Sign in to follow this  
Vukasin

Re: NOVI GRAD

Recommended Posts

Сваком је његова родна груда најмилија, најсветија...

Тако је и мени мој Нови Град и сва села његова нераздвојна, без којих се о Новом Граду не може зборити...

... брда његова, шуме и пропланци који га окружују, Грмеч, Козара, Сана, Уна...

Другим ријечима речено...

''Нови Град је моје гнијездо

Моја дика, моје родно мјесто''

ДОБРО ДОШЛИ НА ОВАЈ МАЛИ КУТАК ПОСВЕЋЕН НОВОМ ГРАДУ !

Share this post


Link to post

О Новом Граду

На крајњем сјеверозападном дијелу Републике Српске, смјештен је Нови Град.

То је један од најстаријих и најсликовитијих крајишких градова на ријеци Уни.

На овој, релативно малој, територији од 470 км2 се сустичу брдска и планинска област, сједињују двије велике ријеке - Уна и Сана и укрштају важни друмски и жељезнички правци ширег регионалног значаја.

Ово је био један од највећих чворишних простора бивше Југославије и у жељезничком и у друмском саобраћају (прва жељезничка пруга у ткз. БиХ је спроведена кроз овај простор 1873.г. , пруга: Добрљин (Нови Град)-Бањалука) а сада између Републике Српске, Хрватске, Федерације БиХ и ширег подручја. Комуникацијска удаљеност Новог Града од Загреба износи свега 135 км, од Бањалуке 100 км, Сарајева 320 км и од Београда 396 км.

Овај град , о коме су се први писани документи појавили давне 1280.г., дуги низ година је био додирна тачка западног и источног свијета.Три пута се селио са једне обале Уне на другу, а према сачуваним мапама и цртежима остали су трагови двадесетак различитих локација града. Сматра се да му име долази од утврде Цаструм Новум (Нова утврда, Нови каштел, Нова кула) на Кулском брду (данашњи назив по утврди) која настаје на мјесту античко-римске стражарнице. Утврда је уједно и темељ за каснији настанак града.

Преко Уне и Сане водили су велики дрвени мостови, које су грађани, нарочито новљански ватрогасци, морали бранити од подивљалих прољетних и јесењих вода приликом сваке поплаве.

Из тих разлога 1906.године изграђен је велики унски кеј који убрзо постаје један од симбола града на Уни и Сани .

О Новом Граду су написане бројне пјесме већином инспирисане природном љепотом ријеке Уне. Архитектурно је Нови Град надалеко био познат по градској вијећници из 1892., која је уврштена у листу националних споменика ткз. Босне и Херцеговине, и Старој градској библиотеци из 1895.г.

Од прадавних времена природа је богато даривала овај крај сваком љепотом: жубором бистрих вода, миром зелених гајева, плодношћу цвијетних поља, шумовитим брдима Грмеча и Козаре.

Више од 90% површине општине и 60% становништва новљанске општине припада руралном подручју. Новљанска села представљају спој оаза зеленила, мира и еколошки чисте и здраве средине, и старих сеоских имања, старинских кућа брвнара и шеперуша, млинова воденичара, старинских ткалачких станова, изворне народне ношње и обичаја, старих музичких инструмената и гастрономије, те тако представљају

Share this post


Link to post

Хвала Вуче на упућеним ријечима...

Ријечима братским...

Жив ми и здрав био!

Share this post


Link to post

Букашине, као ште рече лички вук, свака ти част, да си представио овако лепо свој Нови Град. То је верујм он и заслужио а ти си онај који

Share this post


Link to post

Хвала вам на овим л'јепим упућеним ријечима.

Након једне мало дуже ''принудне'' паузе, ево мене ијопе' ;).

Поздравља вас Вукашин 8)

Share this post


Link to post

Pomoz Bog braco i sestre,

moji su poreklom od Dvora i Novog Grada a ja sam rodzen u Nemackoj... prosle godine sam nakon 19 godina bio prvi put u novom Gradu i video da je grad jos uvek ostecen od rata!

Moleo bi ako neko ima kakve informacije ( dokumente ili snimke ) o ratnim desavanjima oko novog grada i dvora da mi se javi il da mi javi gde bi mogao nesto o tome na netu naci.

U zdravlju

dean

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this