Sign in to follow this  
Rada

Ratne zastave u Sarajevu zbog "Dobrovoljačke"

Recommended Posts

Ratne zastave u Sarajevu zbog "Dobrovoljačke"

Bošnjački veterani protestovali u Sarajevu noseći ratne zastave zbog raspisivanja poternica Interpola u slučaju "Dobrovoljačka".

Nekoliko stotina okupljenih nosili su bele majice sa ispisanom porukom "Šta čekate - hapsite" i tranparente na kojima se zahteva prekid odnosa BiH sa Srbijom, a bošnjačkim političarima se poručuje "Probudite se!".

Polučasovni protest u organizaciji koordinacije boračkih udruženja iz Federacije BiH održan je pred zgradom Ministarstva odbrane i protekao je mirno.

Povod za protest su poternice koje je Srbija raspisala protiv 19 lica iz BiH koji se terete za zločine nad kolonom JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Obračajući se prisutnim predsednik Patriotske lige Avdo Hebib je poručio da se sa borcima koji su branili BiH ne može igrati.

Prema njegovim rečima, protest je simbolično održan na mestu odakle je 1992. godine krenuo konvoj JNA koja se povlačila iz Sarajeva, a Hebib je rekao i da je ta vojska kidnapovala tadašnjeg predsednika BiH Aliju Izetbegovića.

Podsetili su da raspisivanje 19 poternica za građanima BiH zbog zločina nad pripadnicima bivše JNA u maju 1992. godine u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici, predstavlja kršenje Rimskog sporazuma.

Tužilaštvo Srbije za ratne zločine raspisalo je međunarodne poternice za 19 osoba iz BiH zbog napada na kolonu bivše JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu početkom maja 1992. godine, među kojima je i član ratnog Predsedništva BiH Ejup Ganić.

Mondo 27.05.2009

Share this post


Link to post

Je.em ja njima mater tursku ! Drugarov brat je tu stradao , a on se izvuko jer mu je majka radila na TVSA koji su tad kontrolisali SDA ! Crklo pseto dabog da .

Share this post


Link to post
ponedeljak, 08. jun 2009, RTS

Ganić: U Dobrovoljačkoj pet, šest mrtvih

Član ratnog Predsedništva Republike BiH Ejup Ganić, odbacio optužbe srpskog Tužilaštva za ratne zločine, tvrdeći da je u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu poginulo svega pet ili šest ljudi.

Član ratnog Predsedništva Republike BiH Ejup Ganić, za kim je srpsko Tužilaštvo za ratne zločine raspisalo poternicu, tvrdi da se u maju 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu poginulo pet ili šest ljudi.

Prema podacima Centra javne bezbednosti Istočnog Sarajeva, ubijena su 42, a ranjena 73 pripadnika JNA, dok je zarobljeno njih 215.

Svedočenje preživelog pripadnika JNA (Arhivski materijal RTS-a)

Interpol stopirao "Dobrovoljačku

Ministar bezbednosti BiH Tarik Sadović izjavio je da je Generalni sekretarijat Interpola u Lionu odgodio izjašnjavanje u predmetu izdavanja "crvenih poternica" za predmet "Dobrovoljačka ulica" dok se o tome ne izjasni Pravno odelenje te međunarodne policijske institucije.

"Generalni sekretarijat Interpola uputio je svim državama članicama dopis u kojem doslovno stoji da je Generalni sekretarijat odlučio da informacije do okončanja revizije pred Pravnim odelenjem neće biti registrovane u bazama podataka", rekao je Sadović.

"Bilo je hiljadu slučajeva u BiH gde su se sukobile vojne formacije i u kojima je poginulo više ljudi. Dobrovoljačka je njima interesantna, jer su tog dana mislili da će BiH preći pod okrilje Slobodana Miloševića", rekao je Ganić bosanskoj televiziji "OBN".

Ganić je rekao, da je lično tada "pomrsio račune" onima, koji su, kako je rekao, mislili da 2. i 3. maja 1992. godine, kidnapovanjem šefa države BiH,Alije Izetbegovića, omoguće da BiH uz pomoć Fikreta Abdića dođe pod okrilje Miloševića.

Ganić je ocenio da su on i hrvatski član Predsedništva Stjepan Kljujić predstavljali okosnicu odbrambenog pakta i da optužbe protiv njih stavljaju pod pritisak ljude koji su učestvovali u odbrani BiH.

Prema njegovom mišljenju, Srbija pokušava Dobrovoljačkom ulicom da napravi, kako je rekao, neku ravnotežu obzirom da su njeni zvaničnici dobili oko 1.000 godina zatvorske kazne u Hagu.

Tvrdi da Beograd time želi pravosudnim organima da nametne, "dnevni red istraživanja", jer se, prema njegovom mišljenju, tako onemogućuje istraživanje stradanja Bošnjaka u Prijedoru, Gacku i Nevesinju.

Ganić je slanje poternica iz Srbije uporedio sa slučajem kada bi, kako je rekao, Nemci posle Drugog svetskog rata slali poternice za Englezima i dodao da vlasti BiH treba sada da pokažu da su u stanju da zaštite svoje građane.

Poternica za Ganićem i Kljujićem

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije raspisalo je poternice za osumnjičenim za ratne zločine nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u maju 1992. godine u Sarajevu, među kojima su i članovi ratnog Predsedništva BiH Ejup Ganić i Stjepan Kljuić.

Sumnjiče se za ratne zločine počinjene u bolnici i kasarni Sarajevu, kao i za napad u Dobrovoljačkoj ulici.

Snage Armije Republike Bosne i Hercegovine izvršile su 3. maja 1992. godine napad na kolonu Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

U tom napadu na kolonu JNA koja se povlačila prema kasarni u Lukavici, ubijeno je i ranjeno više oficira, vojnika i civila.

Uprkos dokazima, za ovaj zločin koji su dostavljeni Tužilaštvu BiH, još niko nije odgovarao.

Predmet "Doborovljačka" preuzelo je srpsko Tužilaštvo za ratne zločine nakon što je pre nekoliko godina rasformirano vojno tužilaštvo u Beogradu, koje je vodilo taj predmet.

U protekloj deceniji u javnost je izašlo više potresnih svedočenja očevidaca strašnih dešavanja prilikom napada na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu početkom maja 1992. godine.

Težini događaja doprinosi i činjenica da je ova evakuacija bila dogovorena posredstvom predstavnika tadašnje mirovne misije UN u BiH.

Vlasti Republike Srpske dostavile su Haškom tribunalu dokaze protiv Alije Izetbegovića, Ejupa Ganića i Stjepana Kljuića, ali Hag nikada protiv njih nije podigao optužnicu.

U izvodu iz krivične prijave se navodi da su Ejub Ganić i Stjepan Kljuić, kao članovi Predsedništva BiH, organizovali i naredili Mustafi Hajrulahoviću i Jusufu Pušini da 3. maja 1992. godine napadnu kolonu bivše JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Ganić i Kljuić, prema prijavi, izdali su naređenje za napad, iako je bio postignut dogovor da se Komandi Druge oblasti JNA omogući da mirno napusti Sarajevo. Na taj način njih dvojica neposredno su učestvovali u ubijanju i ranjavanju više desetina pripadnika JNA.

Share this post


Link to post

Potjernice stopirane pod političkim pritiskom

Autor: G. Maunaga, Ž.Bašić

BANjA LUKA - Direktor Nacionalnog centralnog biroa Interpola Beograd Miloš Oparnica u pismu upućenom generalnom sekretaru Interpola u Lionu Ronaldu Nobleu naglašava da je ova institucija stopiranjem i provjerom potjernica u "slučaju Dobrovoljačka" pokazala da u radu primjenjuje selektivnost i voluntarizam.

Generalni sekretarijat Interpola u Lionu stopirao je zahtjev Interpola Beograd za raspisivanje potjernica protiv 13 lica osumnjičenih za ratni zločin nad pripadnicima JNA 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, dok ih ne provjeri njihova kancelarija za pravna pitanja.

- Interpol Sarajevo nije ispunio svoju obavezu na osnovu članstva u ICPO Interpola i nije nam dostavio identifikacione materijale za osobe protiv kojih smo dostavili zahtjev za izdavanje međunarodnih potjernica. Mi smo procesuirali takve zahtjeve od IP Sarajevo i IP Zagreb - stoji u pismu Oparice Nobleu.

Portparol MUP-a Srbije Suzana Vasiljević kazala je da je pismo direktora Interpola Beograd proslijeđeno i Interpolu u Sarajevu i Zagrebu i da još čekaju odgovore.

- Oparica je reagovao na stopiranje potjernica koje je raspisao Interpol Beograd za zločine počinjene u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu u maju 1992. godine. U pismu se traži isti takav pristup svim potjernicama Interpola Zagreba, Beograda i Sarajeva koje se odnose na ratni zločin - navodi Vasiljevićeva.

Oparica Nobleu piše da je njegova interpretacija vezano za nadležnost Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju laž i nonsens.

- Svaka zemlja ima suvereno pravo da krivično procesuira djela ratnog zločina i navedeni Tribunal nije "viši sud", nego sud specijalizovan za procesuiranje ratnih zločina. Prema definiciji, ratni zločin nije krivično djelo koje samo po sebi implicira politički karakter - navodi Oparica.

On podsjeća Noblea da je upravo Lion bio taj koji je izdao i odobrio stotine potjernica za počiniocima ratnih zločina od strane Interpola Zagreb, Sarajevo i Beograd.

- Odluka o provjeri je donesena samo na osnovu jedne strane pod velikim političkim pritiskom ministra bezbjednosti BiH. S naše strane svaki pravnik bi se posramio ovakvim interpretacijama i konceptima bez značajnih izjava, bez ijedne činjenice - piše Oparica.

On podsjeća da je isti Odjel za pravna pitanja i ranije pod političkim pritiskom donio odluke o neraspisivanju potjernica u slučajevima Tači, Čeku i Radić.

Oparica ističe da je Interpol u Lionu pogriješio jer navodi da je Interpol Beograd dostavio zahtjeve za difuzne i crvene potjernice protiv bh. državljana, a na potjernicama ima i državljana Srbije.

- U ovom slučaju, kao i ranije, postupamo po naredbi suda i smatramo iluzornim da policija ili političari treba da komentarišu odluku suda - stoji u pismu.

Oparnica na kraju navodi da ostaje pri zahtjevu da se potjernice izdaju i da ostanu validne.

- Predlažemo da ukoliko prihvatite zahtjev Interpola Sarajevo da se zabrani distribucija ovih potjernica, onda na osnovu iste pravne osnove trebate to isto uraditi i sa svim drugim potjernicama Interpola Zagreb, Interpola Beograd, Interpola Sarajevo, u čijem se opisu činjenica nalazi ratni zločin, dok Kancelarija za pravna pitanja ne donese odluku, navodi Oparica.

Predsjednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić rekao je da predmet Dobrovoljačke ulice pojašnjava karakter rata u BiH.

- Savez logoraša će zatražiti ravnopravan tretman u isporučivanju optuženih za ratne zločine - rekao je Dukić.

Hapšenja

- Na osnovu potjernica koje su upravo bile izdate zbog ratnih zločina u prethodnom periodu nekoliko desetina hapšenja je bilo izvršeno na teritorijama ovih zemalja i lica sa tih potjernica su bila ekstradirana u zemlju moliteljicu. Ostajemo pri svom zahtjevu da se potjernice izdaju i da ostanu validne, jer nas niste uvjerili niti jednom činjenicom da postoji pravna osnova da se zabrani njihova distribucija, navodi Oparica.

Глас Српске 16.06.2009

Share this post


Link to post

Neprihvatljivo i sramno povlačenje poternice

Premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik ocenio je kao "neprihvatljivu i sramnu" odluku generalnog sekreterijata Interpola da suspenduje "crvene poternice" iz Srbije protiv 19 građana Bosne i Hercegovine u slučaju "Dobrovoljačke ulice"

Srpsko tužilaštvo za ratne zločine je zbog napada na kolonu bivše Jugoslovenske narodne armije (NA) u Dobrovoljackcoj ulici u Sarajevu 1992, raspisalo međunarodne poternice, između ostalih i za bivšim članovima ratnog Predsedništva BiH Ejupom Ganićem i Stjepanom Kljujićem.

Premijer Dodik je izjavio novinarima u Bijeljini da je tim činom "naše poverenje u međunarodno pravo i pravni sistem značajno ugroženo", kao i da zahtev za povlačenje poternica "nije donelo Veće ministara (BiH) niti su konsultovani predstavnici iz RS".

Premijer RS je kritikovao rad Tužilaštva BiH i istakao da ono, kao i Sud BiH, ne bi trebalo da postoje na način kao do sada, javili su mediji u RS.

Ministarstvo bezbednosti BiH saopštilo je da je Generalni sekretarijat Interpola doneo odluku kojom su "crvene poternice" Beograda protiv državljana BiH u slučaju "Dobrovoljačka ulica" definitivno obustavljene.

Tanjug 04.07.2009

Share this post


Link to post
Neshvatljivi presedan u praksi Interpola: Amerika zaštitila zločince iz Dobrovoljačke ulice

Autor: Vuk Z. Cvijić, T.M.-S. | 04.07.2009. - 07:50

Na insistiranje i lobiranje SAD, Interpol je juče doneo odluku o ukidanju „crvenih poternica” koje su ranije raspisane po zahtevu suda u Beogradu protiv državljana BiH optuženih za napad na kolonu vojnika JNA koja se po dogovoru zaraćenih strana povlačila iz Sarajeva kroz Dobrovoljačku ulicu maja 1992 godine.

dobrovoljacka-x.jpg

Odluka Interpola važi za slučaj Dobrovoljačke ulice i sve buduće slučajeve, ali će sve druge, prethodne i dosadašnje poternice ostati na snazi. U odluci Izvršnog komiteta Interpola navodi se da će poternice za ratne zločine ubuduće moći da raspišu samo ako to radi Međunarodni sud, država za svog državljanina i država za stranog državljanina samo ukoliko se država iz koje je okrivljeni slaže s tom poternicom.

- Odluka je doneta na zvaničan zahtev predstavnika BiH, ali ona ne bi bila takva da nije imala podršku predstavnika SAD koji su je i izdejstvovali - kaže izvor „Blica”.

Nadležni u srpskim institucijama i pravni stručnjaci smatraju da je odluka Interpola protivna međunarodnom pravu, ali i statutu ove međunarodne organizacije, kao i da neće doprineti rasvetljavanju ratnih zločina i pomirenju na prostorima bivše SFRJ.

Ministarka pravde Snežana Malović kaže da će narednih dana ministarstva pravde i unutrašnjih poslova preko kancelarije Interpola uputiti zahtev Generalnom sekretarijatu Interpola da se ukine odluka Izvršnog komiteta te organizacije.

- Potez Izvršnog komiteta Interpola nije zasnovan ni na međunarodnom pravu, ali ni na procedurama po kojima radi Interpol. U našem zahtevu mi ćemo se pozvati na te propise i na međunarodne konvencije koje smo potpisali. I u ovakvoj odluci Interpola citira se mišljenje Međunarodnog suda u Hagu da nema prepreka da se raspiše poternica za zločin u Dobrovoljačkoj ulici. Odluka je doneta na predlog predstavnika BiH, a takvi argumenti su isticani tokom sastanka koji sam imala početkom ove nedelje u Sarajevu. Tom prilikom sam naglasila da je za Srbiju to neprihvatljivo - kaže za „Blic” ministarka Malović.

Ona ističe da potez Interpola ne može da doprinese rasvetljavanju ratnih zločina i utvrđivanju istine, a samim tim ni do pomirenja u regionu.

- Ukoliko ovo bude praksa, to bi značilo da poternica za terorizam ne može da se raspiše bez saglasnosti zemlje iz koje je optuženi. Takvom odlukom u prvi plan se ističu okrivljeni, a ne žrtve čija satisfakcija je i svrha vođenja postupka za ratne zločine - smatra ministarka Malović.

U Tužilaštvu za ratne zločine kažu da su se prvi put susreli sa objašnjenjem da se Interpolove poternice ne mogu raspisivati protiv stranih državljana bez saglasnosti država iz kojih potiču.

- Takva praksa nam je nepoznata i i ona je u suprotnosti sa ciljevima istine i efikasne pravde, zbog čega se i gone osumnjičeni za ratne zločine. Zajedno sa kolegama iz BiH naše tužilaštvo ulaže velike napore da se unapredi saradnja između dve države upravo kako bi se sprečila nekažnjivost za ratne zločine. Istraga za zločin u Dobrovoljačkoj ulici biće nastavljena dok se ne okonča. Na kraju istrage, u zavisnosti od prikupljenih dokaza, donećemo odluku o daljim koracima bez obzira na stav Interpola - rečeno je „Blicu” u Tužilaštvu za ratne zločine.

Ministar bezbednosti BiH Tarik Sadović izjavio je da je odluka i zvanično dostavljena Interpolu BiH, a da informacije o traženim osobama i njihovim saučesnicima neće biti ni registrovane u Interpolovim bazama podataka. Mediji u BiH ranije su objavljivali da je zahtev za ukidanje poternica naišao na dobar prijem, naročito SAD.

Pravni stručnjaci u Srbiji smatraju da je odluka Interpola opasan presedan koji može imati teške posledice u praksi. Profesor Milan Škulić navodi da Srbija može da se žali i Ujedinjenim nacijama jer je Interpol međunarodna organizacija.

Profesor Škulić smatra da Interpol ima svoj status i postoje pravila koja se ne mogu tek tako menjati.

- Interpol načelno ne pruža saradnju kada se radi o vojnim i političkim krivičnim delima, ali ovo nisu ta dela, već se radi o klasičnom ratnom zločinu, u pogledu čega je Interpol uvek pružao potrebnu podršku - objašnjava profesor Škulić.

Advokat Božo Prelević kaže za „Blic” da je odluka doneta pod političkim pritiskom i da ona znači da će isključivo od političke volje zavisiti procesuiranje nekih zločina.

- Prošlo je 15 godina od događaja u Dobrovoljačkoj, i da li je to zločin? Nesumnjivo da jeste. Da li su u BiH procesuirali te ljude? Nisu. Sada država koja nije to uradila može da blokira ceo postupak. To je kratkovida odluka koja neće doprineti ni pomirenju i potpuno je suprotna ideji UN - kaže Prelević. On napominje da je ovakva odluka besmislena i da sigurno neće važiti za SAD.

- To bi značilo da ako su njihovi državljani stradali u drugim državama da oni ne mogu da vode postupak bez saglasnosti tih država. Takav scenario je nemoguć - uveren je Prelević.

Profesor Goran Ilić: To je ekstradicija

Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Goran Ilić smatra da se takvom odlukom dovodi u pitanje uopšte smisao poternica.

- Ukoliko je potrebna dozvola bilo koje države za raspisivanje poternica, tu je onda više reč o ekstradiciji. Na ovaj način pitanje hapšenja optuženih i organizovanja suđenja sa polja međunarodnog prava prebacuje se na politički teren. Od sada će biti nemoguće nekoga uhapsiti dok se za to ne stvore politički uslovi - kaže profesor Ilić.

„Neka svi dejstvuju po ovoj vojsci!“

Zbog napada na vojnike JNA koji su se povlačili iz Sarajeva na početku rata u BiH 2. i 3. maja 1992, pokrenuta je 26. februara ove godine istraga i raspisana poternica protiv 19 nekadašnjih vojnih i političkih čelnika sarajevskog rukovodstva.

Među njima su i bivši članovi Ratnog predsedništva BiH Ejup Ganić i Stjepan Kljujić.

„Primenom nedozvoljenih sredstava borbe okrivljeni su lišili života najmanje 18 lica (do sada identifikovane žrtve). Kao visoki politički i vojni funkcioneri okrivljeni su izdavanjem naređenja planirali i organizovali perfidne napade na objekte i pripadnike JNA u Sarajevu i to na Vojnu bolnicu, Dom JNA, kolonu sanitetskih vozila i kolonu Komande Druge vojne oblasti u Dobrovoljačkoj ulici. Time su prekršili sporazum između predstavnika BiH i SRJ o mirnom povlačenju JNA sa teritorije BiH, kao i pravila međunarodnog prava i Ženevske konvencije” - navodi se u zahtevu za sprovođenje istrage koje je podnelo srpsko Tužilaštvo za ratne zločine.

Tužilaštvo obrazlaže da su okrivljeni radio-vezom izdavali naređenje za napad na vojnu kolonu u Dobrovoljačkoj ulici.

„Naređenje za sve jedinice: sva pokretna vozila neprijatelja uništiti! Pripremiti zapaljive smese i sve paliti! Blokirati jedinicu i odmah po njima. Obarajte stabla da se ne mogu ni milimetra maknuti. Nema prilaza Unprofor vozilima dok predsednik ne bude u Predsedništvu. Odmah, odmah zarobiti sve! Neka sve jedinice koje su blizu Dobrovoljačke dejstvuju po ovoj vojsci!”, citiraju se naredbe okrivljenih.

U napadima na mladiće koji su bili na odsluženju vojnog roka u Sarajevu učestvovali su pripadnici Teritorijalne odbrane, Patriotske lige, „zelenih beretki”, specijalnih jedinica policije i drugih paravojnih jedinica.

Share this post


Link to post

I dalje mi je ne pojmljivo kada neko pomene medjunarodno pravo, i pravdu, nepristrasnost tribunala u Hagu... kada i corav vidi sta se desava, i po cijem nalogu se nesto dize, spusta, i kome se gleda kroz prste. Sramota!

Share this post


Link to post

Мени се то више све гади!Који смо ми ку... у овом свјету,не шиша нас нико за ништа,сви пишају по нама,сами са собом не можемо.Докле више тако и гдје је крај баш ме занима.

Share this post


Link to post

Sta bi se dogodilo kada bi odlucili:

- ne zelimo vise biti clanica Interpola ( dupli standardi...)

- zabaraniti sve nevladine organizacije (ocito da rade protiv drzave u kojoj zive...)

- zabraniti stranim ambasadoorima ( i slicnima..) da se mjesaju u politicko uredjenje drzave u kojoj je ambasada

- zabraniti skolovanje vojnog kadra u inostranstvu

- da zbog pogresnih poteza u politici i ekonomiji uvedemo vrlo rigorozne kazne ( cak i smrtna kazna...)

itd, itd,,...kada bi odlucili da budemo vlasnici svoje imovine, da budemo gazde u svojoj drzavi...

Share this post


Link to post

Moje mišljenje je da bi se najmanju ruku desile sankcije, ako ne "pomognu" onda nakaleme biloško oružje pa bombardiranje, eto šta bi se desilo.

Share this post


Link to post
Sta bi se dogodilo kada bi odlucili:

- ne zelimo vise biti clanica Interpola ( dupli standardi...)

- zabaraniti sve nevladine organizacije (ocito da rade protiv drzave u kojoj zive...)

- zabraniti stranim ambasadoorima ( i slicnima..) da se mjesaju u politicko uredjenje drzave u kojoj je ambasada

- zabraniti skolovanje vojnog kadra u inostranstvu

- da zbog pogresnih poteza u politici i ekonomiji uvedemo vrlo rigorozne kazne ( cak i smrtna kazna...)

itd, itd,,...kada bi odlucili da budemo vlasnici svoje imovine, da budemo gazde u svojoj drzavi...

REVOLUCIJA :( E dobara su ti pitanja :) !!!!!!!!!!!!!!!!

Share this post


Link to post

Ma ja sam prost coek, gledam onako iz seljackog ugla...drugacije neznam....

A sto se svega tice, pa bolje da iz kuce izadjem sa prtom na ledjima (ako mi i to dadu). Pa kad vise nisam svoj na svome, onda idem trbuvom za kruvom, valda ce nedje biti zivota i za mene vakvog kaki sam.

Ova drzava je svacija kurva, samo ja nemam pravo na nju, ali kad je vec svi j..., valda ce se izroditi nesto, makar i sa felerom,,,,jebiga....

Share this post


Link to post

Ova drzava je izgleda nicija samo da ti pomenem ovu sitnicu VOJSKA SRBIJU ??? Pa kad ce biti Srpska Vojska i tako sve ostalo , kao da smo stranci u svojoj zemlji "ja jesam ovde u srbiji stranac" .

Share this post


Link to post

"Tužilac BiH koči istragu Dobrovoljačke"

Glavni tužilac BiH Milorad Barašin, umesto da konačno odluči o daljoj sudbini predmeta "Dobrovoljačka", ponovo se stavlja u ulogu advokata optuženog Ejupa Ganića i drugih osumnjičenih u tom slučaju i "pljuje po naporima nadležnih organa Srbije da utvrde istinu o stradanju pripadnika JNA na početku rata u BiH", tvrdi predstavnik Boračke organizacije Republike Srpske Mihajlo Parađina.

Gde je zapelo: Sud i Tužilaštvo BiH

Parađina je za "Fokus" rekao da je Barašin svoju osionost u punom svetlu pokazao pred delegatima Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH kada je rekao da je srpsko pravosuđe slučaj "Dobrovoljačka" otvorilo samo zbog političkih poena.

"Ponašanje glavnog tužioca na sednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH čista je agresija na pravdu i pomračenje pravosuđa i prava, što je krajnje zabrinjavajuće", istakao je Parađina.

On je podsetio da je Barašin još u februaru na konferenciji u Hagu pred glavnim tužiocem Haškog tribunala Seržom Bramercom obećao da će slučaj "Dobrovoljačka" biti rešen za tri meseca.

"Barašin se ponaša neprincipijelo i neodgovorno, a sve to čini pod prisitkom i uticajem nekih moćnika iz sarajevske političke elite i dela međunarodnih krugova. `Dobrovoljačku` Barašin ignoriše, opstruiše i tvrdi da nema dovoljno dokaza, što je neprihvatljivo jer postoji mnogo dokumentacije, fono i video zapisa, odnosno dokaza da su stradali nevini ljudi, pripadnici JNA", naglasio je Parađina.

Zamenik predsedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić rekla je da je Barašinovo ponašanje na sednici Doma bilo sramotno.

"Nepristojno je obraćanje glavnog tužioca u kome ističe da je samo on u pravu, a da drugi mogu da misle kako hoće. Tužilaštvu BiH važna je naklonost OHR-a i njima sličnih, a baš ih briga šta misli javnost", naglasila je Majkićeva.

Ona je rekla da Barašinu nije odgovaralo to što je istakla da je MUP RS pre nekoliko godina Tužilaštvu dostavio obimnu dokumentaciju protiv 7.500 ljudi koji su na neki način bili uključeni u ratna zbivanja i za koje postoji osnovana sumnja da su počinili ratne zločine, te da Tužilaštvo ništa ne čini po tom pitanju.

Prema njenim rečima, iako je Barašin obećao da će uskoro biti riješena sudbina "Dobrovoljačke", "Silosa", kasarne "Viktor Bubanj" i ostalih, on ništa nije uradio da se to zaista i dogodi.

Predsednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić rekao je da Tužilaštvo i Sud BiH rade po naredbi međunarodne zajednice, posebno SAD.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je da se slučajevi "Dudaković", "Silos", ali i drugi u kojima je stradao srpski narod, nalaze u fazi istrage i prikljupljanja dokaza.

Srna

Vesti online 26. 06. 2010.

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this