravom: Hvaljen Isus! uz mudru lozinku: za dom spremni!" Autor te informacije nije obrazložio u čemu se sastoji "mudrost" izreke "za dom spremni".

Ustaški poredak prema fašističko-nacističkom modelu

Sve ove dokumente u kojima se spominje „za dom spremni“ valja staviti u kontekst. Ustaše su stvarali „novi poredak" prema fašističko-nacističkom modelu: izgrađivali su kult nacije, države i vođe. Totalitarna ideja najsažetije je izražena u programatskom tekstu u listu Ustaša iz lipnja 1941: „U ustaškoj državi, koju su stvorili Poglavnik i njegove ustaše, mora se ustaški misliti, ustaški govoriti i što je najglavnije – ustaški raditi. Jednom riječi, čitav život u NDH mora biti ustaški." Visoki državni dužnosnik Aleksandar Seitz piše o širini ustaškog pokreta koji će "obuhvatiti čitav narod i sve grane njegove odgojne, stališke i prosvjetne djelatnosti", a slično misli i ministar Mladen Lorković koji je tvrdio da se „svim narodima Europe nameće prijelaz iz sustava liberalno-demokratske države u autoritativnu narodnu državu (…). Taj prijelaz sam po sebi revolucija je najvećih razmjera: on tvori sadržinu svjetsko povijesne revolucije fašizma i nacional-socijalizma“.

 

Vrlo jasno definirani narodni ciljevi značili su da će se želje i stremljenja pojedinca morati posve zatomiti u skladu s maksimom "nacija (država i sl.) je sve, Ti nisi ništa". Ta maksima je, primjerice, pretočena u tekstu Slavka Kvaternika o domobranima u rečenicu - "Živi i umri za zajednicu, a ne za sebe." Takvo razmišljanje je išlo i dalje, svakome onome tko bi imao drugačije nazore od zajednice Slavko Kvaternik je poručivao da će "biti bezobzirno slomljen i izbrisan iz narodne zajednice, kao da ga nikad nije bilo".

„Revolucija” o kojoj je govorio Lorković implicirala je i promjene u načinu pozdravljanja – umjesto "sluga pokoran", "sluga sam ponizan", "ljubim ruke" - koje "ne samo da ne odgovaraju duhu hrvatskoga jezika, nego i čovječjem dostojanstvu koje treba resiti svakoga Hrvata u ustaškoj Hrvatskoj", vlasti su tražile da „naš pozdrav bude svuda samo – za dom spremni!". "ZA DOM SPREMNI! pozdrav je svakog svjesnoga Hrvata i Hrvatice".

Učenici izgovarali "za dom spremni" na početku i na kraju nastave

Poglavnik Ante Pavelić je tvrdio da mladež "mora biti i odgojena" u onom duhu, "u kojem narod može naći svoju sreću, mora biti prekaljena idejama, prekaljena – željom, prekaljena odlučnošću da u najtežim časovima svome narodu bude prva bojna..." Kako je, dakle, "našom mladeži nakon osnutka vlastite države prostrujio novi, poletni duh", zakonskom je odredbom bilo određeno i da gimnazijalci i učenici učiteljskih i građanskih škola moraju na početku nastave, nakon nastavnikova poziva "za dom" odgovoriti sa "spremni", a potom "izmoliti propisanu molitvu, a nakon zadnjeg sata poslije molitve ponoviti pozdrav 'za dom spremni'".

Kada sam prije dvadesetak godina o provođenju te odluke pitao one koji su 1941. pohađali školu, njihovi odgovori nisu bili posve jasni. Vjerojatno se dosljednije provodila 1941. godine, a kasnijih godina mnogo manje. Neki se sjećaju da se provodila, ali „bezvoljno“. Naprimjer, profesor zagrebačke Prve klasične gimnazije Vid Balenović (1883. - 1970.), koji je po političkom opredjeljenju bio na lijevom krilu HSS-a, pošto bi učenici viknuli „spremni“ i podigli ruku na ustaški pozdrav, podrugljivo je odgovarao „predajem se, predajem se“. Neka ga je učenica zbog tog ironiziranja prijavila, pa je Balenović imao neprilike, čak je neko vrijeme bio u zatvoru.

Zagrebačko ismijavanje ustaškog novogovora

A kako je na sve ovo ustaško histeriziranje odgovorila većinska neustaška Hrvatska?

Jedno od obilježja zagrebačke gradske svakodnevice tijekom rata bilo je ismijavanje ustaškog novogovora (poput "munjovoz" = tramvaj, "samovoz" = automobil, "krugoval" = radio itd.). Pučka je duhovitost reagirala ironijom - stvarale su se brojne karikirane kovanice. Tako se obična domaća uš nazivala „potkošuljnim samovozom” ili čak „poglavnikom” (jer puzi po glavi), bicikl je postao „međunožno guralo”, žlijeb na krovu „okolokućno piškalo”, a kravata „okovratni dopupnjak”.

Posebno je, na veliku žalost ustaša i današnjih ustašonostalgičara, na meti zajebancije bio pozdrav „za dom spremni“. Neka Zagrepčanka, navodno članica KP-a, koju je UNS-ov obavještajac sumnjičio i za nemoralno ponašanje, na pozdrav „spremni”, odgovorila je, kažu, „da za nju to ne važi nego 'zdravo i noge raširi'”. U lipnju 1942. otprilike dvadesetak ljudi, gostiju bifea u Tratinskoj ulici 39 (na Trešnjevci) vlasnika Stjepana Tonšetića, prilikom prolaska neke ustaške kolone govorilo je da idu „usraše”, a ne „ustaše”. U istom bifeu je sutradan neki gost izjavio da ga „Poglavnik može jebat u guzicu”, na što je Tonšetić „problijedio”, ali kasnije doušniku nije htio reći ime gosta, iako ga je, tvrdio je doušnik, dobro poznavao. U svibnju 1942. u jednoj gostionici u zagrebačkoj Ilici, zidar Dragutin Povijač-Štrbuc (koji je u policijskoj kartoteci već zabilježen sredinom tridesetih kao istaknuti sindikalist), „u pripitom stanju kritizirao je današnje stanje u Hrvatskoj”. Naposljetku je obavještajac izvijestio kako je jedna doušnica prolazila pored stražarnice na Ozaljskoj ulici (na Trešnjevci). Kraj stražara je stajao izvjesni Dragutin Osrečki. Doušnica je u prolazu, kako bi iskušala njihovu pravovjernost, pozdravila tu dvojicu sa „spremni!”, Osrečki je odgovorio: „do kurca”, a „stražar nije postupio”.

Dakle, cure i dečki, kad ekipa crnokošuljaša krene arlaukati „za dom“, očekujući da netko odgovori sa „spremni“, Vi izaberite jedan od spomenutih odgovora s Trešnjevke, ili sami smislite nešto slično", piše Ivo Goldstein za Index.

 

https://www.index.hr/vijesti/clanak/goldstein-pise-za-index-zagrepcani-su-ismijavali-pozdrav-za-dom-spremni/2108034.aspx

Share this post


Link to post

Krajnje je vrijeme da Plenković i Kolinda konačno legaliziraju ustaštvo

5022ff41-ecda-49a3-a05b-7199bd86c0e5-vdk
Foto: Index/Pixsell/Dusko Jaramaz
 
 
BILO bi korektno da Andrej Plenković i Kolinda Grabar-Kitarović konačno kažu kako je ustaštvo u Hrvatskoj legalizirano, a ustaški pozdrav poželjan pa da lakrdija sa "zadomspremnošću" dođe do kraja. I da pučka pravobraniteljica više ne mora podsjećati na hrvatske propise koji su, zapravo, masovna grobnica mrtvih slova na papiru.

Stvar je savršeno jasna

Svakome tko makar površno prati medije i ono što se naziva hrvatskom političkom scenom sasvim je jasno da policija odavno nema volje, želje, a vjerojatno ni mogućnosti pokretati postupak protiv svakog majmuna koji digne desnicu i pozdravom oponaša ustaški ološ.

Zašto? Zato što vlast, očito, nema ambiciju proglasiti ustašluke nepoželjnima, nego ih relativizira ili se ponaša kao da ne postoje pa se njima još bave tek poneki mediji unaprijed svjesni uzaludnosti angažmana. Ovdje bi se dalo nabrojiti desetke primjera, sve do nedavnog kada je splitski gradonačelnik i član vladajuće stranke samoinicijativno stvorio preduvjete za gromku "zadomspremnost" na Rivi, ali čemu nabrajanje nečeg što svi znaju?

Priznajmo da smo stigli do kraja

 

Konačna legalizacija ustaštva bila bi korisna jer bi prekinula besmislenu podvojenost vlasti između deklarativnih osuda i faktičnog podržavanja. Previše je truda u Hrvatskoj uloženo u relativiziranje ustaških zločina da bismo se pravili kako se ništa nije dogodilo.

Ustaštvo je u Hrvatskoj faktički poželjno, njegovi simboli se nose, njegovi se pozdravi uzvikuju i to je nepobitno. Pritom je tehnički sasvim nebitno jesu li Plenković, Grabar-Kitarović i ostali iz vrha državne vlasti simpatizeri ustaškog pokreta ili samo oportunisti koje nose događaji pa se ne smatraju dovoljno snažnima ni odlučnima obračunavati se sa sve glasnijim pokretom ustašolikih majmuna. Red je jednostavno priznati da se stiglo do kraja, da službenoj Hrvatskoj ustaški pozdrav i simboli više nisu problem.

A onda, jednog dana u dalekoj budućnosti, možda pamet konačno prevlada.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala.

 

https://www.index.hr/vijesti/clanak/krajnje-je-vrijeme-da-plenkovic-i-kolinda-konacno-legaliziraju-ustastvo/2107115.aspx

Share this post


Link to post

Kako je Plenković omogućio ustašama da nekažnjeno viču "Za dom spremni"

b4cf69ba-0dde-4884-8954-581aff6b1173-ple
Foto: Duško Jaramaz, Hrvoje Jelavic/PIXSELL
 
 
KAO što je već postala tradicija, i ove godine se 5. kolovoza, za Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, u Kninu mogao čuti ustaški poklič “Za dom spremni”. Ovaj put su ga skandirali pripadnici HOS-a predvođeni svojim ratnim zapovjednikom Markom Skejom, inače osuđenim za utaju poreza i izvlačenje novca iz svoje tvrtke. Da ne bi bilo nikakve sumnje otkud u repertoaru HOS-a pozdrav “Za dom spremni”, treba podsjetiti na okupljanje 9. bojne HOS-a u Splitu 1995. godine, kada su baš pod Skejinim vodstvom vojnici u crnim uniformama marširali uz povike “Mi smo ustaše” i, naravno, uz neizbježan ZDS.

Novinarima koji su ga u ponedjeljak u Kninu upitali zašto je to učinio, Skejo je održao lekciju: poručio im je da nisu bili u ratu i ne suosjećaju s tim te dodao da će odgovoriti na njihova pitanja radi pristojnosti. “Vidim da ste mladi, neiskusni i nedobronamjerni”, rekao je novinarki koja ga je upitala zašto su to uzvikivali, a potom je ustvrdio da je ZDS “stari hrvatski pozdrav”.

Skejo je ispravno predvidio da policija neće učiniti ništa

“To je kao u crkvi Hvaljen Isus i Marija. Mi smo došli danas na dan pobjedničke vojske koja je svijetla točka u hrvatskoj prošlosti i budućnosti”, kazao je Skejo i dodao: “Poklonili smo se, zapalili svijeće i uskliknuli smo onako kako su naši bojovnici pali pod tim pozdravom: Za dom spremni, triput, za naše poginule i za našu Nezavisnu Državu Hrvatsku.”

Njihovo ustaško skandiranje snimila je policija pa su novinari logično Skeju pitali očekuje li kaznenu prijavu.

“Nema kaznene prijave, to je isto kao da ja vama kažem da zato što ste se otišli pokloniti na grob vašem roditelju, možete očekivati kaznenu prijavu. Mi smo predstavnici devete postrojbe HOS-a i svih HOS-ovaca u Hrvatskoj i došli smo se pokloniti poginulima i pozdraviti ih pokličem pod kojim su oni ginuli s nama”, rekao je samouvjereno Skejo i - bio u pravu. 

Besmislice iz PU šibensko-kninske

Naime, prema tumačenju glasnogovornice Policijske uprave šibensko-kninske Marice Kosor, “nema tu ništa sporno, oni su pozdrav uzvikivali pored spomenika, a bilo bi sporno kada bi taj uzvik koristili izvan komemorativnih događaja, na gradskim ulicama”.

Dotična je potvrdila da protiv HOS-ovaca neće biti prekršajne prijave te da policija nije dobila dojavu niti je neposredno primijetila da su taj uzvik koristili u inkriminirajućim okolnostima.

Načelnik šibensko-kninske policije Ivica Kostanić novinarima je izjavio da su prije dvije godine zbog istog ponašanja protiv pripadnika HOS-a i Marka Skeje podignuli prekršajnu prijavu, ali da ga je sud oslobodio. "Mi smo ih prijavili nadležnom sudu u Kninu, no prvostupanjska presuda za Marka Skeju je bila oslobađajuća, za istovrsno prekršajno djelo, jer je to pijetet za žrtve Domovinskog rata i odavanje počasti", rekao je Kostanić.

Reakcija pučke pravobraniteljice

Na ovaj tragikomični igrokaz policije, koja se ne želi miješati u svoj posao kada je riječ o ZDS-u, reagirala je pučka pravobraniteljica Lora Vidović, predstavnica jedne od rijetkih institucija u Hrvatskoj koje rade svoj posao.

Prema praksi Ustavnog i Visokog prekršajnog suda, svako uzvikivanje pozdrava "Za dom spremni" je protupravno, istaknula je Vidović u izjavi za Slobodnu Dalmaciju.

"Činjenica je i da postoje odluke nižih sudova prema kojima su osobe za uzvikivanje tog pozdrava bile oslobođene, no važno je istaknuti da takve presude nisu izvor prava, i kao takve ne mogu biti opravdanje policiji da ne podnosi prekršajne prijave u drugim slučajevima uzvikivanja spornog pozdrava, a kao što je bio slučaj pripadnika 9. bojne HOS-a koji su ispred spomenika hrvatske pobjede Oluja '95. na središnjem gradskom trgu u Kninu izvikivali 'Za dom spremni'", kazala je pučka pravobraniteljica Lora Vidović, koja će pokrenuti ispitni postupak te tražiti očitovanje svih nadležnih institucija zbog nepokretanja postupka protiv jučerašnjeg počinitelja.

Ured pučke pravobraniteljice prikupio je 37 prvostupanjskih presuda o javnoj uporabi pozdrava "Za dom spremni", donesenih od 2010. do 2018. u postupcima koje je najčešće pokretala policija, a rjeđe državna odvjetništva. U 27 predmeta donesene su osuđujuće, u osam oslobađajuće presude, dok je u dva predmeta nastupila zastara progona.

Skandalozne izjave ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića

Skandal se značajno povećao kada se o ovoj temi, gostujući na RTL-u, očitovao ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.
"Vidio sam izjavu glasnogovornice PU šibensko-kninske koja je kazala da je to bilo pred spomenikom. Dakle, to nije bilo na nekakvom javnom prostoru gdje se poziva na mržnju, nasilje, nego se to treba podvesti pod komemoriranje", komentirao je Bošnjaković. 

"Nije uvijek stvar crno-bijela kako se želi prezentirati. Mi smo u okviru Hrvatske vojske imali i jedinice HOS-a i te jedinice su potpuno legalne, imaju legalni grb i taj grb sadrži pozdrav 'Za dom spremni'. I zato, kada se taj pozdrav izvikuje, uvijek treba gledati okolnosti, mjesto i vrijeme kada se on izriče. Ako je u komemorativnom prostoru koji se odnosi i na pripadnike HOS-a, tada to ne možemo osuditi i ne možemo procesuirati", izrekao je Plenkovićev ministar pravosuđa.

Njegova je izjava besmislena sama po sebi jer Bošnjaković tvrdi da spomenik pored kojeg su HOS-ovci izvikivali ZDS nije u javnom prostoru, a jest - jer da jest, a jest, onda bi policija morala postupati. Po onome što je Bošnjaković izgovorio ispada kao da je spomenuti spomenik u nečijoj dnevnoj sobi pa se ZDS izvikivalo u privatnom prostoru, a ne javnom, iako se to činilo na ulici, odnosno trgu, dakle nedvojbeno javnim prostorima.

Također, Bošnjakovićeva tvrdnja da se izvikivanja ZDS-a “u komemorativnom prostoru koji se odnosi i na pripadnike HOS-a ne može osuditi i ne može procesuirati” nije utemeljena u važećim hrvatskim zakonima, Ustavu i presudama Ustavnog suda, nego je baš u suprotnosti sa svim tim. 

Plenkovićevo irelevantno Vijeće za prošlost

Bošnjakovićevo tumačenje da je u redu izvikivati ustaški pozdrav u blizini spomenika “koji se odnosi i na pripadnike HOS-a” jedino je utemeljeno u dokumentu Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, skupine građana koju je svojedobno okupio premijer Andrej Plenković. Predsjednik tog vijeća bio je predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić, inače liječnik po struci, a u njemu je istaknutu ulogu igrala i bivša kontroverzna predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec, inače omiljena pravnica Zdravka Mamića.

Vijeće za prošlost, kako je kolokvijalno nazvano, nakon mjeseci sastančenja proizvelo je dva dokumenta u kojima je, između ostaloga, zaključeno kako je ZDS “protuustavan, ali iznimno dopušten”, što je endemski hrvatski doprinos teoriji ustavnog prava i teška smijurija. Tumačenje tog privatnog Plenkovićevog kružoka zapravo je išlo za time da potvrdi premijerovu izjavu o “dvostrukim konotacijama” ZDS-a pa je tako ustaški pozdrav pokušalo legalizirati.

S dokumentima i preporukama koje je proizvelo Plenkovićevo vijeće postoji mnogo problema, no jedan je ključni: ti su dokumenti potpuno bezvrijedni u pravnom smislu. Sve što su Kusić, Omejec i društvo natipkali je posve irelevantno za hrvatske sudove. Iz dokumenata koje je Vijeće za prošlost proizvelo nije proizašla nijedna jedina promjena važećih zakona ni neki posve novi zakon. Sabor nikad nije glasao o tim dokumentima niti oni imaju ikakvu parlamentarnu ili zakonodavnu vrijednost.

Vijeće za prošlost kao smokvin list za rehabilitaciju ustašluka

To su tek pretenciozne pisanije skupine ljudi koji su dozvolili da glume smokvin list za Plenkovićev kukavičluk u suprotstavljanju ustašluku, čiji je zadatak bio da navodnim ugledom svojih građanskih biografija kamufliraju činjenicu da premijer RH nema petlje jasno osuditi ustašluk, nego se sramoti izjavama o “dvostrukim konotacijama”.

Hrvatska danas ima problem zbog toga što se ministar pravosuđa u svojoj jadnoj argumentaciji punoj laži oko policijskog toleriranja javnog ustašluka poziva na teze Plenkovićevog bezvrijednog vijeća umjesto da se poziva, primjerice, na presude Ustavnog suda.

 

Presuda Ustavnog suda u slučaju Ulice 10. travnja

A te presude ne mogu biti jasnije nego što jesu. Ustavni sud je 2017. donio presudu u slučaju imena ulice u slavonskom selu Slatinski Drenovac koja je nosila naziv Ulica 10. travnja, što je dan osnivanja zločinačke NDH. Prijedlog za ocjenu ustavnosti podnijela je 2013. godine Vlada RH u mandatu premijera Zorana Milanovića, a Ustavni sud presudio je da je ovaj naziv neustavan.

“Svaka negacija ili revizija holokausta protivna je fundamentalnim vrijednostima Konvencije i stoga ne može biti pod njezinom zaštitom", naglasio je Ustavni sud u svojoj presudi.

"Polazeći od navedenog, pod zaštitom Ustava i Konvencije ne može biti ni obilježavanje datuma 10. travnja 1941. kao dana osnivanja NDH, na bilo koji način, uključujući davanje imena ulicama ili trgovima po tom datumu. Naime, 'dobro poznata povijesna istina' je da je NDH bila nacistička i fašistička tvorevina i kao takva predstavljala je apsolutnu negaciju legitimnih težnji hrvatskog naroda za vlastitom državom i tešku povijesnu zlouporabu tih težnji. Stoga, sukladno Izvorišnim osnovama Ustava, Republika Hrvatska nije sljednica NDH ni po kojoj osnovi.

Ustavni sud naglašava da navedena ustavnopravna stajališta nisu vezana samo uz imena ulica, naselja, simbola i sl., već predstavljaju i načelna stajališta Ustavnog suda o karakteru NDH kao negaciji temeljnih vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske.

Prema tome, demokracija utemeljena na vladavini prava i zaštiti ljudskih prava jedini je politički model koji Ustav uzima u obzir i jedini na koji pristaje. Štoviše, ljudska prava i vladavina prava u kontekstu Ustava postavljena su tako da su u prvom redu namijenjena za izražavanje moralne predanosti objektivnim principima liberalne demokracije”, naveo je Ustavni sud, između ostaloga, u svojoj presudi.

Presuda Ustavnog suda u slučaju Josipa Šimunića

Prethodno je 2016. Ustavni sud odbio i žalbu nogometaša Josipa Šimunića na odluku Visokog prekršajnog suda, koji je potvrdio presudu zbog koje je Šimunić osuđen na novčanu kaznu jer je na utakmici u Maksimiru poveo skandiranje ustaškog pozdrava “Za dom spremni”. Ustavni sud je prihvatio obrazloženje Visokog upravnog suda kao ispravan izraz ustavnih vrednota te odbio Šimunićev prigovor da se radi o ograničavanju slobode izražavanja.

Šimunić je na Visokom prekršajnom sudu (VPS) osuđen za poticanje mržnje na temelju rasne, nacionalne i vjerske pripadnosti jer je riječ o pozdravu korištenom u NDH koji predstavlja manifestaciju rasističke ideologije. VPS je u svojoj presudi naročitu pažnju posvetio svjedočenju desničarskog povjesničara Josipa Jurčevića - poznatog po tome da je “izračunao” kako su u Drugom svjetskom ratu partizani počinili 89 posto, a ustaše 0,13 posto svih zločina na području današnje Slovenije, Hrvatske i BiH - te ga temeljito razmontirao. Jurčević je, baš kao i Skejo neki dan u Kninu, svjedočio u Šimunićevu korist, i to da je ZDS stari hrvatski pozdrav, a ne ustaški.

Čak i Hasanbegović kaže da je ZDS ustaški, a ne stari hrvatski pozdrav

Za sve one s desnice koji šire laži o ZDS-u kao starom hrvatskom, a ne ustaškom pozdravu vrijedi možda citirati i višestruko javno izrečene stavove povjesničara dr. Zlatka Hasanbegovića o tome: 1. "'Za dom spremni' je, naravno, pozdrav koji je bio službeni pozdrav ustaškog pokreta, o tome nema nikakvih dvojbi. On je obilježen mnogim hipotekama i ne vidim razloga da se poseže za njim u modernoj demokratskoj Hrvatskoj, kao i za bilo koji drugim krilaticama, dolazile one iz propale jugoslavenske komunističke baštine ili iz baštine ustaškog pokreta i NDH." i 2. "Ne vidim nikakav razlog da se u hrvatskom javnom životu koristi pozdrav 'Za dom spremni' koji po mom mišljenju nije prastari paleohrvatski pozdrav, već je potpuno jasno da je proizašao iz baštine ustaškoga pokreta."

Bilo kako bilo, vratimo se presudama relevantnih sudova. Nogometaš Šimunić je, nakon što je hrvatski Ustavni sud odbio njegovu žalbu na presudu Visokog prekršajnog suda, svoju domovinu Hrvatsku tužio Europskom sudu za ljudska prava (ESLJP). 

Presuda Europskog suda za ljudska prava

Iz Strasbourga su u siječnju ove godine njegovu tužbu odbili jer Europski sud za ljudska prava nije našao postojanje povreda prava i sloboda na koje se bivši hrvatski nogometni reprezentativac pozvao. U obrazloženju odluke stoji kako je 8. prosinca 2015. godine Prekršajni sud u Zagrebu utvrdio da je Šimunić kriv za uzvikivanje "pozdrava čiji sadržaj potiče na mržnju na temelju rase, nacionalnosti i vjere", prema Zakonu o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima. Jednostavnije rečeno, ESLJP je potvrdio presudu Visokog prekršajnog suda.

Još važnije, ESLJP u svom obrazloženju, a povodom neujednačene sudske prakse u hrvatskom pravosuđu kada je riječ o ZDS-u, ističe da ga ne zanimaju prvostupanjske presude nižih sudova, pa bile one i pravomoćne, nego se u obzir uzimaju samo presude viših sudskih instanci, poput Visokog prekršajnog suda.

Da sažmemo: postoje presude Visokog prekršajnog suda, Ustavnog suda RH i Europskog suda za ljudska prava koje su zauzele jasan stav o ZDS-u, a to je da je riječ o ustaškom, fašističkom pozdravu. Nema nikakvih “dvostrukih konotacija” ili izuzetaka ako si u blizini ovog ili onog spomenika.

ESLJP: "ZDS je manifestacija rasističke ideologije"

ESLJP nije mogao biti jasniji: “ustaški pokret nastao je iz fašizma te je utemeljen na rasnoj mržnji i stoga simbolizira mržnju prema ljudima temeljenu na različitoj religiji ili etničkom porijeklu”, a izvikivanje “Za dom spremni” je “manifestacija rasističke ideologije”.

Ali ništa od toga, čini se, nije važno velikom europejcu premijeru Plenkoviću te njegovim ministrima pravosuđa Bošnjakoviću i unutarnjih poslova Davoru Božinoviću. Oni i dalje u javnosti šire laži o “protuustavnim izuzecima” i “dvostrukim konotacijama”. Tu nikako ne treba amnestirati Božinovića jer je običaj policije postao da svoj izostanak reakcije na ZDS argumentira s dvije prvostupanjske presude u kojima je ZDS amnestiran, dok sustavno ignorira presudu Visokog prekršajnog suda koju su potvrdili i Ustavni sud, i Europski sud za ljudska prava. U MUP-u sigurno znaju razlikovati različite sudske instance te se namjerno pozivaju na dvije u osnovi irelevantne prvostupanjske presude koje im omogućavaju da dopuste širenje rasističke mržnje u javnosti, odnosno izvikivanje ustaškog pozdrava ZDS.

Plenković je Hrvatsku doveo u predvorje tiranije

To je duboko zabrinjavajuće za zdravlje hrvatskog društva, u kojemu vlast na taj način sudjeluje u rehabilitaciji ustašluka i NDH. Ali, nažalost, ni to nije najgore.

Najgore je ipak to što Plenković i njegovi ministri kao izvršna vlast mimo odluka najviših sudskih instanci i mimo sabora kao zakonodavca mijenjaju ustavne postavke pravnog poretka RH. Njima je nit vodilja preporuka Plenkovićevog Vijeća za prošlost, jednog ad hoc pseudotijela bez ikakve pravne ili moralne težine, na temelju koje Plenković, Bošnjaković i Božinović te cijeli HDZ i vladajuća koalicija podrivaju Ustav RH.

S obzirom na to da je riječ o najmoćnijim ljudima izvršne vlasti, tako ulazimo u predvorje tiranije, koja se, između ostaloga, definira i kao “oblik vladavine koji nije utemeljen u pravu”. U normalnoj demokratskoj i pravnoj državi ne može izvršna vlast na temelju premijerovih želja samo tako mijenjati ustavne postavke pravnog poretka u državi. U Hrvatskoj upravo svjedočimo tome, i to kako bi se rehabilitirao jedan ustaški pozdrav.

Ustavni sud ima zakonsku obavezu reagirati

Nakon najnovijih proustaških stavova iz Plenkovićeve vlade i de facto legalizacije ustašluka u javnom prostoru na potezu je Ustavni sud. Članak 104 Ustavnog zakona o Ustavnom sudu je jasan: “Ustavni sud prati ostvarivanje ustavnosti i zakonitosti te o uočenim pojavama neustavnosti i zakonitosti izvješćuje Hrvatski sabor.”

Sve ovo što Plenković i njegovi ministri rade u vezi sa ZDS-om je očita neustavnost. Vrijeme je da Ustavni sud, ako želi biti vjerodostojan i odgovorno raditi svoj posao, o tome izvijesti sabor.

 

https://www.index.hr/vijesti/clanak/kako-je-plenkovic-omogucio-ustasama-da-nekaznjeno-vicu-za-dom-spremni/2106903.aspx

Share this post


Link to post

Europski sud donio odluku: “Za dom spremni je fašistički pozdrav”

za-dom-spremni-Large-990x556.jpg?x81765
Arhiva AZD/Ilustracija

Bivši hrvatski nogometni reprezentativac Josip Šimunić doživio je veliki poraz na Europskom sudu za ljudska prava (ESLJP), na kojemu je tužio Hrvatsku jer je osuđen zbog izvikivanja ustaškog pozdrava Za dom spremni 2013. godine nakon jedne utakmice na Maksimiru.

Šimunić je zbog toga osuđen na Prekršajnom sudu u Zagrebu, a presudu je potvrdio i Visoki prekršajni sud koji mu je novčanu kaznu povisio na 25 tisuća kuna.

 

Europski sud za ljudska prava odbio Šimunićevu tužbu

Šimunić se s time nije htio pomiriti, nego je Hrvatsku odlučio tužiti sudu u Strasbourgu, objašnjavajući da je ‘Za dom spremni’ stari hrvatski pozdrav, te da je u njegovom slučaju, između ostaloga, prekršen članak 7. Europske konvencije o ljudskim pravima, kao i da mu se ograničava sloboda govora. Osjetio se diskriminiranim jer drugi zbog ustaškog pozdrava nisu bili kažnjeni na sudu u Hrvatskoj, prenosi Index.

 
 

Šestočlano sudsko vijeće ESLJP-a. predvođeno sucem Linos-Alexandreom Sicilianosom, a kojega je bila dio i sutkinja iz Hrvatske Ksenija Turković, odbacilo je njegovu tužbu po nekoliko osnova, između ostaloga i po toj da nije u ovom slučaju nadležno analizirati ujednačenost hrvatske sudske prakse.

Izvikivanje ustaškog pozdrava predstavlja “manifestaciju rasističke ideologije”

 

No ključna je poruka ESLJP-a da je “Šimunić kao poznati nogometaš i uzor mnogim navijačima morao biti svjestan mogućeg negativnog utjecaja tog provokativnog uzvika na ponašanje publike i morao se od toga suzdržati”.

Sud je zaključio da je “ustaški pokret nastao iz fašizma te da je utemeljen na rasnoj mržnji i stoga simbolizira mržnju prema ljudima temeljenu na različitoj religiji ili etničkom porijeklu” te da je izvikivanje ‘Za dom spremni’ “manifestacija rasističke ideologije”. Dodaju i kako je ustaški režim bio totalitaran.

 

https://www.antenazadar.hr/clanak/2019/01/europski-sud-donio-odluku-za-dom-spremni-je-fasisticki-pozdrav2/

Share this post


Link to post

Evropski sud odbio Šimunićevu tužbu: "Za dom spremni" je fašistički pozdrav

Evropski sud za ljudska prava odbio je žalbu nekadašnjeg fudbalera Josipa Šimunića, koji je tužio državu Hrvatsku jer je osuđen zbog ustaškog pokliča "Za dom spremni" 2013. godine.

Prekršajni sud u Zagrebu osudio je Šimunića zbog uzvikivanja ustaške parole "Za dom spremni" posle jedne utakmice na Maksimiru 2013. godine, a tu presudu potvrdio je i Visoki prekršajni sud.

Šimunićevo "Za dom spremni"

Ipak, Šimunić je odlučio da tuži državu Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, objašnjavajući da je "Za dom spremni" stari hrvatski pozdrav, kao i da mu se ograničava sloboda govora.

Šestočlano sudsko veće odbacilo je njegovu tužbu po nekoliko osnova i zaključilo da je "Šimunić kao poznati fudbaler i uzor mnogim navijačima morao biti svestan mogućeg negativnog uticaja tog provokativnog uzvika na ponašanje publike i morao se od toga suzdržati".

Sud je zaključio da je "ustaški pokret nastao iz fašizma, te da je utemeljen na rasnoj mržnji i stoga simbolizuje mržnju prema ljudima utemeljenu na različitoj religiji ili etničkom poreklu", kao i da je uzvikivanje "Za dom spremni" "manifestacija rasističke ideologije".

 

http://www.rts.rs/page/sport/sr/story/36/fudbal/3403245/evropski-sud-odbio-simunicevu-tuzbu-za-dom-spremni-je-fasisticki-pozdrav.html

Share this post


Link to post

Analizirajuci njihovo tisucljetno ponasanje spreman sam da se kladim da ce se celokupno njihovo drusto rasturiti kao kula od karata ... I kad budu kao nacija poludeli e onda ce doci njihovi tisucletni cuvari da ih smire (Nemci i Italijani)

Share this post


Link to post
Quote

Ko ih moze zaustaviti ???

Jebiga na zalost niko

ahahahahah

Hari , tebi bi posebno bilo drago , kad ne bi niko ni pokusal da zaustavi ustasluk . . .

A zakaj bi i pokusal  ? ? ?

Pa svi smo svoji , kaj neee ?

eh vragec . . .

Share this post


Link to post
22 minutes ago, grom said:

ahahahahah

Hari , tebi bi posebno bilo drago , kad ne bi niko ni pokusal da zaustavi ustasluk . . .

A zakaj bi i pokusal  ? ? ?

Pa svi smo svoji , kaj neee ?

eh vragec . . .

 

Malo smo se narakijali danas a...?

Share this post


Link to post
15 minutes ago, Dirty Harry said:

 

Malo smo se narakijali danas a...?

hahahahahah 

pa de si brate ?

nije rakija kriva , brate nije , 

kriv je onaj , ko u rakiju dira . . .

a ne znade , da se od nje skriva. . . 

hahahah . . .

ti vazda na zadatku . . .

Share this post


Link to post


''Goldstein piše za Index: Zagrepčani su ismijavali pozdrav "za dom spremni"

 

''Ustaše su bili najobičnija banda, a ne domoljubi''

 

''Ustaški poredak prema fašističko-nacističkom modelu''

 

''Zagrebačko ismijavanje ustaškog novogovora''

 

''Dakle, cure i dečki, kad ekipa crnokošuljaša krene arlaukati „za dom“, očekujući da netko odgovori sa „spremni“, Vi izaberite jedan od spomenutih odgovora s Trešnjevke, ili sami smislite nešto slično", piše Ivo Goldstein za Index.''

 

 

Ok, znači da skratimo: Hrvatska je jedina zemlja na svijetu u kojoj Židovi koji su bili direktne žrtve ustaškog režima, pišu članke koji za cilj imaju ublažiti i sakriti pravu istinu o tom režimu.

 

Kako gospodin Goldstein kaže "Dakle, cure i dečki", ja ne želim kvariti veselje ali vrlo lako bi mu se moglo desiti da mu neko od tih "Cura i dečkiju" razbije glavu kad im počne pričati o negativnostima ustaštva. Cure i dečki pune stadione i tomsonove koncerte uzvikujući taj pozdrav, sad dal ovaj to ne zna, ili ne smije napisati, ili je jako naivan.

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this