Sign in to follow this  
dj-zombi

Boljkovac: Prvi smo napali Srbe da bi počeo rat

Recommended Posts

Boljkovac: Prvi smo napali Srbe da bi počeo rat

vnfdhzu379ghf

Ministar policije u Tuđmanovoj vladi: Prvi su napadnuti Srbi! Napadnuto je Borovo selo kako bi se isprovocirao rat!

Prvi su napadnuti Srbi. Napadnuta je Jugoslavija, a ne Hrvatska!. Šušak, Glavaš i Vice Vukojević napali su Borovo Selo kako bi isprovocirali rat“, tvrdi Boljkovac.

U ekskluzivnom intervjuu za dnevni list „Vesti“, koji je namenjen srpskoj dijaspori u Nemačkoj, Josip Boljkovac, prvi ministar policije u Tuđmanovoj vladi rekao je kako je Hrvatska 1991. planski napala Srbe u Hrvatskoj i namerno izazvala rat. Boljkovac tvrdi i da su se Tuđman i Milošević tokom celog rata dogovarali i donosili odluke zajedno.

 

„Glavaš me za vreme svedočenja optužio da sam ga proganjao zbog rušenja mosta na reci Dravi u Osijeku. On je rekao da je most srušio da bi se grad zaštitio od tenkova JNA, a ja sam rekao da je JNA u tom trenutku bila regularna vojska jedne međunarodno priznate države, a Hrvatska, koja tada još nije bila priznata, deo Jugoslavije„, rekao je Boljkovac i dodao kako su njegova svedočenja na suđenju Glavašu bila cenzurisana.

Na pitanje novinara ko je zapravo započeo rat, Boljkovac iznenađujuće odgovara: „Prvi su napadnuti Srbi. Napadnuta je Jugoslavija, a ne Hrvatska!. Šušak, Glavaš i Vice Vukojević napali su Borovo Selo kako bi isprovocirali rat„.

 

Dalje nastavlja kako je rat zapravo bio posledica dogovora između Miloševića i Tuđmana o podeli BiH i razmeni stanovništva kroz etničko čišćenje.

„Tuđman je Miloševiću prepustio Bosansku Posavinu, a Milošević njemu pomogao da se reši Srba u Krajini.Imam materijalne dokaze da je bivši general JNA i kasnije general hrvatske vojske Milivoj Petković organizivao povlačenje Hrvata iz Bosanske Posavine„, tvrdi Boljkovac.

 

Na pitanje o eventualnim dokazima dogovora Tuđmana i Miloševića, Boljkovac  odgovara kako mu je jednom prilikom, kada je doneo naredbu o hapšenju ubica šefa policije u Osijeku Josipa Rajhl Kira, Tuđman rekao kako i Milošević misli da on više ne bi smeo biti na čelu MUP-a. Kao drugi dokaz navodi da je Tuđmanov bliski saradnik, Hrvoje Šarinić tokom rata kod Miloševića bio najmanje 40 puta.

Dalje optužuje Tuđmana da je njegov cilj bio rat po svaku cenu. „Prema njegovoj ideji, Srbi su trebali nestati iz Hrvatske, a ubistvo Kira naređeno je od samog vrha države„, govori Boljkovac.

Dodaje kako su 1991. godine, pre nego što je bio ispaljen i prvi metak porodice uglednih hrvatskih političara bile su spremne na beg. Među njima navodi visokopozicionirane HDZ-ovce, ali i bivšeg predsednika Hrvatske Stipu Mesića.

 

http://webtribune.rs/tudmanov-ministar-priznao-prvi-smo-napali-srbe-da-bi-poceo-rat/?fbclid=IwAR2kiH7jhSDFBb-v9Xh3CXYai6tpLJpa0SxwCltB2LhxS0uGrkd3lFGkils

Share this post


Link to post

Josip Boljkovac: Hrvatska je namjerno izazvala rat

PRVI MINISTAR POLICIJE, O BURNIM DOGAĐAJIMA IZ 1991. GODINE

 

 

BOLJKOVACtttttt_JOSIP-111208.1_thumb.jpg
Boljkovac: Tuđman i Milošević su sve dogovorili / CROPIX
Prvi Tuđmanov ministar policije Josip Boljkovac u velikom ekskluzivnom intervjuu za frankfurtske Vesti, koji prenosi srpski Press, kazao je da je Hrvatska 1991. planski napala Srbe u Hrvatskoj, namjerno izazvala rat te da su se Tuđman i Milošević sve vrijeme rata dogovarali i zajedno donosili odluke.

 

Boljkovac je najprije rekao da su hrvatski mediji cenzurirali izvještaje s njegova svjedočenja na suđenju bivšem osječkom gradonačelniku Branimiru Glavašu, optuženom za zločine nad tamošnjim Srbima:

 

- Glavaš me za vrijeme svjedočenja optužio da sam ga gonio zbog rušenja mosta na rijeci Dravi u Osijeku. On je rekao da je most srušio da bi se grad zaštitio od tenkova JNA, a ja sam rekao da je JNA u tom trenutku bila regularna vojska jedne međunarodno priznate države, a da je Hrvatska, koja tada još nije bila priznata, dio Jugoslavije. Potom sam obrazlagao tko je tada počeo s oružanim sukobima u tom dijelu Slavonije - kazao je Boljkovac.

Upitan tko je počeo rat, odgovara:

- Tada, 1991. godine, prvi su napadnuti Srbi, napadnuta je Jugoslavija, a ne Hrvatska! Gojko Šušak, Branimir Glavaš i Vice Vukojević protutenkovskim oružjem, ‘armburstima’ su napali Borovo selo da bi isprovocirali rat. Iz istog razloga srušen je i most u Osijeku”, tvrdi Josip Boljkovac.

Kaže da je rat u Hrvatskoj bio “građanski rat koji je nastao kao posljedica dogovora između Miloševića i Tuđmana o podjeli Bosne i Hercegovine i razmjeni stanovništva pomoću etničkog čišćenja”.

- Tuđman je Miloševiću prepustio Bosansku Posavinu, a Milošević njemu pomogao da se riješi Srba u “Krajini”.

SD

https://www.slobodnadalmacija.hr/novosti/hrvatska/clanak/id/40458/josip-boljkovac-hrvatska-je-namjerno-izazvala-rat

Share this post


Link to post

Josip Boljkovac: Hrvatska je prva napala Srbe

"Prvi su napadnuti Srbi. Napadnuta je Jugoslavija, a ne Hrvatska!. Šušak, Glavaš i Vice Vukojević napali su Borovo Selo kako bi isprovocirali rat", tvrdi Boljkovac

Josip Boljkovac
Foto: Pressonline.rsJosip Boljkovac Foto: Pressonline.rsU ekskluzivnom intervjuu za dnevni list "Vesti", koji je namijenjen srpskoj dijaspori u Njemačkoj, Josip Boljkovac, prvi ministar policije u Tuđmanovoj vladi rekao je kako je Hrvatska 1991. planski napala Srbe u Hrvatskoj i namjerno izazvala rat. Boljkovac tvrdi i da su se Tuđman i Milošević tijekom cijelog rata dogovarali i donosili odluke zajedno.

"Glavaš me za vrijeme svjedočenja optužio da sam ga proganjao zbog rušenja mosta na rijeci Dravi u Osijeku. On je rekao da je most srušio da bi se grad zaštitio od tenkova JNA, a ja sam rekao da je JNA u tom trenutku bila regularna vojska jedne međunarodno priznate države, a Hrvatska, koja tada još nije bila priznata, dio Jugoslavije", rekao je Boljkovac i dodao kako su njegova svjedočenja na suđenju Glavašu bila cenzurirana.

Na pitanje novinara tko je zapravo započeo rat, Boljkovac iznenađujuće odgovara: "Prvi su napadnuti Srbi. Napadnuta je Jugoslavija, a ne Hrvatska!. Šušak, Glavaš i Vice Vukojević napali su Borovo Selo kako bi isprovocirali rat".

Dalje nastavlja kako je rat zapravo bio posljedica dogovora između Miloševića i Tuđmana o podjeli BiH i razmjeni stanovništva kroz etničko čišćenje.

"Tuđman je Miloševiću prepustio Bosansku Posavinu, a Milošević njemu pomogao da se riješi Srba u Krajini. Imam materijalne dokaze da je bivši general JNA i kasnije general hrvatske vojske Milivoj Petković organizirao povlačenje Hrvata iz Bosanske Posavine", tvrdi Boljkovac.

Na pitanje o eventualnim dokazima dogovora Tuđmana i Miloševića, Boljkovac novinaru frankfurtskih "Vijesti" odgovara kako mu je jednom prilikom, kada je donio naredbu o uhićenju ubojica šefa policije u Osijeku Josipa Rajhl Kira, Tuđman rekao kako i Milošević misli da on više ne bi smio biti na čelu MUP-a. Kao drugi dokaz navodi da je Tuđmanov bliski suradnik, Hrvoje Šarinić tijekom rata kod Miloševića bio najmanje 40 puta.

Dalje optužuje Tuđmana da je njegov cilj bio rat po svaku cijenu. "Prema njegovoj ideji, Srbi su trebali nestati iz Hrvatske, a ubojstvo Kira naređeno je od samog vrha države", govori Boljkovac.

Dodaje kako su 1991. godine, prije nego što je bio ispaljen i prvi metak obitelji uglednih hrvatskih političara bile spremne na bijeg. Među njima navodi visokopozicionirane HDZ-ovce, ali i sadašnjeg predsjednika Stipu Mesića.

 

http://arhiva.nacional.hr/clanak/53359/josip-boljkovac-hrvatska-je-prva-napala-srbe

Share this post


Link to post

Boljkovac: Hrvati su prvi napali Srbe po dogovoru Miloševića i Tuđmana, Mesić je htio pobjeći

 

PRVI Tuđmanov ministar policije Josip Boljkovac u velikom ekskluzivnom intervjuu za frankfurtske Vesti koji prenosi srpski Press, jučer je kazao da je Hrvatska 1991. planski napala Srbe u Hrvatskoj, namjerno izazvala rat te da su se Tuđman i Milošević sve vrijeme rata dogovarali i zajedno donosili odluke.

Boljkovac je najprije rekao da su hrvatski mediji cenzurirali izvještaje s njegova svjedočenja na suđenju bivšem gradonačelniku Osijeka Branimiru Glavašu, optuženom za zločine nad tamošnjim Srbima:

"Glavaš me za vrijeme svjedočenja optužio da sam ga gonio zbog rušenja mosta na reci Dravi u Osijeku. On je rekao da je most srušio da bi se grad zaštitio od tenkova JNA, a ja sam rekao da je JNA u tom trenutku bila regularna vojska jedne međunarodno priznate države, a da je Hrvatska, koja tada još nije bila priznata, dio Jugoslavije. Potom sam obrazlagao tko je tada počeo s oružanim sukobima u tom dijelu Slavonije", kazao je Boljkovac. Upitan tko je počeo rat, odgovara:

"Tada, 1991. godine, prvi su napadnuti Srbi, napadnuta je Jugoslavija, a ne Hrvatska! Gojko Šušak, Branimir Glavaš i Vice Vukojević protutenkovskim oružjem, 'armburstima' su napali Borovo Selo da bi isprovocirali rat. Iz istog razloga srušen je i most u Osijeku", tvrdi Boljkovac.

Dogovor Milošević - Tuđman o etničkom čišćenju i podjeli Bosne

Tvrdi da je ratu u Hrvatskoj bio "građanski rat koji je nastao kao posljedica dogovora između Miloševića i Tuđmana o podjeli Bosne i Hercegovine i razmjeni stanovništva pomoću etničkog čišćenja".

"Tuđman je Miloševiću prepustio Bosansku Posavinu, a Milošević njemu pomogao da se riješi Srba u Krajini. Imam materijalne dokaze da je bivši general JNA i kasnije general hrvatske vojske Milivoj Petković organizirao povlačenje Hrvata iz Bosanske Posavine", kaže prvi šef MUP-a nezavisne Hrvatske. Upitan je ima li opipljiv dokaz o Miloševićevom i Tuđmanovom dogovoru?

dayton-milosevic-tudjeman-tudman-afp-v.j

"Navest ću samo dva za koja mislim da su prilično upečatljiva. Kad je u Osijeku ubijen šef policije Josip Reihl Kir, odmah sam donio odluku o uhićenju ubojice i onih koji su to ubojstvo organizirali, ali sam istog trena smijenjen. Franjo Tuđman je tu moju smjenu ovako objasnio: 'Joža, Slobo također misli da ti više ne bi smio biti na čelu MUP-a'. Mene je zapravo Tuđman smijenio u dogovoru s Miloševićem! Evo vam i drugog dokaza. Kada sam u lipnju 1991., nešto prije nego što je ubijen Kir, bio na razgovorima u Bačkoj Palanci s tadašnjim srpskim ministrom unutarnjih poslova Radmilom Bogdanovićem i Mihaljem Kertesom, Bogdanović mi je rekao: 'Šefovi su se dogovorili'. Uostalom, pa što je kod Miloševića cijeli rat radio najbliži Tuđmanov suradnik Hrvoje Šarinić? Bio je kod njega najmanje 40 puta!", ispričao je Boljkovac.

Na ovo je odgovorio Bogdanović kazavši za Press da nije razgovarao s njim u lipnju 1991. i da su se sastali jedino u travnju te godine u Vukovaru kada je Boljkovac "tražio garancije da nećemo dopustiti da Jovićevi i Šešeljevi četnici upasti u Slavoniju". Boljkovac je upitan i koja je uloga Vladimira Šeksa u ubojstvima osječkih Srba.

"Šeks bio nadređen Glavašu", "Tuđman je sve znao"

"Ne znam je li tu bilo nekakve njegove neposredne uloge kad je riječ o likvidaciji srpskih civila. Ali jako dobro znam da je on tada bio glavni u Osijeku. On je bio nadređeni Glavašu. Zato ga sada na sudu kao svjedok i brani", kazao je pa je sljedeće pitanje bilo je li Tuđman znao za te naredbe.

"Sve! Iz stenograma se može vidjeti da on, kad je bilo riječi o mojoj smjeni, nije ni spomenuo ubojstvo Kira. Njegov cilj je bio rat po svaku cijenu. Rat nije bio nužnost, već namjera. Po tom njegovom konceptu Srbi su trebali nestati iz Hrvatske, a Kir je ubijen po naredbi iz samog vrha hrvatske države", kaže Boljkovac. Upitan znači li to da je Kir ubijen po Tuđmanovoj naredbi, odgovara sa "sami zaključite!"

 

Tuđman mu nije bio simpatičan

Boljkovac je kazao da su mu obavještajne služe dale informaciju krajem 1990. i početkom 1991. da ga pripadnici KOS-a, obavještajne službe bivše JNA, žele likvidirati u Zagrebu jer je "bio hrvatski ministar, a Jugoslavija se raspadala". Ubiti su ga htjeli i pripadnici ustaške emigracije koji su se vratili u Hrvatsku i to zato što je "bio protiv rata i što u vrijeme dok sam bio ministar unutarnjih poslova nijedan Srbin nije otpušten iz tadašnje hrvatske policije", tvrdi nekadašnji ministar policije. Upitan je i što misli o Franji Tuđmanu.

"Ovog puta ću na to pitanje odgovoriti jednim primjerom. Javiše meni moji policajci da je ispred Tuđmanove kuće na Tuškancu nestao spomenik Vladimiru Nazoru. Nazovem ja Tuđmana i pitam ga: 'Franjo, vidiš li ispred svoje kuće Nazorov spomenik'. On ode do prozora i, umjesto da mi jasno odgovori na to moje pitanje, počne, onako pritajeno, hihotati: 'Hihihihi'. Ali, čim su tu informaciju o nestanku spomenika objavili neki svjetski mediji, Nazor je vraćen gdje je i bio", priča Boljkovac.

"Mesić je htio pobjeći skupa s 300 obitelji političara"

Tvrdi da su "tuđmanovci" 1991. bili spremni za bijeg da je kufere spakirao i Stipe Mesić te da je Tuđman bio kukavica.

"Da, bio je, i on i sva ta bulumenta oko njega. I to ću objasniti jednim primjerom. Kad su se, još u vrijeme dok se nije pucalo, a napetost sve više rasla, niški specijalci spustili na zagrebački aerodrom 'Pleso', poslao sam tamo svog čovjeka da mi dogovori sastanak sa zapovjednikom te jedinice. Proširila se vijest da će specijalci JNA nakon 'Plesa' zauzeti i TV Zagreb i 'Gradsku toplanu'. U dogovoru s državnim vrhom otišao sam na taj sastanak i s njega se vratio jedino uvjeren da je aerodrom stvarno zauzet. Moji mi sugovornici nisu htjeli ništa kazati o svojim planovima. Ali, i to je izgleda bilo dovoljno da među onima koji su me tamo poslali dođe do velike pomutnje", kaže Boljkovac, te prepričava što se, po njemu, tada zaista događalo.

"To je, inače, bilo u vrijeme kada je zarobljen i spušten na taj aerodrom avion pun oružja, u kojem je bio hrvatski emigrant Josip Kikaš. Kad sam potom otišao na Becićeve stube, gdje je tada bilo sjedište HDZ-a, imao sam što i vidjeti... Okupilo se oko 300 članova obitelji hrvatskih političara. Svuda naokolo koferi, torbe, ruksaci, tegle sa cvijećem... Vidim, sprema se 'bežanija'! Čim sam izašao iz automobila, sa udaljenosti od otprilike 50 metara obratio mi se prodornim glasom Stipe Mesić: 'Jooožaaaaa, jesu li se spustili specijalci'. 'Jeeeesuuuu', odgovorim mu ja. Kad masa krenu, pravi stampedo! Padaju žene i djeca preko torbi, glinene tegle pucaju, a zemlja iz njih i cvijeće po svuda pršte, drvene tegle sa fikusima kotrljaju se niz Becićeve stube. Jedva nekako zaustavismo te izbezumljene ljude. Dobro da žrtava nije bilo", kazao je Boljkovac.

"Miješa činjenice s izmišljotinama"

Pres je za komentar na ovaj intervju zamolio bivšeg šefa KOS-a, generala Acu Vasiljevića koji tvrdi da Boljkovac "miješa činjenice s izmišljotinama" te da je i sam Boljkovac bio zagovornik nezavisne Hrvatske "po svaku cijenu", a sada pokušava opravdati ono što je činio.

"Opće je poznato da su se Milošević i Tuđman susretali, ali je netočno da su imali kontakte kakve Boljkovac navodi... Boljkovac je bio okružen ekstremistima, ljudima koji su došli iz terorističkog dijela ustaške organizacije poput Gojka Šuška", kazao je dodajući da je Boljkovac izmislio spuštanje padobranaca na Pleso.

A.B.
Foto: Pressonline.rs/AFP

 

https://www.index.hr/vijesti/clanak/boljkovac-hrvati-su-prvi-napali-srbe-po-dogovoru-milosevica-i-tudjmana-mesic-je-htio-pobjeci/421214.aspx

Share this post


Link to post

Ima i dokaza da su Hrvati sami scenirali nekakve napade na hrvatsku imovinu tokom noci a danju je ustaska ekipa plasila hrvate kako eto Srbi to rade !

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this