Sign in to follow this  
Wolffocke

Srpska Vojska za vrijeme 2. Balkanskog rata

Recommended Posts

pasic.jpg

Dolje napisano su svjedocanstva o srpskim vojnicima u 2 Balkanskom ratu-Makedonija.

Br. 53.--Svedocenje GEORGHI VARNALIEV, Upravnika Bugarske skole u Kavadarcima kod Tikvesa.

Prvoga Jula kada je pocela bitka kod Krivolaka, bivam zarobljen

sa sedmoricom vidjenijih Bugara uz obavijest usmeno prenesenu od strane nadredjenih, da je u toku opkoljenje mjesta i da ce biti zadrzani kao taoci do zavrsetka rata. Proveli su tri dana u zatvoru, bivaju oslobodjeni trecega dana nakon sto je srpska jedinica porazena. Nacelnik srpske opstine uradio je sve potrebno kako bi obezbjedio njihovu sigurnost. Neki pijani zandarmi zaostali u povlacenju srpske jedinice upucali su slugu i ranili zenu gradonacelnika. Makedonski dobrovoljci u Bugarskoj armiji zauzeli su grad i ponasali su se prilicno dobro ali napustili su isti 7. Jula. Nakon tog datuma pocelo je sistematsko spaljivanje Bugarskih sela i okoline. To su izvodili Turci a pomagali su im i srpski vojnici i oficiri (nikad zajedno sa Turcima). Od sela spaljenih, spomenuo bih Negotin (800 kuca), Kamendol, Gornodisal, Haskovo, itd. Seljaci pomenutih sela pobjegli su u grad i pricali o tome o masakrima, paljevini i pljacki. U rano jutro 8. Jula, Srbi stizu u Kavadarce i ubijaju 25 Bugara, uglavnom izbjeglice iz okolnih sela, medju ubijenima bio je i gradonacelnik i pet vidjenijih gradajana. Gradonacelnik biva optuzen pred streljanje da je isparao srpsku zastavu i kolaboraciju sa Makedoncima. Dva mladica prezimena Dorev, jedan 13 a drugi 15 bivaju streljani jer naprava nalik na bombu eksplodira u blizini njihove kuce i apsurdno bivaju optuzeni za podmetanje eksploziva. Vidio sam njihova tijela, zasuta zemljom, jos uvijek svezanih ruku na ivici grada. Vidio sam pljacku oko 30 magazi (trgovina) i spaljivanje oko 15 kuca. Cetiri zene poludjele od straha u bijegu iz Kavadaraca i za dvije od njih prica se kako su ubile vlastitu djecu kako ne bi pali u ruke Srba.

Uzeto iz 'Report of the International Commission to Inquire into the Causes and Conduct of the Balkan Wars (Washington, DC: The Endowment, 1914)'.

Jos u to davno doba pisano je o 'srpskim' zlocinima, dakle 'nasa' satanizacija nije novijeg doba, ovdje se govori o ranim 1900-tim

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this