Sign in to follow this  
Michan

Re: Умро усташки командант Динко Шакић

Recommended Posts

Умро усташки командант Динко Шакић

Бивши командант усташког логора смрти Јасеновац Динко Шакић, који је због ратних злочина осуђен на 20 година затвора, умро је ноћас у 87. години у загребачкој болници Дубрава. Шакић је осуђен и што је лично хицима из пиштоља убио четворицу логораша и наредио вешање 22 логораша.

Шакића је на основу међународне потернице Аргентина 1998. изручила Хрватској, након чега је на загребачком жупанијском суду осуђен на 20 година затвора због ратних злочина над цивилним становништвом.

Након шест месеци суђења, које су пратила бројне јеврејске организације и међународна заједница, Шакић је у октобру 1999. проглашен кривим зато што је као командант логора од маја до краја октобра 1944. командовао и спроводио мучења и убијања логораша и зато што је пропустио да спречи и казни злочине потчињених усташа.

Казну је служио у Лепоглави у ћелији с високим комфором, са телевизором и компјутером како би могао да пише мемоаре, а неколико пута месечно могао је да посећује своју жену Наду.

Њој је суђено као усташкој чуварки у Старој Градишки, али је ослобођена јер нико није могао да сведочи да је неког убила, па је затим на терет државе смештена у комфоран старачки дом.

Share this post


Link to post

Neka mu je teska crna zemlja, i nikad mira ne imao! Da li ga je stigla Bozja kazna za sva njegova nedela i zlocine ili se izvukao!

Pa očito se je izvukao jer je kolko sam čuo bio osuđen na samo 20 godina zatvora a legiju osudiše jedno 20 puta na doživotnu

Share this post


Link to post
Pa očito se je izvukao jer je kolko sam čuo bio osuđen na samo 20 godina zatvora a legiju osudiše jedno 20 puta na doživotnu

Share this post


Link to post

Glas Istre....

UMRO JASENOVAČKI GOSPODAR ŽIVOTA I SMRTI, POSLJEDNJI ZAPOVJEDNIK KONCLOGORA

Šakić se nikada se nije pokajao

Tijekom suđenja još uvijek uvjereni ustaša nije propustio niti jednu priliku da podsjeti da se ne osjeća krivim niti za jedno djelo za koje ga optužuju. »Savjest mi je mirna«, poručivao je Dinko Šakić. Nikad nije pokazao ni trunku kajanja za sve što je uradio

ZAGREB -

Dinko Šakić, posljednji osuđeni zapovjednik jednog koncentracijskog logora, onoga u Jasenovcu, umro je jučer u 87. godini u KBC-u Dubrava u Zagrebu tijekom izdržavanja 20-godišnje zatvorske kazne na koju je osuđen zbog ratnih zločina u Drugom svjetskom ratu. Kaznu je izdržavao u Lepoglavi, na istom odjelu s Hrvojem Petračem, no zbog pogoršanog zdravlja i uznapredovalog karcinoma najprije je bio prebačen u zatvorsku bolnicu u Svetošimunskoj, a onda i u Dubravu, gdje je i umro.

Iako osuđen na dugogodišnju zatvorsku kaznu zbog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom - najvišu moguću, jer je suđen po starom zakonu - Šakić nikad nije pokazao ni trunku kajanja za sve što je uradio. Štoviše, čini se da ga je upravo njegova besprizorna hvalisavost i bahatost i izvukla iz zločinačke anonimnosti u Argentini, u kojoj je uživao poput tolikih nacističkih krvnika iz Drugoga svjetskog rata.

Bijeg u Argentinu

Rođen je 1921. u Studencima kod Imotskog, da bi početak Drugog svjetskog rata dočekao u Slavonskom Brodu. Za strelovit Šakićev uspon na ustaškoj hijerarhiji vjerojatno je zaslužna činjenica da je njegova supruga Nada bila polusestra Maksa Luburića, pod čiju je nadležnost spadao cjelokupni ustaški sustav konc-logora. Šakić tako 1943. postaje pobočnik zapovjednika logora u Staroj Gradiški, a od travnja do studenoga 1944. odlučivao je o životu i smrti u Jasenovcu. Pod Šakićevim zapovjedništvom u Jasenovcu je stradala najmanje 2.401 osoba, a u egzekucijama 20 zatvorenika je, što je dokazano na suđenju, i osobno sudjelovao.

Pred partizanima, zajedno sa suprugom, tzv. štakorskom rutom bježi u Argentinu, a svoje putešestvije opisao je u knjizi sjećanja »S Poglavnikom u Alpama 1946.«. U izbjeglištvu dobiva tri sina, kojima je krsni kum bio Ante Pavelić.

Dičio se ustaškom prošlošću

U Hrvatskoj je za njega šira javnost čula 1995. kada je u to vrijeme utjecajna politička novinarka, Aleksa Crnjaković, prateći tadašnjeg predsjednika Franju Tuđmana u Argentini napravila intervju sa Šakićem. Pod naslovom »Ne kajem se zbog Jasenovca«, Šakić nije krio da je ponosan na svoju ustašku prošlost i na sve što je činio »u interesu NDH«, ne propuštajući naglasiti da bi sve to, ako treba, i ponovio.

Iako će detalji tog susreta isplivati mnogo kasnije, kao uglednog člana hrvatske iseljeničke zajednice, Šakića je zajedno s drugim iseljenicima primio i hrvatski predsjednik. Da se njegov »minuli rad« u to vrijeme na Pantovčaku osobito cijenio, svjedoči podatak da su Tuđman i bivši zapovjednik Jasenovca razgovarali punih 45 minuta, uz zajedničko fotografiranje.

Pravosuđe vrhunski odradilo posao

Tuđman u tom trenutku nije mogao ni zamisliti da će upravo Šakić postati prvi slučaj na kojem će Hrvatska polagati test spremnosti da sudi vlastitim ratnim zločincima iz Drugog svjetskog rata, nekoliko godina prije nego što bude morala suditi i Šakićevim sljedbenicima koji su se i u posljednjem ratu njegovim metodama obračunavali sa srpskim civilnim stanovništvom.

Koliko god je tadašnja politička vrhuška nevoljko prihvatila Šakićev slučaj, smatrajući ga još jednim klasičnim primjerom nametanja, i to uglavnom zahvaljujući nevjerojatno agilnom jeruzalemskom centru Simona Wiesenthala, hrvatsko pravosuđe, iako u to vrijeme čvrsto pod Tuđmanovom kontrolom, vrhunski je odradilo posao. Kasniji pokušaji, od kojih su neki pali u vrijeme koalicijske i Sanaderove Vlade, u slučajevima Šakićeve supruge Nade Esperanze Šakić, ili pak Ive Rojnice ili Milivoja Ašnera, nisu bili toliko uspješni.

TV intervju i izručenje Hrvatskoj

Zanimljivo je da su pravi problemi za Šakića nastupili tek objavljivanjem intervjua s njim na jednom argentinskom TV kanalu. Dok Šakićev intervju objavljen u Hrvatskoj tri godine ranije nije izazvao nikakav interes organa gonjenja, u Argentini se ipak dogodilo drukčije. Novinari jedne argentinske TV postaje namamili su ga 1998. na razgovor tobože se zanimajući za nogomet - baš kao i u Ašnerovom slučaju ovih dana - odnosno za Šakićevo mišljenje o ogledu Argentine i Hrvatske na svjetskom nogometnom prvenstvu, ali su ga onda navukli - što u Šakićevom slučaju očito nije bilo naročito teško - i na priču o Jasenovcu.

Intervju je objavljen i ostatak se dogodio u trenu. Šakić je ubrzo uhićen, a onda još brže izručen Hrvatskoj. Kroz nekoliko mjeseci u Zagrebu mu je suđeno zbog njegove jasenovačke epizode, a na suđenju još uvijek uvjereni ustaša nije propustio niti jednu priliku da podsjeti da se ne osjeća krivim niti za jedno djelo za koje ga optužuju. »Savjest mi je mirna«, poručio je svima Šakić.

Denis ROMAC

Kazna bi istekla 2018.

Šakića je Argentina izručila Hrvatskoj 1998., nakon čega je na zagrebačkom Županijskom sudu nakon šestomjesečnog suđenja u listopadu 1999. proglašen krivim i osuđen na 20 godina zatvora. Prema presudi, kazna bi mu istekla u travnju 2018

Share this post


Link to post

Само ми је жао што нико од тих усташа није погинуо од српске руке, него у кревету у дубокој старости. Јевреји су ловили и убијали нацисте још од 1945. а ми прст један нисмо помјерили. Брука и срамота!

Гдје је тај Тито био кад су усташе бјежале у иностранство. Није се толико потрудио да их спријечи да побјегну колико се је потрудио да спријечи четнике да извучу живу главу. Дражу је ловио мјесецима и мјесецима, а ниједног усташког вођу није пронашао. Да је могао, могао јесте, да није хтио да их ухвати, није хтио да их ухвати. НИЈЕДАН ВЕЋИ УСТАШКИ ВОЂА није ухваћен од стране комунистичке власти у Југославији. Ниједан! Побијени су само фанатици и извршиоци злочина, а ови што су то програмирали никад.

Једино што се је онај четнички командант Јововић заузео па убио Павелића послије двадесет година и то без знања комуниста. Да су комунисти сазнали то, завршио би 2 метра под земљу прије него би и кренуо да га тражи.

Share this post


Link to post

Jebo vas Dinko Sakic.Zar je taj zasluzio da bude na ovom sajtu.Da li ste vi normalni?Sta propagirate ?Svi smo na internetu i mozemo procitati sta hocemo.

Share this post


Link to post

Naravno katolička crkva je puno hvale za ovog zločinaca pa ga predstavlja kao ponos hrvatske nacije >:(

Share this post


Link to post
... Čiča Dražu...Mladića, Karadžića... i da ne nabrajam više jer nema dovoljno mjesta. Imaju Pavelića, Luburića, Francetića, Stepinca...Tuđmana, Šuška, Šakića...

Poštovani, ili se samo meni čini da bi mogli ovi skupa ruku pod ruku. ;D

Share this post


Link to post

Ispracaj Dinka Sakica, komandanta Jasenovca i ustaskog zlocinca, u krematorijum na zagrebackom groblju Mirogoj, pretvoren je u ustasko orgijanje! Naime, ozloglaseni komandant Jasenovca bio je izlozen u ustaskoj uniformi, a govornici su na odru hvalili NDH.

Prema recima svestenika Vjekoslava Lasica, koji vec godinama sluzi mise za poglavara Antu Pavelica, „Nezavisna drzava Hrvatska je temelj danasnje domovine Hrvatske, za koju je mucenik Alojzije Stepinac hrabro posvedocio pred bezboznim komunistickim sudom da je to razlog da se svaki posteni Hrvat ponosi imenom Dinka Sakica“. On je rekao i da je ponosan sto je Sakica u bolnici Dubrava gde je umro na odru video u ustaskoj uniformi.

Uz Sakicevu rodbinu, fascistic kom orgijanju prisustvovali su i predstavnici ekstremnih desnicarskih stranaka i udruzenja. Lider Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac rekao je za „Alo!“ da je nedopustivo da se dogadja „da jedan od jasenovackih krvnika na taj nacin dobije publicitet“.

- Bez obzira na to sto u tome nisu ucestvovali sluzbeni predstavnici Hrvatske mi cemo i saboru i vladi Hrvatske uloziti ostar protest i zatraziti da se odlucnije reaguje na pojavu neoustastva. Tuzilastvo bi trebalo da odluci kakve sankcije treba primeniti posto analizira poruke govora i simbole - kaze Pupovac.

Bivsi predsednik Hrvatskog helsinskog odbora Zarko Puhovski ocenio je da su prekrsena brojna pravila jer je Sakic, iako je umro u civilnoj bolnici, bio zatvorenik, a da je zakonom zabranjeno da neko, pa makar bio i mrtav, nosi ustasku uniformu. Sef uprave za zatvorski sistem Ivan Damjanovic

smatra da je, cim je Sakic umro, prestao biti zatvorenik, pa tako nikakvi propisi nisu prekrseni.

Sakic, koji je od maja do kraja oktobra 1944. bio komandant ustaskog logora smrti Jasenovac, nakon rata je sa svojom zenom Nadom, ustaskim cuvarom u Staroj Gradiski i sestrom zlocinca Maksa Luburica, pobegao u Argentinu, ali ih je na osnovu medjunarodne poternice Argentina

1998. izrucila Hrvatskoj. U oktobru naredne godine osudjen je na 20 godina zatvora zbog ratnih zlocina nad civilnim stanovnis tvom. Licno je hicima iz pistolja ubio cetvoricu logorasa i naredio vesanje 22 civila. Sakic je kaznu sluzio u Lepoglavi, u celiji s visokim komforom, TV-om i kompjuterom, kako bi mogao pisati memoare, a nekoliko puta mesecno mogao je posecivati svoju zenu Nadu.

Njoj je , takodje, sudjeno, ali je oslobodjena, jer niko nije mogao svedociti da je nekog ubila, pa je zatim na teret drzave smestena u komforan starac ki dom.

Alo 26.07.2008

Share this post


Link to post

Pupovac ...

Tako se kod nas zvala neka ptica ružna glasa i još ružnijeg smrada .. jel na to misliš Ratniče

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this