Sign in to follow this  
pckm76

Internet sajtovi posveceni Pravoslavlju

Recommended Posts

Verujem

http://www.verujem.org/

Verujem-Staklene oci Indije-ceo tekst

http://www.verujem.org/apologetika/biblindij.html

Biblioteka Sveti Naum

http://www.bsn.org.yu/

Sa ovog sajta mozete poslati elektronske cestitke prijateljima za praznike sa pravoslavnim motivima i muzikom. Moguce je skinuti i pravoslavne knjige u pdf formatu pripremljene za stampanje i koricenje.

Pravednik

http://www.pravednik.cjb.net/

Glas Crkve

http://www.glascrkve.org/

Na ovoj stranici su predstavljena nova izdanja Sabacko-Valjevske eparhije koja se mogu kupiti u njihovim knjizarama po Srbiji, a moguce je slusati i radio emisije 24h 7dana u nedelji. Za Beograd je frekfencija 97.3 MHz Fm.

Hram Svetog Aleksandra Nevskog u Bgd.

http://www.anevski.co.yu/

Podignimo stupove

http://www.podignimostupove.com/index.php

Sumadinac-deo sajta je posvecen pravoslavlju

http://www.sumadinac.de/

Glas Kosova i Metohije

http://www.glaskim.co.yu/

Istina-link posvecen pravoslavnima u Dalmaciji :biggrin (mome pretku :wink: )

http://www.geocities.com/vaistinu1/Caso ... revic.html

Ova je o coveku sto izradjuje ikone. Nije reklama samo mi se svidja njegov rad

http://www.oldserbia.plus.co.yu/c_index.htm

I na kraju

http://www.hilandar.org/

Toliko zasad od mene. Adrese su tu da se ne mucite da prekucavate ili kopirate tekstove. Mada je korisno dati deo teksta i adresu odakle je preuzet cisto da se ljudi obaveste sta ima interesantno na internetu.

ZBOGOM JUNACI!

Share this post


Link to post

Pomaze Bog!

Svi oni koji zele da saznaju vise o tome sta se dogadja na Kosovu i Metohiji mogu da posete sajt www.kosovo.com koji se azurira od strane nase bratije u Decanima.

Isto tako mozete posetiti forum:

www.raskaoblast.com

koji se bavi problematikom svekolikog naroda Srpskog...tema ima svakakvih pa izvol'te.

Share this post


Link to post

Симпатичан сајт мислим да је још у изради али нашао сам неке ствари које нисам на другим сајтовима, а досад сам их имао само у папирном облику. Највише ми се свиђа што се брзо отварају странице. Има и мали Српски именик :razz . Поздрав за Чатника

Share this post


Link to post

Ово је један од најинтересантнијих сајтова које сам посетио. На сајту су највеће Српске светиње Раваница, Милешева, Ђурђеви Ступови, Сопоћани, Студеница, Грачаница и Манасија. Поред приказа историје тих манастира, фресака и икона нај упечатљивије и нешто што још нисам видео је то што за сваки манастир постоји виртуелна шетња по унутрашњости манастира и по његовој околини. Ви се налазите рецимо у центру манастира и мишем се окрећете и прилазите фрескама, иконама, гледате кроз прозор. Ово стварно вреди погледати, ево и линкова:

адреса сајта

www.blago.serbianunity.net

унутрашњост Ђурђевих Ступова

http://blago.serbianunity.net/Archives/ ... _i1_s.html

унутрашњост Раванице

http://blago.serbianunity.net/Archives/ ... hurch.html

и тако редом.

Надам се да ћете уживати и једва чекам да чујем ваше мишљење.

Share this post


Link to post

Manastir Bešenovo, jedini fruškogorski manastir kojeg su podigli Nemanjići krajem XII veka. Ustaše su ga spalile, Švabe bombardovale, komunisti razvukli cigle... u toku je obnova. Urađeni su: zvonik, manastirska kuća,  udareni su temelji i prva ploča sabornog hrama Svetih arhangela. Nastavak obnove se očekuje na proleće ukoliko se do tada sakupi građevinski materijal od dobrotvora.

http://manastirbesenovo.org

Share this post


Link to post

Evo i moj skroman doprinos ovoj temi:

  1. History of Orthodox People  - istorija pravoslavaca. Sajt se bavi pre svega istorijom svih pravoslavnih naroda. Za nas je interesantno što postoji sekcija "Restoring the historical truth", posvećena istini o ustaškim zločinima za vreme NDH
  2. Death to the World - часопис који су покренули монаси из Калифорније
  3.  Smrt svetu - српски огранак часописа "Смрт Свету". Више о њима: часопис Смрт Свету (Death To The World) започели су подвижници манастира светог Германа Аљаског (северена Калифорнија) и духовни следбеници оца Серафима Роуза који је 1967. основао манастир. Часопис, како наводе надахњује трагање за Истином и преиспитивање душе, усред модерног доба нихилизма и очајања, промовишући древне принципе последње истинске побуне - умрети за овај свет и живети за други.
    Термин не означава тежњу ка смрћу живога света, већ одбацивање и борбу против његове огреховљености. Изведен је из писања светог Исаака Сиријског (7.век): Свет је општи назив за све страсти. Страсти су следеће: љубав према богатству, жеља за поседовањем, телесна задовољства, завист, похлепа за моћ, гордост, облачење у скупу одећу. (...) Види за коју од ових страсти ти живиш. Тада ћеш познати колико си жив за овај свет и колико си мртав за њега.

    Часопис је настао као мисионарска заједница првенствено за младе у панк субкултури, од монаха који су и сами били панкери. Захваљујући томе се и тематски и изгледом разликовао од дотадашњих православних издања, у којем  доминира црна боја, цртежи и црно беле фотографије икона и фресака. Године 1997. престаје са излажењем да би га 8 година касније, у сарадњи са монашким братством, поново покренули млади чланови антиохијске цркве светог Варнаве, такође из Калифорније. Са њиховом дозволом родио се и наш огранак.

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this