Sign in to follow this  
kraljPonoci

Legende koje ne umiru

Recommended Posts

Da se sjetimo velikana i heroja koji su obiljezili nase prostore i vreme u kojem su zivjeli.

GAVRILO PRINCIP

13. Jula 1894. - 28. Aprila 1918.

Mladic sa Tromedje(Obljaj,Grahovsko polje) koji je na Vidovdan 28.Juna1914. godine izvršio atentat na austro-ugarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanta. On spada u galeriju velikana koji se ne mogu mimoici kada se govori o slavnoj prošlosti naroda sa "vjecite vjetrometine", "naroda sa tri medje".

Atentat je pokrenuo lanac istorijskih dogaðaja u kojim su zbrisana èetiri carstva (rusko, njemaèko, austrougarsko i tursko), 70 miliona ljudi je otišlo u rat, 12 miliona je izgubilo život, skonèale su èetiri dinastije (habsburška, romanovska, hoencolernska i otomanska). Prvi svjetski rat je izmijenio kartu Evrope i uveo novi poredak (Rusija, odnosno Sovjetski Savez).

Share this post


Link to post

NIKOLA TESLA - COVJEK SVETLOSTI

10.7.1856. 7.01. 1943.

Rodjen je u Smiljanu, Lika. Njegov otac Milutin, bio je pravoslavni svestenik. Majka Djuka, bila je poreklom iz svestenicke porodice, nepismena, pametna i plemenita zena. Nikola je osnovnu skolu zavrsio u Smiljanu, nizu realnu gimnaziju u Gospicu, a visu realnu gimnaziju u Karlovcu.

Od ranog detinjstva je pokazao sklonost ka pronalazastvu.

Dosta je citao, provodeci mnoge casove u ocevoj biblioteci. Zadivljen opisom Niagarinih vodopada pomisljao je da tu sagradi veliku turbinu koja ce stvarati elektricnu struju.

Dvadesetak godina kasnije, ta zelja ce mu se i ostvariti.

Nakon mature vratio se kuci i oboleo od kolere. Posle godinu dana oporavka 1876. odlazi u Graz da studira elektrotehniku.

Radio je preterano, od 3 casa do 22 casa, i vec prve godine, polozio je sve ispite sa najvisom ocenom. Profesori su ga voleli i cenili.

Nakon oceve smrti, trazio je stipendiju od Matice srpske, koju nije dobio. Napusta studije u Gracu i nastavlja studije politehnike u Pragu, koje nije nikad zavrsio.

Zaposljava se u Telegrafskom zavodu u Budimpesti, i posle godinu dana 1883. godine prelazi u Edisonovu Elektricnu kompaniju u Pariz. Nakon godinu dana dobija ponudu da predje u sediste kompanije licno kod Edisona u njegovu laboratoriju da se bavi pronalazackim radom.

U Njujork stize 1884. Vrlo brzo Tesla dolazi do epohalnih otkrica u oblasti fizike i elektrotehnike: otkriva obrtno magnetno polje, indukcioni motor, naizmenicnu struju, transformator visokofrekventne struje, bezicni prenos radio-talasa itd.

Zbog neslaganja, razilazi se sa Edisonom i prelazi u Vestinghausovu kompaniju koja ce finansirati gradnju prve elektricne centrale na naizmenicnu struju na Nijagarinim vodopadima.

Sa preko 700 patenata smatra se, uz Faradeja, najvecim pronalazacem u istoriji nauke. U njegovu cast jedinica za jacinu magnetne indukcije nosi njegovo ime - tesla (T).

Umro je u hotelskoj sobi u Njujorku. Sahrana je obavljena o trosku nasih iseljenika.

Njegova zaostavstvina i urna sa pepelom nalaze se u Teslinom muzeju u Beogradu.

Svet ce jos dugo cekati dok se ne pojavi genije ravan Nikoli Tesli u pogledu imaginacije i otkrica.

Share this post


Link to post

STOJAN JANKOVIC

??.??.???? -26.08. 1687.

Proslavljen, opjevan, u sjecanju ucvrscen, uskocki ratnik, nasljedik svog oca ratnika Janka Mitrovica, serdar, vodja morlaka-Srba, kavalir. Za grob mu se ne zna. Neki kazu da mu je utroba sahranjena na mjestu pogibije, na Duvanjskom polju i da je oznacena velikom gromilom kamena. Tijelo, prebaceno na konja, odneseno je u Kotare i mozda sahranjeno u crkvi naselja Budin nedaleko od Novigradskog mora, naselja koje je njegov otac Janko osnovao na pocetku Kandijskog rata 1647. godine. Ne zna se takodje kada je rodjen Stojan Jankoviæ. Zna se jedino da je stvoren u ratnika u nedoraslim godinama, kako kaze jedan izvještaj iz 1650. godine. Zivot je proveo u ratovima: Kandijskom (1645-1669) i Morejskom (1683-1699). Medjutim, i izmedju ratova nije bilo stvarnog mira. Izracunato je da je Stojan u svome vijeku imao prosjecno oko tri vece bitke godicnje. U bitkama se dokazivalo sve, a prije svega od svih priznata vrijednost. Na slavi u okrsajima, na ratnom znoju i krvi sticalo se glavarstvo, status u drustvu, postovanje, imanje, ali i sloboda naroda i njegova autonomija, Jer, glavari su bili vojskovodje, upravitelji i sudije, oni su potpisivali dokumente o pravima naroda, o njegovom statusu u drzavi i obavezama u ratu i odbrani od Turaka...

Share this post


Link to post

PUNISA RACIC

Luger_1.highlight.jpg

LUGER

Puniša Raèiæ bio je srpski politicar porijeklom iz Berana (Crna Gora) clan Jugoslovenskog Parlamenta ispred Nacionalne Radikalne Partije (danasnja Seseljeva-)Radikalna

Tokom parlamentarnog zasjedanja 20. Juna 1928, Raèiæ se uvredio i na zlo primio nekliko uvreda nekolicine hrvatskih deputata iz opozicije HSS-a koji su konstantno upadali mu u rijec prekidajuci ga tokom njegova govora. Iskocio je iz lozze u kojoj je sjedio, povukao pistolj (Luger) i smrtno ranio nekolicinu hrvatskih zastupnika, ukljucujuci i vodju HSS-a Stjepana Radiæa. Raèiæ biva uhapsen i osudjen za zlocin, i biva osudjen na kucni pritvor u Požarevcu. Bilo mu je dozvoljeno da posjecuje jednog rodjaka Nikolu Boškoviæa nekoliko puta u nedelji dana a poslije biva oslobodjen.

Raèiæ je vodio miran zivot tokom 2 sv. rata. Biva uhapsen od strane Partizana u Oktobru 1944, sudjen od strane vojnog prekog suda 21. Partizanske divizije te pogubljen streljanjem.

Hrvati preko Partizana zadovoljavaju osvetu...

prijevod Wolff

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this