Sign in to follow this  
Debelo brdoKrbavsko polje

Храм рођења Богородице у Дебелом брду у лици-нови духовни центар православља Кореничког и удбинског краја?

Recommended Posts

Zašto je hram rođenja Bogorodice iz 1732 godine u Debelom brdu postao novi duhovni centar pravoslavlja Koreničkog i Udbinskog kraja ?
U tom bogatom ličkom selu poznatom po plantažama šljiva i najvećem proizvođaču šljivove rakije u lici Budimiru Eroru desio se 2015.godine na Malu Gospojinu veliki događaj ne samo za sela Krbavskog polja već za čitavu liku pa i šire.
Naime taj dan je podignut spomenik čuvenom ličkom proti Šobat Stojanu rođenom u Debelom brdu u 17.stoljeću,stigla je delegacija SPC i sveštenstvo na čelu sa vladikom Gerasimom Popovićem ,lokalni srpski političari i privrednici i verni narod Koreničkog i Udbinskog kraja.
Sve bi to prošlo kao i kod mnogih svečanosti koje se održavaju širom ex Krajine povodom crkvenih slava i slično.
Međutim ovoga puta se desilo veliko iznenađenje,jer je stigla
veća skupina ruskih kozaka i srpsko-rusko mešovito društvo Sveti Sergej Radonješki i vladika Nikolaj Velimirović.
Ispred hrama seoske crkve parkiralo se nekoliko automobila i manji kamion sve sa ruskim Moskovskim tablicama što je zapanjilo dolazeći narod,a naročito kozake u kozačkim uniformama i barjacima.
Rusi su stigli prvi put u Hrvatsku sa željom da uveličaju hramovnu slavu i podizanje spomenika proti Šobat Stojanu,tako da su pre liturgije unjeli u hram mnogo ikona ruskih svetaca među kojima se posebno isticala ikona ruskog cara Nikolaja 2 Romanova najveća takva u Rusiji .i velika ikona Bogorodice Donska. 
Hramu su poklonili dve čudotvorne ikone ruskog cara Nikolaja 2 Romanova i ikonu njegovog sina carevića Alekseja pokrovitelja kozačke vojske.
Narodu su podjelili razne poklone,knjige,ikone itd...
Nakon liturgije je počelo osveštavanje novog spomenika proti Šobat Stojanu koji je podignut prilozima porodice Šobat (poslednjih naslednika prote Šobata iz Debelog brda,Beograda,Amerike)i eparhije Gornjokarlovačke
Rusi su nakon osveštanja priredili još jedno iznenađenje ,naime iz kamiona su izvadili veliki tri i po metra carski pokajnički krst kojeg su željeli upravo taj dan postaviti iza spomenika proti Šobatu,međutim u dogovoru sa lokalnim sveštenikom to nije odmah učinjeno već 2016 godine.
Posle osveštanja krsta i spomenika priređen je ručak za braću ruse i izveden kulturno umetnički program SKUD Prosvjeta Udbina i guslara iz Gračaca.
U selu su imali veliku volju da se svečanost podigne na veći nivo i da općina Udbina da pokroviteljstvo,i do 10 dana pre početka svečanosti se nije znao odgovor od srpskih predstavnika iz općine,očito nekome nije odgovaralo da se
organizira veća svečanost jer su doznali da je nekoliko narodnih pjevača iz Srbije pristalo na dolazak,među njima i Boro Drljača,bilo je najave i za Radu Šerbedžiju koji je rođen u obliž njem selu Bunić.
Interesanto je i to koliko se daleko išlo da se svečanost umanji,nije stavljen niti jedan plakat da se narod poziva na zbor i proslavu,ni u Korenici ni u Udbini ni okolnim selima,čak ni na staroj lipi ispred hrama u Debelom brdu !
Veliko je čudo da se dosta naroda i okupilo s obzirom da mnogi nisu ni znali za podizanje spomenika i ruske kozake.
Kada se videlo da će sve biti blokirano iz nepoznatih razloga,došlo je do velikog iznenađenja dolaskom rusa koji su praktički spasili narodni zbor i maksimalno podigli atmosferu
Narod je bio oduševljen i plesalo se ličko kolo do duboko u noć.
Rusi su pre odlaska napravili još jedan krsni hod oko hrama sa velikom ikonom Bogorodice Donska.
Oni su taj dan posetili manastire u Dalmaciji,Dragović,Krka,Krupa itd.
S obzirom na značaj prote Šobat Stojana čiji je spomenik ispred hrama u Deblom brdu i na časni krst ispred hrama,i na čudotvorne ikone u hramu s pravom se može reći da je hram rođenja Bogorodice u Debelom brdu postao duhovni centar ovog djela like i šire.
Velika je šteta što jako malo srpskih vernika u lici zna kakvo duhovno blago krije hram rođenja Bogorodice u Debelom brdu.
Također koji kilometar dalje u pravcu Korenice u selu Frkašić kraj Bjelopolja se nalazi hram Svetog Georgija Pobedonosca u narodu poznat kao crkva Ružica jer je na izvoru koji izvire ispod hrama u davna vremena sljepa čobanica Ružica umivši se sa tom izvorskom vodom progledala.
To je nekada pre drugog svjetskog rata bilo jedno od najvećih pravoslavnih svetišta ex Kraljevine Jugoslavije ,sada je tamo mali hram podignut za vreme Krajine.
U 40 tak kilometara udaljenom Gračacu tj.u brdima okolnim se nalazi pećinska crkva -poznata po tome što se dešavaju čudotvorna izlječenja od najtežih bolesti .Narod vjeruje da ako se ostavi neki deo odjeće od bolesnika da će milošću Bogorodice čija je ikona u pećini dobiti izlječenje ,šta se često i dešava jer i danas ljudi ostavljaju odjeću.
Lokalni sveštenik na dan slave jednom godišnje obilazi tu pećinsku crkvu.
Lika je nakon drugog svjetskog rata potpuno devastirana što se tiče pravoslavlja,komunizam je donio nekome bolji standard ali obezbožene duše a nekad je u lici služilo Bogu i narodu preko 200 sveštenika.
Ako je neko pročitao ovaj tekst bilo bi dobro da nam ostavi neki komentarhram u debelom brdu

https://vimeo.com/216739496

hram     https://vimeo.com/80741153

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this