Sign in to follow this  
uros-o.a.p

03 april 1992 - Poslednja velika pobeda S.V.K.

Recommended Posts

03 aprila 1992 godine Hrvatska Vojska zestoko je napala celu teritoriju Baranje u vreme kada su vojnici Ujedinjenih Nacija vec stigli u Baranju i zapoceli rasporedjivanje svojih snaga na terenu. Upravo zbog toga Hrvatski vrh se i odlucio na napad jer su znali da ce Srpska strana da ispostuje potpisani sporazum i da zapocne povlacenje svojih formacija sa prve linije odbrane.

Napad je bio osmisljen tako da se u Baranju prodre iz dva pravca; severnog i juznog i da se Baranja zauzme cela ili bar jedan njen deo i da se presece cestovna komunikacija sa Srbijom pre nego sto se zavrsi rasporedjivanje vojnika U.N. Napad je bio najzesci u reonu sela Torjanci, mesta na severozapadu Baranje gde je Hrvatska Vojska i koncentrisala glavninu svojih snaga a o kakvom se svirepom napadu radilo govori i cinjenica da se Hrvatska strana koristila i teritorijom Republike Madjarske pokusavajuci da zadju Srpskim snagama "iza ledja". Iako je napad bio dosta snazan Srpski vojnici uspeli su da odbrane Baranju i nanesu tezak poraz neprijatelju. Toga dana Hrvatska strana, sto je posle i priznala, imala je vise od 60 poginulih i 210 ranjenih vojnika. Srpski vojnici unistili su i nekoliko tenkova i oklopnih vozila dok je jedan transporter zarobljen. U borbi najvise su se istakli Srpski borci iz Jagodnjaka, Bolmana, Belog Manastira i Darde kao i dobrovoljci iz Srbije medju kojima su bili i Vojvodjanski Madjari iz Sombora i okolice od kojih su neki hrabro dali svoje zivote.

Ova bitka bit ce zapamcenja u istoriji kao poslednja velika pobeda Srpske Vojske Krajine jer od tada Srpski vojnici stalno su bili sputavani i ometani od tadasnje vlasti iz Beograda na celu sa Slobodanom Milosevicem da adekvatno uzvrate i poraze neprijatelja.

Ovaj tekst posvecen je svim borcima palim toga dana za odbranu Baranje i svih Baranjaca.

...neka im je vecna slava i hvala...

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this