Sign in to follow this  
Vukasin

NOVI GRAD

Recommended Posts

kula.jpg

Некадашња новљанска кула, порушена за вријеме аустро-угарске окупације

Share this post


Link to post

Мало о Новом Граду

На крајњем сјеверозападном дијелу Републике Српске, смјештен је Нови Град.

То је један од најстаријих и најсликовитијих крајишких градова на ријеци Уни.

На овој, релативно малој, територији од 470 км2 се сустичу брдска и планинска област, сједињују двије велике ријеке - Уна и Сана и укрштају важни друмски и жељезнички правци ширег регионалног значаја.

Ово је био један од највећих чворишних простора бивше Југославије и у жељезничком и у друмском саобраћају (прва жељезничка пруга у ткз. БиХ је спроведена кроз овај простор 1873.г. , пруга: Добрљин (Нови Град)-Бањалука) а сада између Републике Српске, Хрватске, Федерације БиХ и ширег подручја. Комуникацијска удаљеност Новог Града од Загреба износи свега 135 км, од Бањалуке 100 км, Сарајева 320 км и од Београда 396 км.

Овај град , о коме су се први писани документи појавили давне 1280.г., дуги низ година је био додирна тачка западног и источног свијета.Три пута се селио са једне обале Уне на другу, а према сачуваним мапама и цртежима остали су трагови двадесетак различитих локација града. Сматра се да му име долази од утврде Цаструм Новум (Нова утврда, Нови каштел, Нова кула) на Кулском брду (данашњи назив по утврди) која настаје на мјесту античко-римске стражарнице. Утврда је уједно и темељ за каснији настанак града.

Преко Уне и Сане водили су велики дрвени мостови, које су грађани, нарочито новљански ватрогасци, морали бранити од подивљалих прољетних и јесењих вода приликом сваке поплаве.

Из тих разлога 1906.године изграђен је велики унски кеј који убрзо постаје један од симбола града на Уни и Сани .

О Новом Граду су написане бројне пјесме већином инспирисане природном љепотом ријеке Уне. Архитектурно је Нови Град надалеко био познат по градској вијећници из 1892., која је уврштена у листу националних споменика ткз. Босне и Херцеговине, и Старој градској библиотеци из 1895.г.

Од прадавних времена природа је богато даривала овај крај сваком љепотом: жубором бистрих вода, миром зелених гајева, плодношћу цвијетних поља, бријегова Грмеча и Козаре.

Више од 90% површине општине и 60% становништва новоградске општине припада руралном подручју. Новљанска села представљају спој оаза зеленила, мира и еколошки чисте и здраве средине, и старих сеоских имања, старинских кућа брвнара и шеперуша, млинова воденичара, старинских ткалачких станова, изворне народне ношње и обичаја, старих музичких инструмената и гастрономије, те тако представљају

Share this post


Link to post

3161855.jpg

Споменик палим борцима Војске Републике Српске у градском парку

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this