Sign in to follow this  
Crni_Vrh

Re: Popis Like i Krbave 1712. godine

Recommended Posts

Nakon Velikog beckog rata 1683-1699 i oslobodjenja Like i Krbave od Turaka austrijske vlasti osnivaju Dvorsko vojno povjerenstvo u cilju provodjenja "Conscripcije" tj popisa stanovnistva i zemljisnih posjeda na novooslobodjenim podrucjima. Popis je zpoceo 20. septembra 1712.g u Korenici, a zavrsio krajem oktobra iste godine u Lickom Novom. To je prvi i jedini sacuvani popis jer su svi kasniji popisi unisteni, a sasvim slucajno ga je u beckom arhivu otkrio i objavio Karl Kaser. U izdanju SKD "Prosvjeta" i u redakciji profesora Drage Roksandica popis je stampan 2003.g. i u cijelosti ga se moze skinuti u pdf formatu sa ove adrese:

http://www.skdprosvjeta.com/catalogue.php?id=9

Popis je kapitalno djelo koje trajno svjedoci o etnickim odnosima u Lici i iz kojih je vise nego jasno da je pocetkom 1712.g pravoslavno srpsko stanovnistvo na tom podrucju bilo u velikoj vecini. Pored toga licno sam dozivio veliko iznenadjenje i zadovoljstvo da sam u popisu naisao na imena vojvoda, plemenskih starjesina i "porkulaba" o kojima sam slusao samo kroz usmenu porodicnu predaju, cesto maglovitu i kontradiktornu, a sada se pojavljuje i konkretan pisani izvor kao dokaz o postojanju tih ljudi. Nadam se da ce urednistvo KF napraviti iznimku i nece zbog krsenja pravila o ostavljanju linkova izbrisati adresu sa koje se moze skinuti ovo djelo od izuzetne vaznosti za istoriju i etnografiju Like.

Share this post


Link to post

Crni Vrse svaka tvoja napisana rijec ovdje na sajtu je kao melem na rane.

Zahvaljujem sto si nas obogatio, licno mene, nekim novim infomarcijama ovih zadnjih dana u ovom topiku i u topiku o koljacu Franceticu.

Svaka rijec ti zlata vredi!

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this