Sign in to follow this  
unista_au

UNISTA ( medja )

Recommended Posts

interesujem me cija je ovo srusena kuca u maljkovicima,ne mogu da se sijetim? veliki pozdrav!da li planiras na unista ove godine?

Share this post


Link to post

Pozdravc svima !

Pokušaću odgovoriti na postavljeno pitanje;

"interesujem me cija je ovo srusena kuca u maljkovicima,ne mogu da se sijetim?"

Kuća u prvom planu je Dida Nike u drugom planu Boška (Jokina), ljevo od nje nalazi se Savičina.

u pozadini fotografije vide se obronci Dinare sa njene sjeverne strane prema Klancu; koji prirodno djeli Dinaru od masiva na najvecim vrhom Troglav. Sa desne strane vidi se čuvena lipa na glavici dominantnom mjestu ispred kuća Petković koje zauzimaju najdominantnije mjesto u cjelim Uništima; što potvdjuje njihovo prvo formiranje naselja. U jednoj od kuća Petković okončao je posljednji hajduk Hercegovine Trivun Petković.

Share this post


Link to post

Unista_ispod_velikog_bata.jpg

Uništa se nalaze na 650 metara nadmorske visine, južna padina planine Dinare, ispod najvećeg njenog vrha Veliki Bat; sa kojega se pruža veličanstven pogled na Jadran od Velebita do Brača i kontinentalnog djela od Vlašića do Grmeča.

Share this post


Link to post

unista_ispod_velikog_bata_2.jpg

Pogled na Uništa iz novog ugla, koji prikazuje realnu sliku, dakle faktičko stanje na tereneu. Na ovom mjestu nalazi se administrativna linija razdvajanja bivših socijalističkih republika.

Na desnom djelu fotografije nalazi se donje selo, do prije rata nastanjeno srpskim narodom, sada je potpuno prazno. Nakon operacije "oluja" devastirano i potpuno uništeno, sada je bez žive duše.

U toku

Share this post


Link to post

GoogleEarth_Image.jpg

Geostrategiski položaj Uništa vidljiv je i sa ovog satelitskog snimka, gdje se jasno vidi prirodan prelaz, bez mnogo uspona, iz Dalmacije ka dolini Une i Vrbasa.

Za vrjeme vladavine Francuske Dalmacijom, Napoleonova vojska započela je izgradnju puta preko Dinare, koji nije završen do kraja, odnosno povezivanje sa B. Grahovom; tako da je iz B.Grahova moguće doći jedino preko Strmice i Knina.

Prikazana markaciona linija je i administrativna koja Uništa izdvaja iz prirodnog Dalmatinskog ambijenta u sastav opštine B. Grahovo; koja datira od "Požerevačkog mira" uz nekoliko akata o razgraničenju od koji je i sporazum o "Travarini".

Ovo je jedan od naomiljenijih klanaca na Dinari za Stoja Jankovića, što potvrđuje i arheološki lokalitet "Skakala" na kojima se viteški nadmetao sa Turcima kako bih dobio neophodnu dozvolu za prolaz. Putni pravac preko Uništa često je bivao zatvoren od strane Turaka usljed čega su započinjale borbe, vjerodostojan primjer tome su i "Skakala".

Share this post


Link to post

Super veliki_bat, zaista korisne informacije, samo velika je steta sto se vise niko nebrine za to selo, odnosno kao da je otislo u zaborav.

Mozes li sta napisati o ratnom periodu u Unisti izmedju 1990 sve do 1995.

Share this post


Link to post

Moje skromno mišljenje o selu Uništima i granici na Dinari

Nema nikakve pameti da Uništa pripadnu Socijalističkoj Federativnoj Republici Bosni i Hercegovini, odnosno Opštini Bosansko Grahovo,jer sam položaj, odnosno veza prirodna, cestovna, klimatska, pripada južnoj strani planine Dinare.

Uništa su dobijena, odnosno izgubljena za stolom kafanskim kada je Đuro Pucar Stari , stari prdonja rodom iz Opštine Bosansko Grahovo kao član komisije za crtanje granica REPUBLIKA SFRJ nakon 2. svetskog rata, rekao da Bosni ne treba more (na moru nije bilo turizma, vikendica, odmarališta, nego su jadni mali hrvatići vadili samo školjke i so i prodavali po Zagorii) ,nego da granica ide grebenom planina Dinare i Biokova sve do Dubrovnika,, jer Đuro je imao na umu samo šume i drvo kao bogatstvo.

Tipično razmišljanje komunjare toga vremena koji se dodvorio članovima komisije za granice, a onda je neko onako supjan rekao, EVO Uništa neka ostanuu tvojoj opštini Grahovo..., da počasti Starog Pucara na dobrim rječima, odnosno pravilnom i pametnom razmišljanju..

Share this post


Link to post

Велики_бат познајеш ли Радована Маљковића? Сада је свештеник. Шта је са Милим? Исто се презива Маљковић, возио је бијелу ''бубу'' прије рата.

А што се тиче слика прелијепе су.

Share this post


Link to post

Uništa nisu veliko mjesto pa prema tome poznajem većinu, stariju generacju u potpunosti a od ovih mladjih što nadiru nisam u potpunosti siguran da ih sve znam. Maljković Radovan, mislim da je živio u Grahovu i sjećam se da je za vreme rata otišao na teologiju, dalje neznam šta se dešavalo, gdje je na službi itd... Mili je vozio bjelu "bubu" (na prvom postu meožeš vidjeti šta je ostalo od nje) i dobro je svirao Diple. Pretpostavljam da si nekada dolazio na Uništa, za neki praznik, proslavu ili na Doček Nove godine.

Share this post


Link to post

Имали сте ви и једног Србина римокатолик акоји се борио на нашој страни. Оженио је моју комшиницу. Сада живе у Америци. Оно није Милијева ''буба''.

Share this post


Link to post

Istinu veliš, bilo je nekoliko Milana Milanović, koji su su bili lojalni gradjani, priznavali RSK i bili oduševljeni u toku zime kada bi preduzeće Krajinaputevi očistilo putni pravac od snjega. Naravno prije rata to nije bio slučaj jer nadležnost putnog pravca ka Uništima je

Share this post


Link to post

Лијепо познајеш историју. То са Буњевцима опће је познато. Никада ми нијесмо ''наше'' римокатолике другачије називали него Буњевци што и јесте њихов прави назив. Ради се о великом српском племену које је некада обитавало на оним нашим просторима, а оно по чему су били препознатљиви јесте њихова икавица која је и дан данас сачувана код нас православних од Книна па према Цетинској крајини. Нпр; дид, живио, видио, донио, сикира, двиста, ливати, заливати........, а има и оних који икавицу користе у потпуности као што су наши Срби крај Врлике, у Гарјаку, па и дрнишки Срби, што је најљепши доказ да је икавица равноправна код Срба са ијекавицом, јекавицом и екавицом.

Share this post


Link to post

Iskreno rečeno, oduševljen sam koliko dobro poznaješ prostor izmedju Krčića i Gornjeg toka rjeke Cetine i istoriske činjenice na ovom prostoru. Što je Knin za medjurječje Krke i Zrmanje, naselja oko izvora Cetine su, za medjurječje Krke i Cetine. Prema tome, sa aspekta istoriskh dogadjaja, da li ti je poznato šta se desilo na obroncima Dinare; konkretnije, Uništima, razmedju nekadašnjih carstava, sa Odredom Petar Mrkonjić 1943. godine. Da li se zvanična istorija odredila prema tom dogadjaju koji je na neku ruku prekretnica političkog zivota tog vremena?

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this