Sign in to follow this  
raspucin

Kad naprednjaci ubivaju aždahu

Recommended Posts

Politička istina i umetnička sloboda

Kad naprednjaci ubivaju aždahu

Radoslav Pavlović, povodom filma „Sveti Georgije ubiva aždahu”: Zašto država finansira neistine o istoriji Srba. – Srđan Dragojević: Napadi su kompliment filmu

Branislav Lečić u sceni filma „Sveti Georgije ubiva aždahu“ (Fotodokumentacija Politike) „Većina od nas još u detinjstvu nauči da Supermen ne može stvarno da leti, da vukodlak ne postoji i da kad neko na filmskom platnu umre, nije mrtav ’odistinski’. Simpatično mi je što su dvojica ’naprednjaka’, očigledno, u razvoju uznapredovali samo do srećnog doba dečje nevinosti, te ne razlikuju stvarnost od ’kobajagi’”, rekao je Srđan Dragojević, reditelj filma „Sveti Georgije ubiva aždahu”, a povodom tvrdnji dvojice članova Srpske napredne stranke (SNP) da taj film falsifikuje srpsku istoriju. U pisanoj izjavi za „Politiku”, Dragojević je još dodao:

„Povodom „Lepih sela” imao sam slične zastrašujuće komentare i napade od klerofašističkih grupa građana, eksperata za „patriotizam” i „prave srpske vrednosti”. Smatrao sam to i tada, pa i sada, kao veliki kompliment filmu”, zaključuje reditelj.

Dvojica „naprednjaka” koje Dragojević spominje su predsednik Odbora za kulturu SNS Bratislav Petković i njegov zamenik Radoslav Pavlović. Oni su prekjuče optužili prethodnu i sadašnju vladu da su finansiranjem filma „Sveti Georgije ubiva aždahu”, za koji je scenario napisao Dušan Kovačević, podržale falsifikovanje istorijskih činjenica i ugrozile istoriju našeg naroda.

Dramski pisac Radoslav Pavlović, poznat i kao autor „Šovinističke farse” i scenarista TV serije „Moj rođak sa sela”, ostao je juče pri tvrdnji da film „Sveti Georgije ubiva aždahu” predstavlja istorijski falsifikat. Kao primer falsifikata on navodi to što se u filmu prikazuje da se „na Ceru vodila bitka u rovovima u kojoj su učestvovali i invalidi”.

– Na Ceru nije iskopan nijedan rov i ne postoji nijedan pisani trag o naredbi Vrhovne komande da su mobilisani invalidi. Prema natpisu da je film snimljen prema istinitim događajima, javnost Srbije treba da poveruje da su naše prababe bile lošeg morala, a da su prevareni muževi pucali u leđa invalidima koje je vlada poslala u prve redove na frontu – ističe Pavlović u razgovoru za „Politiku” i pita:

– Da li je marta 2009. Srbija izgubila bitku na Ceru, koju je dobila, uz pogibiju 16.500 naših predaka – kaže Pavlović, koji to naziva „falsifikovanjem istorije”.

Na pitanje zašto nije kritikovao dramu „Sveti Georgije ubiva aždahu”, koju je Kovačević napisao pre 27 godina, a pozorišna predstava je premijerno izvedena pre 22 godine, Pavlović ističe da ne želi da govori o drami, već o filmu koji počinje rečenicom: „Prema istinitom događaju”.

– Dve vlade Srbije su sa milion i 900 hiljada evra podržale film, nazvale ga nacionalnim projektom, a u njemu se iznose neistine. Vlada ne sme da finansira delo koje je falsifikat istorije. Mašta može sve, ali neka umetnici skupe privatna sredstva i snimaju svoja viđenja istorije. Može da se snimi film o Hitleru koji je maja 1945. isterao Ruse iz Berlina ili da su Jasenovac oslobodile ustaše i proterale partizane – zaključuje Pavlović i naglašava da „SNS ne traži zabranu filma – već odgovor vlade”, kao i da nije reč o predizbornoj kampanji SNS-a.

Profesor Ratko Božović, međutim, kaže da „umetnik ima pravo da izmašta i nadogradi istoriju”.

– To je umetnička imaginacija. Ukoliko je ne bi bilo, umetnost bi se svela na fakticizam. Kada bi se delo oblikovalo prema istoriji, ono bi bilo neautonomno. Roman bez fikcije bi bio monografija, a ne roman – ističe Božović i podseća na teoriju odraza u kojoj je podjednako problematično kada se umetnička vizija slaže sa činjenicama, odnosno kada se ne slaže.

– Dušan Kovačević je značajan srpski umetnik, patriota i poznavalac mentaliteta – ističe Božović i dodaje da je reč o populističkim idejama „da se sve osporava”. Božović smatra da osude filma predstavljaju „arheologiju u mišljenju” i da bi studenti sa sličnim komentarima „kod njega pali na ispitu”.

I. Aranđelović

[objavljeno] Politika

Share this post


Link to post

Nisam siguran da li želim da ga gledam i lepa sela lepo gore je krajnje loš film ali ipak jedan od boljih domaćih filmova novijeg datuma ... Postalo je moderno pljuvati po patriotizmu, ako neko kaži i jednu reč da brani patriotizam odmah se nabacuju Slobodan Milošević, izdaja, lopovi, kriminalci, ratni profiteri itd Ovaj fim mi deluje odvratno od onoga šta sam video i mislim da poznati glumci nisu trebali da budu u njemu, evo i jedan trailer pa procenite sami :

Share this post


Link to post

Ja sam jednom prilikom procitao u nekim novinama da je Dusan Kovacevic napisao scenario prema secanjima njegovog dede,znaci da je vrlo moguc taj dio sa invalidima a i poznavajuci nas mentalitet nista me nebi cudilo.Kao i ono sa rovovima,na engleskom sajtu ili je to bila vikipedia na engleskom sam pronasao pod imenom Sebian campaign in first world war da su srpski vojnici na cerskoj bitci prokopavali tunele do austrijskih rovova i postavljali eksplozive pa ih tako dizali u vazduh,i da je to bilo prvi put u svetskoj istoriji da je neka vojska uradila tako nesto.

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this