Sign in to follow this  
Bas-Celik

MASAKR NAD SRBIMA U VELEBITU (Lika) 1993. god. (VIDEO)

Recommended Posts

МАСАКР НАД СРБИМА У ВЕЛЕБИТУ (Лика) 1993. год.

О масакру на Велебиту 1993. још није покренута истрага

Исјечене главе Срба бацали на гомилу (видео)

Хроника

2007-04-13 13:18:38

Некадашњи командир вода Војске Републике Српске Крајине Стеван Веселиновић прије годину и по дана дао је изјаву и видео-запис Тужилаштву за ратне злочине Републике Србије о масакру припадника Војске Републике Хрватске 1993. године над 22 заробљена српска војника и медицинара Војске Републике Српске Крајине на Велебиту, који је тада био заштићена зона УН, али Тужилаштво о томе још ћути. Веселиновић је ишао и у Канцеларију Хашког суда у Београду и нудио им исти запис на којем се виде унакажене жртве, али они уопште нису били заинтересовани за овај случај.

Веселиновић, који је из Голубића код Грачаца, наводи да се масакр догодио на планини Велебит 22. јануара 1993. године, када су хрватски војници мучили, заклали и побили 22 особе српске националности, од којих и једну медицинску сестру. Веселиновић је те 1993. године био командир вода у српској Војсци Републике Српске Крајине на Велебиту и преко земљаног телефона слушао је како злочинци муче његове саборце.

- Хрвати су им препрјечили једини пут којим би тај дио српске војске могао да напусти регион. Посље тога су заузели и везе комуникација и преко њих јавили нашим војницима да има рањеника којима је неопходна помоћ. Не знајући шта им се спрема група од око 30 војника, међу којима је била и медицинска екипа, са два камиона кренула је као испомоћ и упала у замку ујутро око 9.30 - свједочи Стеван.

Српски камиони су упали у замку између двије базе Унпрофора, базе на Матрасу-Свети Рок и Малог Алана. Осам војника је успјело да побегне и преживи, а њих 22 су заробљена и масакрирана.

- Чим нам је јављено да су нападнуте јединице на Велебиту кренули смо у њихово ослобађање и стигли на 100 до 200 метара од њих, али даље нисмо могли због јаких хрватских снага. Хрвати су отворили пољске телефонске везе и ми смо могли да слушамо крике наших сабораца које су звјерски мучили.

- Можемо само да замислимо какве су болове, муке и понижење у том тренутку преживљавали. Касније, када смо преузели њихова тела, видели смо шта су им све радили - прича Стеван. Посље 10-15 дана хрватска војска се вратила на своје првобитне положаје и вод Стевана Веселиновића је успјео да стигне до мјеста масакра.

photo-2.jpg

Share this post


Link to post

Да Бог да им се траг усташки утрао!!!

По ко зна који пут сам дозволио да ми због

њихових звејрстава крене суза!

Буди се Србијо!

Share this post


Link to post

нека им је лака црна земља

да ли може неко да стави филм на неки довнлоад линк , неради за мене овде некако

Share this post


Link to post

Ово је прави доказ да су хрвати и нихова војска кољачи деца артуковића и павелића потомци болесног народа.

Разлика између Афричких животиња и хрватске војске је само у томе што животиње своју жртву и поједу а хрватски кољачи након тешког мучења своје жртве побацају у јаме.

Share this post


Link to post

Stravicni su ovi prizori, to ljudsko bice nije sposobno uciniti, to je djelo satana, monstruma... Ali zelio sam samo reci, da je ovaj slucaj desio se u zasjedi ustaskoj, a slusajuci ujake, rodjake, poznanike kad govore o ratnim zbivanjima, cesto i najvise su srpski borci stradali zbog lakomnosti, nepaznje, nemara, nediscipline, neispunjavanje naredjenja itd... Pijancenje, spavanje na strazi, slab dogovor, komunikacija, nesporazumi, pusenje usred noci, galama, pjevanje, neopreznost... Cesto se olako shvatalo, cesto se zbog toga i stradalo. Trebali smo biti lukaviji, pametniji, ponos kad predje granice, zamagli um, a to onda biva kobno, a kod svih nas srba gdje god bili to previse dolazi do izrazaja, kad su nam djela bila brza od pameti. Sto se borbi tice, svi znamo kako i sta, zna se da je srpskom narodu borba u genima. Ima u nekom ratnom snimku ova recenica; Niko nezna da se bori i gine kao srbin za svoje, samo politiku da srbin vodi to nezna. Ja vjerujem, da bi ustase sahranjivale 22-cu a ne mi, da su poslali izvidjace ili da su mozda pomislili, da na svakom koraku vreba opasnost...ipak rat je rat, nije to piknik. :frown

Share this post


Link to post

NEKA IM JE LAKA CRNA ZEMLJA I VJECNA SLAVA.

Nesmijem pogledati snimak jer znam sta bi videla da nas ubijaju kao najvecu stoku bez imalo milosti.

Kazu oprosti rat je prosao zaboravi kako da zaborave oni kojem je tako ubijen sin, brat ,otac nismo mi narod koji zna da mrzi prem da imamo i previse argumenata za to ali zaboraviti ovo ne smijemo.

Share this post


Link to post

Ne mogu otvoriti...ni pogledati... :'(

Još uvijek mi je isuviše svježe sjećanje na hapšenje moga oca od strane ZNG-a na pragu naše kuće i mene kao svjedoka....

Neka im je vječna slava! I nema zaborava!

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this