Sign in to follow this  
chule80

трећа КРАЈИНАДА 11.07.2009

Recommended Posts

КРАЈИНАДА 2009

Симболику свега овога погледајте у самом називу, и комбинацији слова имена.

КРАЈИНАДА.............КРАЈИНАДА...........КРАЈИНАДА...........КРАЈИНАДА

Елем, сви питају шта је то Крајинада, где ће бити, када?

najavakrajinade2009-4.jpg

Крајинада је окупљање наших Крајишника са свих меридијана света (раније је било само из Србије).. Значи, циљ нам је да на једно место, окупимо св оне који воле нашу Крајину, опуштени су, воле да се шале, друже са земљацима, могу да поједу и попију, запевају, знају да се картају беле или шустера, пикају фудбала, умеју да пливају.. Јер све то радимо на Крајинади...

Прича о самој Крајинади почиње лета 2007. године, на овом форуму http://www.krajinaforce.com , где се окупља мала али одабрана екипа.. окупила се она и недељама раније.. али, дешава се да сви капирамо да нам треба један мали излет својствен само нама Крајишницима, који ће нас све окупити.. Тако и би у недељу 8. јула 2007. године, не београдском мору - Ади циганлији окупља се мања група људи, од којих са КФ су били 6 чланова ... Како нам је било, можете прочитати, и видети на овим сликама и извештајима учесника, ако сте регистровани члан КФ.. Krajinada 2007

Из данашње перспективе, то је била ајде да тако кажемо само 1 примитива.. Имали смо јаку вољу, и добру идеју, који смо спровели у дело.. што би се и рекло, мало је људи упознато са самом идејом.. мада је било доста људи далеко од нас, који су желели да дођу.. а сваке године неко од наших мора да преплаче што није у могућности да дође...

Наредне године у пролеће 2008. опет се јавља тај пламен, нешто што нас сећа на прошли годину, и то окупљање.. У жељи да то разбуктимо, прво се прича шири на самом сајту КФ, а после се шаљу обавештења и на још неким сајтовима... Дешава се то, да желимо корак више него прошле године.. Желимо грб, заставу, химну, мајице, песму.. Све то желимо, да спроводимо у дело.. Тако што смо на самој теми посвећеној томе дискутовали, а и ван ње.. Лички витез нам дарива нам грб Крајинаде, који после мећемо и на српску тробојку, па добијамо и заставу.. Вукашин, наш песник са Грмеча, пише позивну песму.. Мајице је урадила фирма ЛИМАФ из БГД.. и у тој првој серији је одштампано 45 комада, за 2008. годину.. Те мајице, као и неки наш знак распознавања, отишле су у Аустралију, Немачку, Скандинавију, по Србији.. Често је ношена на Крајишким окупљањима.. увек макар једна, а некада и више..

Пошто један човек није могао направити, помоћ нуди неколико добрих људи, и прави се Организациони одбор Крајинаде.

Требало је за новац купити клопу, пиће, мајице које су заправо биле пар дана раније наручене, и дан пре саме Крајинаде одштампане, и преузете.. Купљена је и ова наша за сада једина, застава..

Шта се све дешавало на Крајинади, и како је та већ антологијска манифестација КФ прошла можете прочитати на овој теми (ако сте регистровани члан КФ)... Видећете и слике, и извештај са тог догађаја, као и утиске учесника који су тамо дошли..Krajinada 2008

Долазе са свих страна.. из Новога Сада, Јагодине, околине и центра Београда, доносе чак и погачу Крајинаде са све срцем, а месили је чак у 06 сати изјутра.. Сви, сви, хрле ка београдском мору - Ади, да виде шта ће то бити..

Очекивања тадашњих организатора су свакако превазишла сва очекивања.. Прво и због саме бројности.. а била је око цца 22 људи, у то се рачунају људи који су били са нама неколико сати.. Није бројност пресудна.. већ само хоћу рећи да је бројност увећана од претходни пут чак 4 пута. Оно што је тада било карактеристично, је што се већина нас и слабо познавала, да смо се знали нешто мало, и то само преко интернета (што је људима из наше околине изгледало јако чудно), али нама то уопште није било важно.. Дружења људи који су посетили КРАЈИНАДУ се настављају великим интензитетом наредних месеци, прави се увек луда, незаборавна атмосфера, која је остала упамћена.. А та дружења можете причитати на Општим дискусијама нашег форума (регистрација је врло лагана, имате и упутство)...

У име свих људи који се труде око КФ, и Крајинаде, желимо да вас све позовемо на наредну (трећу за редом) Крајинаду, која ће се одржати у суботу 11. јула 2009. године.. Место је Београд, локација Ада циганлија.. почетак је у преподневним часовима, око 11 сати, налазимо се код улаза... Препознаћете нас по застави мајицама, бројности и лудој атмосфери.

Оно што је битно за вас.. да ово схватите као велику опуштенцију, зезање и дружење са својим земљацима.. Поред ствари који ћемо прекопирати од прошле године то је застава, биће урађена једна нова, иста као прошла.. Мајице ће бити урађене нове, са истим грбом, а на леђној страни биће крајишки коњаник.. Мајице ће се наћи у продаји 11. јуна 2009.

Долазак на овогодишњу Крајинаду су најавили и Крајишка група "Плитвице", наши другари.. Ако Бог да, свираће се на 2 хармонике, можда и 1 гитара залута, видећемо.. Прошле године нам је измакло довођење 2 мале личанке, које умеју са песмом, једна да рецитује, друга има фанстастичан глас, а ове године и оне долазе, па би волели да их сви чујете. Нас неколико из организације, ћемо се потрудити да све ово спроведемо у дело, и да то буде још боље, луђе, јаче, и масовније него прошле године..

Е па зато драги наши Крајишници, и сви остали људи који сте добре воље, имате смисла за шалу, дружење, волите да будете део великих и лепих ствари, дођите да стварамо историју...

Share this post


Link to post

За ову годину су у понуди 2 типа мајица, са 2 под типа.. Мајице имате обичне за мушкарце (величине: XXL, XL, L), и ове боди за девојке (M, L)

majice680din.jpg

Ово су мајице беле и црвене, са коњаником на леђима, и коштају 680 динара (односно 7.2 евра)

majice450din.jpg

Ово су мајице без коњаника на леђима, и коштају 450 динара (односно 5 евра)

Мајице ће се продавати на самој Крајинади 11. јула 2009. године, али и раније, већ од 8. јуна можете купити поручивањем на наш мејл ( krajinada@yahoo.com ), или преко телефона +381 63 716 84 97

ако живите у Београду, или околини

Share this post


Link to post

У мјесецу јулу, 11. дана

Дан прије Св. Петра и Павла

Скупиће се друштво велико

Весело, честито и шаролико

Све су то дјеца славне Крајине наше

Ђе су се многи надали, да је нема више

Ал' има је роде, има је мој народе

Јер ђецу крајишку, успомене завичајне воде

Има једно мјесто усред љепог Београда

У народу познат под именом Ада

Београдско, то је море плаво

Скупимо се, запјевајмо сви ”Ој Крајино”...

Ово је роде наш, више од окупљања

Пјесме, прела и веселога сијела

Ово је наша ода, крајишкоме роду

Твом, мом, нашем народу

Дођи, мили мој народе

Дан прије свеца Петровдана

На мјесто, ђе никада, не умире нада

Зове вас и чека Крајинада!

Поздрав,

Вукашин

Share this post


Link to post

Vazna napomena:

Na Krajinadi ce biti slikanja i snimanja, tako da ce se taj video materijal i slike, preneti i na KF, i druge sajtove koji su najavljivali Krajinadu. Sto znaci da nece biti cenzurisanja.

Share this post


Link to post

Dragi moji Krajisnici!

11. jul, dan kada cemo se svi okupiti na BG izletistu Ada Ciganlija, i sto cemo se ludo provesti.. taj dan se prilizava.. sve je manje vremena.. Pozitivna trema je prisutna.. interesovanje raste, a broj gostiju se stalno povecava.. prema preliminarnim procenama bice nas vise od 60. Sto je svakako skoro 3 puta vise nego prosli put.

Jedina stvar na koju ne mozemo da uticemo, jeste vreme. No to neka vas ne zabrinjava, jer imamo tamo malo skoliniste, drveni letnjikovac gde mozemo da se sklonimo od neke kise.. mada, ja verujem da je nece biti, bar ne tolike da se uplasimo..

Posto smo planirali tamo ostati nekoliko sati, a bome i duze.. treba ce nam hrana i pice.. tako da ce ulaz placati svi (cak i organizatori), i to ce biti 400din, gde mozete konzumirati hrane i pica u neogranicenim kolicinama.

Ponesite obavezno vase majice Krajinade, ko je kupio, a ko nije, bice tamo na Krajinadi prilike da se kupi. Ponesite dobro raspolozenje, a mi cemo se potruditi da bude dobre zabave mnooogoo.

VIDIMO SE 11. JULA U 11 SATI NA ULAZU, KOD KAMENJA!

Kontakt telefon: +381 63 716 8497

Share this post


Link to post

КРАЈИНАДА 2009

"Ееее за ово вреди живети.."

Да, драги моји Крајишници.. никада, ни на крај памети ми није било пре 3-4 године да ћу ја бити један од учесника и организатора овако нечег лепог.. Лепе ствари се не дешавају намерно већ случајно.

Овде на КФ сте могли већ 2 године уназад да чујете појам и идеју Крајинада. Задњих месеци помиње се трећа Крајинада, планирана 11. јула 2009. Све је потекло овде, па се овде увек прво и враћамо.

Но да кренемо редом, шта се све дешавало иза завесе.

Имали смо збрку задњих дана морам да признам, тим пре што сам ја на себе преузео највећи део посла, и био центар за прикупљање информација, а информације су се муњевито мењале. А самим тиме, и незахвална улога да се доносе и незгодне одлуке. Наиме, доста људе се уплашило помена кише, и када ми је њих 10 људи, за кратко се доноси одлука да Крајинада буде померена за недељу, и планирани људи се обавештавају.. Да би се после краћег времена утврдило да људима ипак то не одговара, па се враћамо на суботу, па макар било и кише. То је наравно моја грешка коју ја признајем, и не бежим од тога. Тај петак 10. јул ме тако глава болела (што је иначе реткост), јер сам схватио каква је то замка била, и на коју сам почетнички насео. Људи се ипак онда померају на старо, а то је субота 11. јул 2009.

Договор је био да ми помогну моји верни саборци... Рада, КБ и Лички витез. Заиста, како све ово поприма веће размере, све теже је ово организовати. Јер све више гостију иу свих крајева Европе долазе. Зато се овима искрено захваљујем. Но, и поред овога, ја се морам захвалити и Кининџи Крајишнику, како на моралној, техничкој и новчаној помоћи, као и Даци. Јер Даца је превалила са 1 краја Европе на други, створио сам јој овим променама велике проблеме, и то ће ми бити велика грешка. Интересанто је да на неким другим сајтовима, за ове наше претумбације је било силног подсмеха и ругања... Али, смо им сада са правом кажем запушили уста, и отерали у рупе.

Зашто ово кажем? Зато што је Крајинаду 2009, посетило званично 43 људи, и још 10-15 гостију овако. Импресивна слика је била видети све те људе, који су дошли чак и по први пут. А како сами кажу, провели су се незаборавно, и то ми је највеће признање, када кажу, да су били на 100тине Крајишких окупљања, а нигде им није било као јуче... У мене је срце било веће од Велебита! Толики понос и сјај на мом лицу је био, да сам се осећао као олимпијски шамион. Ово не причам ради свог неког величања, или самохваљења. Већ је заправо ово признање свим људима, који су помогли да и ова Крајинада успе.. да се идеја шири, да се број људи увећава, и све то иде узлазном линијом.

Рано јутро 06 сати, ја се устајем и спремам ствари.. што ће нам требати. Ноћ раније је падала киша, а и тог јутра 11. јула је падала ситна киша.. Касније се време стабилизовало, сунца је било на кашику. У договору се налазим са Радом, жени којој од свег срца ВЕЛИКО ХВАЛА!!! КБ је имао у зору своје приватне обавезе које је морао да обави, и тако отишао до НС, а тамо је покупио НС екипу. Ја и Рада до продавнице и пијаце, и натоварили смо 2 великих колица хране и пића. Пошто се мени десио баксуз.. заборавио сам заставу, и враћај се назад по то, успут се купује и роштиља за људе који не посте,а за оне који посте, била је печена риба. Остало све заједничко, вино, пива (псовао сам је до неба, јер сам је ја морао теглити као марва..а нисам је окусио), кисела вода, сокови, од чега зна се шта је доминирало, и све било попијено!

Долазимо ја и Рада на Аду, а оно нигде живе душе. У свем злу имате и нешто добро, а то је да су нам сва места била слободна. Налазимо наше место. И почиње да се каче заставе, Рада слаже послужење.. долазе нам и већ први гости. Ове године смо имали 3 погаче. Долази Мика са својом екипом, Љиља, Нестор, и још људи. Како је ипак била субота, то нису баш сви могли да дођу на време, а неки су закартали ноћ раније беле, па су се успавали, и лагали после како су са ћаћом имали посла!? ::P:D Долази нам и КБ са НС екипом, долази Меки.. иако је човек мора терати да дође к нами. Било је цепања погаче, и наздрављање, сви тада присутни су то урадили. Погаче су све биле поједене.. јесте имали смо хлеба, али ко ће хлеба поред погаче? ;]\/

Вро брзо смо се оријентисали на фудбал, и било је више екипа. Моја је у првој победила 3:1, јер се игра до 3, а у другој смо губили 1:0, али није била утакмица готова. То је била неравноправна борба могу да кажем, јер је била самном и моја сестра у екипи, која је више била статиста, него играч, па смо ја и Ниџо трчали као тигрови, и борили се. Ђука је бранио. У једној утакмици сам био баш у великој жељи да победимо, и ја дам тај трећи гол. Испред мене се нашла Тина, и ја сам кренио као див на мрава.. срушио сам је :-[ , али гол није тада био постигнут ::) , већ касније, од Мике нашег! ;) Фудбал је баш био жесток srpski_smajli_kalas.gif

Наравно незаобилазни део је песма.. ту смо се баш показали. ;) Мика је као што је обећао донео хармонику :}\/ Дошла је млађа половина групе Плитвице srpski_smajli_kalas.gif , неки су се сатрали ;D , а неки и поцепали гласа :D:D Неки момци из Обровца су стидљиво прилазили, и још неки људи.. Најбољи моменат је био када је већ атмосфера била на завидном нивоу, па смо сви загрљени запевали из срца.. Песме које су се пролалале Адом су биле: "Нема раја без роднога краја", "Мрки вук се с Пљешевице чуди", "Двор далеко", "Гори гора", "Милице ћери", "Јован Далматинац", "Ђе си гаро", "Божић је", "Певај Србијо", "Без завичаја", "Нема те нема Крајино моја","Бенковчака Рада", "Преко Капеле", "Прелџија је то", итд.

Жао ми је што нисмо имали више камере да се све то сними, снимљен је само мали део.. јер су све картице биле пуне! Интересантно је људи нису хтели да иду са Крајинаде.. јер им се баш свидело.. већ се одавно смркло. Клопа се сва појела! Нешто пића је остало, и то кисела вода. Све остало је попијено. Према првим проценама, хвала Богу нисмо у минусу. А прошле године смо били.. не пуно, али сада смо ипак бољу рачуницу направили. ;)

Док смо били на Ади, стизале су на поруке подршке и жеље да се лепо проведемо. То ми је било јако жао, што нисмо имали на Ади неке људе, који су стварно заслужили да буду део овако нечега.

Једна цура коју иначе не познамо, довела је људе из Либана, јер је она њихов вођа у току Универзијаде 2009. Учили смо их личко глуво коло (то је било жешћег смехотреса), нудили им домаћу банијску ракију. А њима се већ вртело у глави. Иначе смеха, песме, приче, фудбала је обловала Ада тог 11. јула. Једионо није било купања, јер је било прилично хладно.. тако да то остављамо за следећу годину.

Након Крајинаде, за кратко се одлази кућама, а онда правац на сплав Медитеран, где су неки остали до јутра, а неки до 02 сата.. Наши ветаранима је ово било пуно, па они су остали кући!

ЈА ЖЕЛИМ ОВИМ ПУТЕМ ДА СЕ СТВАРНО ОД СРЦА ЗАХВАЛИМ ЉУДИМА КОЈИ СУ И ПОРЕД СВЕГА ДОШЛИ 11.07.2009. НА АДУ, БИЛИ ДЕО НЕЧЕГА ОВАКО ЛЕПОГ, И ДА ЋЕ ШИРИТИ О НАМА ЛЕП ГЛАС, И СА РАДОСТИ ДОЛАЗИТИ НА НАРЕДНЕ КРАЈИНАДЕ!

Као што сам прошле године рекао.. ово није крај! Ово је тек почетак драги мој! Вежите се ПОЛЕЋЕМО! srpski_smajli_kalas.gif;)

Share this post


Link to post

odlicno da je sve ok i u veselju proslo

izuzetno mi je drago da je Nestor bio u drustvu vas mladjih a nadam se i da ste zapamtili pokoju od njegovih mudrih ...

sto se tice slika i snimkova, neke sam vidio i super su

jos jednom odlicno i sve pohvale

Share this post


Link to post

Чуле, стварно импресиониван извјештај, прикључујем се честиткама, свака част и драго ми је да сте се тако лијепо провели. САМО НАПРИЈЕД. :P

Share this post


Link to post

Ma evo ja ću da vam bacim samo neku sliku dok ne bude zvaničan izveštaj, danas sam slaba s vremenom ali zato sutraaaaa ;D

dscf2432flf.jpg

dscf2464.jpg

Share this post


Link to post

Hvala Tebi Ljiljo,na svemu do sada

Kada Tebe vidim,javi mi se nada

Kao svetlost na kraju tunela

Ja sam zeljan svoga rodnog sela

Kada Tebe vidim,i sav tvoj trud

Nisu ni moje pesme uzalud

Brace imam,al je seja jedna

I ona je za sve nas vredna

Puna si zivota,zivotnog elana

Primi pozdrave od brace Milana

Share this post


Link to post

Svaka čast!

...i na Krajinadi, i na tvome izvještaju Čule. :]]

Drago mi je kada vidim, Krajišnike moje, na jednome mjestu...

Vesele, razigrane, i kada se pjesma naša ori.

Još jednom, svaka čast!

Share this post


Link to post

Ево још неки абера са Крајинаде..

Већ се смркава, а ја треба да се поздравим са 1 момком из Коренице :) .. добар баја.. Онако мушки спојимо дланове, и ја мало кренем да га рушим :<| .. и велим му "Ајде на руку", тј. да обарамо руке... И он то прихвати!? ;|

Ноћ већ, а ми седамо за стол, и креће обарање руку : :) .. десницама! Ови његови личани навијају са њега... а мој побро КБ за мене ;) (ево и сада сам се најежио ;D ), па ми КБ спомиње претке, крв моју Банијску :<| ... и победим ја! ;| Левицу је он мени оборио. ;]\/ витешки.. и поштено, фер плеј. 8)

Share this post


Link to post

Eh, posle chuleta je bogami teško šta reći a da to već niste čuli :) Ja ću vas provesti kroz Krajinadu slikama, manje ću pričati ... Krećemo od Hrama Svetog Save, čekajući chuleta pravim prve fotografije ... jedna od njih je i ova ...

dscf2380i.jpg

pa onda pravac kupovina, na vr ' svega višnja ::) ma jedva sam ga sprečila da ne uzme još jedna kolica samo za višnju ;)

dscf2388.jpg

Share this post


Link to post

Pošto su neki postili svratili smo i u ribarnicu, malo smo merkali ova tri komada pa reko kud će s tolikom ribom, pripašće im muka, ko još voli veliku ribu, daj nešto manje :)

dscf2389v.jpg

Pijacu nismo slikali jer je ujutru tako dosadno sipila neka kišica da smo joj u sebi ..bali sve po spisku i nije nam bilo do slikanja ... Ovde se malo vidi ono čuveno kamenje ...

dscf2397.jpg

Share this post


Link to post

Pravac na naše staro mesto da zauzmemo pozicije, gosti samo što nisu počeli pristizati, veći deo njih je uglavnom bio na putu ... a neki su putovali još od prethodne večeri ...

dscf2400.jpg

i evo nas na starom mestu koje je zahvaljujući onako šugavom jutru bilo prazno (bar neke vajde od one kišice :) )

dscf2409h.jpg

Share this post


Link to post

Podijum za slikanje a zamalo i scenski nastup nisu tu imali nego smo se uplašili porušiće ga sa ličkim gluvim pa šta ćemo za dogodine :)

dscf2417.jpg

Prvi gosti i postavljanje zastava ...

dscf2421j.jpg

Share this post


Link to post

Pa dok je chule skupljao goste kod kamenja mi smo se malo slikali dok ne budemo u gužvi ;D

dscf2431.jpg

A mika983 je ove godine došao s instrumentom, to mu je bila ulaznica

dscf2434f.jpg

Share this post


Link to post

Nemogu iskazati koliko mi je drago sto se ovako nesto dogodilo .

Svaka cast , a iduci put mozda i mnogo mnogo vise .

Super .

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this