Sign in to follow this  
nestor

Usporedba Obama-Hrvatske: Srbin će teško na čelo Lijepe naše

Recommended Posts

Usporedba Obama - Hrvatska: Srbin će teško na čelo Lijepe naše

- Amerika je izabrala promjene. Građani SAD-a odlučili su dati priliku čovjeku koji im nudi novu snagu i novo mjesto Amerike u svijetu. Obamina Amerika bit će drukčija i na unutarnjem i na vanjskom planu, gdje se više neće koristiti argumenti vojne sile, nego demokracije i partnerstva – smatra SDP-ovac Neven Mimica.

Povlačeći paralelu s Hrvatskom, on procjenjuje da su male šanse da kod nas na izborima pobijedi pripadnik neke od manjina: nacionalne, seksualne ili neke druge.

- Po mom sudu, Hrvatska još nije došla do ove faze. To je, uostalom, teško i očekivati nakon 18 godina samostalnosti. Amerika je na prvog predsjednika Afroamerikanca čekala 250 godina – zaključuje Mimica.

Politolog s Fakulteta političkih znanosti i bivši veleposlanik u Washingtonu prof. dr. Ivan Grdešić ističe da je Barack Obama tijekom kampanje “premostio” boju svoje kože i, slikovito rečeno, od manjine napravio većinu.

- Amerika je bila spremna za to. Najveća televizijska zvijezda je tamnoputa Oprah, američkim sportom dominiraju crni igrači, Afroamerikanci su danas gradonačelnici velikih gradova, senatori i kongresnici. Obama se u izborima predstavio kao promotor svih manjina, bilo nacionalnih, socijalnih ili nekih drugih, i pobijedio – analizira prof. dr. Grdešić.

Na pitanje može li, primjerice, Srbin u Hrvatskoj postati predsjednik ili premijer, on diplomatski odgovara: to je moguće, iako ne realno.

Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac takvu mogućnost smatra “refleksijom našeg društva”.

- To je, naravno, stvar i onih koji dolaze iz manjinskih zajednica, njihove zrelosti i sposobnosti da osvoje prostor i nadrastu zadane okvire iz kojih potječu – kaže Pupovac.

Prema njegovu mišljenju, upravo će lokalni i predsjednički izbori biti test za to.

- Obama spada u kategoriju iznimno pametnih, obrazovanih i kvalificiranih ljudi, i zato je pobijedio. Nasuprot teroru mediokriteta, veseli da je pobijedio netko tako vrhunski obrazovan i intelektualno kapacitiran, koji ima energiju i viziju – ističe zastupnica HNS-a Vesna Pusić.

Govoreći o Hrvatskoj, ona smatra da su žene i etničke manjine uvijek upitne kad je riječ o glavnim funkcijama u zemlji.

- Bez obzira na predrasude, najkvalitetniji na političkom tržištu trebaju pobijediti. Ako su Amerikanci za to sposobni, onda smo i mi – zaključuje Vesna Pusić.

Marina KARLOVIĆ-SABOLIĆ / EPEHA

Slobodna Dalmacija, 06.11.2008.god.

Share this post


Link to post

Hrvatskoj ne treba 200 godina da izabere Srbina za predsjednika kao što je Amerikancima trebalo da izaberu crnca-smatra član predsjedništva HDZ-a i potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks.

Na jučerašnjoj debati u organizaciji

Share this post


Link to post

Kad bi Srbin bio izabran za predsjednika Hrvatske ovi naši neprijatelji bi to kvalifikovali kao okupaciju kao što su nas sve proglasili okupatorima samo zato što smo živjeli u svojim kućama.

Na isti način treba i Obamu proglasiti za okupatora u SAD tako bi i tamo javnost stekla malo drugačiji stav o našem položaju u prošlom ratu.

Share this post


Link to post

Србин за предсједника Хрватске?????? Шта ће нама то? НАМА ТРЕБА ДОБАР СРБИН НА ЧЕЛУ СРПСКЕ КРАЈИНЕ.

Share this post


Link to post

Може ли Србин да буде председник Хрватске

Од нашег сталног дописника

Загреб, 7. новембра – Избор првог човека црне боје коже за председника САД са великим занимањем је дочекан и у Хрватској, где тај историјски новитет има и необичан одјек. Наиме, на округлом столу на тему „Медији и политика”, одржаном на Факултету политичких наука у Загребу, постављено је и питање колико би Хрватима требало да на место председника изаберу Србина.

Контекст и повод оваквом питању су сасвим јасни, а занимљиви су одговори: актуелни потпредседник Хрватског сабора и особа из најужег руководства владајућег ХДЗ-а Владимир Шекс сматра да Хрватској не би требало 200 година да изабере Србина за председника, као што је Американцима требало да изаберу председника црнца.

„Нећу рећи да би било потребно као и за Барака Обаму, али мислим да у Хрватској пуно брже сазревају претпоставке за то него што су сазревале у Америци”, казао је Шекс.

Председник најјаче опозиционе странке СДП Зоран Милановић, за кога и даље гласа знатан део Срба у Хрватској иако баш нису задовољни протеклом политиком те странке (посебно у Рачаново време) према српској заједници, сматра да ће се то догодити „када се престану постављати таква питања”.

„Блискост Србије и Хрватске пуно је већа него што је била блискост белаца и црнаца у САД”, напомиње Милановић.

Р. Арсенић

[објављено: 08/11/2008] Politika

Share this post


Link to post
Може ли Србин да буде председник Хрватске?

Moze!!!

Ali.. to ce da bude farsa i sprdnja stoleca!

Mogu oni odmah da ugraju Pupavca ili Stanimirovica, i slicne poltrone u prestol..

predstavice se javnosti, kao i ovima medjunarodnima kao eto zamislite, kako su fini, pa stavili Srbina za predsednika HR..

A uopste nije bitno koje je nacije im predsednik.. vec sta on radi? I sta je uradio na poboljsanju zivota svojih gradjana...

Ako ce oni dapostave Srbina za predsednika HR.. a da polozaj Srba u HR bude i dalje ocajan i grozan.. ONDA KOJE JE SVRHA NJEGOVOG POSTAVLJENJA NA TO MESTO!?!

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this