Sign in to follow this  
LivnoT55

Livanjsko polje i tenkovske borbe

Recommended Posts

Pozdravljam članove Foruma i evo kao uvod otvaram ovaj topic da probacimo koju riječ o bitkama koje su se vodile u Livanjskom polju.

Razlog je jednostavan: Interesiraju me sjećanja tenkista i topnika koji su bili u posadama tenkova JNA ili VRSK u tim bitkama, jer kad se tenkovi bore to je onda "cijev na cijev", a pošto je bilo svakakvih "doživljaja" volio bih čuti njihove komentare.

Usput, ja sam bio HVO tenkista, pa ako ste za priču i upoznavanje, izvolite....

Share this post


Link to post

Koji vremenski period je u pitanju?

Nije mi poznati da je igdje bilo nekakvih velikih tenkovskih bitaka, pa cak i tenk na tenk. Toga je bilo jako malo.

Uglavnom, tenkisti sa svih strana su bili stari jna kadar i skola.

Share this post


Link to post
Moj brat od tetke je ranjen kao tenkista u rejonu sela Čelebić 1992 godine,njegov tenk je uništen od strane drugog tenka.

nemoguće jer tamo nije bilo hrvatskih tenkova,,,pitaj tetkinog brata kako je bilo tamo,,da vidim vasu priču

Share this post


Link to post

Čitaj malo bolje..nije tetkin brat nego brat od tetke...

Prema njegovoj tvrdnji a i prema izjavi njegovih neposrednih starešina koju ima njegov tenk m 84 je pogođen od strane neprijatejskog tenka i to t 55,u rejonu sela Čelebić 1992 godine...nakon izlaska iz tenka pogođen je još sa dva snajperska hica...inače ranjen je kao aktivni vojnik,a jedinica mu je bila stacionirana na Manjači,a vojna pošta je bila Pančevo...kako nemoj me pitati...eto to je to...ne vidim razloga što bi lagao njemu je isti vrag čime je pogođen...

Share this post


Link to post

Bio sam u toj borbi. Takođe kao vozač T 55 , aktivni vojnik. Najžešća borba se vodila u Čelebiću kod nekog groblja.

Bilo je baš krvavo. Nismo tad baš prošli kako smo zamislili.

Tu sam izgubio zauvijek nekoliko svojih dobrih jarana...

Share this post


Link to post
Bio sam u toj borbi. Takođe kao vozač T 55 , aktivni vojnik. Najžešća borba se vodila u Čelebiću kod nekog groblja.

Bilo je baš krvavo. Nismo tad baš prošli kako smo zamislili.

Tu sam izgubio zauvijek nekoliko svojih dobrih jarana...

Moze li se malo detaljnije opisati taj dogadjaj obzirom da si bio akter istog?

Share this post


Link to post

Sjećanja lagano blijede , ali mogu da se sjetim da smo tu pored 10- momaka izgubili i 2-3 tenka. Išli smo u koloni asvaltnim putem ,zbog mogućih mina. Na jednoj krivini nas je dočekivala paljba iz "maljutki" . Skidali su nas jednog po jednog .Tenk ispred mene je pogođen maljutkom u predjelu kupole. Poginuo je komandir tenka ,tako što ga je maljutka presjekla preko pola. Prošla je kroz kupolu , kroz radio uređaj i pogodila njega. Žalosno , jer imao je svega 19 godina , bio je iz Srbije i trebao se skinuti zajedno samnom za nekih 20-ak dana. Kad je moj tenk došao nared , naređeno je da obustavimo napad , konsolidujemo redove i izvučemo ranjene i poginule. Nakon pola sata do mog tenka je došao neki kapetan i rekao mi da uđem u tenk i zajedno sa mojim komandirom tenka krenem na ONO mjesto gdje smo najebali. Trebalo je da izvučemo sajlom jedan OT , koji je pogođen i u kojem su izgorili svi članovi posade.Moram priznati i da je taj kapetan ne ulazeći u tenk (čučao je na njemu) išao zajedno sa nama . Nije mi bilo svejedno , moram da priznam , ali smo došli do izgorelog OT-a i brzo ga zakačili sajlom i bukvalno dovukli do naše uspostavljene linije. Iz OT-a se širio strašan smrad.....

Ne mogu se oteti utisku da su nas ustaše mogle "maketi" , da su htjeli . Zašto nisu - stvarno nemam pojma.

Imi smo zarobili nekoliko ustaša. Ustvari zarobili su ih neki momci koji su se pretstavljali kao "LJubini četnici" i mislim da su bili iz Novog Sada .

Moj dobar jaran , koji je vozio tenk - ralicu T 55 , napadao je na nekom drugom mjestu , nekih 5 km dalje od mene. On je , kako sam saznao , živ zarobljen i nikad za njega ništa nisam čuo.

Share this post


Link to post

Ja iz price rodjaka znam da je na pocetku bilo malo guravo.

Sad...ustaski izvori tvrde da je djeneral Ratko licno bio kao krenuo na Livno, ali su "junacni hrvatski branitelji" skenjali par nasih tenkova i tako kao fol odbranili Livno. I ne samo to, vec su kao i djenerala "zamalo" zarobili, sto naravno vec spada u domen naucne fantastike.

Nasi kazu da cilj uopste nikada nije ni bio Livno, vec da se obezbjede srpska sela u Livanjskom Polju (Kazanci, Caprazlije, Celebic, Sajkovic, Gubin, Provo, Vrbica).

Neko vrijeme smo se tamo sa njima mlatili, ali se sve to brzo smirilo, pa su cak na liniji razdvajanja postavili uredni granicni prijelaz. Tu su recimo prosle one ustaske pobegulje nako sto su u proljece 1993. bjezali pred muslimanima iz Travnika u Republiku Srpsku. Mi smo na tom mjestu zauzvrat dobili neke nase ljude sto su camili po ustaskim zatvorima. Poznato je isto tako da je tokom ustasko-balijskog rata postojala dobra ekonomska saradanja, te da su srpski seljaci iz Livanjskog Polja redovno odlazili u Livno na pijacu i tamo prodavali svoje stvari.

I naravno ovo...cijela prica oko pada Krajine je pocela bas na tom djelu fronta. Naime, u oktobru 1994. su ustase iz svojih uoprista u Rujanima napali artiljerijskom vatrom nasa sela. Onda je sve islo po redu. Ode Kupres, pa sela u Livanjskom Polju, pa Glamoc, pa Grahovo...pa Krajina.

Pitanje za informisane: Ko je drzao sela Strupnic i Lusnic? Meni se cini da su bili hrvatska. Ali nijesam siguran.

Share this post


Link to post

Da li je tacan clanak objavljene na stranici grahovo.net,da je u jednom danu na podrucju Livanskog polja poginuo veliki broj nasih boraca(necu da navodim broj,pise tamo)?Da li je u tom periodu Grahovska brigada bila angazovana na drugom ratistu?Ni danas mi nije jasno zasto tada u Grahovo i Glamoc(imali smo snage,i RS i RSK)nisu upucene dvije brigade koje bi vjerovatno uz borce sa tog podrucja zaustavile okupaciju tog podrucja.

Share this post


Link to post

Знам да су ови наши из Гламоча мислим 2 пута кренули на Ливно, и дошли су скоро до Усташки јединица али им је стигла наредба да се повуку. Разлог повлачења ни војници не знају али су поступили по наредби.

Од тада се нису помјерали са линије одбране до пада Босанске Крајине.

Јесу се смјењивали, ишли су на Купрес, на Бихаћ, ишли су и у Медачки Џеп, али нису направили ни једну акцију која би угрозила Усташке линије на подручју Ливна.

Ni danas mi nije jasno zasto tada u Grahovo i Glamoc(imali smo snage,i RS i RSK)nisu upucene dvije brigade koje bi vjerovatno uz borce sa tog podrucja zaustavile okupaciju tog podrucja.

Да су то жељели они одозго, Гламоч и Грахово неби пали гарантујем вам.

За вријеме пада Гламоча, у њему је била 2. Посавска бригада и "Дрински Вукови". Уз борце који су из Гламоча.

Један ми је момак причао, он је био у тој 2. Посавској, да је '95 био у Гламочу и умјесто да је био на линији био је у једном селу које се граничило са српском територијом. Помагао сељанима да чувају краве излежавао се на сунцу, као и већина тих бораца из 2. Посавске. ::) ::D ::D

Више о паду Гламоча и Грахова има у теми "Пад Купреса, Грахова и Гламоча".

Share this post


Link to post

Vojine, u to vrime Strupnic i Lusnic su bili pod hrv.kontrolom. Koliko ja znam linija razgranicenja je bila negdi na pola sela Celebic do kraja 1994 kao i ona paralelna Caprazlije - D.Rujani. Inace sam rodom iz tih krajeva i cuo sam da su se na ta dva pravca zestoke bitke vodile 04/1992 i 12/1994

Share this post


Link to post
On 29. 12. 2007. at 6:41 AM, Rogonos said:

Koji vremenski period je u pitanju?

Nije mi poznati da je igdje bilo nekakvih velikih tenkovskih bitaka, pa cak i tenk na tenk. Toga je bilo jako malo.

Uglavnom, tenkisti sa svih strana su bili stari jna kadar i skola.

toga nije bilo u čelebiću 1992godine

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this