Sign in to follow this  
chule80

Re: Madjarska i Austrija spasavaju Srbiju

Recommended Posts

Gas stiže u Srbiju: U poslednji čas pomoć iz Mađarske

Mađarski MOL počeo je juče nešto iza 16h isporuku dva miliona kubnih metara gasa potrošačima u Srbiji i time sprečio drastičnije posledice energetske krize za 160.000 domaćinstava u Novom Sadu, Zrenjaninu, Pančevu, Subotici, Vršcu i Bečeju. Ova isporuka rezultat je jučerašnjeg dogovora predsednika Srbije Borisa Tadića i mađarskog premijera Ferenca Đurčanja. Ipak, za normalizaciju nužan je dogovor Rusije i Ukrajine.

gas-v.jpg

Na mađarski gas sinoć su najpre mogli da računaju ugroženi gradovi Vojvodine i to Zrenjanin i Vršac, a potom i Pančevo. Kad se podigne sistem gas će moći da očekuju u Bečeju i Subotici, a danas bi moglo da krene snabdevanje Jagodine i Čačka. Gas neće biti isporučivan Beogradu jer se glavni grad greje na mazut.

Predsednik Srbije Boris Tadić pozvao je građane Srbije da štede električnu energiju i budu racionalni.

Tadić je izjavio sinoć za RTS da će Srbija od Nemačke dobiti tri miliona kubnih metara gasa dnevno što će, kako je ocenio, višestruko poboljšati kapacitete u Srbijagasu.”Ja očekujem da će već u toku današnjeg dana snabdevanje gasom biti stabilno”, rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je, kako prenose mediji, rekao da će Mađarska dnevno Srbiji u narednim danima isporučivati od milion do dva miliona kubnih metara gasa, ali da to ne obezbeđuje ukupne potrebe Srbije. Prema njegovim rečima, Srbiji je potrebno još oko tri miliona kubnih metara gasa dnevno kako bi bile obezbeđene hitne potrebe.

Generalni direktor „Srbijagasa” Dušan Bajatović kazao je da gas iz Mađarske, uz oko milion kubika iz domaćih izvora, može da zadovolji 50 odsto dnevnih potreba potrošača.

Prema njegovim rečima, individualni potrošači gasa nažalost neće biti podmireni iz interventnih količina iz Mađarske, jer su prioriteti toplane koje nemaju mogućnost prelaska sa gasa na alternativno gorivo.

„Srbijagas” će sve učiniti da obezbedi grejanje bolnica, škola, vrtića, pekara i drugih prioritetnih ustanova, kazao je direktor tog javnog preduzeća.

I u kriznom štabu Vlade Srbije „Blicu” je potvrđeno da će nabavljene količine gasa biti prosleđene prioritetnim potrošačima.

- To će najpre biti potrošači u Vojvodini. Ostali gradovi čekaće da se sistem potpuno podigne i da pritisak bude dovoljan da gas stigne do Jagodine, Čačka, Kragujevca - kažu u kriznom štabu i dodaju da je elektroenergetska situacija u zemlji i dalje stabilna, ali da je neophodna racionalna potrošnja.

Ipak, situacija u brojnim gradovima Srbije bila je tokom jučerašnjeg dana daleko od stabilne. Redom su pored već ugroženih gradova Pančeva, Loznice i Jagodine, bez grejanja ostajali delovi Vršca, Zrenjanina, Kragujevca, Gornji Milanovac.

uljni-radijatori-x.jpg

Uljni radijatori za Klinički centar Vojvodine

- Najugroženiji gradovi u Srbiji su oni u kojima toplane ne mogu da pređu s gasa na mazut: Kikinda, Bečej, Beočin, Novi Sad, Pančevo, Velika Plana, Kovin, Jagodina i jedan deo Čačka - izjavio je direktor Udruženja toplana Srbije Milovan Lečić. On je dodao da će do konačne stabilizacije potrošači u tim gradovima morati da pređu na grejanje električnom energijom ili nekom vrstom čvrstih goriva.

Više od polovine Loznice juče je ostalo bez daljinskog grejanja, izjavio je direktor Javnog komunalnog preduzeća „Toplana” u Loznici Milan Panić.

I u Sremskoj Mitrovici je bez grejanja ostalo 4.200 domaćinstava priključenih na gasnu mrežu.

- Obe kuće i naš restoran priključeni su na gasnu mrežu. Gosti ne smeju da se smrzavaju, pa smo odmah reagovali i nabavili peć na butan i kvarcnu peć, dok u kući imamo TA peć, pa ćemo se privremeno grejati na struju - kaže Sveto Vasić, vlasnik restorana ‘’Srem-grand’’.

Juče je u Jagodini gas presušio u 8.30 i tada je oko 10.000 porodica koje se greju iz „Gradske toplane” i individualno ostalo bez grejanja. Iz jagodinske bolnice tokom celog dana otpuštali su pacijente, majke sa bebama, ali i pacijente sa neuropsihijatrije koji mogu da se leče i primaju terapiju u kućnim uslovima.

Oko 800 individualnih domaćinstava u Kruševcu, priključenih na gasovod, ostalo je bez gasa.

- Tako nešto smo očekivali s obzirom na situaciju sa gasom. Priključak smo plaćali 1.200 evra plus sve ostalo što su mogli da nam naplate, a sada usred zime moramo da se snalazimo - kaže penzioner Vlajko Pavlović koji živi u naselju Pejton.

Nakon što je Gornji Milanovac juče ostao bez gasa, rukovodstvo bolnice u tom gradu rešilo je da otpusti sve pacijente koji nisu životno ugroženi. Direktor Zdravstvenog centra Miro Lazarević izjavio je da je počelo otpuštanje svih pacijenata na kućno lečenje, a u bolnici ostaju samo pacijenti sa težim oboljenjima.

- Sve pacijente za koje smo procenili da mogu da idu na kućno lečenje, mi smo otpustili kući. Bolesnici koji ostanu u bolničkim prostorijama biće smešteni u zajedničke prostorije, a za potrebe njihovog grejanja obezbedili smo veći broj grejnih tela koja rade na struju - kaže Lazarević.

Blic.

9.01.09

Share this post


Link to post

Dogovorena isporuka gasa iz Austrije

Predsednik Srbije izjavio je danas da je u toku noći i sa Austrijom dogovorena isporuka od dva do tri miliona kubika gasa Srbiji. Tadić je rekao da će taj gas biti preuzet ako se za tim ukaže potreba.

"S Austrijom se razgovara o iporuci između dva i tri miliona kubnih metara gasa, ako bude potrebe mi ćemo i taj gas preuzeti, što bi obezbedilo punu stabilnost za našu zemlju u ovom trenutku i ne bi imali bilo kakav deficit" ocenio je Tadić. On je objasnio da taj gas nije pozajmljen već da ga Srbija plaća, ali da je bitno istaći da su evropske zemlje, izlazeći u susret Srbiji, pokazale evropsku solidarnost

Share this post


Link to post

U Kragujevcu spaljena ruska zastava

zastava-x.jpg

Meštani naselja Ilina voda juče su spalili rusku zastavu ljuti zbog toga što im je isključen gas.

350 domaćinstava u ovom naselju na obodu grada nema alternativu za grejanje. Prema rečima aktiviste Mesne zajednice Radovana Mirkovića, „obavešteni su za Božić da će ostati bez grejanja”, a za to krive „i Rusiju i Srbiju koja je čekala poslednji momenat da građanima pošalje lošu vest i nije obezbedila rezerve ovog energenta”.

- Za priključak na gasovodnu mrežu smo izdvajali u proseku 4.000 evra po domaćinstvu. Toliko je koštalo priključenje i kućne instalacije. Za te pare smo mogli da kupimo drva u količini dovoljnoj da se normalno grejemo narednih deset godina - kaže Radovan Mirković, koji se juče trudio da zagreje kuću u kojoj mu pored ostatka porodice žive deca i trudna žena.

Iako Kragujevac nije na spisku najugroženijih gradova, zbog nedostatka gasa kriza je uticala na život građana. Naime, iako je na daljinsko grejanje koje radi na ugalj priključeno 17.000 domaćinstava, uz sve institucije, škole i obdaništa ostalo je 7.000 domaćinstava koja su kao glavni energent koristila gas. Za njih, kako su juče izjavili odgovorni u gradskoj upravi, „za sada nema rešenja, pa moraju da se snalaze kako znaju i umeju”.

Novi Sad: Bombardovanje je bilo strašnije

Gotovo 100.000 Novosađana koji se greju preko tri toplane ili kao individualni potrošači ostalo je bez grejanja i tople vode.

Share this post


Link to post

Uskoro normalizacija isporuke gasa

Ruski predstavnici u pregovorima o normalizaciji snadbevanja Evrope gasom prihvatili su sinoć angažovanje posmatrača iz Evropske unije na teritoriji Ukrajine, što bi trebalo da znači da će uskoro biti normalizovane isporuke tog energenta. „Angažovanje posmatrača trebalo bi da dovede do toga da budu nastavljene isporuke ruskog gasa članicama EU”, navodi se u saopštenju češkog predsedništva EU.

Ruski „Gasprom” izrazio je spremnost da pusti gas namenjen Evropi čim u Ukrajinu stignu nezavisni posmatrači za nadgledanje tranzita gasa, izjavio je juče Aleksej Miler, šef ruske kompanije. EU očekuje da isporuka gasa startuje nakon što je u Briselu juče užurbano formirana specijalna posmatračka grupa.

„Postignut je dogovor sa EU da čim posmatrači budu raspoređeni u Ukrajini i budu u stanju da kontrolišu dotok gasa i tranzit, mi ćemo odmah i u punom obimu obnoviti isporuke gasa Evropi”, rekao je Miler posle sastanka sa Hansom Gertom Peteringom, predsednikom Evropskog parlamenta. On je podsetio da je ovaj predlog proizašao iz telefonskog razgovora Angele Merkel, nemačke kancelarke, i ruskog premijera Vladimira Putina, u kojem je Merkelova predložila upućivanje međunarodne komisije koja bi nadgledala tranzit gasa.

- Rusija je spremna da plati tržišnu cenu za tranzit gasa preko Ukrajine pod uslovom da Kijev plati tržišnu cenu za isporuku ruskog gasa, izjavio je Vladimir Putin, ruski premijer. On je precizirao da tržišna cena za transport gasa za Evropu iznosi 3,4 dolara za 100 kilometara za hiljadu kubika. Situacija sa tranzitom gasa ne treba da dovede do pogoršanja odnosa Rusije i EU, jer „Moskva nije ni za šta kriva”, kazao je Putin.

Ukrajina garantuje normalne isporuke prirodnog gasa iz Rusije preko svoje teritorije u druge zemlje Evrope, ukoliko ukrajinski sistem gasovoda dobije neophodne količine tehnološkog gasa, izjavio je direktor „Naftogasa” Oleg Dubina. „Mi ćemo garantovati pun obim transporta ruskog gasa u Evropu ukoliko Rusija nastavi sa isporukama i obezbedi gas za ukrajinske gasovodne sisteme”, rekao je Dubina.

Predstavnici ukrajinskog „Naftogasa” su takođe potvrdili da su spremni da dozvole nezavisnim ekspertima monitoring sistema za transport gasa.

Blic.

09.01.09.

Share this post


Link to post

Ruski gas kreće ka Evropi

Šef ruskog „Gasproma” Aleksej Miler izjavio je juče da će „za nekoliko sati” biti potpisan dokument o međunarodnoj misiji za kontrolu tranzita gasa kroz Ukrajinu i da će nakon toga Rusija obnoviti isporuke gasa Evropi. Prvi međunarodni posmatrači koji će nadgledati tranzit ruskog gasa kroz Ukrajinu stigli su u Kijev juče u 13h.

Share this post


Link to post

Srbija nije imala rezerve gasa ni za jedan dan. Skladište Banatski Dvor više nikad ne sme biti nepopunjeno

Gasna kriza koja je prethodnih dana potresala čitavu Evropu u Srbiji je otvorila veliko pitanje - zašto samo naša zemlja nije imala zalihe gasa ni za jedan dan? Punjenje skladišta gasa otpočelo je tek u maju prošle godine, nakon 25 godina pauze, a proteklih godina ništa nije urađeno ni na izgradnji instalacija u Banatskom Dvoru. Stručnjaci kažu da nismo izvukli pouke nakon energetske krize iz 2006. godine i ističu da je za ovakvo stanje kriva kako prethodna, tako i sadašnja vlast.

Nema sumnje da je Srbija čitavu gasnu krizu mogla mnogo bezbolnije da prebrodi da je imala zalihe gasa u Banatskom Dvoru. Skladište prirodnog gasa trenutno ima kapacitet od 520 miliona kubika gasa godišnje i tehničku opremljenost koja dozvoljava dnevno utiskivanje i vađenje milion kubika gasa. Količine koje su letos unete u skladište ne mogu da pokriju potrebe Srbije i dnevno iz Dvora može da se povuče oko 400.000 kubika gasa, što je nedovoljno za domaće potrebe.

To je potvrdio i državni sekretar u Ministarstvu energetike Dušan Mrakić, koji je istakao da je u podzemnom skladištu gasa u Banatskom Dvoru pred početak gasne krize bilo oko sto miliona kubika gasa, ali da kompresorska stanica tog skladišta ne može da izbaci više od 400.000 do 450.000 kubika gasa dnevno.

Blic.

10.01.09.

Share this post


Link to post

Znas kako.. obicni ljudi tumace obicnim jezikom.. ne zanima njega globalna politika.. njemu je zima.. i kraj.

Dzaba sve ostale price.. nije gas cokolada, pa ce je avionom ovaj bacuska nama dobaciti..

A ti sovo smanji dozivljaje.. jer znam da neces im ni prici cak i da ih sretnes.

Share this post


Link to post

Predsednik nam je malo jaci stih. Bajatovic nije uspeo obezbediti gas od Ungara, a Tadic jeste. Kako? Pita li se iko? A sa Austrijancima je vodio tajne razgovore o Kosovu. O nemcima da se i ne govori. Ovaj sto ga je smenio tamo mu je zavrsio kurs CIA. Madjarski gas je dobila samo Vojvodina. Hm, Madjarska autonomija?

Share this post


Link to post

Slabo znaš čuku, a ako ih ne zanima politika šta imaju da pale zastave ? Treba rusija njima da pošalje račun od ukradenog gasa pa neka im puste ...

Share this post


Link to post

стварно ово паљење заставе .... људска глупост нема граница.колико јуче је увео гас и сад не може да живи без њега.то је чиста објест.нема у србији кризе колико је криза у њиховим главама.

Share this post


Link to post

Ovo je sve licno..

Ja licno mislim da su ti ljudi pre "neobavesteni" o celom slucaju, kao i vecina gradjana Srbije..

tako da ne treba uzimati zdravo za gotovo..

Share this post


Link to post

Ovu dvojicu govana sto pale zastavu treba malo napandrciti... >:)

Kad je Marija Serifovic pobjedila na Evrovizija odma sam reko da ce nam zauzvrat za to uzeti Kosovo. :D

Sad kad vidim kako Madjari "velikodusno" nama salju gas mogu misliti da im ni Backa sve sa Novim Sadom nece biti dovoljno. Evo ako babetina Dinkic ne krene sa pricom kako bi bilo bolje da smo NIS dali austrijskom ÖMV-u i madjarskom MOL-u. >:)

Share this post


Link to post

Ja sam baš mislio kako će Rusi svima plin isključiti,a da Vama neće.

Kad ono spasiše Vas,Austrijanci i Mađari,naši najvjerniji saveznici. Nas su pak spasili Njemci i Talijani, i puno skladište plina.

Share this post


Link to post

O pa gde si ti Matija, nema te careva godina. Mora da ti se masina pokvarila.

Ja bogami nisam siguran da bi nam Rusi tek tako doturili plin. Slaba vajda od prijateljstva. Nije mi bas najjasnije sta se tu dogadja, a izgleda da je pocela bitka za energetske izvore, pa Rusi pustaju probne balone.

Share this post


Link to post

Pozdrav tebi Vojo, i Vama gosp. RR,

eto,uzeo sam malo godišnjeg od pisanja....nego da Vam prvo poželim sve najbolje u novoj 2009. i sretan Božić,eto sa malim zakašnjenjem,ali kaže se u nas da dobrih želja nikada dosta.

Uz to malo se i mašina pokvarila. Ušao neki virus..što ja znam, neki trojan..i tako...

Što se plina tiće...ma valjda će se dogovoriti.

Share this post


Link to post

Istina je,manje ili više, sve što u tome članku piše.

Ali ne piše najbitnije....

Prije tri godine se predsj. Mesić vratio iz Kuvajta sa prijedlogom za gradnju LNG terminala na Krku.

Tako je Krk trebao postati glavni alternativni pravac za dobavu plina u srednju Europu. Odmah su se javile nekakve udruge i plan je lako odbačen.

Zašto?

Zato jer bi lova išla Stipi u đep,a ne Ivici.A kako je Ivo jači...jbga. Stipe izvisio.

i što je ono najbitnije što je iz članka izostavljeno?

Korupcija!!

Vlada svugdje i svima na ovim našim ex-Yu prostorima.

Share this post


Link to post
Ja sam baš mislio kako će Rusi svima plin isključiti,a da Vama neće.

Kad ono spasiše Vas,Austrijanci i Mađari,naši najvjerniji saveznici. Nas su pak spasili Njemci i Talijani, i puno skladište plina.

Malo geografije pardon zemljopisa.. nije na odmet.. Rusija se ne granici sa Srbijom.. pa da su nama Rusi iskljucili gas.. da bi taj gas dosao do nas treba da predje Ukrajinu, Madjarsku.. i tek onda u Srbiju..

Sto znaci.. da moze na tom putu biti i lopova.. pa da drpaju ono sto nije njihovo!

A za ostalo... Zasto bi Rusi dozvoljavali da ih bilo ko, pa i SAD zezace.. oni su previse umisljene i nabedjene velicine, da bi se sprdali sa Rusima.. ili Kinezima..

A sto se tice "pomaganja" Austougara.. to nije dzabe.. platice se to vec u nekom obliku..

Share this post


Link to post

Bogami RR , postadoste , kao "mlada diva" na umjetnickim daskama , rado vidjen gost .

Nego salu na stranu , cini se meni da je

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this