Sign in to follow this  
chule80

Novi statut Vojvodine

Recommended Posts

Usvojen predlog statuta Vojvodine, na Skupštini 14. oktobra

Koordinaciono telo pokrajinske administracije usvojilo je danas, nakon desetodnevne javne rasprave, konačan tekst novog statuta Vojvodine i u formi Predloga dostavilo ga Skupštini Vojvodine, koja će o njemu raspravljati 14. oktobra.

Predlog najvišeg pravnog akta Vojvodine potpisalo je 77 od ukupno 120 poslanika pokrajinskog parlamenta, a među potpisnicima iz redova vladajuće koalicije nema predstavnika Lige socijaldemokrata Vojvodine i još nekih.

Koordinator radne grupe prof. dr Dragoslav Petrović je istakao da je pristiglio 135 amandmana, a uzete su u obzir i izjave pojedinih istaknutih pravnika i političkih poslenika. Nije stigla nijedna pisana primedba opozicije, ali su prihvaćene neke javno objavljene sugestije, poput dva predloga Grupe građana "Maja Gojković".

U odnosu na Nacrt statuta Vojvodine učinjeno je 68 izmena, mahom jezičke prirode, a promene su izvršene u polovini od 70 članova budućeg najvišeg pravnog akta pokrajine.

"Statut je razvojni i za Vojvodinu i za celu Srbiju, otvara mogućnost bržeg napretka i većeg standarda građana. Očekujem da će dokument dobiti podršku ne samo poslanika Pokrajinske već i Republičke skupštine, kao i donošenje neophodnih pratećih zakona", dodao je Petrović na konferenciji za novinare.

Pokrajinski sekretar za upravu, propise i nacionalne manjine dr Tamaš Korhec je istakao da su se tokom rasprave čula dva suprotna stava - da je Nacrt statuta "seme razdora", odnosno "seme razvoja".

"Sklon sam ovoj drugoj oceni, mada bi, po mom mišljenju, trebalo reći da se radi o statutu integracije. Njime će se, naime, posle 1990. godine Vojvodina i pravno integrisati u državno ustrojstvo Srbije preciziranjem svojih nadležnosti, a doprineće i većoj integraciji nacionalnih zajednica u pokrajini", dodao je jedan od glavnih autora teksta.

Prema njegovom mišljenju Ustav Srbije je dao dovoljan okvir za razvoj funkcionalne autonomije Vojvodine, ali samo zahvaljujući spletu okolnosti.

"Sreća je što se na vlasti i na pokrajinskom i na republičkom nivou nalaze iste, proevropske političke snage, koje neće kočiti dalju demokratizaciju i decentralizaciju Srbije", dodao je on odgovarajući na novinarsko pitanje.

Da bi novi statut Vojvodine stupio na snagu, pošto ga pokrajinska Skupština usvoji, potrebna je i saglasnost Skupštine Srbije i donošenje propratnih akata u vidu jednog "leks specijalisa" ili više zakona.

DSS podneo svoju verziju Statuta

Poslanička grupa Demokratska stranka Srbije-Nova Srbija dostavila je nadležnim pokrajinskim organima svoju verziju statuta Vojvodine, ali ona iz proceduralnih razloga, sasvim je izvesno, neće ni biti razmatrana.

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši je, naime, obavestio pomenutu poslaničku grupu sa šest članova da predloženi dokument "ne ispunjava uslove" ba bi bio uvršten u dnevni red sednice najvišeg predstavničkog tela pokrajine.

U članu 47 aktuelnog Statuta Vojvodine stoji da ovlašćeni predlagači izmene tog akta mogu da budu Izvršno veće Vojvodine, najmanje trećina poslanika pokrajinskog parlamenta ili 40.000 građana s pravom glasa.

Dokument DSS-NS bi, tako, mogao da bude razmatran samo ukoliko inicijatori dostave potpise bar 40 poslanika ili 40.000 birača, a rok je 4. oktobar.

Blic.

3.10.08.

Share this post


Link to post

KALENDAR za 2009. godinu kojeg je tiskala politička stranka Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV), povod je novih-starih prijepora u Srbiji koji se boje da je i prikaz 12 mjeseci uvod u odcjepljenje Vojvodine.

"Zaigrali se"

Naime, nad kalendarom "Vojvodina republika“ dominira logo LSV-a te grbovi Vojvodine i gradova Novog Sada, Sremske Mitrovice, Subotice, Zrenjanina i Kikinde, Pančeva, Vršca i Sombora. S južne strane granice nalazi se Beograd, na sjeveru je Segedin, dok su na zapadu Brčko te Osijek.

Lider te stranke, Nenad Čanak odgovarajući na optužbe medija kako Vojvodinu "preko kalendara" na mala vrata vodi prema neovisnosti, rekao je kako se mladež njegove stranke zapravo "zaigrala s kalendarom", te podsjetio kako se njegova stranka zalaže za autonomiju Vojvodine u sastavu Srbije, no ne i za neovisnost.

"Ovako su počeli Albanci"

Podsjetimo, zalaganje za široku autonomiju Vojvodine u odnosu na Srbiju dio je programa LSV-a koji je na proteklim izborima podržao sadašnjeg predsjednika Borisa Tadića. LSD je također bila član Tadićevog izbornog bloka Za evropsku Srbiju, a dio su sadašnje velike vladajuće koalicije u Srbiji. Pred same izbore Čanak se založio da Vojvodina dobije vlastitu policiju, što nije usvojeno. Čanak je često od strane srpskih nacionalista optuživan za separatizam, iako se nikad dosad nije zalagao za stvaranje nezavisne vojvođanske države.

Najdalje u osudi kalendara "Vojvodine republike" otišao je srpski dnevnik Glas Javnosti koji je akciju LSV-a s godišnjim kalendarom izjednačio s "albanskim separatizmom koji je na kraju doveo od odcjepljenja Kosova".

M.M.

Foto: Glas Javnost

Share this post


Link to post

Nije Matija kao sto vidis,ali je zato Mesic ukinuo

Jugoslaviju i otjerao Srbe iz Hrvatcke.Umjesto da

im je dao autonomiju...

Slobo je umro u Hagu,kazu od posledica trovanja...

Mesic ko Mesic i dalje cirkusira...i cirkusirat ce dok

ga gazde ne opozovu.Sta da se radi ,lipi moj Matija...

Share this post


Link to post

Eh,Krajisnici pitanje u Vojvodini tek treba da se razvije sad je to toliko komplikovano ali ja sam 100% siguran da ce biti meteza za jedno 5-6 pa cak 10 godina,mozda ne oruzanog sukoba u pocetku ali socijalnih nemira sigurno a tako to i ide,stoga bi patriotski Srbi u Vosi mogli da okuse ono sto ste vi Krajisnici 1991.-1995.Nazalost u Vojvodini ima dosta proevropskih Srba koje ja nazivam izdajnicima a zivot ce pokazati da to nije bez veze bice,bice repriza filma iz devedesetih samo na novom odredistu.I cak i ja vise nisam siguran u Srpstvo i trenutno sam neutralan po pitanju statusa Vojvodine,mozda zato sto sam potomak Bosankih kolonista iz osme ofanzive pa me ne zanimaju nesto puno ni Srbijanci ni Lale ni manjine u Vojvodini!Naravno nemojte ozbiljno smatrati moju pretpostavku,zato sto je ona samo jedna u nizu raznih!

Share this post


Link to post

Ako je neko TAMO zacrtao da ce Vojvodina biti nezavisna ... mi ne mozemo ama bas NISTA ! ! ! Dokaz su Slovenija,Hrvatska,Krajine,Republika Srpska,Kosovo i Metohija ... A one price o junastvu ... pale su u vodu !!! Da ima junaka , za ovih 10 godina bi naucili Siptarki jezik ko maternji infiltrirali bi se u tzv institucije Kosovo i iznutra je polako unistavali ... E zato nase sluzbe samo vijaju neke marginalce i rade za vlast za fotelje ...

p.s. A za tu nezavisnu vojvodinu , sto je apsurd je vecina Srba ............

Share this post


Link to post

Pozdrav Ratniku!Ja mislim da je tvoj komentar tacan i potpuno se slazem s njim,a sto se tice onog apsurda sto si napomenuo mislim da je malo i opravdan jer bode svim vojvodjanskim Srbima oci sav taj novac koji sa njihovih njiva odlazi u Beograd i dole u Srbiju cak i meni kojem je san Velika Srbija pa sad vidi dokle je dosla stopa Srbijanskog lopovluka u ovoj 'proevropskoj' zemlji.A na kraju krajeva mislim da bi i nama kolonistima i onima koji su prinundno dosli mnogo bolje bez centralne Srbije iako sam i bicu protiv bilo kakvog separatizma jer ga je zaista bilo i previse u zadnjih dvadeset godina naravno na svaciju korist osim na Srpsku.I samo da se zna upravo su Vojvodjani bili ti koji su ginuli u borbama za Vukovar i istocnu Slavoniju dok se Srbijanci i nisu nesto pokazali sem u lesinarenju,naravno cast izuzecima.

Share this post


Link to post

Kraljevo,Uzice ... dosta ih je bilo u Srpskom Vukovaru ... Pazi ta prica gde pare odlaze , da sve id eu BG je mozda i tacna , ali sta ja kao krajni korisnik obican gradjanin imam od toga ? ? ? Izvini ali eto danas su pare od NIS-a legle u budzet vojvodine , ja ti se smem kladiti u svoj zivot da ti od tih para kao i ja necemo nista videti ! ZNas sta cemo videti , videcemo novi vozni park ovih glavesina iz skupstine vojvodine,videcemo mozda nove svetiljke za novu godinu,videcemo mozda po koju rupu zakrpljenu na putu ... Nista tu nemenja situaciju , a te price da pare idu vamo ili tamo su cista glupost samo da se narod u Vojvodini primi kako smo mi Vojvodjani nesto ekstra i kako eto mi zaostajemo zbog njih ... Cista propaganda buraz ...

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this