mig

Nacionalizam kao "inspiracija"

Recommended Posts

Kako su Srbi postali idoli nacistima i desničarima Europe

PIŠE Express
 

Beograd: Predizborni skup Vojislava Šešelja, predsjedničkog kandidata SRSPIXSELL

 
 
 
Ekstremna desnica smatra da postoji bedem između kršćanstva i islama i da se on može naći na Balkanu i otud ta 'ljubav' prema Srbiji

Aleksandar Vorkapić, 29-godišnji grafički dizajner iz Srbije, prvi put se susreo sa ekstremno desničarskim Identitarijanskim pokretom 2014. godine, dok je studirao u Lyonu, piše Birn. 

Rečeno mu je da neki srpski aktivisti žele stvoriti ogranak "Generacijskog identiteta", globalnog ekstremno desničarskog omladinskog pokreta nastalog u Francuskoj, koji je sada pokretačka snaga populističke obnove ekstremne desnice u Europi.

Do 2017. godine stvoren je srpski ogranak, a jezgru su činili odmetnuti mladi članovi Šešeljeve Srpske radikalne stranke. Neki ekstremni desničari u Srbiji su u Identitarijancima vidjeli priliku za „rebrendiranje“. Oni su htjeli uspostaviti pokret predvođen Milenijalsima koji vode računa o svom izgledu i prodaju prepakirani rasizam, "razblaženu teoriju o krvi i tlu", odnosno, koncept „etno-populizma“ ukorijenjen u Novoj europskoj desnici iz 1960-ih, koja počiva na kulturi i identitetu, a ne na rasi i genetici.

 

Na kraju krajeva, Srbija zauzima posebno mjesto u priči ekstremne desnice u Europi. Njen gubitak Kosova, većinski naseljenog Albancima, u ratu 1998-99. bio je primjer za tezu o "islamskoj kolonizaciji kršćanske zemlje". Ova teza ponovo postaje aktualna 2015., kada dolazi do priljeva muslimanskih izbjeglica sa Bliskog istoka, ali i iz Afrike i Azije. 

Međutim, do sredine 2018. srpski ogranak je ugašen. Razloga za neuspjeh je bilo mnogo i bili su različiti, ali ovaj eksperiment je ipak bacio svjetlo na promjene u politici ekstremne desnice na Balkanu i šire. Srbija je, ispostavilo se, bila vrednija kao oruđe propagande zapadnih ekstremno desničarskih pokreta nego kao stvarna faza širenja Identitarijanskog pokreta.

Kada se Vorkapić vratio u Srbiju, Nikola Mirković, koji posjeduje srpsko i francusko državljanstvo, napisao je članak o „islamskom osvajanju Europe“. Ovaj tekst je objavljen na stranici ekstremno desničarske organizacije "Katehon", čiji je vlasnik ruski milijarder Konstantin Malofeev, povezan s Kremljom.

 

Beograd: Predizborni skup Vojislava Šešelja, predsjedničkog kandidata SRS | Author: Srdjan Ilic (PIXSELL) SRDJAN ILIC (PIXSELL)

"Ako bi netko od vas tražio da pogledate u kristalnu kuglu i vidite kako će izgledati budućnost", Mirković je napisao, „recite mu da pogleda istoriju Kosova i Metohije“.

 

Oko te povijesti se žestoko spore Srbi i Albanci koji polažu pravo na Kosovo. Ona je dovela do toga da se ova teritorija, koju u Srbiji zovu "Kosovo i Metohija", otcijepila zahvaljujući NATO intervenciji 1999. godine i uz podršku Zapada, 2008. godine proglasila nezavisnost.

Za ekstremne desničare, poput 45-godišnjeg Mirkovića, to je bilo otimanje zemlje, kulminacija desetljeća kolonizacije albanskih muslimana na povijesnu srpsku zemlju, kao i upozorenje za europski kontinent.

Zapad kaže da je reagirao kako bi spriječio val etničkog čišćenja i masovnih ubojstava od strane srpskih snaga sa ciljem da se uguši gerilska pobuna kosovskih Albanaca protiv višegodišnje srpske opresije

 

Međutim, to što ekstremna desnica navodno stoji na klimavim nogama, nije spriječilo da se ona ukorijeni među simpatizerima na čitavom kontinentu i to zahvaljujući teoriji o „velikoj zamjeni stanovništva“ koju promoviraju pokreti poput „Generacijskog identiteta“ i koja upozorava da će bijeli kršćani postati manjina u Europi.

"Povijesno, ekstremna desnica smatra da postoji bedem između kršćanstva i islama i da se on može naći na Balkanu,“ rekao je jedan europski diplomat koji radi u Beogradu, a na razgovor je pristao pod uvjetom anonimnosti.

"Srbija je veoma dobro mjesto […] za izgradnju anti-EU osjećanja, jer je lako reći: "Vidite što je EU učinila Srbiji! EU je na strani muslimana!“

Srpski sociolog Jovo Bakić rekao je za BIRN: „Kosovo ima simboličko značenje za Srbe i, zahvaljujući srpskom kršćanskom identitetu i većinski muslimanskom identitetu Albanaca, ono je također savršeno tlo za europsku ekstremnu desnicu“.

Desničarski terorist, da nazovemo stvari pravim imenom, Brenton Tarrant pobio je desetke ljudi na Novom Zelandu. Sve je začinio srpskom simbolikom. 

 

Beograd: Predizborni skup Vojislava Šešelja, predsjedničkog kandidata SRS | Author: PIXSELL PIXSELL

Pjesma "Od Benkovca do Petrova Sela" snimljena ratne 1995. godine gdje poziva Radovana Karadžića na spašavanje srpskog naroda, postala je univerzalni simbol netrpeljivosti prema muslimanima. Na internetu je ta pjesma poznata i pod nazivom Remove Kebab Song gdje je "remove kebab" poziv na protjerivanje muslimana.

 

Isprva se takav izraz koristio pomalo sarkastično, povremeno ironično, ali, kako to već biva sa sarkazmom, neki su to ozbiljno shvatili. Ultradesničarima, kakav je Tarrant, ta pjesma postala je bojni poklič na borbu protiv "muslimanskih osvajača". Upravo tu pjesmu je Tarrant slušao dok je krenuo na svoj ubilački pohod u džamiji al Noor u Christchurchu.

Na spremnicima i pancirki pisao je Tarrant brojna imena. Dobar dio je na jedan ili drugi način povezan s ovim krajevima. Osim srpskog kneza Lazara Hrebeljanovića koji je poginuo u bici protiv Turaka na Kosovu polju, da istoj onoj bici koju je Slobodan Milošević obilježavao na Gazimestanu pa je tamo najavio krvave ratove devedesetih, spominje se i crnogorski pjesnik i vojskovođa Marko Miljanov Popović.

Srpski Kurir napominje da se na jednom od spremnika streljiva vidi i ime Baje Pivljanina, vođe hajduka iz Pive. Zahvaljujući prijateljstvu s Mlecima, Bajo je jedno vrijeme dobivao čak i novčane nagrade za borbu protiv Turaka. Prema pisanju srpske inačice Wikipedije, Bajo je čak 13 godina proveo na teritoriju današnje Hrvatske. U Zadru je, navodno, boravio od ljeta 1675. pa do povratka u Boku Kotorsku 1684. godine.

 

Osim tih imena, Tarrant je napisao i imena Serbana Cantacuzina, Dmitrija Senjavina, Edwarda Codringtona, Marca Antonia Bragadina i Ernesta Rüdigera von Starhembea. Svi oni su se na neki način borili protiv Turaka. Za Senjavina je zanimljivo da je tijekom napoleonskih ratova zauzeo Korčulu i Vis. A Dubrovačku republiku natjerao je da potraži zaštitu kod Napoleona što je rezultiralo ukidanjem republike.

Četničke simbole vole i grčki neonacisti iz stranke Zlatna zora. Nekadašnji glasnogovornik stranke Ilias Kasidiaris prijetio je da će okupiti 100.000 Grka kako bi zaustavili gradnju prve džamije u Ateni. Nisu uspjeli zaustaviti gradnju, nisu uspjeli ni okupiti 100.000 Grka, ali su dospijevali pod sve veće povećalo javnosti.

Tportal je u to vrijeme opisao kako izgleda sjedište stranke u Ateni: "U prostorijama Zlatne zore u Ateni, kako su svjedočili novinari s Balkana, nalaze se četnička šubara s kokardama, šajkače, amblemi četničkih i paravojnih jedinica poput Srpske dobrovoljačke garde (SDG). U prostorijama dominira velik grb četničkog pokreta uz natpis ‘S verom u Boga, za kralja i otadžbinu’ te slika Željka Ražnatovića Arkana, zapovjednika Srpske dobrovoljačke garde, zloglasnih Arkanovaca."

Govorili su čak i da su neki pripadnici bili u Srebrenici nakon pada 1995. godine

 

Izvor...24 sata. hr

Share this post


Link to post

Ajd sad objavi nesto i o hrvatskom nacinalizmu, ima toliko dobrih slika ovih novopocenih ustasa, od blajburga pa do tompsonovih koncerata itd.

Cisto radi objektivnosti.

Share this post


Link to post

Ma nemam ja problem s time...svjestan sam itekako u kakvom okruzenju zivim i da se svako malo direktno ili indirektno pojavi nekakav ustaski simbol ili idologija....najvise ga poticu politicari a onda oni ostali koji ne vide dalje od nosa....

Evo najnoviji primjer tek toliko da nebi ispalo da sam subjektivan :)....

 

https://amp.index.hr/article/2135078/video-cime-je-to-okicen-slavonski-brod

 

 

iako je poanta moje postavljane teme nesto sasvim drugo...

 

 

Share this post


Link to post
Quote

Ma nemam ja problem s time...

Sineeeeee . . .

Pa tiii si bolestan , ako negiras sam sebe . . . .

jebiga . . . . . . .

Srbi imaju neku osnovu , neki temelj . . . . koji je i tvoj , 

Share this post


Link to post

Moj ded , nije daa nikom da ude u kucu , koji je negira da je Srbin , ja iz posovanja prema mome dedu , koji me odrani , a i tebi javljam se , da ti kumujem.

Vratii se brate , pa da zalijemo

 

Share this post


Link to post

Vidis kako forum odmah "živne" kad ja napisem neko slovo....:)

Vec sam se pitao jesu li neki kolege forumasi zivi....a oni odmah zatrpaju pola topica...

Jos jednog cekam sa "poduzim" obrazlaganjem pa nastavljamo dalje...

🤣

Share this post


Link to post
On 11/27/2019 at 10:31 PM, dj-zombi said:

Ajd sad objavi nesto i o hrvatskom nacinalizmu, ima toliko dobrih slika ovih novopocenih ustasa, od blajburga pa do tompsonovih koncerata itd.

Cisto radi objektivnosti.

 

 

Ja mislim, zapravo vidim i siguran sam, da se ovaj tekst uopće ne bavi temom srpskog nacionalizma. Ovaj tekst se bavi opravdavanjem hrvatskog progona Srba.

 

I pokazuje da je priča o projektu koji je nad-ideološkog karaktera, kao što je primjetio prof. Antonić, u potpunosti istinita. I da je i danas na snazi.

 

Ako se zapitamo kako je moguće da neko 25 godina nakon rata objavi tekst pod naslovom ''Srbi inspiracija nacistima", odgovor ćemo naći u dijelu teksta profesora Antonića koji je napisao: ''U to vreme, dakle, bilo je očigledno da nema šanse da NDH ne izgubi rat. A ipak, ta monstrum-država – čak i u trenucima gubitničkog ropca, poslednjim atomima snage, i svuda tamo gde je to još mogla – organizovala je sistematsko istrebljenje Srba: od kolevke, do stogodišnjih starica. Zašto? Zato što je projekat istrebljenja Srba u Hrvatskoj nad-ideološkog karaktera. Njega je u punom zamahu krenula da realizuje NDH 1.0. A onda je, pola veka docnije, gotovo sasvim uspela da završi NDH2.''

 

I sad prenesemo to u današnje vrijeme da bi vidjeli kako ta nad-idelogija funkcionira u onom njezinom dijelu koji je zadužen za medijski tretman Srba. I dočeka nas naslov crnim debelim slovima "Srbi postali idoli nacistima". I naravno, takvih tekstova je gomila, to traje 30 godina, svi ih objavljuju, unutar 7 dana je minimum 3-4 takva teksta ako se pogleda nekoliko najčitanijih hrvatskih portala. Samo je pitanje koliko će otvoreno staviti ovakve naslove/tekstove ili će malo zakamuflirati, ali ideja teksta je uvijek ista. Ovdje je u pitanju hrvatski portal 24h koji je jedan od najčitanijih u zemlji, Hrvatska, dakle strana koja je pod svojom orginalnom verzijom nacizma izvršila najveći pokolj u ljudskoj povijesti što se vidi iz činjenice da niko nikad nije takvim metodama ubio tako veliki broj ljudi, i sad ta Hrvatska proziva Srbe, žrtve, da su zlikovci i slično, da bi sami sebe opravdali. To je nivo demonizma i satanizma iz najdubljeg pakla. To dokazuje da mržnja Hrvata prema Srbima nema veze sa svjetovnom mržnjom.

 

Ona je nadljudska, demonska, nad-zemaljska, to je nad-ideologija, ne pripada u ovaj svijet i iracionalna je.

 

I zanimljivo je kako se ta iracionalnost vidi u ovom tekstu, tekst je slab, neuvjerljiv, iracionalan, i onda ga pokušavaju pojačati na način da slike četnika zauzimaju veći prostor nego ukupni tekst. To rade jer su četnici u Hrvatskoj svedeni na ultimativno zlo. To se inače pojavljuje samo kod tekstova koji reklamiraju turistička mjesta i slično. Bilo bi smiješno, ali nije s obzirom o čemu se radi. Zbog ovakvih tekstova je onaj čovjek iz Rijeke mrtav. Prebijen je do smrti jer je Srbin.

 

Danas svako ide na internet, zamislite kad na hrvatske portale dođu mladi Hrvati od 14-15-16 godina, u dobi kad im se tek formira odnos prema tim stvarima i čitaju ovakvo nešto. Kako da mladi ljudi u Hrvatskoj nakon toga ne postanu u najmanju ruku dio rulje koja ne voli Srbe ili da ne da postanu takvi da im je normalno imati neljudski odnos prema Srbima?

Share this post


Link to post
On 11/29/2019 at 6:33 PM, grom said:

Moj ded , nije daa nikom da ude u kucu , koji je negira da je Srbin , ja iz posovanja prema mome dedu , koji me odrani , a i tebi javljam se , da ti kumujem.

Vratii se brate , pa da zalijemo

 

 

Grome, nemojte takve stvari pisati. Niko ne zove đavola da se vrati Bogu i ne nazdravlja s njim. I pišete te stvari na temi koja govori o jednoj od najmračnijih dijelova današnje hrvatske zločinačke ideologije - kroz mainstream medije svaki drugi ili treći dan objave novi antisrpski tekst koji pročitaju hiljade mladih Hrvata. I koji perfidno, ciljano, ide na stvaranje svijesti "Pa pogledaj ove Srbe". I na taj način stvaraju klimu za nove napade na Srbe. Srbi u Hrvatskoj, baš zbog toga, žive kao građani drugog reda, Srbi se premlaćuju, napadaju, a o kvaliteti života ovih preostalih Srba u Hrvatskoj, bolje da ne pišem. 

 

Do jučer su živu srpsku djecu Hrvati bacali u vatru, klali noževima, potapali pod vodom, na taj način su Hrvati pobili oko 70 hiljada djece. Jasenovac je bio jučer. Ljudi koji su preživjeli hrvatske logore kao djeca su i danas među nama. Ima ih oko 30-tak. 

Share this post


Link to post

Dovoljno je znati da nacisti smatraju Srbe za nižu rasu koju bi trebalo poslati u logore, pobiti i raseliti. Toliko o Srbima koji su idoli nacistima. Cijeli tekst se pobije sa jednom rečenicom. Tekst bi imao smisla da je napisan za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata u vezi Nijemaca.  


Novi svjetski poredak ima svoje medije (zapadni mediji) preko kojih demonzira sve one ljude i organizacije koji se pred globalizacijom bore za patriotsku stvar. Nazivaju ih ekstremnom desnicom ili nacistima. Gdje god postoji malo veći problem tog tipa, npr neko ima problem sa otimanjem teritorija kao Srbi sa Kosovom, taj patriotizam je glasniji. Zato novinar koristi situaciju sa Kosovom i prikazuje Srbe (koji su opravdano jedni od glasnijih u svijetu) kao naciste na koje se i svi nacisti svijeta ugledavaju. Šta reći dalje, bilo bi smiješno ali nije jer ova dvojica od koje je jedan novinar koji piše tekst a drugi mig koji ga postavlja ovdje - imaju onu tipičnu ustaško zločinačku ideju iza svega. Baš kao što su ustaše u ljudima srpske nacionalnosti vidjeli zlo koje treba ubiti, tako i ovaj tekst u sebi ima istu demonizaciju Srba do nivoa "Srbi idoli nacistima" a način razmišljanja koji dovodi do takvog teksta i zaključka je iracionalan i utemeljen u lažima. Stavljaju se i slike četnika koji su antifašisti.

 

Zapadni mediji su od 1991 izdemonizirali srpsku stranu u ratu, tako da sve što Brevik ili Tarant znaju o Srbima je iz medija Novog svjetskog poretka. Oni čitaju i donose svoje zaključke, obojica su poremećene ubojice i kad takav čovjek nešto čita na kraju se dobije ovakvo nešto a ovo da na pušku kojom ide pobiti nevine ljude ispiše ime i Miloša Obilića i Pivljanina koji nemaju veze sa ubijanjem nevinih ljudi i koji su se borili protiv turskog okupatora, je bizarnost. Naravno da je moguće da razni obavještajci i ko zna koji utjecaj onih snaga koje žele Srbe i dalje demonizirati, možda stoje iza ovog. 

Share this post


Link to post

Evo pošto u tekstu dominiraju slike četnika.

Četnici za koje Hrvati tvrde da su fašisti, nacisti i kolaboratori.

Ovo je slika od prije 6 dana. Crvena Zvezda - Bayern Minhen, 5 kolo lige šampiona. Najelitnije UEFA natjecanje. 

Velika slika Draže Mihajlovića za vrijeme utakmice. Da neko na tribinu stavi sliku Hitlera, Pavelića, Vidkuna Kvislinga i ostalih, UEFA bi taj klub izbacila iz svih natjecanja na 2-3 godine. Za ovo nema kazne je je za Evropu i svijet Draža Mihajlović antifašist.

 

Q7BBmO6.png

Share this post


Link to post

Znači prava poenta otvaranja ovog topika je na temu kako to Hrvati sami sebi opravdavaju uništenje Srba, i nešto u stilu da dok je četnika biće i ustaša.

 

Istina je ovdje, neki od starijih komentara sa foruma:

 

''Ma nisu oni protiv rehabilitacije Draže zbog toga što im je nešto loše učinio ili što je bio "fašista" ili što su oni sami toliko odani antifašizmu... Naprotiv mislim da nema nikoga koji nešto zna o njihovoj prošlosti, a da nije vidio one slike sa dočeka Hitlerovih tenkova u Zagrebu, snimke iz Jasenovca, Gradiške... Ko nije čuo za Jadovno, Sajmište, Jarak, Slanu, Prebilovce, Glinsku crkvu... Ne može čovjek ni nabrojati njihove zločine kojima se i sada intimno ponose. Kriva slika o Draži i četnicima im je potrebna radi stvaranja lažne slike o sebi kao "civizovanom narodu" i kako su eto i Srbi imali "zločinca" ravnog njihovim krvolocima kojima po bestijalnosti nije bilo ravnih u istoriji. Mi koji pamtimo cjelokupni razvoj obrazovanja od završetka II sv. rata znamo kako su nas lagali i kako su uz najveće zločine spominjani "usraše i četnici". A kad se upitamo gdje su postojali četnički logori ili gdje su izvršili genocid nad Hrvatima tada odgovor izostaje. Dakle nema ga. Mi Srbi moramo naći načina da se svijetu predoči istina o Hrvatima i njihovoj državi koja je u biti i 1990. nastala kao zločin razbijanja Jugoslavije. Oni nikada nisu pravili državu, ali su rušili svaku u kojoj su živjeli. Stoga iz svakog njihovog političkog koraka vidi se falcifikat, laž i hohštaplersko nastojanje da se predstave kao civizovan narod s "tisućljetnom kulturom" kako oni vole da kažu. A ŠTO ONI KAŽU O DRAŽI-MAČKU O REP.

 

''Ajde da se ne zajebavamo, sta krvati uopste imaju sa Drazinom rehabilitacijom......sta jedan Josipovic ima sa tim?''

 

''Ite kako imaju. Pa na tome oni zasnivaju sva svoja nastojanja da opravdaju svoje zločine. Oni se osjećaju prokazanim i stalno ponavljaju: "Četnici i četnički zločini". Na googlu ima audio snimak Luburića kad onako u njihovom stilu laže: "1941. godine su četnici poklali hrvate u selu Blagaj na Kordunu i mi smo morali intrvenirati". Takvih laži smo se iz usta onih koji su nas vaspitavali u školama naslušali toliko da smo i sami bili uvjereni da su ustaše i četnici zaista jednaki. Najžalosnije je međutim da su i Srbi tome doprinijeli. Toliko naivan narod teško da postoji na tlu Evrope.''

 

''Četnici su JEDINA vojska sa terena kraljevine SHS koja je u zapadnim savezničkim zemljama priznata kao saveznička. General Draza je dobio medalju od Amerikanaca a u više zapadanih zemalja četnički veterani marširaju zajedno sa ostalim savezničkim veteranima na svečanoj paradi koja se priređuje na dan pobjede nad fašizmom. Nigdje na tim paradama nije dozvoljeno marširati ni partizanima ni ustašama. Četnici su LEGITIMNA vojska tada LEGITIMNE države Kraljevine SHS koji su se ustali u obranu svog naroda, druga je stvar što je blesavi narod pohrlio u drugu po redu propast nakon fašizma a to je komunizam, što je stavilo četnike na jednu stranu a partizane i fašiste na drugu i u toj borbi normalno je bilo da su zavisno od situacije na terenu ponekad četnici stali rame uz rame sa Talijanima ili Njemcima da bi se borili protiv veće pošasti, komunizma i partizana, međutim to ih nikako ne čini fašističkim saveznicima jer sam ti već gore napisao da su u analima istorije priznati kao antifašisti i saveznička vojska na tlu Kraljevine Jugoslavije. Komunisti pobijedili i naravno, znači srušili legitimnu državu Kraljevinu SHS pobjednik piše istoriju što znači da su ih komunjare ocrnili nakon II. sv rata upravo s ciljem da narod misli o četnicima kao ti sada. Imaš na našem sajtu (sekcija dokumenti) završnu riječ Generala Draže Mihajlovića sa suđenja pa pročitaj, saznaćeš malo korisnih informacija."

 

''Mokropoljac daj se saberi malo, četnici su kao vojna formacija priznati od strane svih saveznika kao antifašisti i kao takvima im je dozvoljeno učestvovanje u komemoracijama, marševima, mimohodima, paradama i ostalim manifestacijama kojima se obilježavaju dani vojske ili sjećanje na II. sv. rat širom planete. To nije dozvoljeno ni partizanima ni ustašama ni bilo kojoj drugoj formaciji sa područja SFRJ.''

Share this post


Link to post
Quote

Imaš na našem sajtu (sekcija dokumenti) završnu riječ Generala Draže Mihajlovića sa suđenja pa pročitaj, saznaćeš malo korisnih informacija."

 

''Naše tamošnje sveštenstvo trpelo je stradanja jače nego Srbi, koje su Turci u vreme svoje vladavine na kolac namicali. Još se ne znaju grobna mesta zverski ubijenih, Mitropolita Dabrobosanskog Petra Zimonjića, Vladike Gornjokarlovačkog Save Lerkaića i Banjalučkog Platona koga su isti zlotvori potkovali i živog odrali, i više stotina časnih sveštenika i golobradih đakona. Mnoge moje formacije, potpomognute četnicima Vojvode popa Đujića, branile su tokom čitavog rata, koliko su mogle, srpske mučenike u Hrvatskoj i Bosni. Za njihovo spasenje 20. januara 1944. godine, otpočeli smo borbe sa poglavnikovim ustašama, sa ciljem definitivnog rušenja njegove zločinačke države. Naše loše naoružanje i pomanjkanje u ljudstvu nagnali su nas da vodimo umesto frontalne, povremene ofanzivne akcije, usmerene prema najugroženijim teritorijama. I pored sveg našeg truda i junaštva bezbožnici su srušili i spalili više od 200 naših bogomolja, a crkveni hram u Glini potpalili zajedno sa pastvom. Sporadične borbe smo nastavili i naredne 1945. U toj godini, početkom aprila, Lijevče polje postalo je najtragičnije srpsko stratište, čemu sam i ja donekle doprineo, zadržavajući pored sebe majora Pavla i njegovu vojsku, slepo verujući u skoro iskrcavanje Saveznika na obale Jadrana. Moj nesuđeni naslednik major Đurišić, uzdajući se u podmetnutog i pokatoličenog Crnogorca Sekulu Drljevića, prešao je noću, između 2. i 3. aprila 1945. godine, reku Vrbas, a potom neoprezno zaposeo prazno Lijevče polje, svoju nesuđenu prelaznicu za spasonosnu Sloveniju. I dok je u kratkom predahu prebrojavao ljudstvo i vršio pripreme za dalji pokret, Ustaški generali Metikoš i Maks Luburić, napali su ga s leđa, svom žestinom, potpomognuti manjim partizanskim jedinicama. Tako se žedno Lijevče polje napojilo krvlju iz tela naše pospane i glađu iznurene dece. Od petnaestak hiljada nevinih duša, uspelo je da se spase i pobegne prema Kordunu najviše 1.000 najzdravijih. Zarobljeni Pavle odveden je u kazamate Stare Gradiške, 20. aprila. Ugledavši u zatvorskim odajama svog krvopiju Luburića, moj crnogorski komandant istrčao je na balkon i iz sve snage pozvao svoje porobljene ljude da se dokopaju oružja i bore do poslednje kapi krvi. Među dvadesetak ustaša koji su se tada bacili na čeličnog majora bila su oba komandanta sa Lijevča polja. Dva dana pre konačne kapitulacije Nemačke (7. maja 1945.) završen je poslednji čin tragedije ovog polja, zalivenog srpskom krvlju. Tog dana pogromski ustaški logor i usijane jasenovačke peći progutale su krupnu figuru rodoljubivog otadžbinskog četničkog pokreta, majora Pavla Đurišića. Tako je završio jedan hrabar nacionalni vojskovođa.'' (Iz završne riječi Generala Draže Mihajlovića).

Share this post


Link to post

jos prije dosta godina uveli smo pravilo da se ne postavljaju samo linkovi ka nekom tekstu ili novinskom clanku, nego da se isti u potpunosti objavi i onda navede tacan izvor ispod njega

 

molim sve da se toga pridrzavaju i da ucestvuju u raspravi a ne da se prepucavaju novinskim clancima jer barem clanaka ima koliko hocemo i sva svih strana

 

forum iliti diskusije, imaju za svrhu prvenstveno rasprave i diskusije (to ne podrazumjeva vredjanje ili svadju), diskusovati se moze npr o odredjenim clancima itd ali ne da to preraste u "ko ce vise i bolje" zatrpati drugu stranu s novinskim clancima

 

primite na znanje ...

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...